Kotimaa

Sata vuotta sitten Suomen asemat olivat mustanaan kansaa – karkotettu kansallissankari palasi Siperiasta junalla suoraan Kämpiin

Tällä viikolla tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Suomen tuleva presidentti Pehr Evind Svinhufvud palasi Siperian karkotuksesta Suomeen. Tiistaina Lappeenrannasta Helsinkiin kulkee muistelujuna.

Tällä viikolla tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun tiukka laillisuusmies, nuorsuomalainen poliitikko ja Suomen tuleva presidentti Pehr Evind Svinhufvud palasi Siperian karkotuksesta takaisin Suomeen.

Hän oli ollut Siperiaan karkotettuna yli kaksi vuotta.

”Voi sanoa, että hänestä tuli kansallissankari siellä Siperiassa. Hän oli näkyvä hahmo ennen ensimmäistä maailmansotaa ja karkotusta, mutta karkotus teki hänestä sankarin”, sanoo Svinhufvudista tuoreen kirjan kirjoittanut historiantutkija Martti Häikiö.


Svinhufvud oli karkotettu toisen sortokauden aikana Tomskin kuvernementtiin, koska hän kihlakunnantuomarina kieltäytyi hyväksymästä Venäjän kansalaista Konstantin Kasanskia Suomen prokuraattoriksi. Prokuraattori oli Suomen ylimmästä lainvalvonnasta vastaava virkamies eli nykytermein oikeuskansleri.

Svinhufvud pystyi palaamaan Suomeen Venäjän helmikuun vallankumouksen jälkeen vuonna 1917, koska keisarinvalta kukistui Venäjällä. Hänen paluustaan muodostui ennennäkemätön kansanjuhla.

”Häntä juhlittiin kaikilla Venäjän asemilla suurena vallankumouksellisena, mihin hän sanoi, että hän on kyllä vapauden puolesta muttei ole sosialisti. Siellä oli valtavaa vallankumouksellista innostusta, kuka nyt mitenkin vallankumouksen käsitti”, Häikiö kuvaa.

Svinhufvud saapui Helsinkiin torstaina aamupäivällä kello 10. Juna oli tunnin myöhässä. Helsingin yliopiston ja Teknillisen korkeakoulun ylioppilaat olivat tulleet häntä vastaan.

Helsingin Sanomat kirjoitti seuraavana päivänä, että ylioppilaat seisoivat osakunnittain lippujensa ympärillä ja muodostivat kunniakujan, joka ulottui aseman viimeisiltä raiteilta torille asti.

Lehden mukaan asemasilloilla, Rautatientorilla ja lähikaduilla oli kymmentuhantinen väkijoukko.

Svinhufvud ja hänen vaimonsa Ellen Svinhufvud kuljetettiin juhlakulkueessa hotelli Kämpiin, jossa odottivat lehtien toimittajat ja valokuvaus.

Helsingin Sanomien toimittaja tapasi Svinhufvudin Kämpissä.

”Siellä hän seisoi omaistensa ja tuttujen keskellä iloisena ja reippaana”, kertoi HS.

Svinhufvud valitteli kuitenkin, että ”väsymys tahtoo väkisinkin voittaa, eikä ihmekään, sillä olemme olleet jo alun toista viikkoa matkalla”.

”Matka muuten oli varsin mukava. Venäläiset vaunut ovat tilavat, ja niissä asuu kuin kotonaan”, Svinhufvud kertoi.

”Ruokaa oli alkutaipaleella saatavana yllin kyllin, mutta lähempänä Pietaria kävi leivän saanti hieman vaikeammaksi. Kylmyys ei haitannut Siperiasta lähtiessämme, mutta täällä Suomessa on se tullut tuntuvammaksi.”

Svinhufvud kuvasi ikimuistoista junamatkaa häkeltyneenä. Asemat olivat radan varrella täynnä ihmisiä. Hän kertoi tunteneensa ”itsensä oikein noloksi”.

”Pietarissa oli väestön vieraanvaraisuus suurenmoinen, mutta vielä suurenmoisempi oli se Viipurissa. Asemilla loppumattomiin ystävyydenosoituksia, kukkia, soittoa ja laulua.”

Häikiön mukaan Svinhufvudin paluuta seuranneet viikot olivat Suomen historiassa erittäin poikkeuksellinen aikakausi.

”Se oli Suomen historiassa ehkä yhtenäisimmän kansallisen innostuksen aika. Erimielisyydet alkoivat tulla esiin vasta huhti- ja toukokuun aikana. Se oli harvinainen hetki, jossa vuosikausia jatkunut sortokausi yhtäkkiä väistyy, ja kaikki padot aukeavat ja valtiollinen elämä käynnistyy.”

Svinhufvud nimitettiin prokuraattoriksi, mistä oli hyötyä kun poliittiset kiistat Suomen tulevasta hallitusmuodosta nousivat keväällä ja kesällä esille.

”Hän oli niissä oloissa tavallaan reservissä ja kokoava voima. Hän nousi puolueiden yläpuolelle Siperiaan karkotuksensa vuoksi ja prokuraattorin työnsä takia”, Häikiö sanoo.

”Paluu Siperiasta nosti hänet mielestäni myös ensimmäiseksi itsenäisyyssenaatin pääministeriksi.”

Häikiö harmittelee, että Svinhufvud ja muut merkittävät itsenäisyysmiehet ovat jääneet Mannerheim-kultin varjoon. Hänen mukaansa myös toisen maailmansodan jälkeiset ”yya-vuodet” ovat vaikuttaneet.

”Sodan jälkeisinä yya-vuosina perustuslaillisuus oli hirveän huonossa huudossa. Myöntyväisyyssuunnan argumentointi oli vahvempaa, että jääräpäinen laeista kiinnipitäminen on tyhmyyttä kun reaali- ja geopolitiikka sanelevat”, Häikiö pohtii.

”Se on yksi osasyy, ettei Svinhufvudia ole hirveästi haluttu tuoda esille. Hän oli nimenomaan täysin jäykän periksiantamattoman laillisuuden symboli.”

Fakta

Svinhufvudin paluuta muistellaan höyryjunamatkalla tiistaina


 P. E. Svinhufvudin muistosäätiö järjestää kutsutuille tiistaina höyryjunamatkan Lappeenrannasta Helsinkiin.

 Tapahtumassa Ukko-Pekka-veturi vetää kolmea vanhaa vaunua.

 Juna lähtee Lappeenrannasta kello 13. Se pysähtyy kello 13.30 Luumäellä, jossa on ohjelmaa kuten puheita ja musiikkiesityksiä. Yleisö voi seurata asemien esityksiä.

 Muistelujuna saapuu Helsinkiin noin kello 18 jälkeen. Helsingissä esitetään myös otteita vuoden 1917 puheista ja kuorolaulua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Suomen itsenäisyys
 • Suomen presidentit
 • 1917

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  4. 4

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Petteri Orpo: ”Suomessa voi olla vain laillisesti”

  10. 10

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää