Valikko
Kotimaa

Tutkimus: Moni äiti hamuaa lisää vanhempainvapaata – vaikka käyttää jo nyt isän kanssa jaettavan osuuden

Äidit ja isät kannattavat vanhempainvapaan pidentämistä puoleentoista vuoteen. Isyysvapaiden pidentäminen olisi tutkijoiden mukaan ainut keino lisätä sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Monet pikkulasten vanhemmat ovat tyytymättömiä nykyisiin mahdollisuuksiin pitää perhevapaita. Heidän mielestään ansiosidonnaisen vanhempainvapaan pitäisi kestää nykyistä pidempään: ainakin siihen asti, kun lapsi on puolitoistavuotias.

He haluaisivat kuitenkin päättää itse, jäisikö lasta hoitamaan kotiin äiti vai isä. Vanhemmat ajattelevat näin siitäkin huolimatta, että useimpien mielestä olisi hyvä, että isät hoitaisivat enemmän kotona lapsiaan.

Näin voi tiivistää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) parivuotiaiden lasten vanhempien mielipiteitä koskevat perhevapaatutkimuksen tulokset, jotka julkaistaan tutkimusraportissa keväällä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps) on peräänkuuluttanut äitejä ja isiä tuomaan perheiden tukia koskevat näkemyksensä esiin.

THL:n perhevapaatutkimuksen aineistona on Kelan kanssa vuoden 2013 lopussa tehty kysely, jossa vastaajina oli noin 5 000 vuonna 2011 syntyneen lapsen äitiä ja isää.

”Vanhemmat haluaisivat lisätä äidin ja isän kesken jaettavissa olevaa vanhempainvapaata. Käytännössä kuitenkin tiedetään, että sellaisen vapaan käyttävät äidit”, THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi sanoo.

Kyselyyn vastanneista äideistä 75 prosenttia halusi lisätä jaettavissa olevaa vanhempainvapaata. Äideistä 27 prosenttia oli halukas lisäämään vanhempainvapaan päiviä äidille. Isille niitä oli valmis lisäämään 44 prosenttia äideistä. Kyselyssä sai valita useamman vastausvaihtoehdon.

”Tässä näkyy iso muutos verrattuna edelliseen tutkimukseen. Vielä vuonna 2006 vain 17 prosenttia äideistä oli sitä mieltä, että vanhempainvapaata pitää lisätä isän kiintiötä pidentämällä”, Salmi kertoo.

Isille kiintiöity vapaa oli tällöin vielä nykyistä lyhyempi.

Kyselyssä isät toivoivat lisää jaettavissa olevaa vapaata hieman äitejä harvemmin. Noin 56 prosenttia isistä toivoi vapaiden lisäämistä pelkästään isille.

Kyselyn tekohetkellä runsaat kolme vuotta sitten hallitus oli linjannut, että ansiosidonnaisten vanhempainvapaiden jälkeen maksettava kotihoidon tukikausi jaettaisiin puoliksi äidin ja isän osuuksiin. Tästä suunnitelmasta luovuttiin myöhemmin.

Salmen mukaan esitys tuen kiintiöimisestä närkästytti vanhempia ja voi näkyä kyselyn tuloksissa jaettavissa olevan vapaan suosiona. Nyt puolueet ja etujärjestöt ovat esitelleet malleja, joissa vanhempainvapaata on osoitettu enemmän isille.

”Isien kiintiöiden kasvattaminen on ollut viime aikoina aika vahvasti esillä. On mahdollista, että se näkyisi nyt vielä selvemmin vanhempien mielipiteissä”, THL:n erikoistutkija Johanna Närvi pohtii.

Tutkimuksen tuloksista on vaikea päätellä, miten vanhemmat haluaisivat perhevapaajärjestelmää kokonaisuudessaan muuttaa. Hyvin harva haluaa poistaa kotihoidon tuen tai lyhentää sitä. Kotihoidon tukikausien jakaminen puoliksi ei saanut kyselyssä myöskään paljon kannatusta.

Jos perhevapaan uudistamisessa ensisijainen tavoite on sukupuolten tasa-arvon parantaminen, ratkaisu on tutkijoiden mukaan isyysvapaan pidentäminen.

Vanhempien mielestä lastenhoidon tasaisempaa jakamista edistäisi isän vanhempainpäivärahan suurentaminen, isille suunnattu tiedottaminen sekä osa-aikaisten vapaiden kehittäminen. Isyysraha on nyt noin 70 prosenttia ansiotuloista.

Kyselyyn vastanneet isät olivat käyttäneet ainakin jotain perhevapaata, ja harva isä näki työnantajien asenteissa ongelmia. Monen äidin mielestä isien työnantajat voisivat kuitenkin suhtautua perhevapaisiin myönteisemmin.

