Valikko
Kotimaa

Tuoko yksi päivähoitoon pantu euro tosiaan kuusi euroa takaisin? Maksuttomasta varhais­kasvatuksesta tuli kuuma vaaliteema, ja tästä syystä se olisi vaikea toteuttaa

Maksuton varhaiskasvatus jakaa puolueet karkeasti katsoen kahtia: päiväkoti- ja kotihoitoleireihin.

Pitäisikö 3–5-vuotiaiden saada olla ilmaiseksi päivähoidossa? Vai onko heidän parempi pysyä kotona, jos se vain on mahdollista?

Hieman yllättäen maksuttomasta varhaiskasvatuksesta on tullut näiden kuntavaalien iso teema. Kysymys jakaa puolueet karkeasti päivähoito- ja kotihoitoblokkeihin: kokoomus, Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp kannattavat maksuttomuutta, kun taas keskusta, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustavat sitä. (Tosin keskustan Juha Sipilä olisi valmis jollain aikavälillä laajentamaan maksuttomuutta viisivuotiaisiin, hän sanoi HS:n vaalitentissä tiistaina.)

Tässä jutussa kerrotaan, mitä uudistus tarkoittaisi, mitä se maksaisi ja miksi se on niin vaikea toteuttaa.

Mitä maksuton varhaiskasvatus on?

Ennen varhaiskasvatuksen sijaan puhuttiin päivähoidosta. Käsite viittaa muun muassa päiväkodeissa, perhehoidossa tai kerhoissa ennen esikoulua tarjottavaan kasvatukseen.

Puhetapa on muuttunut varhaiskasvatuslain muutosten myötä, kertoo opetusneuvos Elisa Helin Opetushallituksesta. Kyseessä on näkökulman kääntäminen aikuisista lapsiin. Vanhassa laissa päivähoito miellettiin vanhempien oikeudeksi (oikeus saada lapsensa hoitoon), mutta uudessa korostuu lapsen oikeus.

Maksuton varhaiskasvatus, niin kuin siitä nyt puhutaan, puolestaan koskisi 3–5-vuotiaita. Useimmiten käsitetään, että nämä saisivat olla maksutta hoidossa 20 tuntia viikossa eli saman verran kuin esikoululaiset nykyään.

Muutama pieni kunta Suomessa on jo omasta aloitteestaan siirtynyt maksuttomaan varhaiskasvatukseen. Ensimmäisenä muutoksen teki Turun kupeessa sijaitseva Kustavi. Helsingissä on paraikaa tekeillä oma selvitys siitä, mitä uudistus tarkoittaisi ja mitä se maksaisi.

Kuinka kalliiksi maksuttomuus kävisi?

Varhaiskasvatus on raskaasti tuettua: vanhemmat maksavat vain 14 prosenttia sen kustannuksista. Lopusta vastaavat veronmaksajat.

Siitä huolimatta maksuttomuus tulisi kalliiksi. Kuntaliitto on arvioinut, että uudistus toisi päivähoitoon 38 000 lasta lisää. Juoksevat kustannukset, kuten palkkakulut, kasvaisivat noin 70–90 miljoonaa euroa per ikäluokka, minkä lisäksi kunnilta jäisi saamatta 20–30 miljoonaa euroa päivähoitomaksuja per ikäluokka.

Niinpä maksuttomuuden ulottaminen 3–5-vuotiaisiin maksaisi koko Suomessa noin 330 miljoonaa euroa vuodessa. Kokonaisuudessaan varhaiskasvatuksen kulut julkiselle taloudelle ovat nyt noin 2,5 miljardia euroa.

Lisäksi tulisi Kuntaliiton mukaan noin miljardi euroa kustannuksia uusien tilojen rakentamisesta ja remontoinnista. Valtaosa uusista kustannuksista tulisi kuntien maksettavaksi ja näkyisi kuntaverossa.

Mitä hyötyä maksuttomuudesta olisi?

Maksuttomuuden kannattajat kuitenkin korostavat, että jokainen varhaiskasvatukseen käytetty euro tulee myöhemmin moninkertaisesti takaisin. Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on sanonut, että jokainen sijoitettu euro tuo kuusi euroa takaisin.

Suhde perustuu vuonna 2000 taloustieteen Nobelin voittaneen amerikkalaisen James Heckmanin tutkimuksiin. Ne eivät suoraan sovellu suomalaiseen kontekstiin, mutta joka tapauksessa tutkijat yleensä pitävät varhaiskasvatusta hyvänä sijoituksena.

Sekä kotimaisissa että ulkomaisissa tutkimuksissa on todettu, että aikainen varhaiskasvatukseen osallistuminen johtaa korkeampaan koulutustasoon ja sitä kautta korkeampiin tuloihin. Vaikutus tuntuu sekä korkeasti että matalasti koulutettujen vanhempien lapsilla. Lisäksi varhaiskasvatuksen on todettu muun muassa edistävän terveellisiä elämäntapoja ja supistavan sosiaalisia eroja.

(Tutkimustuloksia on koottu esimerkiksi tähän Opetushallituksen julkaisemaan tutkimukseen.)

Maksuttomuuden ajatellaan tekevän varhaiskasvatuksesta houkuttelevampaa erityisesti vähätuloisten lapsille. Tosin maksut ovat jo nyt sen verran matalia alemmissa tuloluokissa, että on vaikea sanoa, muuttaisiko maksuttomuus mitään.

Miksi maksuttomuudesta puhutaan nyt?

Merkittävin syy on politiikka: kysymys jakaa puolueita, joten se on hyödyllinen vaaliase.

Toinen syy löytyy Suomen rajojen ulkopuolelta. Euroopan unioni ja OECD ovat viime aikoina korostaneet varhaiskasvatuksen merkitystä – ja sitä, että Suomessa moni lapsi ei osallistu varhaiskasvatukseen. Tämä puolestaan voi johtaa isompaan eriarvoisuuteen ja naisten syrjäytymiseen työelämästä.


Miksi maksuton varhaiskasvatus on vaikea toteuttaa?

Maksutonta varhaiskasvatusta on kokeiltu lähinnä pienissä kunnissa. Kuitenkin esimerkiksi Helsingissä sitä kannattavilla puolueilla on reilu enemmistö valtuustossa. Miksi mitään ei siis tapahdu?

Raha ei ole ainoa syy. Jos sinulla on joskus viime aikoina ollut päiväkoti-ikäisiä lapsia, tiedätkin jo pahimman ongelman: monella seudulla kärsivät jo nyt henkilöstöpulasta, ja Kuntaliiton mukaan uudistuksen toteuttaminen vaatisi kolmetuhatta työntekijää lisää.

Alueellisia eroja on toki paljon, sanoo Elisa Helin, mutta etenkin yliopistokoulutetuista lastentarhanopettajista on krooninen pula: ”Koulutuspaikkoja on lisätty, mutta niillä ei kurota umpeen pääkaupunkiseudun kuilua.”

Helinin mukaan ongelma on, etteivät lastentarhanopettajat pysy ammatissaan, sillä työ on vaativaa ja vastuullista, mutta huonosti palkattua. He kouluttautuvat usein luokanopettajiksi.

Valtakunnallisessa tasolla moni puolue on sitonut maksuttomuuden yhteen perhevapaiden uudistuksen kanssa. Sille puolestaan ei tapahdu mitään niin pitkään, kuin nykyinen hallitus istuu, sillä hallituspuolueet ovat aiheesta niin erimielisiä.

Juttua varten on haastateltu myös erityisasiantuntija Jarkko Lahtista Kuntaliitosta ja Helsingin varhaiskasvatusviraston johtajaa Satu Järvenkallasta.


Tässä voit vielä tutkia puolueiden vaaliohjelmien näkemyksiä varhaiskasvatuksesta ja muista aiheista:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varhaiskasvatus
 • Päivähoito
 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  8. 8

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  9. 9

   Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

  10. 10

   Taina Vilkuna siemailee viiniä satana työpäivänä vuodessa – näin Alkon maistelutiimi päättää, mitä suomalaiset juovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  6. 6

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  7. 7

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  8. 8

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  9. 9

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää