Valikko
Kotimaa    |   HS-analyysi

Käräjäoikeus on vaikeuksissa Isis-veljesten teloitusjutun kanssa – ”Minua hämmästyttää, miten hankalaan tilanteeseen poliisi ja tuomioistuin ovat joutuneet”

Epäiltyjen Isis-veljesten joulukuussa 2015 alkanut vankeusaika lähestyy 500 päivän rajapyykkiä ja tuomiota saadaan odotella ainakin alkukesään saakka.

Tampere. Pirkanmaan käräjäoikeus on vaikeuksissa epäiltyjen Isis-veljesten teloitusjutun käsittelyn kanssa. Se nähtiin tällä viikolla kahdesti, kun oikeus ei päässyt kuulemaan neljää irakilaista anonyymitodistajaa.

Samalla aikataulut paukkuvat ja hintalappu nousee.

Syy oli se, että Tikritissä alkuviikosta Isisin tekemät iskut olivat sulkeneet kaupungin eikä todistajia päästy kuljettamaan parin tunnin matkan päähän Bagdadiin matkan vaarallisuuden vuoksi. Siellä heitä olisi ollut määrä kuulla Irakin keskusrikostuomioistuimessa (ICCC).

Bagdadissa odottelivat tällä viikolla turhaan myös kaksi suomalaispoliisia, jotka ovat pystyttäneet tuomioistuimeen videoetäyhteyden todistajien kuulemiseksi ja näkemiseksi Tampereella.

Heidän tehtävänsä olisi ollut pitää huoli siitä, että anonyymit todistajat ovat ne samat todistajat, joita asiassa kuultiin myös esitutkintavaiheessa. Poliisit saivat siis lähteä takaisin Suomeen ja palata taas, kun seuraavan kerran todistajia ehkä päästään kuulemaan. Uusi yritys on toukokuussa.

Mutta puolustuksen todistajilla on vielä isompi ongelma: he eivät uskalla todistaa.

”He pelkäävät viranomaisia ja kokevat, etteivät voi olla todistajina, koska heidän henkensä on vaarassa. Mitä minä voin tällaisessa tapauksessa tehdä? En minäkään halua ottaa vastuuta siitä, että heille voi tulla ongelmia”, sanoo toista miestä edustava asianajaja Kaarle Gummerus.

Hän kiteyttää harvinaisen vaikean oikeusjutun tilanteen näin: Suomessa poliisilla on velvollisuus tutkia ja tuomioistuimella käsitellä asia, mutta samalla ollaan vieraan valtion oikeusjärjestelmän ohjattavissa. Mitkä ovat silloin todelliset mahdollisuudet pystyä käsittelemään asia oikein?

”Minua hämmästyttää se, miten hankalaan tilanteeseen poliisi ja tuomioistuin ovat joutuneet. Nyt joudutaan ratkomaan elinkautisia vajavaisilla tiedoilla ja sellaisilla tiedoilla, joiden todenperäisyyttä ei pystytä vahvistamaan”, Gummerus sanoo.

Samaan aikaan veljesten joulukuussa 2015 alkanut vankeusaika lähestyy 500 päivän rajapyykkiä ja tuomiota saadaan odotella vielä vähintään alkukesään saakka.

Heillä on edessään muutama vaihtoehto: elinkautinen 11 murhasta tai syytteiden hylkääminen ja vapaus. Pitää muistaa myös, että teloittajia propagandavideolla on yksi, mutta veljeksiä kaksi. Kumpi siis teki vai tekikö kumpikaan? Jutussa voidaan tuomita myös esimerkiksi avunannosta joukkomurhaan.

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen sanoo, ettei voi kommentoida asiaa, kun se on vielä kesken. Hän sanoo vain, että tuomioistuin ratkaisee syyllisyyskysymyksen.

Ennenaikaista tai ei, mutta väkisinkin sitä jo alkaa pohtia, millaiset koppikorvaukset veljekset saavat, jos näyttö ei riitäkään ja valtio joutuu korvaamaan aiheettomasti vangitulle isot rahat.

Valtiokonttorin peruskorvaussumma on sata euroa vuorokaudessa, mikä tekisi jo tässä vaiheessa noin 50 000 euroa kummallekin. Korotuskerrointa tulisi vielä olennaisesti enemmän siitä, että kyse on äärimmäisen vakavista syytteistä sekä siitä, että epäiltyjen voitiin katsoa olevan turvapaikanhakijoina tavallista heikommassa asemassa.

Ja aivan erityisesti siitä että koko prosessi on jo nyt vienyt miehiltä kotimaan. He eivät voi palata Irakiin, koska heitä todennäköisesti uhkaa siellä kuolemantuomio, kuten muitakin Camp Speicherin joukkomurhista tuomittuja. Nimet ja kasvot ovat olleet laajasti sikäläisessä mediassa esillä.

”Siellä heitä käsitellään jo syyllisinä. Siinä meni kotimaa. Tuomitaan tai ei, heitä ei voi palauttaa ainakaan Irakiin”, Gummerus sanoo.

Siinä olisi harvinaisen erikoinen turvapaikanhakureissu, jos veljekset kuittaisivat valtiolta vielä jopa kuusinumeroisen korvauksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  10. 10

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
  3. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  4. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
  5. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
  6. Tunti sitten
  7. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
  8. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
  9. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  10. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
  11. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  12. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  13. Näytä lisää