Tutkimuksessa tehdyissä työpaikkahaastattelussa sekä henkilöstöjohto että työntekijät olettivat isien pitävän vain heille korvamerkittyjä – ei siis jaettavissa olevia – vapaita.

Työllisyyden parantamisen takia luupin alla on ollut kotihoidon tuki, jonka katsotaan juurruttavan alle 3-vuotiaiden lasten äitejä kotiin. Valtiovarainministeriö on esittänyt, että Suomessa 25–34-vuotiaiden naisten työllisyysaste on 10 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin Ruotsissa.

Suuri osa tämän ikäisistä naisista vielä opiskelee, eikä monella ole ensimmäistäkään lasta, Salmi huomauttaa. Suomessa naiset saavat esikoisensa keskimäärin 29-vuotiaana. Suomen ja Ruotsin työllisyysasteiden erot johtuvat Salmen mukaan myös tilastoinnin eroista.

”Käsitys siitä, että kotihoidon tuen leikkaaminen lisäisi näiden naisten työllisyyttä, perustuu huteralle pohjalle”, hän uskoo.

Äideillä, jotka hoitavat lasta kotona yli kaksivuotiaaksi, on usein vähemmän koulutusta eikä työpaikkaa johon palata.

”Mistä näille äideille löytyy työpaikat nykyisten työttömien lisäksi? Vähän koulutusta vaativia työpaikkoja on jo kadonnut, ja yli vuoden työttömänä olleiden naisten määrä on noussut.”

Oikaisu 3. huhtikuuta klo 15.40: THL:n tiedoissa perhevapaatutkimuksen tuloksista oli virheitä. Toisin kuin jutussa aiemmin luki, äideistä 44 prosenttia (ei 19 prosenttia) oli valmis lisäämään isille vanhempainvapaapäiviä. Isistä 56 prosenttia (ei noin kolmannes) toivoi vanhempainvapaan pidentämistä isän kiintiöllä. Vuonna 2006 noin 17 prosenttia äideistä (ei 60 prosenttia) oli sitä mieltä, että vanhempainvapaata pitää pidentää isän kiintiötä pidentämällä.  

HS kysyi: Pitäisikö isien osuutta vanhempainvapaista pidentää?

Jani Niemelä ja Inkeri Niemelä, kolme kuukautta

”Kyllä, totta kai. Isät voisivat osallistua vielä enemmän, erityisesti kun lapset ovat vähän vanhempia. Pidempi isille suunnattu ansiosidonnainen vapaa voisi olla miehille hyvä porkkana ja luulen, että aika moni voisi jäädä sellaiselle. Raha on monissa perheissä tietenkin tärkeää. Olen itse jäämässä parin kuukauden vapaille toukokuussa ja sitten on päälle kesälomat. Vaimo palaa välissä vähäksi aikaa töihin.”


Sara Varjoranta ja Havu Varjoranta, 10 kuukautta

”Näkökulmani on vähän erilainen, sillä olemme kahden äidin perhe. Olen vapailla reilun vuoden ja puoliso sitten vuoden. On epäreilua, että olen käyttänyt ansiosidonnaiset kaudet, se johtuu muun muassa imetyksestä. Voisin hyvin kannattaa isyysvapaiden pidentämistä. Ihmisiä pitää vähän pakottaa jakamaan vapaita. Kun vanhempi on pidempään kotona, hän tutustuu eri tavalla lapseen ja lapsi häneen.”


Anna Tynell ja Georg Tynell, 1 vuosi 1 kuukautta

”Isille pitäisi antaa mahdollisuus olla pidempään kotona, mutta perheiden pitäisi silti saada ratkaista, mikä on heidän kannaltaan parasta. En kannata sitä, että isillä ja äideillä olisi tietty, useiden kuukausien kiintiö. Meille sellainen tilanne olisi mahdoton, sillä puolisoni on yrittäjä, eikä voi olla yritystoiminnasta montaa kuukautta poissa.”

Tästä on kyse

Perhevapaita halutaan uudistaa


 Perhevapaajärjestelmää halutaan uudistaa sukupuolten tasa-arvon ja työllisyyden parantamiseksi. Nykyjärjestelmän ongelmina pidetään muun muassa isien vähäisempää roolia hoitovastuiden jakamisessa ja ansiosidonnaisen jakson lyhyyttä.

 Osa puolueista, palkansaajajärjestö SAK ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK ovat esittäneet omat perhevapaamallinsa.

 Perhevapaiden uudistaminen noussee esille hallituksen puoliväliriihessä huhtikuun lopulla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhevapaat
 • vanhemmat
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  6. 6

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  9. 9

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää