Valikko
Kotimaa

Pääkaupunkiseudun ravintolamoguli Jouko Heinonen: ”Brassiliha on mennyt niin huonoksi, ettei ole mitään edellytyksiä sitä käyttää”

Brasiliassa on paljastunut laaja lihaskandaali. Ruotsalaisen lihatukkurin mukaan brasilialainen liha menee Suomessa lähinnä ravintoloihin ja työmaaruokaloihin – sekä kuntien ruokapalvelujen kautta koululaisille.

Suomalainen syö brasilialaista lihaa todennäköisesti siellä, missä alkuperää ei usein tule kysytyksi: edullisen pihvin ravintolassa tai esimerkiksi sairaalassa tai koulussa.

Tullin tilastojen mukaan Suomeen tuotiin viime vuonna noin 2 miljoonaa kiloa brasilialaista lihaa ja muita syötäviä eläimen osia.

Brasilian poliisin viimeaikaisessa tutkinnassa on paljastunut noin 40 tapausta, joissa lihanjalostajien väitetään lahjoneen tarkastajia ja poliitikkoja. Lahjuksia vastaan nämä ovat katsoneet läpi sormien epähygieenisiä menettelyjä, kuten mädän lihan käyttöä raaka-aineena ja tuotantoa laitoksissa, joissa on havaittu salmonellaa.

Yksi lihaa Suomeen tuovista tukkureista on ruotsalaisomisteinen Norvida. Yhtiö ei paljasta Suomeen välittämänsä brasilialaislihan määrää, mutta toimitusjohtaja Pål Bruu suostuu luonnehtimaan, minkä tyyppisille asiakkaille se päätyy.

”Enimmäkseen ravintoloihin, työpaikkaruokaloihin ja jossain määrin myös kunnallisiin ruokapalveluihin”, Bruu sanoo. Samaa sanovat myös monet muut alaa hyvin tuntevat lähteet.

Suurimmat pikaruokaketjut, lounasketjut tai vaikkapa pääkaupunkiseudun ravintola-alan mahtitekijä HOK-Elanto eivät brasilialaista nautaa kuitenkaan tarjoa.

”Varmasti en pysty sanomaan, ettei jokin yksittäinen ravintola jossain yksittäisessä tuotteessa tarjoaisi myös brassia”, sanoo yhtiön ravintolapuolen johtaja Jouko Heinonen.

”Meille tuli aiemmin brasilialaisia suikaleita ja filettäkin toki, mutta laatu meni muutama vuosi sitten niin huonoksi, ettei ole mitään edellytyksiä käyttää sitä”, Heinonen sanoo.

HOK-Elannon ravintoloissa tuontilihan osuus käytetystä lihasta on alle prosentti. Lähtömaita ovat Brasilian lisäksi ainakin Uruguay ja Australia.

Isot suomalaiset lihanjalostajat HKScan ja Atria vakuuttavat, että ainakin niiden omilla tuotemerkeillä myytävä liha on kotimaista.

”Brasilialaisesta lihasta luovuimme kokonaan vuonna 2015”, sanoo Aki Laiho HKScanista. Pääasialliset tuontimaat ovat Saksa ja Puola.

Lounaansa moni työssäkäyvä suomalainen syö vaikkapa Sodexon tai Fazer Food Services -yhtiön pyörittämässä lounasruokalassa. Niissä käytetään pääsääntöisesti suomalaista lihaa, yhtiöistä kerrotaan.

”Hankintalähteemme ovat isoja kotimaisia lihataloja. Heillä saattaa olla tuotannossaan tuontilihaa siksi, ettei Suomi ole lihan suhteen täysin omavarainen”, sanoo Hanna Savin Sodexosta.

Fazerilla linjattiin viime vuonna, että lihan tulee olla 90-prosenttisesti kotimaista.

”Ulkomailta tulee jonkin verran esimerkiksi parmankinkkua, lammasta ja riistaa”, sanoo toimitusjohtaja Jaana Korhola.

Entä pikaruokalat – niissähän menee päivittäin pihvi poikineen. Burger Kingiä pyörittävän Restelin ostopäällikkö Katja Knuutinen sanoo, että hampurilaisketjun liha on eurooppalaista.

Muihin Restelin-ravintoloihin lihan toimittaa pääsääntöisesti HKScan.

McDonald’sin naudanliha tulee pääosin Puolasta, ja Hesburgerin pihvit valmistaa Atrian omistama Kaivon Liha Kaunismaa.

Suomen suurin ulkomaisen lihan tukkuri on omien nettisivujensa mukaan helsinkiläinen Pan Nordic Meat. HS ei tavoittanut yhtiön edustajaa.

Heinon tukku välittää suomalaisille arviolta 500 kiloa brasilialaista naudanfilettä viikossa.

”Liha ei tule meille suoraan sieltä vaan välikäden kautta, joka tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Kontit tulevat Etelä-Amerikasta Ruotsiin”, sanoo Heinon tukun Atte Issakainen.

Entä koulut, sairaalat, päiväkodit ja vanhustentalot? HS tavoitti ruokapalvelusta vastaavia Helsingistä ja Vantaalta.

”Tuore liha tulee HK:lta ja einestuotteet Kespron kautta”, sanoo Vantaan palveluyhtiö Vantin Pirjo Huvila-Nicklen. Helsingin palveluyhtiön pääasialliset lihantoimittajat ovat Atria ja HKScan.

”Brassilihaa meillä ei ole”, sanoo palvelupäällikkö Reima Kettumäki Helsingin kaupungilta.

Kuntia sitoo ruokaostoksillakin hankintalaki, minkä vuoksi niiden on valittava ostoksensa muiden ominaisuuksien kuin kotimaisuuden perusteella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liha
 • Työpaikkaruokailu
 • Kouluruokailu
 • Lounas
 • Pikaruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  6. 6

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  10. 10

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  6. 6

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  7. 7

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää