Valikko
Kotimaa

Kuukautiskipuja ei tarvitse hyväksyä – oireita voi nyt seurata kännykästä

Liian moni nainen sairastaa endometrioosia tietämättään ja ilman oikeaa hoitoa.

Kuukautiskierron oireita pääsee nyt seuraamaan kätevästi mobiilipäiväkirjan avulla.

Moona-oirepäiväkirja on ensimmäinen suomenkielinen kuukautisten seurantaan tehty sovellus, ja sen voi jokainen ladata puhelimeensa maksutta. Endometrioosiyhdistys julkaisi sovelluksen maanantaina.

Erityisesti nuorten tyttöjen ja naisten toivotaan ottavan Moonan aktiiviseen käyttöön.

Taustalla on huoli naisista, joiden endometrioosi jää tunnistamatta ja jotka eivät saa oikeaa hoitoa.

Peräti 200 000 naisen arvioidaan Suomessa sairastavan endometrioosia, kohdun pesäkesirottumatautia, mutta iso osa heistä ei tunnista oireita. Terveydenhuollossakaan ei aina oteta oireita tosissaan.

Valtaosalla potilaista sairaus alkaa oireilla jo teini-iässä, mutta nuoret eivät hae aktiivisesti apua kipuihinsa.

Moona-sovelluksessa on tarkoin valittu oirekuvasto, joka auttaa sanoittamaan oireita ja selventämään kuukautiskierron vaikutusta naisen elämään.

”Kuka tahansa nainen voi ottaa sovelluksen käyttöön. Se sopii myös niille, joiden kuukautiskierto on hormonituotteiden takia erittäin pitkä”, kannustaa Nuori nainen ja endometrioosi -projektin koordinaattori Maija Borén.

Yhteenvedon omista oireista voi lähettää tilastona sähköpostiin. Sieltä ne voi tulostaa lääkärikäyntiä varten.

”Endometrioosin oireet ovat usein niin monimuotoiset, ettei nainen niitä helposti tunnista. Lisäksi sairaus on periytyvä ja kivuliaat kuukautiset siirtyvät äidiltä tyttärelle elämään kuuluvana asiana, joka vain hyväksytään”, Borén kuvaa.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pia Suvitie sanoo oirepäiväkirjalle olevan selvä tilaus. Melko harva nuori tietää, mitä endometrioosi tarkoittaa.

”Moona johdattelee tarkkailemaan oikeita asioita ja kirjaamaan ne ylös. Kännykässä mukana kulkevat tiedot voivat helpottaa avun hakemista, kun nuori voi näyttää kännykästä vaikka kouluterveydenhoitajalle että tällaista mun elämä on”, Suvitie kuvaa.

Hän korostaa, että kuukautisiin ja endometrioosiin liittyviä kipuoireita voidaan lievittää monin tavoin kunhan apua ensin haetaan.

Sovellus auttaa reagoimaan oireisiin. Kun näkee selvästi kipupäiviensä määrän ja niistä aiheutuneet poissaolot työstä tai opiskelusta, ymmärtää hakea ajoissa apua.

”Jos kuukautiskivut ovat niin kovat, että ne aiheuttavat säännöllisiä poissaoloja, kannattaa reagoida”, Borén neuvoo.

Oirepäiväkirja voi toimia myös havahduttavana tekijänä epätyypillisten oireiden ilmaantuessa.

Lisäksi siitä voi olla apua PMS-oireista sekä migreenistä kärsiville. Sen avulla voi kartoittaa kärttyisät päivänsä tai seurata, miten kuukautiskierto vaikuttaa päänsärkyihin.

”Toivomme sovelluksen tuovan yleistä lempeyttä naisten elämään. Ymmärrys oman kehon toiminnasta on tässä avainasemassa”, Borén sanoo.

Projekti on Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) tukema. Toiveena on vähentää endometrioosin vuosittaisia kustannuksia, joiden arvioidaan olevan Suomessa noin 1,5 miljardia – samaa luokkaa kuin diabeteksen hoidon.

Arvio perustuu ruotsalaistutkimukseen. Kustannukset syntyvät lääkärikäynneistä, lääkkeistä, leikkauksista, lapsettomuushoidoista ja sairauspoissaolojen aiheuttamista kuluista.

Moona on ladattavissa Iphonelle ja Android-puhelimiin sovelluskaupasta. Julkaisu avasi endometrioosiviikon, jonka teemana on tänä vuonna endometrioosin monimuotoisuus.

Teemaviikon aikana pyritään rikkomaan vaikenemisen kulttuuria ja lisäämään tietoisuutta endometrioosista ja naisten seksuaaliterveydestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Endometrioosi
 • Kuukautiset
 • puhelinsovellus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  7. 7

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  8. 8

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää