Kotimaa

Kybervarusmiesten määrä on jäänyt odotettua pienemmäksi – koulutuksesta saatu ”erittäin positiivisia kokemuksia”

Jokaisesta saapumiserästä koulutetaan toistaiseksi vain ”muutamia” kybersotilaita.

Puolustusvoimat on kouluttanut tähän mennessä kybervarusmiehiä vähemmän kuin alun perin ajateltiin.

Kybervarusmiesten koulutus alkoi vuonna 2015. Silloin Puolustusvoimista kerrottiin, että heitä koulutettaisiin vuosittain jopa kymmeniä. Tähän mennessä kybervarusmiehiä on valittu kolmesta saapumiserästä.

”Suorituskykysyistä tarkkaa lukua ei ole haluttu tuoda julkisuuteen, mutta tällä hetkellä puhutaan muutamista”, sanoo insinöörimajuri Anssi Kärkkäinen.

Varusmiehet sijoitetaan Kärkkäisen johtamaan kyberosastoon, joka on osa Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskusta.

”On haaste ylipäätään löytää varusmiesikäisistä kyvykkäitä ja osaavia. Erityistehtävissä on se idea, ettemme kouluta heitä nollasta kyberalan ammattilaisiksi vaan heillä on osaamista, jota pyrimme hyödyntämään ja toki kehittämään lisää”, Kärkkäinen sanoo.

”Voi sanoa, että varusmiesikäluokasta aina löytyy, mutten usko, että löydämme niitä välttämättä kymmenittäin. Toisaalta tässä vaiheessa määrää rajoittaa myös työnjohdollinen kapasiteetti.”

Tähän mennessä koulutettujen joukossa on ollut niin ylioppilaita, valmiita insinöörejä kuin yliopisto-opiskelijoita.

”Välillä on jouduttu raakkaamaan, kun on todettu, että paperilla näyttää osaavan, muttei sitten käytännössä ole ollut kovinkaan syvällistä ymmärrystä”, Kärkkäinen sanoo.

Varusmiehet voivat hakea kyberkoulutukseen peruskoulutuskaudella, joka kestää noin kaksi kuukautta.

Valitut komennetaan peruskoulutuskauden jälkeen Tikkakoskelle Ilmasotakouluun. Sieltä käsin he palvelevat Johtamisjärjestelmäkeskuksen kyberosastolla.

Kärkkäisen mukaan hakijoita on palveluserissä ollut yleensä yli viisikymmentä, mutta esimerkiksi viime tammikuussa vähemmän.

Hakijoita haastatellaan ja heille tehdään käytännön testi, jolla tarkistetaan heidän osaamisensa. Testauksessa käytetään muun muassa muutaman kannettavan tietokoneen varaan rakennettua verkkoa.

”Testaamme perustietoliikenteeseen ja sovelluksiin liittyvää tietoteknistä osaamista. Eli että he tietävät, miten selvitetään ip-osoite tai että he pystyvät selvittämään, mitä laitteita verkkoon on liitetty ja tämän tyyppisiä perustehtäviä.”

Kybervarusmiesten koulutus koostuu tavanomaisesta sotilaskoulutuksesta ja kybersotakoulutuksesta. Heitä koulutetaan käyttämään kybertoiminnan perustyökaluja ja menetelmiä muun muassa tietojärjestelmiin tunkeutumisen testaamisessa.

Koulutukseen kuuluu, että he yrittävät tunkeutua Puolustusvoimien tietojärjestelmiin ja yrittävät löytää sieltä haavoittuvuuksia eli heikkoja kohtia.

Kybervarusmiehille järjestetään palvelusajan lopulla myös oma loppusotansa, jossa osoitetaan opitut taidot.

”Tietysti taistelukenttä ei ole ulkona pimeässä puskissa vaan tietoverkossa”, Kärkkäinen kertoo.

Kybervarusmiehet sijoitetaan reserviin siirtymisen jälkeen Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen sodan ajan joukkoihin. Ensimmäiset heistä ovat ehtineet jo käydä kertausharjoituksissakin.

Kärkkäisen mukaan kybervarusmieskoulutuksesta on ollut ”erittäin positiivisia kokemuksia”. Varusmiehiltä saatu palaute on ollut kuulemma samansuuntaista.

Kärkkäinen muistuttaa, että alun perin ”oli ehkä laajempiakin visioita” erikoisjoukkokoulutuksesta.

”Toistaiseksi kun kyberkoulutusjärjestelmä on vasta kehittymässä kantahenkilökunnankin osalta, niin tätä ei ole akuutisti viety eteenpäin. Nyt kerätään kokemuksia.”

Fakta

Kybervarusmiehiä alettiin kouluttaa vuonna 2015


 Miehistöön kuuluvien kybervarusmiesten palvelusaika on 8,5 kuukautta ja johtajien 12 kuukautta.

 Miehistöön kuuluvat siirtyvät kyberjoukkoon peruskoulutuskauden jälkeen ja johtajakoulutukseen valitut aliupseerikoulun ja upseerikoulun jälkeen.

 Suojelupoliisi tekee kyberkoulutukseen valituille suppean turvallisuusselvityksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kyberuhat
 • Kyberturvallisuus
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Jonna Tervomaan video joutui sensuurin kohteeksi – lapsinäyttelijän kasvoihin maalattu ”Bowie-salama” piilotettiin raastuvan pelossa

  4. 4

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  5. 5

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  6. 6

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  9. 9

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää