Kotimaa

Kelan maksujen takkuaminen aiheuttaa jo ongelmia vuokrien maksamisessa – ”Moni on kertonut, että nyt on häätöuhka päällä”

Kanta-Hämeessä asuva Heikki irtisanoi vuokrasopimuksen mieheltä, jonka vuokranmaksu keskeytyi kokonaan Kelan maksuongelmien takia.

Monien vuokra-asujien taloudellinen ahdinko on alkuvuoden aikana kasvanut Kelan asumistukien ja toimeentulotukien maksatuksen viivästymisen vuoksi.

Joidenkin asukkaiden vuokrasuhteita on maksuongelmien vuoksi jo purettu.

”Kelahan tämän mokasi. Yritin auttaa miestä, jolla on muutenkin ongelmia elämässään. Mutta kun olen itsekin pienituloinen, ei minulla ollut varaa maksaa hänen asumistaan”, kertoo Kanta-Hämeessä asuva Heikki HS:lle.

Heikin nimi on muutettu. Hän ei halua kertoa nimeään tai asuinpaikkaansa julkisuudessa, koska ei tahdo, että tapaus tunnistetaan pienellä paikkakunnalla.

Heikki on äskettäin irtisanonut vuokrasopimuksen mieheltä, joka asui vuokralla Heikin omakotitalon yläkerrassa. Miehen ainoana tulona oli toimeentulotuki, jonka maksatukset ovat sakanneet koko vuoden maksuvastuun siirryttyä kunnilta Kelalle.

Heikin mukaan vuokrasopimus purettiin yhteisymmärryksessä.

”Yhtään vuokraa ei tullut ajoissa, osa hänen vuokrakuukausistaan on edelleen maksamatta. Sovittua takuuvuokraakaan ei koskaan kuulunut. Lisäksi koko asumisen ajalta kertynyt sähkö jää minun maksettavakseni”, Heikki kertoo.

Hän ei syytä asiasta vuokralaista.

”Ei se hänen vikansa ollut, sen sijaan ihmettelen Kelan täydellistä osaamattomuutta.”

Päätös perustoimeentulon siirtämisestä Kelaan tehtiin vuonna 2014. Tietojärjestelmiä rakennettiin kaksi ja puoli vuotta, ja työnjakoa kuntien kanssa harjoiteltiin yli vuosi.

Silti Kelan järjestelmä ruuhkautui pahasti heti alkuvuodesta, ja jo valmiiksi hyvin vähävaraiset henkilöt joutuivat odottamaan rahojaan entistä pidempään.

Maaliskuun alussa HS:n lukijat kertoivat, että maksamattomat vuokrat ovat vain osa ongelmaa, jonka toimeentulotukien viivästyminen on aiheuttanut.

Kela on tämän vuoden aikana yrittänyt paikata tilannetta palkkaamalla toimeentulotukeen 300 uutta työntekijää.

Heikin vuokralainen oli toimittanut kaikki vaadittavat hakemukset ja todistukset Kelaan hyvissä ajoin, useita viikkoja ennen vuokrasopimuksen voimaantuloa.

”Kelalla oli tiedossa vaikka kuinka kauan, että tämä asiakasmäärä tulee. Jos yksityisellä puolella olisi tyritty näin pahasti, sieltä olisi jo monta pomoa vaihtunut.”

Heikki itse kertoo olevansa pienituloinen eläkeläinen. Eräässä asiassa Kela toimi Heikin mukaan nopeasti.

”Heti kun vuokralainen oli toimittanut toimeentulotukihakemuksensa Kelaan, sieltä kyllä huomattiin, että minulla on vuokralainen. Pian tuli ilmoitus, että minun asumistukeani on pienennetty sen vuoksi 42 euroa.”

Kelan maksuongelmien vuoksi monilla vuokra-asujilla on nyt hätä, ja yhteydenottoja tulee paljon, kertoo vuokralaisten etuja valvovan ja vuokralaisia neuvovan Vuokralaiset ry:n järjestöpäällikkö Pia Lohikoski.

Vuokranantajalla on mahdollisuus aloittaa vuokrasopimuksen purkuprosessi, jos vuokra on maksamatta kaksi kuukautta peräkkäin tai jos vuokranmaksussa on jatkuvia myöhästymisiä.

”Moni on kertonut, että nyt on häätöuhka päällä. Häädöistä ei ole vielä meille asti tullut tietoa. Nyt keväällä nähdään, aiheutuuko häätöuhkista häätösumaa. Toivottavasti ei.”

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen lupasi tiistaina, että Kela korvaa tai hyvittää määräajan ylityksistä aiheutuneet kustannukset niin kuin eduskunnan oikeusasiamies on linjannut.

Lohikosken mielestä lupaus on sinänsä myönteinen asia, mutta samalla hän ihmettelee, miten Kela voi kaikkia aiheutuneita vahinkoja korvata.

”Kyse ei ole vain myöhästyneistä vuokrista ja viivästyskoroista, vaan pahimmillaan tilanne voi johtaa häätöihin ja luottotietojen menettämiseen. Miten Kela aikoo nämä korvata?” Lohikoski kysyy.

Lohikoski muistuttaa, että moni työssä käyvä, asiansa hyvin hoitanutkin henkilö voi tarvita toimeentulotukea esimerkiksi vuokravakuuden maksamiseksi.

”Jos ihminen on vaikka pienipalkkaisessa työssä oleva yksinhuoltaja, hän tarvitsisi pääkaupunkiseudulla vuokravakuuteensa noin kolme tuhatta euroa. Aika harvalla matalapalkka-alan työläisellä on sellaista rahaa tilillä.”

Kelan tukien viivästyminen aiheuttaa huolta myös vuokranantajille, kertoo vuokranantajien ja asunnonomistajien etujärjestö Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

”Tiedusteluja tähän liittyen on tullut jonkin verran. Jäsenemme eivät ehkä tosin aina ole tietoisiakaan siitä, että heidän vuokralaisensa on tuensaaja.”

Koro-Kanervan mukaan järjestö on muistuttanut jäseniään kysymään, onko myöhästyneessä vuokrassa kyse Kelan viivästyneistä tuista. Tosin vastuu yhteydenpidosta on myös vuokralaisella.

”Tylsin tilanne kaikkien kannalta on se, että vuokralainen ei kerro, mistä maksuongelma johtuu, ja sitten vuokranantaja vain ihmettelee, miksi vuokra ei tule.”

Erittäin vaikeita tilanteita ovat sellaiset, joissa vuokralainen on aiemmin saanut toimeentulotukea kunnalta, mutta Kela onkin antanut hänen hakemukseensa hylkäävän päätöksen.

”Se on tosi vaikea tilanne kaikille. Jostainhan ne vuokrarahat pitäisi kuitenkin löytää.”

Kelan tukien viivästyessä Koro-Kanerva toivoo vuokralaisilta ja vuokranantajilta malttia ja keskustelua, mutta sovittua vuokranmaksupäivää pitäisi hänen mukaansa kuitenkin pyrkiä noudattamaan.

”Vuokranantajien ei voi odottaa loputtomiin joustavan, heillähän on tietenkin omatkin taloudelliset velvoitteensa hoidettavana. Vuokrasuhteessa on kuitenkin yhdessä sovittu vuokranmaksupäivä ja muut säännöt.”

Helsingin kaupungin omistama Helsingin kaupungin asunnot Oy tunnetaan lyhyemmin nimellä Heka.

Heka omistaa noin 47 000 ARA-vuokra-asuntoa. Ne ovat edullisempia, valtion tuella rakennettuja asuntoja.

Kelan tukikriisi näkyy joidenkin Hekan asukkaiden vuokranmaksuongelmina, vahvistaa Hekan asiakkuusjohtaja Mirka Saarholma.

”Kyllä se näkyy. Asukkaat ovat tietysti ihmeissään tilanteesta. Ymmärrän, että kun tukiraha ei tule tilille, niin joillakin ei yksinkertaisesti ole rahaa maksaa vuokraa”, Saarholma sanoo.

Hekalla tiedostetaan Kelan ongelman olevan laajempi ilmiö ja pyritään joustamaan tilanteen mukaan. Maksamattomasta vuokrasta syntyy kuitenkin merkintä Hekan omaan järjestelmään.

”Jos toimeentulotuki on myöhässä, niin kannattaa olla meihin yhteydessä. Kyllä me kuuntelemme asukkaitamme”, Saarholma sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Toimeentulotuki
 • Kela
 • Asuminen
 • Vuokra-asuminen
 • Jukka Vuorio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  8. 8

   Auttaisiko puheenjohtajan vaihto? Kannatuksen lasku avasi puheet keskustan Juha Sipilän ja Sdp:n Antti Rinteen asemasta

  9. 9

   Aasiasta saatu superbakteeri pilasi 21-vuotiaan Miran terveyden – Väärästä syystä syöty antibioottikuuri saattaa pahentaa bakteerin aiheuttamia tuhoja, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää