Valikko
Kotimaa

Tutkimus: Moni äiti hamuaa lisää vanhempainvapaata – vaikka käyttää jo nyt isän kanssa jaettavan osuuden

Äidit ja isät kannattavat vanhempainvapaan pidentämistä puoleentoista vuoteen. Isyysvapaiden pidentäminen olisi tutkijoiden mukaan ainut keino lisätä sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Monet pikkulasten vanhemmat ovat tyytymättömiä nykyisiin mahdollisuuksiin pitää perhevapaita. Heidän mielestään ansiosidonnaisen vanhempainvapaan pitäisi kestää nykyistä pidempään: ainakin siihen asti, kun lapsi on puolitoistavuotias.

He haluaisivat kuitenkin päättää itse, jäisikö lasta hoitamaan kotiin äiti vai isä. Vanhemmat ajattelevat näin siitäkin huolimatta, että useimpien mielestä olisi hyvä, että isät hoitaisivat enemmän kotona lapsiaan.

Näin voi tiivistää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) parivuotiaiden lasten vanhempien mielipiteitä koskevat perhevapaatutkimuksen tulokset, jotka julkaistaan tutkimusraportissa keväällä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps) on peräänkuuluttanut äitejä ja isiä tuomaan perheiden tukia koskevat näkemyksensä esiin.

THL:n perhevapaatutkimuksen aineistona on Kelan kanssa vuoden 2013 lopussa tehty kysely, jossa vastaajina oli noin 5 000 vuonna 2011 syntyneen lapsen äitiä ja isää.

”Vanhemmat haluaisivat lisätä äidin ja isän kesken jaettavissa olevaa vanhempainvapaata. Käytännössä kuitenkin tiedetään, että sellaisen vapaan käyttävät äidit”, THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi sanoo.

Kyselyyn vastanneista äideistä 75 prosenttia halusi lisätä jaettavissa olevaa vanhempainvapaata. Äideistä 27 prosenttia oli halukas lisäämään vanhempainvapaan päiviä äidille. Isille niitä oli valmis lisäämään 19 prosenttia äideistä. Kyselyssä sai valita useamman vastausvaihtoehdon.

”Tässä näkyy iso muutos verrattuna edelliseen tutkimukseen. Vielä vuonna 2006 noin 60 prosenttia äideistä oli sitä mieltä, että vanhempainvapaata pitää lisätä isille”, Salmi kertoo.

Isille kiintiöity vapaa olikin tällöin vielä nykyistä lyhyempi.

Kyselyssä isät toivoivat lisää jaettavissa olevaa vapaata hieman äitejä harvemmin. Noin kolmannes isistä toivoi vapaiden lisäämistä pelkästään isille.

Kyselyn tekohetkellä runsaat kolme vuotta sitten hallitus oli linjannut, että ansiosidonnaisten vanhempainvapaiden jälkeen maksettava kotihoidon tukikausi jaettaisiin puoliksi äidin ja isän osuuksiin. Tästä suunnitelmasta luovuttiin myöhemmin.

Salmen mukaan esitys tuen kiintiöimisestä närkästytti vanhempia ja voi näkyä kyselyn tuloksissa jaettavissa olevan vapaan suosiona. Nyt puolueet ja etujärjestöt ovat esitelleet malleja, joissa vanhempainvapaata on osoitettu enemmän isille.

”Isien kiintiöiden kasvattaminen on ollut viime aikoina aika vahvasti esillä. On mahdollista, että se näkyisi nyt vanhempien mielipiteissä”, THL:n erikoistutkija Johanna Närvi pohtii.

Tutkimuksen tuloksista on vaikea päätellä, miten vanhemmat haluaisivat perhevapaajärjestelmää kokonaisuudessaan muuttaa. Hyvin harva haluaa poistaa kotihoidon tuen tai lyhentää sitä. Kotihoidon tukikausien jakaminen puoliksi ei saanut kyselyssä myöskään paljon kannatusta.

Jos perhevapaan uudistamisessa ensisijainen tavoite on sukupuolten tasa-arvon parantaminen, ratkaisu on tutkijoiden mukaan isyysvapaan pidentäminen.

Vanhempien mielestä lastenhoidon tasaisempaa jakamista edistäisi isän vanhempainpäivärahan suurentaminen, isille suunnattu tiedottaminen sekä osa-aikaisten vapaiden kehittäminen. Isyysraha on nyt noin 70 prosenttia ansiotuloista.

Kyselyyn vastanneet isät olivat käyttäneet ainakin jotain perhevapaata, ja harva isä näki työnantajien asenteissa ongelmia. Monen äidin mielestä isien työnantajat voisivat kuitenkin suhtautua perhevapaisiin myönteisemmin.

Tutkimuksessa tehdyissä työpaikkahaastattelussa sekä henkilöstöjohto että työntekijät olettivat isien pitävän vain heille korvamerkittyjä – ei siis jaettavissa olevia – vapaita.

Työllisyyden parantamisen takia luupin alla on ollut kotihoidon tuki, jonka katsotaan juurruttavan alle 3-vuotiaiden lasten äitejä kotiin. Valtiovarainministeriö on esittänyt, että Suomessa 25–34-vuotiaiden naisten työllisyysaste on 10 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin Ruotsissa.

Suuri osa tämän ikäisistä naisista vielä opiskelee, eikä monella ole ensimmäistäkään lasta, Salmi huomauttaa. Suomessa naiset saavat esikoisensa keskimäärin 29-vuotiaana. Suomen ja Ruotsin työllisyysasteiden erot johtuvat Salmen mukaan myös tilastoinnin eroista.

”Käsitys siitä, että kotihoidon tuen leikkaaminen lisäisi näiden naisten työllisyyttä, perustuu huteralle pohjalle”, hän uskoo.

Äideillä, jotka hoitavat lasta kotona yli kaksivuotiaaksi, on usein vähemmän koulutusta eikä työpaikkaa johon palata.

”Mistä näille äideille löytyy työpaikat nykyisten työttömien lisäksi? Vähän koulutusta vaativia työpaikkoja on jo kadonnut, ja yli vuoden työttömänä olleiden naisten määrä on noussut.”

 

HS kysyi: Pitäisikö isien osuutta vanhempainvapaista pidentää?

Jani Niemelä ja Inkeri Niemelä, kolme kuukautta

”Kyllä, totta kai. Isät voisivat osallistua vielä enemmän, erityisesti kun lapset ovat vähän vanhempia. Pidempi isille suunnattu ansiosidonnainen vapaa voisi olla miehille hyvä porkkana ja luulen, että aika moni voisi jäädä sellaiselle. Raha on monissa perheissä tietenkin tärkeää. Olen itse jäämässä parin kuukauden vapaille toukokuussa ja sitten on päälle kesälomat. Vaimo palaa välissä vähäksi aikaa töihin.”


Sara Varjoranta ja Havu Varjoranta, 10 kuukautta

”Näkökulmani on vähän erilainen, sillä olemme kahden äidin perhe. Olen vapailla reilun vuoden ja puoliso sitten vuoden. On epäreilua, että olen käyttänyt ansiosidonnaiset kaudet, se johtuu muun muassa imetyksestä. Voisin hyvin kannattaa isyysvapaiden pidentämistä. Ihmisiä pitää vähän pakottaa jakamaan vapaita. Kun vanhempi on pidempään kotona, hän tutustuu eri tavalla lapseen ja lapsi häneen.”


Anna Tynell ja Georg Tynell, 1 vuosi 1 kuukautta

”Isille pitäisi antaa mahdollisuus olla pidempään kotona, mutta perheiden pitäisi silti saada ratkaista, mikä on heidän kannaltaan parasta. En kannata sitä, että isillä ja äideillä olisi tietty, useiden kuukausien kiintiö. Meille sellainen tilanne olisi mahdoton, sillä puolisoni on yrittäjä, eikä voi olla yritystoiminnasta montaa kuukautta poissa.”

Tästä on kyse

Perhevapaita halutaan uudistaa


 Perhevapaajärjestelmää halutaan uudistaa sukupuolten tasa-arvon ja työllisyyden parantamiseksi. Nykyjärjestelmän ongelmina pidetään muun muassa isien vähäisempää roolia hoitovastuiden jakamisessa ja ansiosidonnaisen jakson lyhyyttä.

 Osa puolueista, palkansaajajärjestö SAK ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK ovat esittäneet omat perhevapaamallinsa.

 Perhevapaiden uudistaminen noussee esille hallituksen puoliväliriihessä huhtikuun lopulla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhevapaat
 • vanhemmat
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Kommentti: USA:n oikeiston bluffi paljastui

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  5. 5

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  6. 6

   Seksi neandertalilaisten kanssa tartutti papilloomaviruksen nykyihmiseen, osoitti suomalainen paleogeneetikko

  7. 7

   Amerikkalaiset kuolevat nuorempina kuin ennen – muissa maissa olisi jo hätätila

  8. 8

   Suomalainen Jeri Sopanen taisteli Kuuban vallankumouksessa, seilasi Jacques Cousteaun kanssa ja teki kansainvälisesti palkitun elokuvauran – kotimaassaan hän jäi täysin tuntemattomaksi

  9. 9

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  10. 10

   Suomalaisnainen opettaa Kreikan saarelle päätyneitä pakolaisia kutomaan – ”Shiian on hirveän vaikea antaa sunnille lankaansa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  6. 6

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  7. 7

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  8. 8

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  9. 9

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  10. 10

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää