Valikko
Kotimaa

Helsinki-Vantaalla takavarikoidaan satojatuhansia esineitä vuosittain – HS kävi katsomassa, mitä varastoihin kertyy

Vain harva on hankkinut pois otetut esineensä takaisin uuden palautuspalvelun avulla.

Alkoholipulloja, vasara, ruuvimeisseli, konfettitykkejä ja tasapainoskootteri.

Muun muassa tällaisia esineitä on takavarikoitu lentomatkustajilta viime aikoina Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Finavia esitteli Helsingin Sanomien pyynnöstä, millaisia kiellettyjä esineitä matkustajat ovat yrittäneet kuljettaa koneeseen.

Etenkin matkapuhelinten ja kannettavien tietokoneiden varavirtalähteitä otetaan entistä useammin pois matkatavaroiden joukosta. Finavian palveluesimiehen Joni Pekkasen mukaan varsin monet matkustajat yrittävät tietämättömyyttään kuljettaa niitä lentokoneen ruumassa.


Varavirtalähteiden ja irtonaisten akkujen kuljetus on sallittua vain käsimatkatavaroissa.

Viime vuosina yleistyneitä tasapainoskoottereita ei sen sijaan saa kuljettaa lentokoneessa lainkaan akkujen aiheuttaman riskin takia.


Helsinki-Vantaan matkustajien taskuista ja matkatavaroista otetaan vuosittain pois useita satojatuhansia esineitä ja aineita. Pelkästään matkustajien turvatarkastuksessa löytyy noin 400 000 kiellettyä esinettä, jos vesipullot lasketaan mukaan.

Pekkasen mukaan kyse on yleensä matkustajan unohduksesta tai tietämättömyydestä.

Matkustajilta otetaan Finavian mukaan turvatarkastuksissa eniten pois juomapulloja, suihkugeelejä ja muita nesteitä, joiden pakkauskoko on yli sata millilitraa.

Käsimatkatavaroista poistetaan myös muun muassa teräviä esineitä, kuten reppuihin ja laukkuihin unohtuneita monitoimityökaluja, veitsiä ja puukkoja.

Ruumaan menevistä matkatavaroista on otettu eniten pois syttyviä aineita ja esineitä kuten matkapuhelinten varavirtalähteitä.

Hiihtokaudella matkalaukuista poistetaan runsaasti fluoripitoisia suksivoiteita ja voiteiden poistoaineita. Syksyisin laukuista noukitaan pois väärin pakattuja patruunoita sekä retkeilijöiden tulentekovälineitä, retkikeittimen polttimoita ja polttonesteitä.

Matkustaja on yrittänyt kuljettaa lentokoneella myös moottorisahan. Sitä ei sallittu polttoainejäämien vuoksi.


Vain harva matkustaja on käyttänyt uutta esineiden palautuspalvelua, joka on ollut kokeilukäytössä Helsinki-Vantaalla viime syyskuusta lähtien.

”Matkustajat ovat hankkineet itselleen takaisin muutama sata esinettä kuukaudessa. Eihän se ole paljon koko volyymiin nähden”, sanoo Finavian apulaisjohtaja Heikki Koski.

Matkustaja saa poistetusta esineestä kuitin. Kuitissa on tunniste, jonka avulla esineen voi tilata netissä takaisin itselleen tiettyyn osoitteeseen.

Palautuskokeilu on käynnissä Helsinki-Vantaan lisäksi myös muutamalla muulla lentokentällä.

Finavia jatkaa palautuskokeilua ainakin toukokuun loppuun asti. Vielä on epäselvää, mitä sen jälkeen tapahtuu.

Kosken mukaan matkustajilta on tullut hyvää palautetta palautuspalvelusta, mutta palvelua on vaikea toteuttaa kannattavasti, jos sen käyttäjämäärät ovat pieniä.

”Olisi tietysti hyvä, jos matkustajat pyytäisivät nykyistä enemmän tavaroita takaisin itselleen, ettei niitä tarvitsisi hävittää”, Koski sanoo.

Heikki Kosken mukaan käsittely- ja toimituskulut ovat kotimaan lähetyksissä todennäköisesti alle 15 euroa ja ulkomaille menevissä lähetyksissä alle 30 euroa. Matkustaja voi hakea halutessaan esineen myös Helsinki-Vantaan noutopisteeltä tai Finavian kanssa palautuskokeilun järjestävän Cotion varikolta lentokentän läheltää.

Nettipalvelu toimii suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Ennen kokeilua käsimatkatavaroista poistetut esineet päätyivät surutta hävitettäviksi. Tosin matkustaja on halutessaan voinut palata lähtöselvitykseen ja jättää laukkunsa ruumassa vietäväksi tai viedä esineensä esimerkiksi autoon tai saattajalle.

Ruumaan menevistä matkatavaroista poistettuja esineitä on ennen palautuspalvelukokeiluakin säilytetty muutaman viikon ajan, jotta matkustajalla on ollut mahdollisuus noutaa ne lentoasemalta myöhemmin.

Tarkat ohjeet erilaisten esineiden ja aineiden kuljetuksesta lennoilla löytyvät Finavian nettisivuilta.

Fakta

Vinkkejä lentomatkustajalle


 Nestemäisten tuotteiden kuljettamiseen käsimatkatavaroina kohdistuu rajoituksia, joihin kannattaa tutustua etukäteen Finavian nettisivuilla. Nesteiksi lasketaan juomien lisäksi myös muun muassa kosmetiikkatuotteet ja monet elintarvikkeet. Jos tuotetta voi levittää, se luokitellaan nesteeksi.

 Matkustamoon saa viedä vain yhden tulitikkurasian tai tupakansytyttimen. Sitä saa kuljettaa vain taskussa, mutta ei käsimatkatavoissa tai ruumassa. Myöskään sähkösavukkeita ei saa kuljettaa ruumassa, vaan ne pitää ottaa matkustamoon.

 Lentoyhtiöillä voi erilaisia käytäntöjä harrastusvälineiden kuljettamiseen. Osa yhtiöistä sallii luistimien ja golfmailojen kuljettamisen käsimatkatavaroina, osa ei. Sukset ja jääkiekkomailat kuljetetaan ruumassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lentoturvallisuus
 • Lentoliikenne
 • Finavia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  4. 4

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  5. 5

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  6. 6

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  7. 7

   Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

  8. 8

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  9. 9

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  10. 10

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  8. 8

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää