Kotimaa

Sopimus Helsinkiin perustettavasta Naton ja EU:n hybridiuhkien torjuntakeskuksesta on lähes valmis

Hybridiuhkia tutkivan keskuksen sihteeristö aloittaa Helsingissä jo syyskuun alussa.

Sopimus Naton ja EU:n yhteisestä uudesta hybridiuhkia tutkivasta keskuksesta allekirjoitetaan jo runsaan viikon kuluttua.

Helsinkiin perustettavassa keskuksessa on alkuvaiheessa Suomen lisäksi mukana kymmenen muuta maata. Mukaan voi myöhemmin liittyä lisää.

Uusi keskus on viralliselta englanninkieliseltä nimeltään The European center of excellence for countering hybrid threats eli suomeksi Eurooppalainen hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus. Keskuksen toimintaa johtaa ohjausryhmä, jossa on yksi jäsen jokaisesta mukana olevasta maasta.

”Meillä on tarkoitus pitää yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoitustilaisuus 11. huhtikuuta”, sanoo hanketta vetävä Matti Saarelainen Suojelupoliisista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Sopimus allekirjoitetaan, ja siitä se sitten lähtee käyntiin. Siinä on sellainen suunnitelma, että keskuksen sihteeristö avataan syyskuussa Helsingissä. Aikataulullisesti se näyttäisi kyllä onnistuvan.”

Keskuksen tarkkaa sijoituspaikkaa Helsingissä ei vielä tiedetä.

Hybridiuhilla tarkoitetaan erilaisia menetelmiä, joita valtiot tai valtiosta riippumattomat toimijat voivat käyttää vahingoittaakseen tai horjuttaakseen yhteiskuntaa ilman että sotatilaa varsinaisesti julistetaan.

Hybridiuhkien torjuntakeskuksen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä siitä, mitä hybridiuhat pitävät sisällään ja mitä tarkoittaa hybridivaikuttaminen.

”Toinen tärkeä puoli on varautuminen hybridiuhkiin”, Saarelainen sanoo.

”Yksi tavoite on se, että yhteiskunnan haavoittuvuuksia pyritään kartoittamaan ja poistamaan, jotta olisi vaikeampi toimia maata vahingoittavasti.”

Osaamiskeskus tuottanee hybridiuhkia käsittelevää materiaalia myös suurelle yleisölle, mutta pääpaino on muualla.

”Kyllä tässä tietenkin pääpaino on tutkimuksessa, analyysissä, koulutuksessa ja jäsenmaita hyödyttävien harjoitusten järjestämisessä”, Saarelainen sanoo.

Hybridikeskus voi esimerkiksi mennä mukaan Naton sotaharjoitukseen ja tarjota harjoituksen osaksi hybridiuhkia sisältäviä skenaarioita.

Keskuksen vuosibudjetti on noin kaksi miljoonaa euroa. Suomi haluaa, että keskukselle valitaan suomalainen johtaja, mutta lopullisen valinnan tekee keskuksen ohjausryhmä.

Hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus toimii mukaan sitoutuvien maiden lähettämien asiantuntijoiden varassa. Kyse on noin kymmenestä, enimmillään 15:stä ihmisestä. Ensimmäisenä isona työnä valmistellaan toimintasuunnitelma vuodelle 2018.

Jokainen mukana oleva maa päättää itse, keitä se Suomeen lähettää. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiantuntijoita on tulossa monista ministeriöistä eri hallinnonaloilta.

”Siellä on analyytikon tehtäviä ja sen tyyppisiä”, Saarelainen kertoo.

Ajatus sotilasliitto Naton ja Euroopan unionin yhteisestä hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta sai alkunsa vuonna 2016. Taustalla on näiden kahden organisaation halu lisätä käytännön yhteistyötä.

Euroopan komissio hyväksyikin viime vuoden huhtikuussa kehyspaperin hybridiuhkien torjumiseksi. Se sisälsi myös viittauksen yhteistyön lisäämiseksi Naton kanssa.

EU ja Nato taas hyväksyivät viime heinäkuussa pidetyssä Naton huippukokouksessa yhteisen julistuksen yhteistyön lisäämiseksi muun muassa hybridiuhkien torjunnassa.

Tästä on kyse

Hybridikeskuksessa on mukana 11 maata


 Hybridisodasta ruvettiin puhumaan kolme vuotta sitten, kun Venäjä kaappasi Krimin Ukrainalta.

 Venäjä käytti Krimin valtauksessa epätavanomaisia keinoja, kuten tunnuksettomia sotilaita.

 Hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksessa ovat mukana Suomi, Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia, Viro, Latvia, Liettua, Espanja, Ruotsi ja Puola.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hybridisota
 • Helsinki
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  7. 7

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää