Kotimaa

Tampere on suomalaisten himoituin matkakohde – mutta mitä siellä kannattaa syödä, juoda ja tehdä tänä keväänä?

Kotimaisen kaupunkilomailijan unelmakohde on Tampere, ja kolmannes suomalaisista voisi ajatella asuvansa siellä. Mutta minne himoitussa kaupungissa kannattaa suunnata tänä keväänä? Tamperelaiset kertovat.

Mikä on Suomen himoituin kaupunkilomakohde? Tällä viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan vastaus löytyy Pirkanmaalta.

Tampere vei ykköspaikan Taloustutkimuksen listauksessa, johon kysyttiin suomalaisilta arvostetuimpia matkailukaupunkeja.

Tampere on pitänyt pitkään ykkössijaa myös saman laitoksen vetovoimatutkimuksessa. Sen mukaan kolmannes suomalaisista voisi ajatella muuttavansa Tampereelle.

Minne matkailijan kannattaa himotussa kaupungissa tänä keväänä suunnata? HS kysyi asiaa eri alojen ammattilaisilta.

Kulttuuria tehdasalueella

Taiteen ystävän kannattaa suunnata Finlaysonin vanhalle tehdasalueelle.

”Tammerkosken länsipuolella on puolenkymmentä kelpo galleriaa, josta Himmelblaussa on säännöllisesti parhaat taiteet”, vinkkaa Aamulehden kulttuuritoimittaja Antti Lähde.

Jos haluaa kokea monta museota, oikea paikka on Vapriikki, sekin Tammerkosken rannalla.


”Museokorttihan on 2010-luvun tärkein innovaatio. Vapriikissa on toista tusinaa näyttelyä, joista esimerkiksi Pelimuseo, Mediamuseo Rupriikki ja hieman yllättäen Kivimuseo ovat maailmanluokkaa”, Lähde kehuu.

Hän veisi vieraspaikkakuntalaisen myös Sara Hildénin taidemuseoon Särkänniemen kylkeen.

”Museo, jossa kannattaa vierailla niin pitkään kuin se on vielä mahdollista. Nyt näytillä on Jarmo Mäkilää, eikä yleensä juuri mitään kehnompaa. Jylhän betonirakennuksen suunnitelleen Pekka Ilveskosken kynästä on myös vieressä kököttävä Näsinneula, joka tunnetaan muun muassa korkeudestaan.”

Pispalassa alakulttuuria ja maisemia

Tampereen länsipuolella sijaitseva Pispala tunnetaan paitsi puutaloistaan myös elävästä musiikista.

”Vastavirtaklubi on vaihtoehtomusan ja punkin pyhättö”, vinkkaa muusikko ja Tullikamarin ohjelmapäällikkö Janne Laurila. ”Terassilta kauniit näkymät Näsijärven yli ja omaehtoista tarjontaa lähes päivittäin.”

Myös kulttuuritoimittaja Lähde veisi vieraansa Vastavirtaklubille ja kävelylle maisemiin, joista on ammennettu suomalaiseen kirjallisuuteenkin. ”Ala-Pispalan sokkeloisten kujien soundtrackiksi suosittelen Yle Arkiston Lauri Viita -dokumentteja.”

Kokki, yrittäjä ja ruokakirjailija Santeri Vuosara kehottaa suuntaamaan brunssille Cafe Pispalaan.

”Pispalan harju on kauneinta ja aidointa Tamperetta, ja sen Pyhäjärven puoleiselta rinteeltä löytyy sympaattinen pikku ravintola. Vanhan talon kivijalasta löytyvän ravintolan ruokalista vaihtuu viikoittain ja tarjoilee yksinkertaisen herkullista soulfoodia. Viikonloppuisin tarjoiltava brunssi on myös kaupungin parhaita.”

Kauppahalliin ja sitten kansankuppilaan


Kulinarismin keskipiste löytyy Kauppahallista, sanoo Vuosara.

”Tarjontaa on kotiruoasta sushiin ja burgereista ranskalaiseen bistroruokaan. Herkkusuun kannattaa ehdottomasti muistaa myös kalatiski, juustokauppa sekä useat leipomot ja kahvilat.”

Pitkälle illalliselle hän suuntaisi fine dine -ruuastaan tiedettyyn C:hen tai Huberiin. Jälkimmäistä Vuosara suosittelee erityisesti lihansyöjille. ”Tarjolla on hyvää kotimaista lihaa, usein erikoiseriä ja -leikkuita, jotka grillataan hiilloksella ja tarjoillaan pöytään seurueen jaettavaksi.”


Tampere-seuran toiminnanjohtaja Heidi Martikainen suosittelee nälkäisille Tammelan toria. Sieltä saa paitsi mustaa makkaraa myös silakoita.

”Paistetut silakat Veijon Kokkitykissä. Sisustus on ruma, mutta kala on aivan loistavaa. Minua ärsyttää nykyään ravintoloissa se loputon selostus ruuista. Siksi veisin vieraan Kokkitykkiin, siellä ei ole varmasti kukaan selittämässä, miltä puolen järveä kala on nostettu.”

Kulttuuritoimittaja Lähde suuntaisi iltasaikaan Sohon kaljahanojen ja englantilaisen jalkapallon ääreen.


”Karu meininki kohtaa aidon sydämellisyyden. Arvostan myös nollatoleranssia haalarien ja – ennen kaikkea – rasistisen öyhöttämisen suhteen.”

Toinen suosittu gastropub on Tuulensuu Hämeenpuiston tuntumassa. ”Simppeliä, herkullista pubiruokaa ja -tunnelmaa. Juomavalikoima on myös vertaansa vailla, paljolti omaa tuontia. Samojen omistajien Nordic-panimon oluita löytyy hanasta, ja ne ovat maistamisen arvoisia”, sanoo Santeri Vuosara.

Janne Laurila taas veisi iltavieraan irlantilaisbaari O'Connell’siin lähelle rautatieasemaa.

”Viihtyisä ja pitkäikäinen kuppila, jossa on oikeanlaista ajan patinaa. Viikoittain hyviä keikkoja.”

Näsijärven rannoille

Tanssiteatteri MD:n toiminnanjohtajan Anniina Kumpuniemen mielestä kiinnostavimmat ulkoilmakohteet löytyvät keskustan ulkopuolelta. Hän kehottaa vuokraamaan polkupyörän ja suuntaamaan Lielahteen, Hiedanrannan tulevalle asuinalueelle.

Neljän kilometrin päähän keskustasta suunnitellaan asuntoja jopa 25 000 asukkaalle, mutta nyt Hiedanrannan ovat vallanneet vielä hetkeksi kulttuuritoimijat.

”Festareita, undergroundia ja koko perheen tapahtumia tehdas- ja kartanomiljöössä. Upeat Näsijärvi-näkymät”, Kumpuniemi luettelee.


Toiseksi pyöräilykohteeksi tanssija-koreografi ehdottaa Rauhaniemen kansankylpylää, joka on valmistunut 1920-luvulla.

”Visuaalinen elämys, aito tunnelma. Metsäpolut. Mattojen pesu. Uimaranta. Avanto. Kokonaisvaltaisen puhdistava kokemus.”

Näitäkin suositeltiin

Pääkirjasto Metso

”Tampereen pääkirjasto näyttää metsäkanalta, mutta onneksi vain ilmasta käsin. Normaaliperspektiivistä se näyttää orgaanisen arkkitehtuurin mestariteokselta. Metso on mahtava paikka, jossa pärjää myös ilman kirjastokorttia. Kiinnostavia ilmaistapahtumia järjestää etenkin maan paras musiikkiosasto.”

Kulttuuritoimittaja Antti Lähde

Elokuvateatteri Niagara ja ravintola 931, Kehräsaari

”Niagara esittää melkein pelkästään hyviä ensi-iltaelokuvia, minkä lisäksi teatterissa järjestetään monia elokuvafestivaaleja ja muita teematapahtumia, kuten ensi viikonlopun kauhufestivaali Cinemadrome. Kyljessä oleva 931-baari on lautapelaajien, musavisailijoiden ja muuten vain kivojen ihmisten suosiossa.”

Antti Lähde

”931 on kiehtova baari ja ruokapaikka elokuvateatterin yhteydessä. Aina vaihtuva taidenäyttely ja kaupungin omaperäisimmät DJ-klubit, kuten esimerkiksi Masentavan musiikin ilta.”

Tullikamarin ohjelmapäällikkö, muusikko Janne Laurila

Pyynikki

”Jos olisi kesä, veisin vieraani junalta heti uimaan Pynsän rantaan eli Pyynikille kävellen Pyynikinharjun kautta.”

Tampere-seuran toiminnanjohtaja Heidi Martikainen

Tanssiteatteri MD ja Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali

”Monipuolisia, ajatuksia herättäviä ja sykähdyttäviä nykytanssiesityksiä vanhan elokuvateatteri Hällän nostalgiaa huokuvissa puitteissa.”

Tanssiteatteri MD:n toiminnanjohtaja Anniina Kumpuniemi

Esitystila Liikelaituri

”Monimuotoisia tanssiesityksiä eri tekijöiltä. Liikelaiturin klubi ja muita happeningeja. Tanssin vapaan kentän keskittymä.”

Anniina KumpuniemiNäsinpuisto-Palatsinsilta

”Vilvoittava oleskelukeidas Näsilinnan ympärillä kutsuu kesäpiknikille. Naapurissa on Tallipiha, Tiitiäisen satupuisto, Taidekeskus Mältinranta, Wilhelm von Nottbeckin puisto sekä kastautumispaikka. Palatsinsillalta upeat näkymät Tammerkosken yläjuoksulle.”

Anniina Kumpuniemi

Tullin alue, klubi ja teatteri Telakka


”Kiinnostavaa, puhuttelevaa ja ajankohtaista nykyteatteria. Omia tuotantoja ja vierailuja. Vanhan tiilimakasiinin tunnelmalliset puitteet. Alakerrassa ravintola, jossa paljon tapahtumia, intiimi keikkapaikka. Hyvä terassi. Naisten turvesauna.”

Anniina Kumpuniemi

”Sattuneesta syystä vedän hieman kotiin päin, mutta onhan Tullikamarin aukiolla erittäin monipuolinen ja hykerryttävä tarjonta. Samaan syssyyn löytyy myös laadukkaat ruuat ja esimerkiksi Vuoden teatteri 2016 eli Teatteri Telakka. Illan päätteeksi voi yöpyä vaikka vuoden hostelliksi valitussa Dream Hostelissa.”

Janne Laurila

Yökerho Doris

”Konstailematonta menoa jo yli 30 vuotta. Suomirock-yökerho on muuttunut vuosien saatossa riehakkaan pidäkkeettömäksi bailumestaksi, jossa on aika ajoin hyviä keikkoja.”

Janne Laurila

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Tampere
 • vapaa-aika
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  3. 3

   Turun puukotuksiin reagoitiin vahvasti mediassa ja somessa – osa meni överiksi, listasimme räikeimmät ylilyönnit

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia synnytystalkoisiin – kaksikin lasta olisi jo ”huomattava parannus”

  5. 5

   Kaksi uutta kiinniottoa Turun puukotusjutussa – epäillyt ovat antaneet ristiriitaisia tietoja taustastaan

  6. 6

   Mies kaahasi satasta keskellä Töölöä ja vastaantulevien kaistalla Bulevardilla – autossa oli mukana huumeita ja ladattu käsiase

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  9. 9

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  10. 10

   Poliisi ei pysty pitämään päällä kaikkia nopeusvalvonta­kameroita – työvoima ei riitä käsittelemään kuvia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  9. 9

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää