Valikko
Kotimaa

Tuoko yksi päivähoitoon pantu euro tosiaan kuusi euroa takaisin? Maksuttomasta varhais­kasvatuksesta tuli kuuma vaaliteema, ja tästä syystä se olisi vaikea toteuttaa

Maksuton varhaiskasvatus jakaa puolueet karkeasti katsoen kahtia: päiväkoti- ja kotihoitoleireihin.

Pitäisikö 3–5-vuotiaiden saada olla ilmaiseksi päivähoidossa? Vai onko heidän parempi pysyä kotona, jos se vain on mahdollista?

Hieman yllättäen maksuttomasta varhaiskasvatuksesta on tullut näiden kuntavaalien iso teema. Kysymys jakaa puolueet karkeasti päivähoito- ja kotihoitoblokkeihin: kokoomus, Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp kannattavat maksuttomuutta, kun taas keskusta, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustavat sitä. (Tosin keskustan Juha Sipilä olisi valmis jollain aikavälillä laajentamaan maksuttomuutta viisivuotiaisiin, hän sanoi HS:n vaalitentissä tiistaina.)

Tässä jutussa kerrotaan, mitä uudistus tarkoittaisi, mitä se maksaisi ja miksi se on niin vaikea toteuttaa.

Mitä maksuton varhaiskasvatus on?

Ennen varhaiskasvatuksen sijaan puhuttiin päivähoidosta. Käsite viittaa muun muassa päiväkodeissa, perhehoidossa tai kerhoissa ennen esikoulua tarjottavaan kasvatukseen.

Puhetapa on muuttunut varhaiskasvatuslain muutosten myötä, kertoo opetusneuvos Elisa Helin Opetushallituksesta. Kyseessä on näkökulman kääntäminen aikuisista lapsiin. Vanhassa laissa päivähoito miellettiin vanhempien oikeudeksi (oikeus saada lapsensa hoitoon), mutta uudessa korostuu lapsen oikeus.

Maksuton varhaiskasvatus, niin kuin siitä nyt puhutaan, puolestaan koskisi 3–5-vuotiaita. Useimmiten käsitetään, että nämä saisivat olla maksutta hoidossa 20 tuntia viikossa eli saman verran kuin esikoululaiset nykyään.

Muutama pieni kunta Suomessa on jo omasta aloitteestaan siirtynyt maksuttomaan varhaiskasvatukseen. Ensimmäisenä muutoksen teki Turun kupeessa sijaitseva Kustavi. Helsingissä on paraikaa tekeillä oma selvitys siitä, mitä uudistus tarkoittaisi ja mitä se maksaisi.

Kuinka kalliiksi maksuttomuus kävisi?

Varhaiskasvatus on raskaasti tuettua: vanhemmat maksavat vain 14 prosenttia sen kustannuksista. Lopusta vastaavat veronmaksajat.

Siitä huolimatta maksuttomuus tulisi kalliiksi. Kuntaliitto on arvioinut, että uudistus toisi päivähoitoon 38 000 lasta lisää. Juoksevat kustannukset, kuten palkkakulut, kasvaisivat noin 70–90 miljoonaa euroa per ikäluokka, minkä lisäksi kunnilta jäisi saamatta 20–30 miljoonaa euroa päivähoitomaksuja per ikäluokka.

Niinpä maksuttomuuden ulottaminen 3–5-vuotiaisiin maksaisi koko Suomessa noin 330 miljoonaa euroa vuodessa. Kokonaisuudessaan varhaiskasvatuksen kulut julkiselle taloudelle ovat nyt noin 2,5 miljardia euroa.

Lisäksi tulisi Kuntaliiton mukaan noin miljardi euroa kustannuksia uusien tilojen rakentamisesta ja remontoinnista. Valtaosa uusista kustannuksista tulisi kuntien maksettavaksi ja näkyisi kuntaverossa.

Mitä hyötyä maksuttomuudesta olisi?

Maksuttomuuden kannattajat kuitenkin korostavat, että jokainen varhaiskasvatukseen käytetty euro tulee myöhemmin moninkertaisesti takaisin. Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on sanonut, että jokainen sijoitettu euro tuo kuusi euroa takaisin.

Suhde perustuu vuonna 2000 taloustieteen Nobelin voittaneen amerikkalaisen James Heckmanin tutkimuksiin. Ne eivät suoraan sovellu suomalaiseen kontekstiin, mutta joka tapauksessa tutkijat yleensä pitävät varhaiskasvatusta hyvänä sijoituksena.

Sekä kotimaisissa että ulkomaisissa tutkimuksissa on todettu, että aikainen varhaiskasvatukseen osallistuminen johtaa korkeampaan koulutustasoon ja sitä kautta korkeampiin tuloihin. Vaikutus tuntuu sekä korkeasti että matalasti koulutettujen vanhempien lapsilla. Lisäksi varhaiskasvatuksen on todettu muun muassa edistävän terveellisiä elämäntapoja ja supistavan sosiaalisia eroja.

(Tutkimustuloksia on koottu esimerkiksi tähän Opetushallituksen julkaisemaan tutkimukseen.)

Maksuttomuuden ajatellaan tekevän varhaiskasvatuksesta houkuttelevampaa erityisesti vähätuloisten lapsille. Tosin maksut ovat jo nyt sen verran matalia alemmissa tuloluokissa, että on vaikea sanoa, muuttaisiko maksuttomuus mitään.

Miksi maksuttomuudesta puhutaan nyt?

Merkittävin syy on politiikka: kysymys jakaa puolueita, joten se on hyödyllinen vaaliase.

Toinen syy löytyy Suomen rajojen ulkopuolelta. Euroopan unioni ja OECD ovat viime aikoina korostaneet varhaiskasvatuksen merkitystä – ja sitä, että Suomessa moni lapsi ei osallistu varhaiskasvatukseen. Tämä puolestaan voi johtaa isompaan eriarvoisuuteen ja naisten syrjäytymiseen työelämästä.


Miksi maksuton varhaiskasvatus on vaikea toteuttaa?

Maksutonta varhaiskasvatusta on kokeiltu lähinnä pienissä kunnissa. Kuitenkin esimerkiksi Helsingissä sitä kannattavilla puolueilla on reilu enemmistö valtuustossa. Miksi mitään ei siis tapahdu?

Raha ei ole ainoa syy. Jos sinulla on joskus viime aikoina ollut päiväkoti-ikäisiä lapsia, tiedätkin jo pahimman ongelman: monella seudulla kärsivät jo nyt henkilöstöpulasta, ja Kuntaliiton mukaan uudistuksen toteuttaminen vaatisi kolmetuhatta työntekijää lisää.

Alueellisia eroja on toki paljon, sanoo Elisa Helin, mutta etenkin yliopistokoulutetuista lastentarhanopettajista on krooninen pula: ”Koulutuspaikkoja on lisätty, mutta niillä ei kurota umpeen pääkaupunkiseudun kuilua.”

Helinin mukaan ongelma on, etteivät lastentarhanopettajat pysy ammatissaan, sillä työ on vaativaa ja vastuullista, mutta huonosti palkattua. He kouluttautuvat usein luokanopettajiksi.

Valtakunnallisessa tasolla moni puolue on sitonut maksuttomuuden yhteen perhevapaiden uudistuksen kanssa. Sille puolestaan ei tapahdu mitään niin pitkään, kuin nykyinen hallitus istuu, sillä hallituspuolueet ovat aiheesta niin erimielisiä.

Juttua varten on haastateltu myös erityisasiantuntija Jarkko Lahtista Kuntaliitosta ja Helsingin varhaiskasvatusviraston johtajaa Satu Järvenkallasta.


Tässä voit vielä tutkia puolueiden vaaliohjelmien näkemyksiä varhaiskasvatuksesta ja muista aiheista:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varhaiskasvatus
 • Päivähoito
 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   ”Mä olen niin kikseissä” – Pikku G:n paluukeikka sai yleisön sekaisin onnesta Himoksella

  8. 8

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  9. 9

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  10. 10

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  8. 8

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  9. 9

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  10. 10

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää