Kotimaa

Hovioikeus kiristi valelääkärin tuomiota – Esa Laiho sai viisi vuotta vankeutta

Laiho määrättiin vangittavaksi heti.

Helsingin hovioikeus tuomitsi torstaina valelääkäri Esa Antero Laihon, 54, viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Hänet määrättiin vangittavaksi heti.

Laihon vankeusrangaistus piteni puolella vuodella verrattuna aiempaan Helsingin käräjäoikeuden tuomioon. Hovioikeus perusteli rangaistuksen koventamista Laihon syyllisyydellä ja hänen saamillaan erittäin huomattavilla taloudellisilla eduilla, joihin hän ei ollut oikeutettu.

Laiho järkyttyi hovioikeuden tuomiosta, kertoo hänen oikeusavustajansa Kari Uoti.

”Häntä ei ole vielä vangittu, mutta hän menee tänään suorittamaan rangaistusta. Hän on jo sopinut asiasta viranomaisten kanssa”, Uoti sanoi torstaina aamupäivällä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Esa Laiho toimi lääkärinä ilman ammatin harjoittamiseen oikeuttavaa tutkintoa vuosina 2001–2011.

Laiho oli hankkinut väärennetyn tutkintotodistuksen Venäjältä. Hänen ainoa tutkintonsa on ylioppilastutkinto hyvinkääläisestä lukiosta vuodelta 1981.

Vuonna 1992 Laiho pääsi yhdysvaltalaiseen Ross University School of Medicineen opiskelemaan lääketiedettä. Omien sanojensa mukaan hän suoritti perustason opinnot sekä johdatuksen kliiniseen sairaalaharjoitteluun. Yliopiston mukaan hän ei suorittanut yhtään kurssia.

Laiho työskenteli erityisesti vanhustenhoidon parissa Helsingissä, Lohjalla, Kouvolassa, Lahdessa, Riihimäellä, Karkkilassa, Nummi-Pusulassa ja Vihdissä. Eniten potilaita hänellä oli Helsingissä ja Lahdessa.

Tuomio oli hyvin erilainen kuin Laiho itse vaati.

Laiho vaati hovioikeudessa lähes kaikkien syytteiden hylkäämistä. Hän myönsi syyllistyneensä ainoastaan luvattomaan terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamiseen.

Hovioikeuden tuomion mukaan Laiho syyllistyi luvattoman terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisen lisäksi muun muassa kahdeksaan törkeään petokseen, törkeään väärennykseen ja kahteen rekisterimerkintärikokseen.

Hovioikeus hylkäsi käräjäoikeuden tapaan Laihon syytteet kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä. Tuomion mukaan Laihon menettelystä ei ole näytetty aiheutuneen potilaille kuolemaa, vakavaa sairautta tai hengenvaarallista tilaa.

Hän syyllistyi kuitenkin yhteen pahoinpitelyyn.

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden Laiholle määräämän liiketoimintakiellon.

Syyttäjät aikovat tutustua tuomioon rauhassa ja harkita, hakevatko he valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Heidän mielestään Laiho olisi pitänyt tuomita lähes 15 vuoden enimmäisrangaistukseen, joka syytteistä olisi voitu määrätä.

Kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen kertoo syyttäjien olevan kuitenkin jossain määrin tyytyväisiä rangaistuksen korottamiseen.

”Olemme tyytyväisiä myös siihen, että hovioikeus katsoi, ettei Laiho ollut oikeutettu palkkaan miltään osin”, Rinkinen sanoo.

Laiho joutuu maksamaan mittavat vahingonkorvaukset. Hän aiheutti hovioikeuden mukaan yli miljoonan euron vahingot työnantajille.

Laihon avustaja Kari Uoti pitää todennäköisenä, että Laiho hakee valituslupaa vahingonkorvausten osalta.

Uotin mielestä on yleisen oikeustajun vastaista, että Laiho määrättiin maksamaan takaisin kymmenen vuoden työskentelystä maksettu palkka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Valelääkäriepäilyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää