Kotimaa    |   Kommentti

Äänestyspäätöstä voi verrata asuntokauppaan – piilevät viat on syytä selvittää ennen kaupantekoa

Äänestäjä ratkaisee itse, onko tuoreen HS-selvityksen kaltaisilla tiedoilla vaikutusta hänen äänestyspäätökseensä, kirjoittaa HS:n päätoimittaja Antero Mukka.

Urjala­lainen kunnan­valtuutettu sai Pirkan­maan käräjä­oikeudessa 14. helmi­kuuta tuomion lapsen seksuaa­lisesta hyväksi­käytöstä ja pahoin­pitelystä, kertoi Aamulehti torstaina. Arto Lehtonen on perussuomalaisten ehdokkaana kevään kuntavaaleissa.

Paikallispoliitikon saama vakava rikostuomio ei ole Suomessa arkipäivää, mutta ei täysin tavatontakaan. Helsingin Sanomien tekemä selvitys paljastaa, että kuntavaaleissa on ehdolla satoja henkilöitä, joiden taustalta löytyy rikossyytteitä. Seulottavana oli yli 10 000 ehdokasta Helsingin seudulta ja suurimmista kaupungeista.

Tarkasteltavina ovat syytteet, koska niistä oli ehdokasasettelun ja vaalien välillä saatavissa kattavat tiedot. Rajauksen kannalta on tärkeää muistaa, että kaikki syytteet eivät johda tuomioon, vaan osa syytetyistä on varmuudella todettu oikeudessa syyttömiksi.

Syytteessä viime vuosina olleiden ehdokkaiden osuus ei ole mitenkään suuri. Ehdokkailla on taustallaan rötöksiä jokseenkin saman verran kuin kansalla keskimäärin.

Suurin osa kuntavaaliehdokkaista on siis nuhteetonta, kunnon väkeä. Hyvän ehdokkaan voi löytää puoluekannasta riippumatta.

Miksi tällainen selvitys on tarpeen julkaista? Miksi kuntavaaliehdokkaiden rikostaustoja pitää kaivella? Tekeekö rikostuomio ihmisestä vaalikelvottoman?

Lähdetään siitä, ettei mikään laki estä esimerkiksi tuomittua urjalalaismiestä asettumasta ehdolle vaaleissa. Jos hänen puolueensa on nimennyt miehen ehdokkaakseen, hän on listoilla siinä missä muutkin ehdolle asetetut. Moraalisesti toki ongelmallista voi olla se, jos mies ei ole saattanut tuomiotaan puolueensa tietoon.

Vakavakaan tuomio ei liioin tee ehdokkaasta automaattisesti kelvotonta päättämään yhteisistä asioista. Ehdokas voi taustastaan huolimatta ajaa äänestäjille tärkeitä asioita ja olla muutenkin luottamuksen väärti. HS:n tehtävä ei siten ole kehottaa lukijoitaan välttämään ehdokkaita, joiden syytteistä ja mahdollisista tuomioista nyt kerrotaan.

Äänestäjä päättää ihan itse, onko tämänkaltaisilla tiedoilla mitään vaikutusta äänestyspäätökseen.

Ehdokkaiden tekemillä rikoksilla on kuitenkin yhteiskunnallista merkitystä. Niillä voi olla vaikutusta siihen, kenelle sinä tai minä haluamme äänemme antaa. Tämän selvityksen motiivina onkin tarjota olennaista tietoa ehdokkaista, jotta lukijoilla olisi käytettävissään riittävät tiedot oman päätöksen tueksi.

Yksittäisten ehdokkaiden nimien julkaisu tässä juttupaketissa perustuu harkintaan, jossa merkittävä yleinen intressi puoltaa tiedonvälityksen avoimuutta.

Äänestyspäätöstä voi verrata asuntokauppaan. Huonokuntoinenkin asunto voi olla hyvä hankinta, kunhan viat ja puutteet ovat ostajan tiedossa etukäteen. Tilanne on ostajan kannalta paljon vakavampi, jos piilevät viat paljastuvat vasta kaupanteon jälkeen.

 

Moniin vastuutehtäviin hakeutuvilta vaaditaan nykyisin rikosrekisteriote. Pitäisikö sama vaade ulottaa myös vaaliehdokkaisiin?

HS:n selvitys on rajattu vuosiin 2012–2017. Tätä vanhemmilla, ajat sitten sovitetuilla rikoksilla tuskin on suurta merkitystä sitä arvioitaessa, kuinka kykenevä ehdokas on nyt hoitamaan vastuullisia luottamustehtäviä. Varsinkin jos ihminen on sittemmin osoittanut nuhteettomuutensa, voi vanhojen hairahdusten kaivelu olla hänen kannaltaan epäreilua, jopa kohtuutonta.

Tarkastelun kohteena ovat eritoten vakavat, kuten henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset sekä petokset ja muut talousrikokset. On perusteltua ajatella, että tämänkaltaiset teot vähintäänkin herättävät kysymyksiä ihmisen soveltuvuudesta yhteisten asioiden hoitamiseen. Äänestäjälle on syytä antaa tilaisuus harkita, voiko hän luottaa vaikkapa tapon yrityksestä tai vuosia jatkuneesta tukihuijauksesta tuomittuihin ehdokkaisiin.

Toisaalta voi päätyä siihenkin, ettei muutaman vuoden takainen rikkomus anna aihetta muuttaa käsitystä päteväksi tunnetusta kuntapäättäjästä.

Tulevat valtuutetut päättävät sinunkin veroeurojesi käytöstä. Keiden käsiin sinä olet rahasti valmis uskomaan?

Poliittisille puolueille HS:n selvitys antaa pohtimisen aihetta. Näyttää siltä, että monilla puolueilla on runsaasti petrattavaa siinä, kuinka hyvin ehdolle asettuvien taustat varmistetaan ennen lopullista ehdokasasettelua.

Kansanvallan kannalta on kaunis ajatus, jos ehdokkuuteen on matala kynnys – seinät leveällä ja katto korkealla. Politiikan arvostuksen ja poliitikoista syntyvän mielikuvan kannalta on kuitenkin ongelmallista, jos listoilta paljastuu matkan varrella ehdokkaita, joiden henkilöhistoria ei kestä päivänvaloa.

Kunnanvaltuutetut tekevät tärkeätä työtä luottamustehtävissään. Ehdokkaiksi soisi päätyvän vastuullisia, luotettavia kuntalaisia, joiden taustatkin ovat äänestäjien tiedossa. Muutama mätä yksilö pilaa herkästi muidenkin maineen.

Moniin vastuutehtäviin hakeutuvilta vaaditaan nykyisin rikosrekisteriote, josta käyvät ilmi mahdolliset vakavat rikostuomiot. Tuore HS-selvitys antaa aiheen pohtia, pitäisikö sama vaade ulottaa myös vaaliehdokkaisiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Äänestäminen
 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  6. 6

   Naisten tavallisin hormonihäiriö on vaikea tunnistaa – Kuukautiskierron häiriöt voivat kertoa munasarjojen monirakkulaisuudesta

  7. 7

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  8. 8

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää