Valikko
Kotimaa

Kuukautiskipuja ei tarvitse hyväksyä – oireita voi nyt seurata kännykästä

Liian moni nainen sairastaa endometrioosia tietämättään ja ilman oikeaa hoitoa.

Kuukautiskierron oireita pääsee nyt seuraamaan kätevästi mobiilipäiväkirjan avulla.

Moona-oirepäiväkirja on ensimmäinen suomenkielinen kuukautisten seurantaan tehty sovellus, ja sen voi jokainen ladata puhelimeensa maksutta. Endometrioosiyhdistys julkaisi sovelluksen maanantaina.

Erityisesti nuorten tyttöjen ja naisten toivotaan ottavan Moonan aktiiviseen käyttöön.

Taustalla on huoli naisista, joiden endometrioosi jää tunnistamatta ja jotka eivät saa oikeaa hoitoa.

Peräti 200 000 naisen arvioidaan Suomessa sairastavan endometrioosia, kohdun pesäkesirottumatautia, mutta iso osa heistä ei tunnista oireita. Terveydenhuollossakaan ei aina oteta oireita tosissaan.

Valtaosalla potilaista sairaus alkaa oireilla jo teini-iässä, mutta nuoret eivät hae aktiivisesti apua kipuihinsa.

Moona-sovelluksessa on tarkoin valittu oirekuvasto, joka auttaa sanoittamaan oireita ja selventämään kuukautiskierron vaikutusta naisen elämään.

”Kuka tahansa nainen voi ottaa sovelluksen käyttöön. Se sopii myös niille, joiden kuukautiskierto on hormonituotteiden takia erittäin pitkä”, kannustaa Nuori nainen ja endometrioosi -projektin koordinaattori Maija Borén.

Yhteenvedon omista oireista voi lähettää tilastona sähköpostiin. Sieltä ne voi tulostaa lääkärikäyntiä varten.

”Endometrioosin oireet ovat usein niin monimuotoiset, ettei nainen niitä helposti tunnista. Lisäksi sairaus on periytyvä ja kivuliaat kuukautiset siirtyvät äidiltä tyttärelle elämään kuuluvana asiana, joka vain hyväksytään”, Borén kuvaa.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pia Suvitie sanoo oirepäiväkirjalle olevan selvä tilaus. Melko harva nuori tietää, mitä endometrioosi tarkoittaa.

”Moona johdattelee tarkkailemaan oikeita asioita ja kirjaamaan ne ylös. Kännykässä mukana kulkevat tiedot voivat helpottaa avun hakemista, kun nuori voi näyttää kännykästä vaikka kouluterveydenhoitajalle että tällaista mun elämä on”, Suvitie kuvaa.

Hän korostaa, että kuukautisiin ja endometrioosiin liittyviä kipuoireita voidaan lievittää monin tavoin kunhan apua ensin haetaan.

Sovellus auttaa reagoimaan oireisiin. Kun näkee selvästi kipupäiviensä määrän ja niistä aiheutuneet poissaolot työstä tai opiskelusta, ymmärtää hakea ajoissa apua.

”Jos kuukautiskivut ovat niin kovat, että ne aiheuttavat säännöllisiä poissaoloja, kannattaa reagoida”, Borén neuvoo.

Oirepäiväkirja voi toimia myös havahduttavana tekijänä epätyypillisten oireiden ilmaantuessa.

Lisäksi siitä voi olla apua PMS-oireista sekä migreenistä kärsiville. Sen avulla voi kartoittaa kärttyisät päivänsä tai seurata, miten kuukautiskierto vaikuttaa päänsärkyihin.

”Toivomme sovelluksen tuovan yleistä lempeyttä naisten elämään. Ymmärrys oman kehon toiminnasta on tässä avainasemassa”, Borén sanoo.

Projekti on Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) tukema. Toiveena on vähentää endometrioosin vuosittaisia kustannuksia, joiden arvioidaan olevan Suomessa noin 1,5 miljardia – samaa luokkaa kuin diabeteksen hoidon.

Arvio perustuu ruotsalaistutkimukseen. Kustannukset syntyvät lääkärikäynneistä, lääkkeistä, leikkauksista, lapsettomuushoidoista ja sairauspoissaolojen aiheuttamista kuluista.

Moona on ladattavissa Iphonelle ja Android-puhelimiin sovelluskaupasta. Julkaisu avasi endometrioosiviikon, jonka teemana on tänä vuonna endometrioosin monimuotoisuus.

Teemaviikon aikana pyritään rikkomaan vaikenemisen kulttuuria ja lisäämään tietoisuutta endometrioosista ja naisten seksuaaliterveydestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Endometrioosi
 • Kuukautiset
 • puhelinsovellus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  3. 3

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  4. 4

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  5. 5

   USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

  6. 6

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  7. 7

   Kehysriihen lopputulos vaikuttaa monen etuuksiin – Nämä ovat hallituksen tärkeimmät päätökset

  8. 8

   Uuden asunnon arvo voi nousta käytettyä hitaammin – näin vältät sudenkuopat vastavalmistunutta asuntoa harkitessasi

  9. 9

   Suomen ongelmat jatkuvat välipäätösten jälkeenkin – suuria työpoliittisia päätöksiä Sipilän hallitus ei uskaltanut tehdä

  10. 10

   Särkänniemi avaa Suomen nopeimman ja korkeimman vuoristoradan – hinta kahdeksan miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  5. 5

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  6. 6

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  9. 9

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  10. 10

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää