Valikko
Kotimaa    |   HS-analyysi

Käräjäoikeus on vaikeuksissa Isis-veljesten teloitusjutun kanssa – ”Minua hämmästyttää, miten hankalaan tilanteeseen poliisi ja tuomioistuin ovat joutuneet”

Epäiltyjen Isis-veljesten joulukuussa 2015 alkanut vankeusaika lähestyy 500 päivän rajapyykkiä ja tuomiota saadaan odotella ainakin alkukesään saakka.

Tampere. Pirkanmaan käräjäoikeus on vaikeuksissa epäiltyjen Isis-veljesten teloitusjutun käsittelyn kanssa. Se nähtiin tällä viikolla kahdesti, kun oikeus ei päässyt kuulemaan neljää irakilaista anonyymitodistajaa.

Samalla aikataulut paukkuvat ja hintalappu nousee.

Syy oli se, että Tikritissä alkuviikosta Isisin tekemät iskut olivat sulkeneet kaupungin eikä todistajia päästy kuljettamaan parin tunnin matkan päähän Bagdadiin matkan vaarallisuuden vuoksi. Siellä heitä olisi ollut määrä kuulla Irakin keskusrikostuomioistuimessa (ICCC).

Bagdadissa odottelivat tällä viikolla turhaan myös kaksi suomalaispoliisia, jotka ovat pystyttäneet tuomioistuimeen videoetäyhteyden todistajien kuulemiseksi ja näkemiseksi Tampereella.

Heidän tehtävänsä olisi ollut pitää huoli siitä, että anonyymit todistajat ovat ne samat todistajat, joita asiassa kuultiin myös esitutkintavaiheessa. Poliisit saivat siis lähteä takaisin Suomeen ja palata taas, kun seuraavan kerran todistajia ehkä päästään kuulemaan. Uusi yritys on toukokuussa.

Mutta puolustuksen todistajilla on vielä isompi ongelma: he eivät uskalla todistaa.

”He pelkäävät viranomaisia ja kokevat, etteivät voi olla todistajina, koska heidän henkensä on vaarassa. Mitä minä voin tällaisessa tapauksessa tehdä? En minäkään halua ottaa vastuuta siitä, että heille voi tulla ongelmia”, sanoo toista miestä edustava asianajaja Kaarle Gummerus.

Hän kiteyttää harvinaisen vaikean oikeusjutun tilanteen näin: Suomessa poliisilla on velvollisuus tutkia ja tuomioistuimella käsitellä asia, mutta samalla ollaan vieraan valtion oikeusjärjestelmän ohjattavissa. Mitkä ovat silloin todelliset mahdollisuudet pystyä käsittelemään asia oikein?

”Minua hämmästyttää se, miten hankalaan tilanteeseen poliisi ja tuomioistuin ovat joutuneet. Nyt joudutaan ratkomaan elinkautisia vajavaisilla tiedoilla ja sellaisilla tiedoilla, joiden todenperäisyyttä ei pystytä vahvistamaan”, Gummerus sanoo.

Samaan aikaan veljesten joulukuussa 2015 alkanut vankeusaika lähestyy 500 päivän rajapyykkiä ja tuomiota saadaan odotella vielä vähintään alkukesään saakka.

Heillä on edessään muutama vaihtoehto: elinkautinen 11 murhasta tai syytteiden hylkääminen ja vapaus. Pitää muistaa myös, että teloittajia propagandavideolla on yksi, mutta veljeksiä kaksi. Kumpi siis teki vai tekikö kumpikaan? Jutussa voidaan tuomita myös esimerkiksi avunannosta joukkomurhaan.

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen sanoo, ettei voi kommentoida asiaa, kun se on vielä kesken. Hän sanoo vain, että tuomioistuin ratkaisee syyllisyyskysymyksen.

Ennenaikaista tai ei, mutta väkisinkin sitä jo alkaa pohtia, millaiset koppikorvaukset veljekset saavat, jos näyttö ei riitäkään ja valtio joutuu korvaamaan aiheettomasti vangitulle isot rahat.

Valtiokonttorin peruskorvaussumma on sata euroa vuorokaudessa, mikä tekisi jo tässä vaiheessa noin 50 000 euroa kummallekin. Korotuskerrointa tulisi vielä olennaisesti enemmän siitä, että kyse on äärimmäisen vakavista syytteistä sekä siitä, että epäiltyjen voitiin katsoa olevan turvapaikanhakijoina tavallista heikommassa asemassa.

Ja aivan erityisesti siitä että koko prosessi on jo nyt vienyt miehiltä kotimaan. He eivät voi palata Irakiin, koska heitä todennäköisesti uhkaa siellä kuolemantuomio, kuten muitakin Camp Speicherin joukkomurhista tuomittuja. Nimet ja kasvot ovat olleet laajasti sikäläisessä mediassa esillä.

”Siellä heitä käsitellään jo syyllisinä. Siinä meni kotimaa. Tuomitaan tai ei, heitä ei voi palauttaa ainakaan Irakiin”, Gummerus sanoo.

Siinä olisi harvinaisen erikoinen turvapaikanhakureissu, jos veljekset kuittaisivat valtiolta vielä jopa kuusinumeroisen korvauksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  10. 10

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  6. 6

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  7. 7

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää