Kotimaa

Sinkkunaisia syytetään nirsoilusta niin Suomessa kuin Kiinassakin – ”Rumille oppineille käy huonosti”, varoittaa kommunistien naisjärjestö

Kiinassa on paljon enemmän nuoria miehiä kuin naisia, mutta moni mies karsastaa vahvoja, koulutettuja naisia.

Hyvin erilaisten maiden Suomen ja Kiinan välillä on ällistyttäviä samankaltaisuuksia parisuhdemarkkinoilla. Tai ainakin siitä käytävässä keskustelussa.

Molemmissa maissa nuoria naisia syytetään julkisessa keskustelussa nirsoilusta miesten suhteen. Suomessa huolestujat ovat tänä vuonna enimmäkseen esiintyneet yleisönosastoilla ja sosiaalisessa mediassa.

Kranttujen naisten niskoille on jopa asteltu miesten väkivaltaista käytöstä. Muutama vuosi sitten Aamulehden kolumnisti pohdiskeli, josko naisten huomio ehkäisi nuorten miesten ajautumista joukkosurmaajaksi. Kiinassa on pelätty vaimottomien miesten ajautuvan rosvoiksi ja hulttioiksi.

Kiinassa erityisesti koulutettuja 30 vuotta lähestyviä kaupunkilaisia sinkkunaisia on rusikoitu pitkään valtion ja valtiollisen mediankin toimesta. Kommunistisen puolueen alainen naisjärjestö esimerkiksi kirjoitti kuuluisassa, naisia suututtaneessa artikkelissaan, kuinka nätit tytöt pääsevät kyllä naimisiin vaikka ilman koulutusta, mutta rumille oppineille käy huonosti kilpailussa miehistä:
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Nämä tytöt toivovat parantavansa kilpailuasetelmiaan kouluttautumalla pidemmälle. On traagista, että he eivät tajua naisen arvon vähenevän vuosi vuodelta. Niinpä kun he valmistuvat maistereiksi tai tohtoreiksi, he ovat jo vanhoja, kuin kellastuneita helmiä.”

Avioliitto ja suvun jatkaminen ovat Kiinassa perinteisesti ihmisen tärkeimmät tehtävät, joten pelottelu on toiminut. Nuorten koulutettujen naisten vanhemmat painostavat ankarasti tyttöjään naimisiin ennen 30 vuotta, jotta jälkikasvu ei jää häpeällisesti naimattomaksi ja lapsettomaksi.

Kyllä kaupunkilaisperheet hoputtavat poikiakin naimisiin, mutta tyttöjä naitetaan lähes paniikissa. Kolmeakymppiä lähestyvää sinkkunaista haukutaan ylijäämänaiseksi.

Heterosuhteita etsivien tilanne on kumminkin hyvin erilainen Suomessa ja Kiinassa. Suomessa sinkkuuteen vaikuttaa esimerkiksi se, että eri paikkakunnilla naisia ja miehiä on suhteessa hyvin erilaisia määriä.

HS kertoi tammikuussa, kuinka Helsingissä on jokaista sataa alle kolmekymppistä naista kohden 86 samanikäistä miestä. Useammassa kuin joka toisessa suomalaiskunnassa on puolestaan huomattavasti enemmän nuoria miehiä kuin naisia.

Alueellisia eroja on toki Kiinassakin, mutta toisin kuin Suomessa, koko Kiinassa alle 30-vuotiaita miehiä on huomattavasti enemmän kuin naisia.

Tämä johtuu siitä, että Kiinassa on ollut 1980-luvun alusta asti yhden lapsen politiikka, joka viime vuonna vaihtui kahden lapsen politiikaksi.

Kiinassa syntyi toissa vuonna noin 114 poikalasta sataa tyttöä kohden. Välillä luku oli jopa yli 120. Suomessa syntyy 104 poikaa sataa tyttöä kohden, mikä on normaali vauvojen sukupuolijakauma.

Vuonna 2020 Kiinassa onkin parisuhdemarkkinoilla jo 30 miljoonaa miestä enemmän kuin naista. Suomessa tällaista ongelmaa ei ole.

On tavallaan absurdia, että kiinalaisperheet pelkäävät nyt tyttöjensä jäävän naimattomiksi. Lukujen valossa naisilla riittää miehiä valittavaksi asti. Asialle on monta selitystä.

Suomessa ja Kiinassa molemmissa naisten nirsoilusyytöksiin vaikuttanee perinteinen patriarkaalinen ajattelu, jossa naisen paikkaa määritetään miehen kautta. Naisen ikään kuin kuuluisi huolia edes joku mies ja pitää miehestä hellästi huolta. Ja jokaisen miehen kuuluisi saada nainen.

Kiinassa naisten koulutustaso on harpannut. Vuonna 2010 neljäsosalla kiinalaisista naisista oli korkeakoulututkinto. Lukema on kaksinkertaistunut vuodesta 1990. Koulutetut naiset osaavat vaatia aiempaa tasa-arvoisempia parisuhteita.


Kommunistinen puolueen propaganda moittii koulutettuja naisia kranttuilusta, koska se pelkää näiden avioituvan ja tekevän lapsia myöhemmin tai jäävän lapsettomiksi. Puolue kun haluaisi, että älykkäimmät naiset synnyttäisivät ja kasvattaisivat lapsia, jotta kiinalaiset jalostuisivat fiksummiksi.

Koulutettuihin naisiin propagandaiskut osuvat siksikin, että kiinalaismiehistä iso osa tahtoo edelleen avioitua itseään heikommalta näyttävän naisen kanssa. Pekingin tilastokeskuksen mukaan kaupunkien 30–44-vuotiaista sinkuista 45 prosenttia on naisia, ja heistä neljällä viidestä on korkeakoulututkinto.

Jotkut koulutetut naiset ovat jopa jättäneet uransa miellyttääkseen poikaystäväänsä, toiset naiset puolestaan eivät suostu alentamaan itseään. Niinpä Kiinaan on myös muotoutumassa pystypäinen sinkkunaisten porukka.

Jos kurkistetaan Kiinan maaseudulle, tilanne on toinen – ja jälleen kovin tutun kuuloinen. Kiinassa maalla asuu paljaita oksia, suomalaisittain peräkammarin poikia. Naimattomia miehiä haukutaan Kiinassa paljaiksi oksiksi, koska heidän sukupuussaan oksa ei lehdi lapsia.

Kiinan maaseudulta ei löydy morsiamia nuorille miehille. Sama vaiva siis kuin Suomessa, mutta Kiinassa miesten yliedustus maalaiskylissä on jättimäinen.

Esimerkiksi Jiangxin maakunnassa kymmenisen vuotta sitten tehdyssä väestönlaskennassa tyttösikiöiden abortoinnin vuoksi 1–4-vuotiaissa sataa tyttöä kohden oli 140 poikaa – joissain maakunnan osissa poikien yliedustus saattoi olla vieläkin isompi.

Nuoriksi aikuisiksi varttuneissa ikäluokissa ero on maaseudulla luultavasti vieläkin suurempi kuin lapsena. Kiinassa on ollut jättimäinen muuttoaalto maalta kaupunkeihin. Sekä nuoret naiset että miehet muuttavat Kiinassa kaupunkeihin siirtotyöläisinä, mutta miehet palaavat todennäköisemmin takaisin kotiseudulle hoitamaan maatilaa ja erityisesti vanhempiaan.

Kaupunkien ylijäämänaiset ja maaseudun paljaat oksat eivät kohtaa. Ylijäämänaiset ovat koulutettuja, ja heillä menee taloudellisesti suhteellisen hyvin. Paljaat oksat ovat vähän koulutettuja ja usein köyhiä. Kaupunkien ja maaseudun elintasoerot ovat hurjat. Kiinassa ei syyllistetäkään kaupunkilaisnaisia siitä, että he eivät suostu muuttamaan maalle.

Muuten julkinen keskustelu on Suomessa ja Kiinassa hyvin samanhenkistä: maaseudun sinkkumiehiä säälitään. Tosin Kiinassa kyläläisten ja suvun voimin Kiinan paljaita oksia pilkataan ja halveksutaan avoimesti.

Maaseudun vaimopulaa on Kiinassa ratkottu kuten Suomessa. Suomeen on haettu morsiamia ainakin Thaimaasta ja Venäjältä, Kiinaan heitä tulee esimerkiksi Vietnamista ja Pohjois-Koreasta.

Kummassakaan maassa parisuhdemarkkinoille ei ole keksitty ihmelääkkeitä.

Jutun kirjoittaja tutki Kiinan yhden lapsen politiikan vaikutusta parisuhdemarkkinoihin kirjassa Yhden lapsen kansa (Atena, 2016). Tänään su 19. 3. keskustelutilaisuus ”Miltä maailma näyttää kiinalaisen naisen silmin” Helsingissä Korjaamon Parvella klo 13.

Fakta

Suomen ja Kiinan erot


Suomi

 Koko väestössä miehiä on 97 sataa naista kohden. Esimerkiksi 20–29-vuotiaissa miehiä on 105 sataa naista kohden.

 Suomessa syntyy 104 poikaa 100 tyttöä kohden.

 Monissa maaseutukunnissa asuu 20–29-vuotiaita miehiä on enemmän kuin naisia.

Kiina

 Koko väestössä miehiä on 107 sataa naista kohden. Alle 30-vuotiaiden ikäryhmässä miehiä on huomattavasti naisia enemmän yhden lapsen politiikan aiheuttaman poikalasten suosimisen vuoksi.

 Kiinassa syntyi toissa vuonna 114 poikaa 100 tyttöä kohden.

 Koko Kiinan nuorten miesten iso yliedustus verrattuna naisiin vielä korostuu maaseudulla.

Lähteet: HS, Tilastokeskus, Yhden lapsen kansa (Atena, 2016)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • kiinalaiset
 • Suomi
 • Parisuhde

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Axl Smith -uutisointi toi langettavat kolmelle suurelle medialle – uutisointi virheellistä ja loi negatiivisia mielikuvia

  5. 5

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  6. 6

   Valtavaa lounas- ja virikesetelitukkoa mukanaan kantanut mies herätti epäilykset ravintolassa Kalliossa – väitti ostaneensa 25 000 euron setelit torilta

  7. 7

   Venäjä valehteli suut ja korvat täyteen Zapad-sota­harjoituksesta – eikä Venäjää haittaa, jos Suomessa vähän pelätään

  8. 8

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  9. 9

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  10. 10

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  4. 4

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  5. 5

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  8. 8

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää