Kotimaa

Kiinan presidentin vierailulla allekirjoitettiin monta yrityssopimusta, jotka eivät välttämättä ole kovin sitovia – merkitys selviää vasta tulevaisuudessa

Sopimukset muun muassa helpottavat kahden suuren sellutehdashankkeen mahdollista toteutumista.

Kiinan presidentin Xi Jinpingin valtiovierailun lomassa allekirjoitettiin iso pino yhteistyöasiakirjoja, yhteistyösopimuksia ja aiesopimuksia.

Niiden todellinen merkitys selviää vasta tulevaisuudessa. Lue tästä linkistä yhteenveto sopimuksista.

Lähtökohtaisesti yhteistyöasiakirjat ja aiesopimukset eivät ole juridisesti sitovia eivätkä välttämättä kovin sitovia ole yhteistyösopimuksetkaan. Niiden kohdalla sitovuuden aste riippuu siitä, millainen itse sopimus on.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) neuvotteleva virkamies Maria Kauko arvelee, että kahteen sopimukseen liittyy erityisen suuri taloudellinen potentiaali.

Toinen niistä on Kiinan kehityspankin, Kemijärvelle sellutehdasta suunnittelevan Boreal Biorefineryn ja China CAMCE:n välinen yhteistyösopimus.

”Tulkitsen sopimuksia niin, että mikäli Kemijärven hanketta varten pitää hankkia rahoitus, tarvitaan nykyoloissa erilaisia asiakirjoja, jotta paikallisilta rahoittajilta saa rahaa”, Kauko sanoo.

Boreal Biorefinery ja CAMCE allekirjoittivat lisäksi keskenään molempia osapuolia sitovan sopimuksen biojalostamon suunnittelusta, hankinnasta ja rakentamisesta. Lisäksi yhtiöt sopivat, että CAMCE:sta tulee Boreal Bioref -osakeyhtiön osakas.

Boreal Biorefin toimitusjohtajan Heikki Nivalan mukaan nyt on jo hyvin todennäköistä, että biojalostamo rakennetaan. Tosin luvat ja rahoitus ovat vielä kesken – yhtiö jättää ympäristö- ja vesilupahakemukset kesällä, ja rahoitusneuvottelut pitäisi saada päätökseen vuoden loppuun mennessä.

Hankkeen kustannusarvio on 800 miljoonaa euroa.

Keinon mukaan toinen taloudellista potentiaalia sisältävä sopimus on Kiinan kehityspankin ja Kemiin biojalostustehdasta suunnittelevan Sunshine Kaidin välinen strateginen yhteistyöasiakirja. Sopimus siis helpottaa mahdollisen 900 miljoonan euron investoinnin syntyä, mutta ei vielä takaa sitä.

Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Carl Haglund toteaa, että sopimus tähtää Kiinan kehityspankin osallistumiseen Kaidin Kemin tehtaan rahoitukseen.

Kauko pitää mahdollisesti kaupallisesti merkittävänä myös yhteistyöasiakirjaa kaurahiutaleiden viennin terveysvaikutuksista.

”Kiinassa on vaikea saada tuontilupia, ja tämä sopimus helpottaa kaurahiutaleiden vientimahdollisuuksia”, Kauko sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti keskiviikkona tiedotteen, jossa kehuttiin sopimuksia.

”Tänään solmittujen yhteistyöasiakirjojen kirjo kertoo Suomen ja Kiinan talouksien toisiaan täydentävästä luonteesta, sekä siitä että kiinalaiset investoijat ovat viimein löytäneet Suomen”, sanoo TEM:n kansliapäällikkö Jari Gustafsson tiedotteessa.

Hän sanoo, että kiinalaisia kiinnostaa Suomessa muun muassa korkea osaaminen ja asema porttina Euroopan markkinoille.

”Suomalaisille taas Kiinan kasvava keskiluokka ja maan siirtyminen yhä kuluttajavetoisempaan talouteen tarjoaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi matkailun, talviurheilun ja elintarviketeollisuuden saralla”, Gustafsson sanoo.

Finpron toimitusjohtaja Markus Suomi sanoo, että sopimuksilla pyritään esimerkiksi saattamaan yhteen innovatiivisia suomalaisia yrityksiä sekä Kiinan vahvoja rahoitusmahdollisuuksia.

”Samoin olemme edistämässä lentoyhteyksiä Itä-Kiinan ja Suomen välillä sekä selvitämme mahdollisuuksia yhteistyöhön koulutuksessa, biotaloudessa sekä cleantech- ja ICT-sektoreilla”, Suomi sanoo tiedotteessa.

Finpro allekirjoitti yhteistyöasiakirjan Kiinan kehityspankin ja JuneYao-monialayhtiön kanssa.

JuneYao-yhtiöön kuuluu muun muassa samanniminen lentoyhtiö. Yhteistyön toivotaan johtavan siihen, että Suomen asema kiinalaisturistien kohdemaana vahvistuu.

Tekesin pääjohtaja Pekka Soinin mukaan Tekesin yhteistyöasiakirjaan on kirjattu painopisteiksi asioiden internetin, lääketieteen, älykkään ja joustavan energian sekä älyliikenteen liikkuminen palveluna -konsepti.

”Haluamme myös käynnistää yhdessä kehitysalustoja uudenlaisen liiketoiminnan kehittämiseksi ratkaisemaan suuria sosiaalisia ja ympäristöhaasteita esimerkiksi Pekingin vuoden 2022 olympialaisiin valmistautumista varten”, Soini sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Valtiovierailut
 • Kauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Jonna Tervomaan video joutui sensuurin kohteeksi – lapsinäyttelijän kasvoihin maalattu ”Bowie-salama” piilotettiin raastuvan pelossa

  4. 4

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  5. 5

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  6. 6

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  9. 9

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää