Näin lentomatkustus muuttui terroritekojen vanavedessä

Suomalaisen lentomatkustuksen suurimmat muutokset tehtiin 1970-luvun lentokaappausten sekä World Trade Centerin iskujen jälkeen.

Yhdysvallat ja Britannia kielsivät suurikokoiset elektroniset laitteet kuten kannettavat tietokoneet lentomatkustajien käsimatkatavaroista viime kuussa. Terrorismin uhalla perustellut kiellot koskevat lentoja tietyistä maista kuten Turkista. CNN:n mukaan läppäriin piilotettua pommia ei ehkä havaittaisi turvatarkastuksessa.

Kielto on johdonmukainen jatkumo lentoturvallisuusmääräysten kiristymiselle. Tänä päivänä lentomatkustaja ei pääse läpi turvatarkastuksesta yli desin nestepullojen kanssa, mutta neljäkymmentä vuotta sitten matkustaja pääsi helposti kotimaanlennolle pistooli käsimatkatavaroissa. 1980-luvulla matkustamoon saattoi saada puukon mukaan, kunhan ei näyttänyt terroristilta.


Ensin vuoteen 1976. Vuosi oli suomalaiselle lentomatkustajalle käänteentekevä, sillä silloin Helsingin lentoasemalla (nyk. Helsinki-Vantaalla) käynnistettiin laajamittaiset turvallisuustarkastukset. Satunnaiset tarkastukset olivat alkaneet kolme vuotta aiemmin. Sen jälkeen Euroopan siviili-ilmailuliitto ECAC oli suositellut kaikkien ulkomaan liikenteen matkustajien tarkastamista.

Turvallisuusajattelu oli kuitenkin hövelimpää kuin nykyään. Alla lainaus Helsingin Sanomien jutusta tammikuulta 1976.

”Sisäministeriö pyytää Ilmailuhallitusta toteuttamaan toistaiseksi vain välttämättömimmät tehotarkastukset lentoasemilla. Lisäksi ministeriö katsoo, että ilmailuviranomaisten pitäisi nykyisessä henkilöstötilanteessa pyrkiä vähentämään matkustajien sallittuja käsimatkatavaroita.”


Ministeriön pyyntö liittyi ruuhkahuoliin. Lentoasemalle oli hankittu kaksi metallinilmaisinta ja uusi röntgenlaite käsimatkatavaroiden tarkastukseen, mutta ei riittävästi henkilökuntaa niiden käyttämiseen.

Jälkikäteen arvioituna turvatarkastusten käynnistäminen tehtiin jälkijunassa. Tarkastukset liittyivät lentokaappauksiin. Vuosina 1968-1977 palestiinalaisryhmät tekivät 29 kaappausyritystä painostaakseen Israelia vapauttamaan palestiinalaisvankeja.

”Silloin tarkastuksissa pyrittiin löytämään käsiaseita, joiden avulla pystyisi kaappaamaan koneen”, Liikenteen turvallisuusviraston Trafin erityisasiantuntija Arja Pulliainen kertoo.

Itse asiassa lähes kaikki seuraavien vuosikymmenten aikana päätetyt turvamääräykset tehtiin jälkijunassa. Yli desin nestepakkaukset kiellettiin kymmenisen vuotta sitten, vasta sen jälkeen, kun paljastui, että terroristiryhmä oli suunnitellut tuovansa räjähteitä matkustamoon äidinmaitovastikkeessa.

”Lentoturvallisuuden alkuaikoina ajateltiin, että kun teemme nämä yksittäiset muutokset, ne riittävät turvallisuuden takaamiseksi”, Pulliainen toteaa.

Vasta vähitellen turvallisuusajattelu kääntyi ennakoivaksi. Pulliainen uskookin, että uusi läppärikielto on tehty tiedustelutietojen varassa.

”Viime vuosina on opittu ymmärtämään, että terroristit tekevät jatkuvasti kehittelytyötä”, Pulliainen sanoo.

Vaikka reagointi on nyt muuttunut etupainotteiseksi, yksi asia ei ole muuttunut. Kiristyneet säännöt tarkoittavat matkustajille aina hidasteita.


Näin kävi jo 1976. Kun turvatarkastukset vihdoin käynnistyivät Helsingissä, homma takkuili ajoittain pahasti. Tarkastuspisteillä ei ollut riittävästi työntekijöitä, joten varsinkin viikonloppuisin lentoasemalla oli ruuhkia.

Viranomaisten ratkaisu oli tutunoloinen. Ilmailuhallinto halusi selvittää ongelmien syytä matkustajille suunnatulla kyselylomakkeella.

Turvallisuusajattelu ei aluksi ulottunut kotimaan lentoihin, joten niiden matkustajille tehtiin tarkastuksia vain pistokokeina. Pistokokeissa löydettiin kuukausittain esimerkiksi useita pistooleita.

Pistokokeita tehtiin pitkään muiden matkustajien silmien alla, kunnes niitä varten saatiin katseilta suojattu alue.

Sitten tuli syyskuu vuonna 1978. Oululainen merkonomi Aarno Lamminparras kaappasi Finnairin Caravelle-koneen matkalla Oulusta Helsinkiin. Koneessa oli 44 matkustajaa ja viiden hengen miehistö. Lamminparras pakotti lentäjät lentämään pitkin Suomea ja Amsterdamiin saakka. Lamminparras pääsi pakenemaan, mutta hänet pidätettiin kotoaan Oulusta.


”Tarkastukset tehostuvat tästä hetkestä alkaen”, ilmoitti liikenneministeri Veikko Saarto Helsinki-Vantaan lentoasemalla tapahtuneen jälkeen.

Ruuhkista tuli nopeasti lentomatkustajien arkea. Hallitus päätti antaa lisäbudjetista 600 000 markkaa kahteen turvatarkastusröntgeniin, jotka saatiin asemalle kesällä 1979.

”Kahta väylää ei tietenkään tarvitse pitää aina auki, mutta kun on tarvetta, kaksi tarkastuslaitetta purkaa jo melkoisesti ruuhkaa”, kertoi lentoaseman silloinen päällikkö Matti Wikman HS:n jutussa.

Eivät laitteet mitään ruuhkia poistaneet, sillä lentomatkustajamäärät lisääntyivät koko ajan. 1980-luvulla Finnair hoiti jo yli viisi miljoonaa matkustajaselvitystä vuodessa.

Yksi syy turvatarkastusjonoille olivat puukot. 80-luvulla matkustajat yrittivät viedä matkustamoon kuukausittain satoja puukkoja, juuresveitsiä, saksia ja kääntöveitsiä.

Tarkastajat olivat kuitenkin joustavia. Silloinen turvapäällikkö Timo Tuomi korosti HS:n jutussa, että tarkastajien pitää joustaa, jos selvästi havaitaan, ”ettei juuresveitsen kanssa kulkeva harmaatukka ole mikään terroristi, niin kuin ei 12-vuotias sukuloimaan lähtevä tyttö, jolla on lahjaksi aiottu puukko kauniissa paketissa”.

Teknologian kehitys 1990-luvulla toi lisää kieltoja. Matkustajat eivät saaneet käyttää matkustamossa nmt-puhelimiaan tai videokameroitaan häiriösäteilyn vuoksi.

Kehitys aiheutti muutakin harmitusta, ainakin osalle matkustajista. Tulli sai vuonna 1991 uuden läpivalaisulaitteen, jolla se pystyi havaitsemaan viinapullot matkatavaroista. Tulli takavarikoi pian ennätysmäärän viinoja.

Eräs kielto oli kuitenkin monelle liikaa. Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n sopimuksen mukaan kansainväliset lennot muutettiin vähitellen savuttomiksi. Finnair alkoi muuttaa ulkomaanlentoja savuttomaksi vuonna 1996, ja viimeinen lento, jolla sai polttaa, lennettiin vuonna 1999 Japaniin.

Kotimaan lennot olivat olleet jo pitkään savuttomia.


Tupakkakiellon seurauksena kymmeniä matkustajia jäi kuukausittain kiinni Finnairin lennoilla salatupakoinnista. Salapolttelusta alkaneet erimielisyydet johtivat jopa käsirysyyn stuertin ja venäläismatkustajan välillä New Yorkin -yhtiön lennolla vuonna 1996.

Tupakkakielto ei ole purrut vieläkään, sillä salatupakoitsijoita jää yhä kiinni useita vuodessa.

Vuosi 2001 oli suomalaiselle lentomatkustajalle mullistusten vuosi. Suomi alkoi noudattaa keväällä Schengen-sopimusta, eli passintarkastus poistui Schengen-alueella matkustavilta.

Syyskuussa al-Qaidan terroristit kaappasivat neljä amerikkalaista matkustajakonetta, joista kaksi lennettiin päin World Trade Centerin torneja.

”Silloin Euroopassa herättiin, että hyvänen aika, meillä ei ole mitään yhteistä sääntelyä. Muutokset tehtiin hyvin nopealla aikataululla”, Trafin Pulliainen kertoo.

Lentoyhtiöt asensivat ohjaamoihin turvaovet, lopettivat ohjaamovierailut ja vaihtoivat metalliset aterimet muovisiin.


Suurin matkustajalle näkynyt muutos käynnistyi syyskuussa 2002. Silloin käsimatkatavaroihin ei saanut enää pakata sellaisia esineitä, joilla voidaan vaarantaa matkustajien turvallisuus. Näihin kuuluivat muun muassa veitset, sakset, korkkiruuvit, puikot, pinsetit ja kynsiviilat.

Helsingin Sanomat testasi tuolloin uusien sääntöjen valvomisen tehoa usean toimittajan voimin. Toimittajat lensivät useita kotimaanlentoja, ja valtaosa heidän mukanaan ottamista kielletyistä esineistä jäi tarkastajien haaviin.

”Muistan ajatelleeni turvatarkastuksessa, että nyt mennään jo liiallisuuksin, kun tarkastaja otti erään matkustajan kävelykepin talteen”, testiä tekemässä ollut toimittaja Heli Saavalainen kertoo.

Parin ensimmäisen viikon aikana matkustajilta otettiin talteen kymmenisen tuhatta pikkuesinettä. Listaa järkevöitettiin nopeasti, ja sen jälkeen esimerkiksi kynsileikkurit ja pinsetit sai tuoda taas matkustamoon.

Fakta

Lentomatkustuksen merkkipaaluja 2000-luvulla


 Kaikkien ruumaan menevien matkatavaroiden läpivalaisu alkoi vuonna 2003.

 Kolme vuotta myöhemmin yli desin vetoiset nestepakkaukset kiellettiin.

 Lähtöselvitysautomaatit lisääntyivät Helsinki-Vantaalla vuodesta 2005 alkaen. Vuonna 2013 niitä oli jo 49.

 Räjähdeainejäämäilmaisimia on käytetty viime vuodesta alkaen.

 Viime vuonna alkoi myös Avatar-skannerin käyttö. Se luo matkustajasta matalatehoisilla millimetriaalloilla hahmokuvan.

 Helsinki-Vantaalta lähtevä matkustaja voi katsoa verkosta turvatarkastuksen arvioidun jonotusajan.

 Finavian sivulta löytyy matkustajalle ohjeet turvatarkastusta varten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se nimi paikkansa, sitä tarkastellaan”

  7. 7

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  8. 8

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää