Valikko
Kotimaa

Pääkaupunkiseudun ravintolamoguli Jouko Heinonen: ”Brassiliha on mennyt niin huonoksi, ettei ole mitään edellytyksiä sitä käyttää”

Brasiliassa on paljastunut laaja lihaskandaali. Ruotsalaisen lihatukkurin mukaan brasilialainen liha menee Suomessa lähinnä ravintoloihin ja työmaaruokaloihin – sekä kuntien ruokapalvelujen kautta koululaisille.

Suomalainen syö brasilialaista lihaa todennäköisesti siellä, missä alkuperää ei usein tule kysytyksi: edullisen pihvin ravintolassa tai esimerkiksi sairaalassa tai koulussa.

Tullin tilastojen mukaan Suomeen tuotiin viime vuonna noin 2 miljoonaa kiloa brasilialaista lihaa ja muita syötäviä eläimen osia.

Brasilian poliisin viimeaikaisessa tutkinnassa on paljastunut noin 40 tapausta, joissa lihanjalostajien väitetään lahjoneen tarkastajia ja poliitikkoja. Lahjuksia vastaan nämä ovat katsoneet läpi sormien epähygieenisiä menettelyjä, kuten mädän lihan käyttöä raaka-aineena ja tuotantoa laitoksissa, joissa on havaittu salmonellaa.

Yksi lihaa Suomeen tuovista tukkureista on ruotsalaisomisteinen Norvida. Yhtiö ei paljasta Suomeen välittämänsä brasilialaislihan määrää, mutta toimitusjohtaja Pål Bruu suostuu luonnehtimaan, minkä tyyppisille asiakkaille se päätyy.

”Enimmäkseen ravintoloihin, työpaikkaruokaloihin ja jossain määrin myös kunnallisiin ruokapalveluihin”, Bruu sanoo. Samaa sanovat myös monet muut alaa hyvin tuntevat lähteet.

Suurimmat pikaruokaketjut, lounasketjut tai vaikkapa pääkaupunkiseudun ravintola-alan mahtitekijä HOK-Elanto eivät brasilialaista nautaa kuitenkaan tarjoa.

”Varmasti en pysty sanomaan, ettei jokin yksittäinen ravintola jossain yksittäisessä tuotteessa tarjoaisi myös brassia”, sanoo yhtiön ravintolapuolen johtaja Jouko Heinonen.

”Meille tuli aiemmin brasilialaisia suikaleita ja filettäkin toki, mutta laatu meni muutama vuosi sitten niin huonoksi, ettei ole mitään edellytyksiä käyttää sitä”, Heinonen sanoo.

HOK-Elannon ravintoloissa tuontilihan osuus käytetystä lihasta on alle prosentti. Lähtömaita ovat Brasilian lisäksi ainakin Uruguay ja Australia.

Isot suomalaiset lihanjalostajat HKScan ja Atria vakuuttavat, että ainakin niiden omilla tuotemerkeillä myytävä liha on kotimaista.

”Brasilialaisesta lihasta luovuimme kokonaan vuonna 2015”, sanoo Aki Laiho HKScanista. Pääasialliset tuontimaat ovat Saksa ja Puola.

Lounaansa moni työssäkäyvä suomalainen syö vaikkapa Sodexon tai Fazer Food Services -yhtiön pyörittämässä lounasruokalassa. Niissä käytetään pääsääntöisesti suomalaista lihaa, yhtiöistä kerrotaan.

”Hankintalähteemme ovat isoja kotimaisia lihataloja. Heillä saattaa olla tuotannossaan tuontilihaa siksi, ettei Suomi ole lihan suhteen täysin omavarainen”, sanoo Hanna Savin Sodexosta.

Fazerilla linjattiin viime vuonna, että lihan tulee olla 90-prosenttisesti kotimaista.

”Ulkomailta tulee jonkin verran esimerkiksi parmankinkkua, lammasta ja riistaa”, sanoo toimitusjohtaja Jaana Korhola.

Entä pikaruokalat – niissähän menee päivittäin pihvi poikineen. Burger Kingiä pyörittävän Restelin ostopäällikkö Katja Knuutinen sanoo, että hampurilaisketjun liha on eurooppalaista.

Muihin Restelin-ravintoloihin lihan toimittaa pääsääntöisesti HKScan.

McDonald’sin naudanliha tulee pääosin Puolasta, ja Hesburgerin pihvit valmistaa Atrian omistama Kaivon Liha Kaunismaa.

Suomen suurin ulkomaisen lihan tukkuri on omien nettisivujensa mukaan helsinkiläinen Pan Nordic Meat. HS ei tavoittanut yhtiön edustajaa.

Heinon tukku välittää suomalaisille arviolta 500 kiloa brasilialaista naudanfilettä viikossa.

”Liha ei tule meille suoraan sieltä vaan välikäden kautta, joka tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Kontit tulevat Etelä-Amerikasta Ruotsiin”, sanoo Heinon tukun Atte Issakainen.

Entä koulut, sairaalat, päiväkodit ja vanhustentalot? HS tavoitti ruokapalvelusta vastaavia Helsingistä ja Vantaalta.

”Tuore liha tulee HK:lta ja einestuotteet Kespron kautta”, sanoo Vantaan palveluyhtiö Vantin Pirjo Huvila-Nicklen. Helsingin palveluyhtiön pääasialliset lihantoimittajat ovat Atria ja HKScan.

”Brassilihaa meillä ei ole”, sanoo palvelupäällikkö Reima Kettumäki Helsingin kaupungilta.

Kuntia sitoo ruokaostoksillakin hankintalaki, minkä vuoksi niiden on valittava ostoksensa muiden ominaisuuksien kuin kotimaisuuden perusteella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liha
 • Työpaikkaruokailu
 • Kouluruokailu
 • Lounas
 • Pikaruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  3. 3

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

  6. 6

   Putkiremontti ei ollut keneenkään hallussa, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja – näin pelätty remontti sujuu Helsingin seudulla

  7. 7

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  8. 8

   Bändikaveri muistelee lauantaina kuollutta laulaja Pekka Myllykoskea – ”Pekka oli äärimmäisen tietoviisas mutta herkkä ihminen”

  9. 9

   Järkevä keskustelu korkeakoulujen maksullisuudesta on mahdotonta, koska Suomessa vallitsee luottamuspula

  10. 10

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  4. 4

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  5. 5

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  8. 8

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  9. 9

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  10. 10

   Helsingin johtopaikat jaettiin – kokoomus ja vihreät tarttuivat tiukasti vallan kahvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää