Kotimaa

Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

Ruotsalaiset ovat huolissaan Suomen alkoholilain uudistuksesta. Asiantuntijoiden mukaan ruotsalaisten vähäisempi alkoholin kulutus johtuu muutamista eroista alkoholipolitiikassa.

Alkoa vastaava ruotsalainen viinamonopoli Systembolaget esitti tiistaina huolensa Suomen alkoholilain uudistuksesta, joka toisi toteutuessaan muun muassa nelosoluet ruokakauppoihin ja antaisi ostaa juomia mukaan baarista. Eduskunta alkaa käsitellä lakiuudistusta toukokuussa.

Systembolagetin EU-komissiolle osoitetussa kirjeessä todetaan, että lakiin esitetyt höllennykset lisäisivät suomalaisten ennestään rankkaa juomista ja kansanterveydellisiä haittoja.

Kirjeessä viitataan pohjoismaisiin, humalahakuisiin juomatapoihin, joiden takia aktiivinen alkoholipolitiikka on kirjelmöijien mielestä erityisen tärkeää.

Alkoholihaittojen vähentämiseen tähtäävä ajattelu on ollut tyypillistä Suomelle, Ruotsille, Norjalle ja Islannille, sanoo hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

”Systembolaget ja myös Ruotsin hallitus on huolissaan siitä, että Suomi on irtaantumassa tästä joukosta. Tämä on heidän viestinsä.”

Tanskassa ei ole muiden Pohjoismaiden tapaan alkoholimonopolia muualla kuin Färsaarilla.

Ruotsalaiset kuluttavat alkoholia noin 17 prosenttia vähemmän kuin suomalaiset. Tuomisen mukaan alkoholi aiheuttaakin Ruotsissa huomattavasti vähemmän haittoja kuin Suomessa.

Ruotsin Suomea alhaisempi alkoholin kulutus johtuu asiantuntijoiden mukaan tiukemmasta suhtautumisesta alkoholihaittoihin. Suomen alkoholiuudistuksen takana on taas norminpurku.

”Ihmisen on saatava olla vapaa, ja vapauden yksi kriteeri suomalaiselle on se, kuinka helposti ja halvalla alkoholia saa”, Tuominen muotoilee.


HS vertaili asiantuntijoiden avulla Suomen ja Ruotsin alkoholipolitiikkaa.

Kaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttirajat

Merkittävin ero Suomen ja Ruotsin alkoholipolitiikassa on se, että ruotsalaisissa päivittäistavarakaupoissa ei saa myydä kuin korkeintaan 3,5-prosenttisia alkoholijuomia. Suomessa vastaava raja on 4,7 prosenttia, ja uudessa alkoholilaissa rajaa ollaan nostamassa 5,5:een.

”Silloin kaupoissa myytävä olut ei ole ihan kaksi kertaa vahvempaa kuin Ruotsissa, mutta melkein”, Tuominen vertaa.

Päihdelääketieteen professorin Hannu Alhon mukaan oluen alkoholipitoisuudella on iso merkitys alkoholin kulutukselle. Suomessa ihmiset juovat eniten olutta, Ruotsissa taas viini on suosituin alkoholijuoma.

”Jos keskiolut siirrettäisiin Suomessa Alkoon, on arvioitu, että suomalaisten alkoholin kulutus vähenisi kymmenellä prosentilla”, kertoo alkoholitutkija Esa Österberg Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Alkoholin myynnin ikärajat ja aukioloajat

Ruotsissa ja Suomessa alkoholin ostamisen ikärajat ovat melko samanlaiset. Nuorten kannalta eroa on siinä, että yli 3,5-prosenttisia alkoholijuomia myyvässä Systembolagetissa asioivan on oltava vähintään 20-vuotias.

Systembolaget ei päästä edes nettisivuilleen ennen kuin on klikannut olevansa 20-vuotias tai vanhempi.

”Ruotsissa alle 20-vuotias yliopisto-opiskelijakaan ei saa ostettua laillisesti itselleen alkoholia mellanöliä lukuun ottamatta, ellei mene ravintolaan. Sillä tavalla he tukevat ravintolaelinkeinoa”, Ismo Tuominen sanoo.

Systembolagetin aukioloajat riippuvat liikkeestä, mutta ovat hieman suppeammat kuin Alkossa. Lauantaisin liikkeet menevät kiinni jo iltapäivällä kahdelta tai kolmelta.

Hannu Alhon mielestä Suomessa saa käytännössä viiniä suuremmista ruokakaupoista, sillä Alkoja on sijoitettu marketien yhteyteen.

”Kaiken lisäksi aukioloaikoja aiotaan pidentää tunnilla, jolloin ne olisivat marketien kanssa auki yhtä pitkään tai ainakin yhdeksään asti.”

Tuomisen mukaan ravintoloiden aukioloajoissa Suomessa ja Ruotsissa ei ole tällä hetkellä juuri eroja.

Suomen alkoholilain uudistuksessa suunnitellaan, että baarit saisivat jatkaa anniskeluaikaa kello 1.30 jälkeen pelkällä ilmoituksella luvan hakemisen sijaan. Valomerkki voisi siirtyä kello 3.30:sta tasan kello neljään.

Rattijuopumusraja

Kun Suomessa rattijuopuksen raja on 0,5 promillea, Ruotsissa se on 0,2 promillea. Se merkitsee, että Ruotsissa auton rattiin kapuavan on parempi olla juomatta yhtään mitään, Esa Österberg sanoo.

Myös Suomessa enemmistö pitää alkoholin ja autolla ajamisen tiukasti toisista erillään. Asenteet ovat kuitenkin Österbergin mukaan hieman muuttuneet.

”On suomalaisia, jotka ovat valmiita juomaan oluen tai kaksi ja menemään sen jälkeen rattiin”, hän sanoo.

Alkoholimainonta

Sekä Suomessa että Ruotsissa väkevien alkoholijuomien mainostaminen on kielletty. Ruotsissa linja on hivenen tiukempi: siellä saa mainostaa korkeintaan 15-prosenttisia alkoholijuomia, kun Suomessa saa mainostaa korkeintaan 22-prosenttisia tietyin rajoittein.

Norjassa ja Islannissa alkoholia ei saa mainostaa ollenkaan. Tanskassa mainonnan säätely perustuu vapaaehtoisiin sopimuksiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholipolitiikka
 • Alkoholi
 • Ruotsi
 • Alkoholihaitat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Jonna Tervomaan video joutui sensuurin kohteeksi – lapsinäyttelijän kasvoihin maalattu ”Bowie-salama” piilotettiin raastuvan pelossa

  4. 4

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  5. 5

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  6. 6

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  9. 9

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää