Kotimaa    |   HS-selvitys

Kuntavaali­ehdokkaiden rikostaustat liittyvät useimmiten väkivaltaan – katso hakukoneella ehdokkaiden saamat syytteet puolueittain

Pahoinpitelyt sekä muut henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikosepäilyt ovat useimmiten syynä, kun kuntavaaliehdokas on joutunut oikeuden eteen vuosina 2012–2017, käy ilmi HS:n selvityksestä. Siinä käytiin läpi Helsingin seudun kuntien ja Suomen suurimpien kaupunkien ehdokkaat. Pahoinpitelyistä nostetut syytteet ovat perussuomalaisten ehdokkaiden joukoissa neljä kertaa yleisempiä kuin muissa isoissa puolueissa.

Jos kuntavaaliehdokas on joutunut oikeuden eteen, hän on ollut siellä todennäköisimmin epäiltynä pahoinpitelystä tai muusta henkeen ja terveyteen kohdistusvasta rikoksesta. Toiseksi yleisin syy joutua käräjille ovat rattijuoppoudet ja törkeät rattijuoppoudet, selviää Helsingin Sanomien selvityksestä.

Tarkastelun kohteena oli 10 169 kuntavaaliehdokasta ja heitä vastaan nostetut rikossyytteet kaikissa Suomen käräjäoikeuksissa. Selvitykseen valitut ehdokkaat pyrkivät 28 kunnan valtuustoihin Helsingin seudulla sekä Suomen suurissa kaupungeissa.

Jokaisessa tutkitussa kaupungissa ainakin yksi ehdokas on saanut rikossyytteen vuosina 2012–2017. Suurin määrä on Helsingissä, jossa valtuustoon nyt ehdolla oleville on luettu 63 syytettä.

Syyte ei ole sama kuin tuomio, sillä käräjäoikeudet hylkäävät keskimäärin viisi prosenttia syytteistä. Noin 95 prosenttia nostetuista syytteistä johtaa kuitenkin tuomioon.

Selvityksessä löytyi yhteensä 544 syytettä, jotka on nostettu nykyistä kuntavaaliehdokasta vastaan käräjäoikeudessa kuluneen valtuustokauden aikana. Vuosien 2012–2017 aikana syytteen oli saanut kaikkiaan 394 eri kuntavaaliehdokasta.

Katso alla olevasta HS:n interaktiivisesta grafiikasta, mistä rikoksista kuntavaaliehdokkaat ovat saaneet 28 kunnassa syytteitä vuosina 2012–2017.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Ehdokkaiden määrään verrattuna syytteitä saaneiden luku on pieni eli noin neljä prosenttia tutkitusta joukosta. Ehdokkaat ovat hieman nuhteettomampia kuin Suomen väestö keskimäärin, sillä samassa ajassa koko väestöstä syytteen on saanut keskimäärin viisi prosenttia.

Kuntavaaliehdokkaiden ja muun kansan välillä on kuitenkin yksi iso ero: Useimmiten oikeuteen joudutaan rattijuoppoudesta, mutta ehdokkaiden yleisin syyte on pahoinpitely tai muu väkivalta rikos.

Ylivoimaisesti suurin osuus nostetuista 544 syytteestä kohdistui perussuomalaisten ehdokkaisiin. Perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaat ovat saaneet noin 28 prosenttia kaikista syytteistä, vaikka heidän osuutensa selvityksen ehdokkaista on 11 prosenttia.

Suurimman kuntapuolueen eli kokoomuksen ehdokkaiden osuus syytteistä on 14 prosenttia. Tämä on puolet perussuomalaisten syytteiden osuudesta.

Toiseksi suurimman kuntapuolueen Sdp:n ehdokkaat ovat saaneet 13 prosenttia syytteistä ja keskustan ehdokkaat yhdeksän prosenttia kaikista nostetuista syytteistä. Syytteistä kymmenen prosenttia on mennyt vasemmistoliiton ja seitsemän prosenttia kristillisdemokraattien ehdokkaille.

Perussuomalaisten ehdokkaiden osuus on suuri varsinkin silloin, kun ehdokkaat ovat vastanneet syytteisiin pahoinpitelyistä tai törkeistä pahoinpitelyistä. Selvityksessä tuli esiin yhteensä 94 tällaista väkivaltasyytettä. Niitä saaneista 41 prosenttia on perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaana.

Perussuomalaiset kuntavaaliehdokkaat ovat saaneet nelinkertaisesti pahoinpitelysyytteitä verrattuna seuraavana tuleviin eli vasemmistoliittoon (11 syytettä) ja kokoomukseen (10 syytettä). Isoista puolueista vähiten pahoinpitelysyytteitä ovat saaneet keskustan (5 syytettä) ja sosiaalidemokraattien kuntavaaliehdokkaat (7 syytettä).

Jos perussuomalaiset jätetään pois vertailusta, suurin syy rikosepäilylle ovat rattijuoppoudet.

Selvityksen raskain rikos paljastuu kristillisdemokraattien ehdokaslistalta Paavo Väyrysen Terve Helsinki -ryhmittymän joukoista.

Helsingin valtuustoon on ehdolla Sami Salonen, 47, joka on tuomittu tapon yrityksestä ja laittomasta uhkauksesta kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan. Hovioikeus vahvisti tammikuussa 2013 hänen tuomionsa puukotuksesta, joka tapahtui lokakuussa 2011.

Hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden tuomion, jonka mukaan Salonen yritti tappaa tuttavansa viidellä kääntöveitsen iskulla. Puukotuksen jälkeen Salonen uhkasi toista tuttavaansa tappamisella, mistä tuli tuomio laittomasta uhkauksesta.

Korkein oikeus ei ottanut tapausta käsittelyynsä.

Kuntavaaliehdokas Sami Salonen sanoi Helsingin Sanomille, että hän on puoluejohdon kanssa jutellut asiasta, ja he tietävät tilanteen.

”Se on mennyttä mun historiassa. Ikävä tilanne, kun lähti vähän lapasesta. Olen sen jälkeen tehnyt paljon muuta”, Salonen sanoo.

Hän perustelee ehdolle lähtemistään sillä, että se on hänen ja ”puolueen välinen asia”. Paavo Väyrynen kiistää, että asiasta olisi keskusteltu tai että hän olisi ennen perjantai-iltapäivää tiennyt Salosen rikoksesta.

Salonen on kristillisdemokraattien listan virallinen ehdokas Helsingissä. Puolue tosin peitti Salosen ja kolmen muun Terve Helsinki -ryhmittymän ehdokkaan valokuvat kadunvarsien vaalijulisteista viime viikolla.

Selvityksessä tuli esiin myös toinen tapon yritys. Vasemmistoliiton ehdokas tuomittiin aikoinaan nuorena henkilönä tehdystä tapon yrityksestä kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Kyse oli kouluväkivallasta lukiossa.

Koulukiusattu nuori puukotti luokkatoveriaan, koska tämä oli soittanut hänelle suuta yhteiskuntaopin tunnilla. Luokkatoveri selvisi hengenvaarallisista puukoniskuista, joten puukottaja sai tuomion tapon yrityksestä.

HS ei julkaise tuomitun kuntaehdokkaan nimeä, koska hän oli teon tehdessään alle 18-vuotias.

Kuntavaaliehdokkaiden talousrikossyytteistä ja -tuomioista yleisimpiä ovat erilaiset tukipetokset.

Turun perussuomalaisten ehdokas Rami Ruohonen, 43, nosti viiden vuoden aikana 30 000 euroa työmarkkinatukea ja yleistä asumistukea, vaikka hän oli töissä. Mies sai helmikuussa 2015 vuoden ja 15 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä petoksesta ja joutui 90 päiväksi yhdyskuntapalveluun.

Espoon perussuomalaisten ehdokas Seppo Vuojolainen, 61, sai puolestaan käräjäoikeudessa yhdeksän kuukauden vankeusrangaistuksen törkeästä petoksesta, minkä hovioikeus vuonna 2015 vahvisti. Oikeus velvoitti hänet maksamaan Helsingin kaupungille aiheetta nostettuja toimeen tulotukia yli 16 000 euroa.

Jyväskylässä taas petoksen kohteena oli Jyväskylän kaupunki.

Kokoomuksen nykyinen kaupunginvaltuutettu Terhi Pulli, 54, sai vuonna 2014 kolme kuukautta ehdollista vankeutta, koska hän hän oli nostanut kaupungilta perusteettomia sosiaalietuuksia 4 500 euroa. Saman tuomion sai Pullin avustaja, jolle vammaispalvelulain mukaiset laittomat palkkakorvaukset päätyivät.

”Mielestäni olen tuomion kärsinyt, ja kansa sitten päättää, äänestääkö minua”, 24 vuotta valtuustossa istunut Pulli sanoo.

Raskaisiin talousrikoksiin lukeutuvat törkeät veropetokset: Esimerkiksi perussuomalaisten ehdokas Jyväskylässä sai vuoden ja kuukauden vankeustuomion kahdesta törkeästä veropetoksesta, kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja tavallisesta kirjanpitorikoksesta. Hovioikeus vahvisti Seppo Hiltusen, 64, tuomion joulukuun 2015 alussa.

Käräjä- ja hovioikeus tuomitsivat Hiltusen korvaamaan lähes 100 000 euroa rikollisesti vältettyjä veroja. Kuntavaaliehdokkaan saama liiketoimintakielto jatkuu syyskuun 2018 alkuun.

Vielä pitempään eli vuoden 2019 syyskuun loppuun jatkuu liiketoimintakielto toisella perussuomalaisten Vaasan ehdokkaalla. Nykyisin 45-vuotias Mika Sinimäki nosti yhtiöstään henkilökohtaiseen käyttöönsä yli 50 000 euroa. Sinimäki sai viime syyskuussa 11 kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Pornaisten Sdp:n ehdokas Tamara Talvituuli, 52, taas sai vuonna 2014 kuusi kuukautta ehdollista vankeutta törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja kirjanpitorikoksesta. Hänen liiketoimintakieltonsa jatkuu helmikuun lopulle 2019.

Joidenkin syytteiden ja tuomittujen rikosten määrät ovat pieniä, mutta ne keskittyvät tietyille puolueille.


Nykyiset kuntavaaliehdokkaat ovat saaneet näpistyksistä kaikkiaan seitsemän syytettä, joista yli puolet eli neljä kohdistui kristillisdemokraattien ehdokkaisiin.

Kristillisdemokraattien miesehdokas on näpistänyt paidan ja dvd-levyn, toinen kristillisdemokraattien miesehdokas taas näpisti kaksi kertaa: ensin farmarihousut ja myöhemmin takin sekä kauluspaidan. Kristillisdemokraattien naisehdokas taas sujautti kassiinsa kaksi pulloa Koskenkorvaa.

Huumesyytteet ja -tuomiot kuntavaaliehdokkaille ovat langenneet yleensä kannabiksen viljelystä ja käytöstä. Siitä on tuomittu varsinkin vasemmistoliiton ehdokkaita.

Sosiaalidemokraattien ehdokas kärähti ratista vuoden 2013 heinäkuussa veressään kannabisjäämiä. Taskussa miehellä oli kannabista, mistä kokonaisuudesta hän sai huumerikoksesta sakkoja ja ajokiellon.

Sakkorangaistuksia ehdokkaat ovat saaneet myös amfetamiinin, ekstaasin ja huumesienten käytöstä.

Vankeusrangaistuksia ehdokkaat ovat kärsineet huumeiden maahantuonnista. Oulun perussuomalaisten 28-vuotias ehdokas Jyrki Vierelä sai vajaa vuosi sitten vuoden ja seitsemän kuukautta ehdollista vankeutta huumausainerikoksesta ja törkeästä huumausainerikoksesta. Mies toi maahan amfetamiinia.

Kuntavaaliehdokkaan ehdollisen vankeusrangaistuksen koeaika päättyy vuoden 2018 huhtikuussa.

Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas Turussa puolestaan sai syytteen ja tuomion törkeästä huumausainerikoksesta, koska hän toi Ahvenanmaan kautta mantereelle hasista, amfetamiinia, Subutexia ja heroiinia. Lisäksi hänet tuomittiin ensin käräjäoikeudessa ja myöhemmin hovioikeudessa muun muassa amfetamiinin, heroiinin, buprenorfiinin ja kokaiinin käytöstä.

Nykyisin 26-vuotias Christoffer Lindh sai lopulta helmikuussa 2015 hovioikeudesta vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomion, joka on ehdollinen. Huumeiden myynnistä saamansa 7 000 euroa hän menetti valtiolle.

Rasistisista rikoksista tuomittuja on ehdolla kaksi: Perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen, 28, Oulusta ja perussuomalaisten tamperelainen kunnallispoliitikko Terhi Kiemunki, 50.

Molemmat saivat sakkotuomiot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. He ovat valittaneet tuomioistaan hovioikeuteen.

Syytteessä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on lisäksi Junes Lokka, 38, joka pyrkii Oulun valtuustoon Aito suomalainen -yhteislistalta. Lokka sanoo Helsingin Sanomille, että hän on yrittänyt saada tietoa syytteen perusteista, mutta hänelle kerrotun mukaan ne ovat salaisia.

Vaaleihin liittyviä syytteitä nousi selvityksessä esiin kaksi.

Turun kaupunginvaltuutettu Olavi Mäenpää, 66, syyllistyi törkeään väärennykseen vuoden 2012 kunnallisvaalien ehdokasasettelussa. Mäenpää oli muun muassa vaihtanut ehdokkaina olleiden nimiä vaaliasiakirjoissa.

Hovioikeus korotti Mäenpään saamaa rangaistusta kahdeksaan kuukauteen ehdollista vankeutta maaliskuun alussa. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tapaan, että Mäenpää loukkasi merkittävästi vaalijärjestelmän ehdokasasettelun uskottavuutta.

Mäenpää pyrkii uudelleen Turun kaupunginvaltuustoon Sinivalkoiset sitoutumattomat -listalla.Kuntavaaliehdokkaat ovat olleet hyvin harvoin syytteessä seksuaalirikoksista. Esimerkiksi raiskauksia ei tullut selvityksessä esiin yhtäkään.

Selvityksessä tuli esiin yksi paritusrikos, johon Pohjanmaan käräjäoikeus ja Vaasan hovioikeus tuomitsivat syylliseksi Vaasan kunnanvaltuutetun Risto Helinin, 59. Syyttömän itseään pitävä entinen perussuomalaisten valtuutettu pyrkii nyt uudelleen Vaasan kunnanvaltuustoon valitsijamiesyhdistyksen kautta.

Määrällisesti eniten syytteitä on saanut sosiaalidemokraattien ehdokas, joka on ollut käräjillä 11 kertaa vuosina 2012–2017. Syytteiden perusteeksi käräjäoikeus on kirjannut seuraavat rikosnimikkeet: lievä petos, huumausainerikos, petos, vahingonteko, törkeä rattijuopumus, petos, tavaramerkkirikkomus, törkeä rattijuopumus, törkeä kirjanpitorikos, törkeä kirjanpitorikos, laiton uhkaus.

Osa kuntavaaliehdokkaiden rikosepäilyistä on syytevaiheessa, ja eräillä käräjäoikeuskäsittely osuu äänestyspäivän läheisyyteen. Päijät-Hämeen käräjäoikeus aloittaa vaalien alla torstaina oikeudenkäynnin, jossa vihreiden kuntavaaliehdokas vastaa syytteeseen törkeästä huumausainerikoksesta.

Vantaan käräjäoikeus puolestaan aloittaa vaalien jälkeen maanantaina pääkäsittelyn, jossa Karkkilan kokoomuksen kuntavaaliehdokas ja nykyinen kaupunginvaltuuston jäsen on syytteessä törkeästä kirjanpitorikoksesta. Käräjäoikeus on varannut talousrikosepäilyn käsittelyyn 23 päivää ennen kesäkuun puoliväliä.

Syytteessä oleva nykyinen Karkkilan kokoomuksen taloudenhoitaja, yrittäjä Helena Toropainen, 49, (kok) sanoo, että hän lähti ehdokkaaksi, koska ”on syytön”.

”Syyttömyyteni vuoksi en nähnyt estettä jatkaa töitä kunnallispolitiikassa”, Toropainen perustelee.

 

Oikaistu 1.4. kello 14:55: Grafiikassa, jossa kerrottiin kuntavaaliehdokkaiden syytteistä, mittasuhteet olivat väärin. Syytteiden lukumäärät olivat oikein. Tarkennettu 2.3. kello 15:08: Pornaisten Sdp:n ehdokas Tamara Talvituuli sai vuonna 2014 kuusi kuukautta ehdollista vankeutta törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja kirjanpitorikoksesta. Aiemmin jutussa kerrottiin Talvituulen saaneen kuusi kuukautta vankeutta.

Tausta

Todennäköisiä syitä rikosepäilylle


 HS selvitti yli 10 000 kuntavaaliehdokkaan taustoja Suomen kaikista 27 käräjäoikeudesta.

 Selvitys kohdistui 28 suureen kuntaan, mikä on saattanut vaikuttaa esimerkiksi keskustan ehdokkaiden osuuteen.

 Selvityksen kohteena olivat syytteet. Sellaisen saa, jos on todennäköisiä syitä epäillä rikoksesta.

 Tilastointi kohdistui syytteisiin, koska vain niistä sai riittävästi tietoa ehdokasasettelun ja vaalien välisenä aikana. Syytekohdista on poimittu pääsyyte eli henkilö on saattanut olla samassa oikeudenkäynnissä syytteessä muistakin rikoksista.

 Useista törkeistä rikoksista selvitettiin myös tuomio käräjäoikeuksista ja hovioikeuksista.

 Tuomitun nimi on julkaistu, kun se on journalistisen harkinnan mukaan perusteltua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  4. 4

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  5. 5

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  6. 6

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  7. 7

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  8. 8

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  9. 9

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää