Kotimaa

Poliisiylijohtaja: ”Suomen poliisi on selvittänyt tänään kaikki anastetut rekat” – valtakunnallista valmiutta ei ole tarvinnut nostaa

Poliisin valmiutta on nostettu koko maassa Tukholman takia, kertoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Suomen tämän hetkisessä uhka-arviossa on jo otettu huomioon mahdollisuus samantyyppisiin tekoihin kuin Tukholman epäilty terrori-isku.

Suomessa on varauduttu Tukholmassa perjantaina tehdyn kuorma-autoiskun kaltaisiin tapahtumiin, kertoi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa valtakunnallisesti valmiutta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa ollut tarpeen nostaa.

”Olennaisen tärkeää on tietää, onko iskulla yhteyttä Suomeen. – – Jos saamme Ruotsin viranomaisilta tietoa tästä tapahtumasta [sen yhteydestä Suomeen], niin meillä on hyvin nopeasti valmiutta mahdollista nostaa. Tällä hetkellä etenemme perusvalmiudella ja tehostetuilla toimenpiteillä”, Kolehmainen sanoi.

Poliisi pyrkii kuitenkin näkymään katukuvassa, ja perjantaina Helsingin poliisi tehosti valvontaansa. Suomenlahden merivartiosto on myös ”tehostanut satamien turvallisuustasoa”.

”Suomen poliisi on lisäksi selvittänyt tänään kaikki anastetuksi ilmoitetut rekat ja kuorma-autot. Tämän analyysin perusteella niitä ei ole tällä hetkellä karussa”, Kolehmainen sanoi.

Kolehmaisen mukaan Suomen poliisilla on valmius pysäyttää rekka tai kuorma-auto, mutta iskuun varautuminen vaatii tietoa.

”Esimerkiksi Nizzan iskun jälkeen pohdimme tätä ja meidän suorituskykyä.”

”Jo viisi vuotta sitten Isisin koulutusmateriaalissa tuotiin esiin tämäntyyppinen iskutapa.”

Paikalla tiedotustilaisuudessa olivat myös sisäministeri Paula Risikko (kok) sekä Suojelupoliisin operatiivinen apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen.

Myös sisäministeri Risikko sanoi, että Euroopan tapahtumista on otettu täällä opiksi.

”Paljon on Nizzan tapahtumien jälkeen esimerkiksi muutettu käytäntöjä, jos on esimerkiksi Senaatintorilla isoja tapahtumia. – – Se, että suoraan kadulle ajetaan autolla, sitä on tietysti hyvin vaikea ennakoida. Kuorma-autoja tarvitaan ihan tavalliseen elämään”, Risikko sanoi.

”Mitä enemmän tiedämme [Ruotsin] tilanteesta, sen syistä, tekijästä ja motiiveista, sitä enemmän voimme varautua Suomessa”, Risikko jatkoi. Samalla hän esitti osanottonsa uhreille ja heidän omaisilleen. Tukholman tapahtumia sisäministeri kuvaili järkyttäviksi.

Tukholman iskulla ei ainakaan toistaiseksi tiedetä olevan yhteyttä Suomeen. Täkäläiset viranomaiset odottavat yhä vahvistettuja tietoja esimerkiksi uhriluvusta. Yhteistyö ja tietojenvaihto kuitenkin sujuu länsikollegojen kanssa hyvin, on sujunut jo vuosikymmeniä.

”Suomen poliisi seuraa Ruotsin tilannetta tarkasti. Mitä enemmän tietoa tulee, olennaisen tärkeää on tietää, onko tällä yhteyttä Suomeen. Ilman muuta tapahtunut vaikuttaa valmiustason nostoon, jos ilmenee seikkoja, että yhteyksiä on”, Kolehmainen sanoi.

Myös Supon Ruotsalainen sanoi, että Suomessa kyetään välittömiin toimenpiteisiin, jos tilanne niin vaatii. Supo tekee yhteistyötä 50 valtion ja 80 eri turvallisuuspalvelun kanssa.

”Marraskuussa 2015 nostimme esille yksittäisten toimijoiden aiheuttamat iskut. Tämä Tukholman-isku menee uhka-arvion puitteisiin,” Ruotsalainen sanoo.

Supon omaa uhka-arviota ei Ruotsalaisen mukaan ole tällä tietoa tarvetta nostaa.

”Tällä hetkellä uhka-arviomme on se, että tällä tapauksella ei ole yhteyttä Suomeen eikä se aiheuta välitöntä uhkaa. Mutta kuten mainitsin, tätä arviointityötä tehdään jatkuvasti ja mikäli lisätietoja saadaan, uhka-arviota muutetaan sen mukaisesti.”

Aiemmin perjantaina sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoi, että Tukholman tapahtumien vuoksi Suomen kaikissa poliisilaitoksissa on tehostettu valvontaa.

Nergin ja Kolehmaisen mukaan valvontaa on tehostettu myös rajoilla, Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja isoimmissa satamissa.”Kaikille poliisilaitoksille koko maassa on annettu määräys tehostaa partiointia. Valmiustasoa on nostettu myös raja- ja merivartiostossa”, Nerg sanoi.

”Ja onhan Supo jo kertonut, että yksittäisten tekojen uhka on kasvanut myös meillä. Ei Suomi ole lintukoto, mutta emme ole myöskään kovin todennäköinen kohde.”

Tehostettu valvonta tarkoittaa, että poliisin jo olemassa olevien resurssien näkyvyyttä lisätään. Poliisiylijohtaja Kolehmaisen mukaan ihmisiä ei ole kutsuttu vapailta töihin tai pantu ylitöihin. Se tapahtuisi vasta siinä vaiheessa, jos ilmenisi, että Ruotsin iskulla on yhteyksiä Suomeen.

”Jos ilmenee vähänkin tämän suuntaisia tietoja, meillä on hyvin nopea valmius lisätä resursseja. Kansalaisille tämä näkyisi tunneissa lisääntyneenä näkyvyytenä kaduilla ja mahdollisesti kohdennettuna tiettyihin paikkoihin”, Kolehmainen sanoi perjantai-iltana.

Kaikkea tehostetussa valvonnassa muuttuvaa ei julkisuuteen kerrota. Poliisin ”suorituskykyä” on poliisiylijohtaja Kolehmaisen mukaan ainakin Helsinki-Vantaan lentoasemalla nostettu, mutta sen enempää asiaa poliisi ei halua avata.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) sanoi aiemmin perjantaina, että Tukholman isku on osoitus siitä, kuinka tärkeää on parantaa viranomaisten mahdollisuuksia selvittää iskuja etukäteen.

”Siksi meilläkin on käynnissä tiedustelulainsäädännön uudistaminen”, Vanhanen sanoi.

Ruotsissa puolustusministeriön alaisella signaalitiedusteluorganisaatiolla Försvarets radioanstaltilla eli FRA:lla on jo käytännössä samanlaiset valmiudet kuin mitä Suomeen suunnitellaan. Tukholman iskua ei silti kyetty estämään. Kuinka iskut estetään Suomessa?

”Mehän emme voi tietää sitä, kuinka monta tällaista iskua on estetty juuri sen tiedustelulainsäädännön avulla. Eli ehdottomasti Suomikin sen [uuden tiedustelulainsäädännön] tarvitsee. Kaikki mahdollinen pitää tehdä, että me saisimme tällaisesta tietoa hyvissä ajoin”, sisäministeri Risikko sanoi perjantai-iltana.

Supon Ruotsalainen puolestaan vastasi samaan kysymykseen, että ”Ruotsin turvallisuuspoliisin päällikkö on julkisesti ilmoittanut, että he ovat pystyneet heidän tiedustelulainsäädännön toimenpiteiden perusteella estämään kaksi terrori-iskua”.

”Täytyy muistaa aina se, että mikään järjestelmä ei ole aukoton. Aina on kysymys siitä, onko viranomaisella ajantasaiset ja toimivat työkalut vastata muuttuneeseen uhkaan ja toimintaympäristöön”, Ruotsalainen jatkoi.

Myös poliisiylijohtaja Kolehmainen muistutti, että sataprosenttisesti viranomaiset eivät kykene iskuja estämään.

”Teemme parhaamme, että kansalaiset olisivat turvassa.”

Kolehmaisen mukaan Tukholman iskun kaltaisissa ”häikäilemättömissä teoissa” näkyy avoimen ja demokraattisen yhteiskunnan hyväksikäyttö.

”Siinä mielessä lainvalvontaviranomaisilla pitää olla keinoja puuttua”, Kolehmainen sanoi ja vastasi sisäministeri Risikon havaintoon, että pelko terrori-iskuista on siirtynyt yhä enemmän jokapäivän esineillä tehtäviin iskuihin.

”Käytetään veistä, autoa, jotka ovat normaalia elämää. Se luo turvallisuustilanteesta haastavamman, mutta toisaalta kun tiedämme, että näin voi käydä, se auttaa meitä varautumaan”, Risikko sanoi.

”Jokainen isku on aina yllätys. Varsinkin, kun jokainen Euroopassa tekee töitä, että pystyttäisiin iskut jollain lailla estämään. Se, että tapahtui Ruotsissa, ei ollut sinänsä yllätys”, sanoi sisäministeriön Nerg aiemmin perjantaina.

”Tietysti meille suomalaisille tämä isku tuli kyllä nyt niin julmetun lähelle, aina vaan meitä lähemmäksi”, Nerg mietti.

Kuntavaalien vuoksi ei uutta analyysiä ole Nergin mukaan vielä tehty esimerkiksi äänetyspaikkojen lisääntyvästä vartioinnista.

Mikään ei toistaiseksi viittaa siihen, että terrorismin uhka olisi kohonnut Suomessa Tukholmassa tehdyn epäillyn terrori-iskun takia, sanoo Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

”Toisaalta ennen kuin tiedot täsmentyvät, tätä ei voida myöskään tarkasti arvioida. Että pidetään sekin ikkuna auki.”

Helsingin poliisi on tehostanut valvontaa Helsingin keskustassa Tukholman tapahtumien takia. Esimerkiksi Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien lähistöllä liikkui perjantaina ”useita partioita”, ylikomisario Juha Hakola kertoi.

”Pyrimme näkyvällä valvonnalla siihen, että pystytään rauhoittamaan ihmisiä ja tekemään samalla omia havaintoja. Niissä paikoissa, missä ihmisiä liikkuu, poliisi on myös näkyvästi valvomassa”, hän sanoo.

Hakolan mukaan keskustassa on meneillään ”erilaisia tapahtumia” ja esimerkiksi Syyrian tilanteeseen liittyviä mielenilmauksia.

Sisäministeriön mukaan poliisin valmiutta nostetaan nopeasti, mikäli saatavat tiedot tapahtumista sitä edellyttävät.

Suojelupoliisin tämänhetkisen uhka-arvion mukaan yksittäisten terrorististen väkivallantekojen riski on Suomessa kohonnut. Rantalan mukaan se tarkoittaa yksittäisten ihmisten tai pienryhmien suorittamia terroritekoja.

”Eli sen tyyppisiä tekoja mitä Euroopassa on viime aikoina nähty”, Rantala sanoo.

Periaatteessa tämän hetkisessä uhka-arviossa on siis otettu huomioon mahdollisuus samantyyppiseen tekoon kuin Tukholman keskustassa perjantaina.

Helsingin poliisin Hakolan mukaan ei ole ”missään tapauksessa syytä lietsoa paniikkia”.

”Samalla tavalla analysoitiin myös Pietarin metroiskua, eikä se merkittävästi ja näkyvästi vaikuttanut Helsingin metroliikenteeseen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suojelupoliisi
 • Tukholma

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  2. 2

   Viimeisimmät tiedot Turun puukotuksista: Kaksi uhria ja epäilty yhä tehohoidossa – STT: poliisi melko varma epäillyn henkilöllisyydestä

  3. 3

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  4. 4

   Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

  5. 5

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   ”Emme enää näytä uskottavalta vaihtoehdolta nuorelle arvoliberaalille sukupolvelle”, sanoo Sdp:n Sanna Marin surkeista kannatusluvuista

  8. 8

   Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

  9. 9

   Ilmaiset käteisnostot voivat loppua, kun Ottojen tilalle tulee Nosto-automaatteja

  10. 10

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viimeisimmät tiedot Turun puukotuksista: Kaksi uhria ja epäilty yhä tehohoidossa – STT: poliisi melko varma epäillyn henkilöllisyydestä

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  5. 5

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  6. 6

   Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

  7. 7

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  8. 8

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  9. 9

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  10. 10

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viimeisimmät tiedot Turun puukotuksista: Kaksi uhria ja epäilty yhä tehohoidossa – STT: poliisi melko varma epäillyn henkilöllisyydestä

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  6. 6

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää