Valikko
Kotimaa

Onko Afganistan turvallinen maa, lähettääkö Suomi ihmisiä kuolemaan? Tämän takia palautuslennot nousivat puheenaiheeksi

Miksi asia nousi niin julkiseen keskusteluun niin voimakkaasti juuri nyt? HS käy läpi, mitä tapahtumista tarkalleen tiedetään ja mihin keskustelu liittyy.

Helsinki-Vantaalta nousi maanantai-iltana ilmaan lentokone, jonka matkustamossa oli afganistanilaisia turvapaikanhakijoita. Suomi oli palauttamassa heidät takaisin kotimaahansa.

Koneen nousua seurasi verkkoaitojen takana joukko mielenosoittajia, jotka vastustivat Suomen palautuslentoja Afganistaniin. Myös sosiaalisessa mediassa nousi asiasta voimakas vastarinta.

Lento oli jo kolmas palautuslento Afganistanin kanssa solmitun palautussopimuksen jälkeen.

Miksi asia nousi julkiseen keskusteluun niin voimakkaasti juuri nyt? HS käy läpi, mitä tapahtumista tarkalleen tiedetään ja mihin keskustelu liittyy.

Keitä Suomi palauttaa käännytyslennoilla?

Suomi solmi viime lokakuussa Afganistanin kanssa sopimuksen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden afganistanilaisten palauttamisesta maahan.

”Palautamme kaikki ne, jotka ovat saaneet lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta eivät ole lähteneet vapaaehtoisen paluun tielle”, vastaa sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Palautettavien turvapaikkahakemukset on siis hylätty kaikissa oikeusasteissa korkeinta hallinto-oikeutta myöten.

”On poliisin lakisääteinen tehtävä panna kaikki täytäntöönpanokelpoiset päätökset toimeen”, Nerg sanoo.

Nergin mukaan Suomen poliisi palauttaa reitti- ja tilauslennoilla ihmisiä yli sataan maahan, myös Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan.

”Jokaisen kohdalla ylin oikeusaste on päättänyt, ettei henkilö täytä turvapaikkakriteerejä.”

Maanantaina lähteneen palautuslennon kaltaisia kuljetuksia on tehty viime vuonna 30 ja tänä vuonna kuusi. Lennoista kolme on suuntautunut Afganistaniin. Lennot Kabuliin alkoivat sen jälkeen, kun Suomi ja Afganistan lokakuussa allekirjoittivat sopimuksen, jolla pyritään helpottamaan kielteisten turvapaikkapäätöksen saaneiden afganistanilaisten pakkopalautuksia kotimaahansa.

Keitä maanantai-illan lennolla oli – ja miksi sillä on merkitystä?

Maanantaisella Kabulin-lennolla oli kymmenen afganistanilaista.

Kaikki palautetut olivat täysi-ikäisiä toisin kuin sosiaalisessa mediassa aluksi kerrottiin. Käännytettyjen iästä on liikkunut maanantain ja tiistain aikana virheellistä tietoa: myös Kabulin lentokenttäviranomainen sanoi aamulla, että mukana olisi ollut alaikäisiä, mutta oikaisi tiedon myöhemmin.

Lennolle kuitenkin piti lähettää myös afganistanilainen perhe, johon kuuluu alaikäinen lapsi ja raskaana oleva nainen. Tapauksesta kertoi ensin Etelä-Suomen Sanomat. Lapsi haettiin perjantaina Asikkalasta koulusta Joutsenon säilöönottoyksikköön.

Perheen käännytystä päätettiin viikonloppuna lykätä – ei kuitenkaan siksi, että perheeseen kuuluu lapsi ja raskaana oleva nainen, vaan poliisin tekemän virheen takia. Perheellä on vasta vireillä valitus kielteisestä päätöksestä eli heitä ei vielä käännytetä, lakimies kertoi HS:lle.

Palauttaako Suomi myös lapsia Afganistaniin?

Tämän viikon palautuslennon yhteydessä on arvosteltu ankarasti sitä, että lennolla olisi ollut alaikäisiä. Tämä ei siis pitänyt paikkaansa: lennolla oli kymmenen aikuista, lääkäri sekä yhdenvertaisuusvaltuutetun ja EU:n rajavirasto Frontexin tarkkailijat, sisäministeriö selvitti.

Se, ettei juuri tällä lennolla ollut lapsia, on kuitenkin sattumaa: Päivi Nergin mukaan palautettavia ei valikoida sen perusteella, ovatko he esimerkiksi lapsia tai raskaana olevia naisia.

”Ei ole mitään kriteeriä, että katsottaisiin erikseen, onko lähetettävä henkilö lapsi tai raskaana.”

Ensimmäinen turvapaikkahakemusta käsittelevä taho on Maahanmuuttovirasto. Nergin mukaan virasto sekä valituksia käsittelevät tuomioistuimet noudattavat päätöksissään yhteisiä, eurooppalaisia kriteerejä. ”Myös alaikäiset saavat kielteisiä päätöksiä. Missään Euroopan maassa ei ole linjaa, että kaikki alle 18-vuotiaat saisivat turvapaikan.”

Joka viikko noin sata ihmistä palaa Suomesta lähtömaahansa joko vapaaehtoisesti tai poliisin saattamana.

Mikä on Afganistanin turvallisuustilanne?

Ulkoministeriö luonnehtii Afganistania maaksi, jonka turvallisuustilanne on kriittinen. Väkivallan uhka on erittäin korkea, ja aseellisten hyökkäysten ja räjähteiden uhka koskee myös Kabulia.

Nergin mukaan ulkoministeriön linja koskee kuitenkin turisteja, ja turvapaikanhakijoiden turvallisuutta omassa maassaan arvioi maahanmuuttovirasto.

”Minkään maa-arvion mukaan turvallisuustilanne Afganistanissa ei ole muuttunut”, Nerg sanoo.

Keskustelu palautuslennosta on laajentunut keskusteluksi Suomen yleisestä turvapaikkalinjasta.

Sitä on tiukennettu päätöksissä, jotka koskevat Afganistanista, Irakista ja Somaliasta saapuneita turvapaikanhakijoita. Enää turvapaikkaa ei voi saada humanitaarisen suojelun perusteella. Suomen mukaan Afganistanin yleistilanne ei oikeuta turvapaikkaan automaattisesti.

Maahanmuuttoviraston viimeisin, tammikuussa laadittu arvio, luonnehtii, ettei Afganistanin turvallisuustilanteessa ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Arvion mukaan tilanteelle on ”ominaista aaltoilu, tietyillä alueilla taistelut välillä kiihtyvät ja välillä laantuvat”.

Maahanmuuttovirasto ja tuomioistuimet ovat olleet sitä mieltä, että esimerkiksi Kabuliin voi palata.

Viime aikojen kehityksestä ei ole kuitenkaan yksimielisyyttä. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR pitää EU-maiden hylkäyspäätösten määrää huolestuttavana.

”Olemme huolissamme kielteisten päätösten lisääntymisestä useissa Euroopan maissa, Suomi mukaan lukien. Euroopassa pitäisi löytää yhtenäisempi linjaus päätöksiin”, sanoo UNHCR:n asiantuntija Didzis Melbiksis.

Pakolaisjärjestön tietojen mukaan tilanne Afganistanissa on viime aikoina kiristynyt ja väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet. Kaikki palautuspäätökset pitäisi siksi tehdä tapauskohtaisesti, järjestö korostaa.

”Kun päätöksiä tehdään, on käytettävä viimeisintä saatavilla olevaa tietoa”, sanoo Melbiksis.

Lasten asema Afganistanissa on haavoittuva, sillä heihin kohdistuu sisällissodan runtelemassa maassa erityisiä uhkia. Näitä ovat järjestön mukaan muun muassa sieppaukset, ihmiskaupan uhriksi tai lapsisotilaaksi joutuminen.

”Ensisijaisesti täytyy aina ottaa huomioon lapsen etu, mikä koskee kaikkia päätöksiä, palautukset mukaan lukien”, sanoo Melbiksis.

Lähetetäänkö Suomesta turvapaikanhakijoita kuolemaan, kuten mielenosoituksissa on sanottu?

”Ei lähetetä”, sisäministeriön Nerg sanoo.

”Minun on vaikea ymmärtää, että uskovatko suomalaiset oikeasti, että suomalainen oikeusjärjestelmä lähettäisi ihmisiä kuolemaan. Kun ei lähetä edes pahinta rikollista. Miksi ei uskota, vaikka tapaus on katsottu korkeimman hallinto-oikeuden viimeistä tuomaria myöten.”

Mitä käännytettyjä Afganistanissa odottaa?

Suomen ja Afganistanin välinen palautussopimus määrittää, miten Afganistan ottaa oman maansa kansalaiset vastaan.

Nergin mukaan siinä sovitaan, miten palauttaminen jatkuu kotimaassa ja ketkä tulijoita ovat vastassa.

Pääsääntöisesti jokainen maa ottaa vastaan oman maansa kansalaiset.

”Sopimus on kuitenkin solmittu, jotta varmistettaisiin, että ihmiset otetaan inhimillisesti vastaan.”

Nerg on ollut itse tekemässä lokakuussa valmistunutta sopimusta, mutta ei muista sen yksityiskohtia tarkkaan. Sen hän sanoo, että Afganistaniin tulijat ottaa vastaan kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.

Tiistaina Kabuliin tullutta lentoa oli vastassa myös Suomen suurlähetystön edustaja.

Seuraavaksi keskustellaan palautuksista Irakiin

Suomi neuvottelee seuraavaksi palautussopimusta Irakin kanssa, ja Irakin sisäministeri on kutsuttu Suomeen keskustelemaan sopimuksen sisällöstä.

Samanlaista neuvottelua käy myös Saksa, jonka kanssa Suomi eteni rinta rinnan myös Afganistan-palautussopimuksensa kanssa.

Korjaus 5.3.: Korkein oikeus muutettu Korkeimmaksi hallinto-oikeudeksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Afganistan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  3. 3

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Tutkija Eurooppaa koettelevista terrori-iskuista: Uuden jihadistisukupolven seuraukset tuntuvat ainakin 20 vuotta

  8. 8

   CIA:n entinen johtaja: Kaikille on selvää, että Venäjä sekaantui ”röyhkeästi” Yhdysvaltojen presidentin­vaaleihin

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  9. 9

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  10. 10

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää