Valikko
Kotimaa

Pääkaupunkiseudun ravintolamoguli Jouko Heinonen: ”Brassiliha on mennyt niin huonoksi, ettei ole mitään edellytyksiä sitä käyttää”

Brasiliassa on paljastunut laaja lihaskandaali. Ruotsalaisen lihatukkurin mukaan brasilialainen liha menee Suomessa lähinnä ravintoloihin ja työmaaruokaloihin – sekä kuntien ruokapalvelujen kautta koululaisille.

Suomalainen syö brasilialaista lihaa todennäköisesti siellä, missä alkuperää ei usein tule kysytyksi: edullisen pihvin ravintolassa tai esimerkiksi sairaalassa tai koulussa.

Tullin tilastojen mukaan Suomeen tuotiin viime vuonna noin 2 miljoonaa kiloa brasilialaista lihaa ja muita syötäviä eläimen osia.

Brasilian poliisin viimeaikaisessa tutkinnassa on paljastunut noin 40 tapausta, joissa lihanjalostajien väitetään lahjoneen tarkastajia ja poliitikkoja. Lahjuksia vastaan nämä ovat katsoneet läpi sormien epähygieenisiä menettelyjä, kuten mädän lihan käyttöä raaka-aineena ja tuotantoa laitoksissa, joissa on havaittu salmonellaa.

Yksi lihaa Suomeen tuovista tukkureista on ruotsalaisomisteinen Norvida. Yhtiö ei paljasta Suomeen välittämänsä brasilialaislihan määrää, mutta toimitusjohtaja Pål Bruu suostuu luonnehtimaan, minkä tyyppisille asiakkaille se päätyy.

”Enimmäkseen ravintoloihin, työpaikkaruokaloihin ja jossain määrin myös kunnallisiin ruokapalveluihin”, Bruu sanoo. Samaa sanovat myös monet muut alaa hyvin tuntevat lähteet.

Suurimmat pikaruokaketjut, lounasketjut tai vaikkapa pääkaupunkiseudun ravintola-alan mahtitekijä HOK-Elanto eivät brasilialaista nautaa kuitenkaan tarjoa.

”Varmasti en pysty sanomaan, ettei jokin yksittäinen ravintola jossain yksittäisessä tuotteessa tarjoaisi myös brassia”, sanoo yhtiön ravintolapuolen johtaja Jouko Heinonen.

”Meille tuli aiemmin brasilialaisia suikaleita ja filettäkin toki, mutta laatu meni muutama vuosi sitten niin huonoksi, ettei ole mitään edellytyksiä käyttää sitä”, Heinonen sanoo.

HOK-Elannon ravintoloissa tuontilihan osuus käytetystä lihasta on alle prosentti. Lähtömaita ovat Brasilian lisäksi ainakin Uruguay ja Australia.

Isot suomalaiset lihanjalostajat HKScan ja Atria vakuuttavat, että ainakin niiden omilla tuotemerkeillä myytävä liha on kotimaista.

”Brasilialaisesta lihasta luovuimme kokonaan vuonna 2015”, sanoo Aki Laiho HKScanista. Pääasialliset tuontimaat ovat Saksa ja Puola.

Lounaansa moni työssäkäyvä suomalainen syö vaikkapa Sodexon tai Fazer Food Services -yhtiön pyörittämässä lounasruokalassa. Niissä käytetään pääsääntöisesti suomalaista lihaa, yhtiöistä kerrotaan.

”Hankintalähteemme ovat isoja kotimaisia lihataloja. Heillä saattaa olla tuotannossaan tuontilihaa siksi, ettei Suomi ole lihan suhteen täysin omavarainen”, sanoo Hanna Savin Sodexosta.

Fazerilla linjattiin viime vuonna, että lihan tulee olla 90-prosenttisesti kotimaista.

”Ulkomailta tulee jonkin verran esimerkiksi parmankinkkua, lammasta ja riistaa”, sanoo toimitusjohtaja Jaana Korhola.

Entä pikaruokalat – niissähän menee päivittäin pihvi poikineen. Burger Kingiä pyörittävän Restelin ostopäällikkö Katja Knuutinen sanoo, että hampurilaisketjun liha on eurooppalaista.

Muihin Restelin-ravintoloihin lihan toimittaa pääsääntöisesti HKScan.

McDonald’sin naudanliha tulee pääosin Puolasta, ja Hesburgerin pihvit valmistaa Atrian omistama Kaivon Liha Kaunismaa.

Suomen suurin ulkomaisen lihan tukkuri on omien nettisivujensa mukaan helsinkiläinen Pan Nordic Meat. HS ei tavoittanut yhtiön edustajaa.

Heinon tukku välittää suomalaisille arviolta 500 kiloa brasilialaista naudanfilettä viikossa.

”Liha ei tule meille suoraan sieltä vaan välikäden kautta, joka tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Kontit tulevat Etelä-Amerikasta Ruotsiin”, sanoo Heinon tukun Atte Issakainen.

Entä koulut, sairaalat, päiväkodit ja vanhustentalot? HS tavoitti ruokapalvelusta vastaavia Helsingistä ja Vantaalta.

”Tuore liha tulee HK:lta ja einestuotteet Kespron kautta”, sanoo Vantaan palveluyhtiö Vantin Pirjo Huvila-Nicklen. Helsingin palveluyhtiön pääasialliset lihantoimittajat ovat Atria ja HKScan.

”Brassilihaa meillä ei ole”, sanoo palvelupäällikkö Reima Kettumäki Helsingin kaupungilta.

Kuntia sitoo ruokaostoksillakin hankintalaki, minkä vuoksi niiden on valittava ostoksensa muiden ominaisuuksien kuin kotimaisuuden perusteella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liha
 • Työpaikkaruokailu
 • Kouluruokailu
 • Lounas
 • Pikaruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  10. 10

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
  3. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  4. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
  5. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
  6. Tunti sitten
  7. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
  8. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
  9. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  10. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
  11. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  12. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  13. Näytä lisää