Valikko
Kotimaa

Tutkimus: Moni äiti hamuaa lisää vanhempainvapaata – vaikka käyttää jo nyt isän kanssa jaettavan osuuden

Äidit ja isät kannattavat vanhempainvapaan pidentämistä puoleentoista vuoteen. Isyysvapaiden pidentäminen olisi tutkijoiden mukaan ainut keino lisätä sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Monet pikkulasten vanhemmat ovat tyytymättömiä nykyisiin mahdollisuuksiin pitää perhevapaita. Heidän mielestään ansiosidonnaisen vanhempainvapaan pitäisi kestää nykyistä pidempään: ainakin siihen asti, kun lapsi on puolitoistavuotias.

He haluaisivat kuitenkin päättää itse, jäisikö lasta hoitamaan kotiin äiti vai isä. Vanhemmat ajattelevat näin siitäkin huolimatta, että useimpien mielestä olisi hyvä, että isät hoitaisivat enemmän kotona lapsiaan.

Näin voi tiivistää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) parivuotiaiden lasten vanhempien mielipiteitä koskevat perhevapaatutkimuksen tulokset, jotka julkaistaan tutkimusraportissa keväällä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps) on peräänkuuluttanut äitejä ja isiä tuomaan perheiden tukia koskevat näkemyksensä esiin.

THL:n perhevapaatutkimuksen aineistona on Kelan kanssa vuoden 2013 lopussa tehty kysely, jossa vastaajina oli noin 5 000 vuonna 2011 syntyneen lapsen äitiä ja isää.

”Vanhemmat haluaisivat lisätä äidin ja isän kesken jaettavissa olevaa vanhempainvapaata. Käytännössä kuitenkin tiedetään, että sellaisen vapaan käyttävät äidit”, THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi sanoo.

Kyselyyn vastanneista äideistä 75 prosenttia halusi lisätä jaettavissa olevaa vanhempainvapaata. Äideistä 27 prosenttia oli halukas lisäämään vanhempainvapaan päiviä äidille. Isille niitä oli valmis lisäämään 44 prosenttia äideistä. Kyselyssä sai valita useamman vastausvaihtoehdon.

”Tässä näkyy iso muutos verrattuna edelliseen tutkimukseen. Vielä vuonna 2006 vain 17 prosenttia äideistä oli sitä mieltä, että vanhempainvapaata pitää lisätä isän kiintiötä pidentämällä”, Salmi kertoo.

Isille kiintiöity vapaa oli tällöin vielä nykyistä lyhyempi.

Kyselyssä isät toivoivat lisää jaettavissa olevaa vapaata hieman äitejä harvemmin. Noin 56 prosenttia isistä toivoi vapaiden lisäämistä pelkästään isille.

Kyselyn tekohetkellä runsaat kolme vuotta sitten hallitus oli linjannut, että ansiosidonnaisten vanhempainvapaiden jälkeen maksettava kotihoidon tukikausi jaettaisiin puoliksi äidin ja isän osuuksiin. Tästä suunnitelmasta luovuttiin myöhemmin.

Salmen mukaan esitys tuen kiintiöimisestä närkästytti vanhempia ja voi näkyä kyselyn tuloksissa jaettavissa olevan vapaan suosiona. Nyt puolueet ja etujärjestöt ovat esitelleet malleja, joissa vanhempainvapaata on osoitettu enemmän isille.

”Isien kiintiöiden kasvattaminen on ollut viime aikoina aika vahvasti esillä. On mahdollista, että se näkyisi nyt vielä selvemmin vanhempien mielipiteissä”, THL:n erikoistutkija Johanna Närvi pohtii.

Tutkimuksen tuloksista on vaikea päätellä, miten vanhemmat haluaisivat perhevapaajärjestelmää kokonaisuudessaan muuttaa. Hyvin harva haluaa poistaa kotihoidon tuen tai lyhentää sitä. Kotihoidon tukikausien jakaminen puoliksi ei saanut kyselyssä myöskään paljon kannatusta.

Jos perhevapaan uudistamisessa ensisijainen tavoite on sukupuolten tasa-arvon parantaminen, ratkaisu on tutkijoiden mukaan isyysvapaan pidentäminen.

Vanhempien mielestä lastenhoidon tasaisempaa jakamista edistäisi isän vanhempainpäivärahan suurentaminen, isille suunnattu tiedottaminen sekä osa-aikaisten vapaiden kehittäminen. Isyysraha on nyt noin 70 prosenttia ansiotuloista.

Kyselyyn vastanneet isät olivat käyttäneet ainakin jotain perhevapaata, ja harva isä näki työnantajien asenteissa ongelmia. Monen äidin mielestä isien työnantajat voisivat kuitenkin suhtautua perhevapaisiin myönteisemmin.

Tutkimuksessa tehdyissä työpaikkahaastattelussa sekä henkilöstöjohto että työntekijät olettivat isien pitävän vain heille korvamerkittyjä – ei siis jaettavissa olevia – vapaita.

Työllisyyden parantamisen takia luupin alla on ollut kotihoidon tuki, jonka katsotaan juurruttavan alle 3-vuotiaiden lasten äitejä kotiin. Valtiovarainministeriö on esittänyt, että Suomessa 25–34-vuotiaiden naisten työllisyysaste on 10 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin Ruotsissa.

Suuri osa tämän ikäisistä naisista vielä opiskelee, eikä monella ole ensimmäistäkään lasta, Salmi huomauttaa. Suomessa naiset saavat esikoisensa keskimäärin 29-vuotiaana. Suomen ja Ruotsin työllisyysasteiden erot johtuvat Salmen mukaan myös tilastoinnin eroista.

”Käsitys siitä, että kotihoidon tuen leikkaaminen lisäisi näiden naisten työllisyyttä, perustuu huteralle pohjalle”, hän uskoo.

Äideillä, jotka hoitavat lasta kotona yli kaksivuotiaaksi, on usein vähemmän koulutusta eikä työpaikkaa johon palata.

”Mistä näille äideille löytyy työpaikat nykyisten työttömien lisäksi? Vähän koulutusta vaativia työpaikkoja on jo kadonnut, ja yli vuoden työttömänä olleiden naisten määrä on noussut.”

Oikaisu 3. huhtikuuta klo 15.40: THL:n tiedoissa perhevapaatutkimuksen tuloksista oli virheitä. Toisin kuin jutussa aiemmin luki, äideistä 44 prosenttia (ei 19 prosenttia) oli valmis lisäämään isille vanhempainvapaapäiviä. Isistä 56 prosenttia (ei noin kolmannes) toivoi vanhempainvapaan pidentämistä isän kiintiöllä. Vuonna 2006 noin 17 prosenttia äideistä (ei 60 prosenttia) oli sitä mieltä, että vanhempainvapaata pitää pidentää isän kiintiötä pidentämällä.  

HS kysyi: Pitäisikö isien osuutta vanhempainvapaista pidentää?

Jani Niemelä ja Inkeri Niemelä, kolme kuukautta

”Kyllä, totta kai. Isät voisivat osallistua vielä enemmän, erityisesti kun lapset ovat vähän vanhempia. Pidempi isille suunnattu ansiosidonnainen vapaa voisi olla miehille hyvä porkkana ja luulen, että aika moni voisi jäädä sellaiselle. Raha on monissa perheissä tietenkin tärkeää. Olen itse jäämässä parin kuukauden vapaille toukokuussa ja sitten on päälle kesälomat. Vaimo palaa välissä vähäksi aikaa töihin.”


Sara Varjoranta ja Havu Varjoranta, 10 kuukautta

”Näkökulmani on vähän erilainen, sillä olemme kahden äidin perhe. Olen vapailla reilun vuoden ja puoliso sitten vuoden. On epäreilua, että olen käyttänyt ansiosidonnaiset kaudet, se johtuu muun muassa imetyksestä. Voisin hyvin kannattaa isyysvapaiden pidentämistä. Ihmisiä pitää vähän pakottaa jakamaan vapaita. Kun vanhempi on pidempään kotona, hän tutustuu eri tavalla lapseen ja lapsi häneen.”


Anna Tynell ja Georg Tynell, 1 vuosi 1 kuukautta

”Isille pitäisi antaa mahdollisuus olla pidempään kotona, mutta perheiden pitäisi silti saada ratkaista, mikä on heidän kannaltaan parasta. En kannata sitä, että isillä ja äideillä olisi tietty, useiden kuukausien kiintiö. Meille sellainen tilanne olisi mahdoton, sillä puolisoni on yrittäjä, eikä voi olla yritystoiminnasta montaa kuukautta poissa.”

Tästä on kyse

Perhevapaita halutaan uudistaa


 Perhevapaajärjestelmää halutaan uudistaa sukupuolten tasa-arvon ja työllisyyden parantamiseksi. Nykyjärjestelmän ongelmina pidetään muun muassa isien vähäisempää roolia hoitovastuiden jakamisessa ja ansiosidonnaisen jakson lyhyyttä.

 Osa puolueista, palkansaajajärjestö SAK ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK ovat esittäneet omat perhevapaamallinsa.

 Perhevapaiden uudistaminen noussee esille hallituksen puoliväliriihessä huhtikuun lopulla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhevapaat
 • vanhemmat
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  2. 2

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  3. 3

   Politiikassa on yksi tabu, joka on kuin insestin, ihmissyönnin ja pedofilian vastine – ja ilman sitä olisimme kuolleita

  4. 4

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  5. 5

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  6. 6

   Nääntynyt kuutti pelastettiin pihalta Raaseporissa – toimitettiin Korkeasaareen toipumaan

  7. 7

   Cheekin ja Elastisen mahtipontinen areenashow potki räntävapun unholaan

  8. 8

   Loistavan lähdön ottanut Valtteri Bottas ajaa kohti ensimmäistä voittoaan – Räikkönen kolmantena

  9. 9

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  10. 10

   Suihkukoneesta irtosi rengas kesken lennon – video näyttää, kuinka kone laskeutui kipinöiden kiitotielle Floridassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  3. 3

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  7. 7

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  8. 8

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  9. 9

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  10. 10

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää