Valikko
Kotimaa

Hunajaa kuluu Suomessa enemmän kuin ikinä – mutta onko hunaja oikeasti sokeria terveellisempää?

Viime vuosina suomalaiset ovat käyttäneet hunajaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Kahtena viime vuonna hunajaa käytettiin noin 700 grammaa henkeä kohden.

Hunaja on luonnontuote, johon ei lisätä eikä siitä poisteta mitään. Se on jopa terveellisen elintarvikkeen maineessa. HS selvitti hunajaan liittyviä kysymyksiä.

Onko hunaja sokeria terveellisempää?

Hunajan terveellisyydestä puhuessa kannattaa muistaa, että hunaja koostuu pääosin sokereista eikä sokereiden syömistä voi pitää terveystekona. Silti on eri asia syödä lusikallinen hunajaa kuin lusikallinen valkoista sokeria.

Hunajassa on 20 prosenttia vähemmän kaloreita kuin sokerissa. Ihminen aistii hunajan sokeria makeampana, joten sitä tarvitaan vähemmän. Makeudeltaan 70 grammaa hunajaa vastaa sataa grammaa sokeria.

Hunajasta jopa 40 prosenttia on fruktoosia eli hedelmäsokeria, jonka elimistö käyttää hitaasti. Nopeasti imeytyvää glukoosia eli rypälesokeria on noin 35 prosenttia.

Hunajassa on yli 200 ainetta: vitamiineja, happoja, entsyymejä, mineraaleja, hivenaineita. Niitä on kuitenkin vähän, joten ravitsemuksen kannalta niillä ei ole merkitystä.

Onko hunajalla terveysvaikutuksia?

EU:ssa hunajan markkinoinnissa ei saa käyttää terveysväitteitä, sillä vaikutuksia ei ole virallisesti hyväksytty. Hunajan koostumus vaihtelee alkuperäkasvien mukaan, joten kaikille hunajille ei voitaisi taata samaa vaikutusta.

Hunajaa on kuitenkin tutkittu tieteellisesti paljon. Hunajan on esimerkiksi todettu tappavan bakteereita ja ehkäisevän mikrobien lisääntymistä. Teho vaihtelee kasvialkuperän mukaan.

Suomalaistutkimuksen mukaan suomalaiset yksikukka- ja monikukkahunajat toimivat hyvin bakteereja vastaan kuten MRSA-sairaalabakteeria, hengitystieinfektioita aiheuttavaa pneumokokkia sekä nielutulehduksia aiheuttavaa A-streptokokkia vastaan. Yksikukkahunajista tehokkaimpia olivat horsma-, tattari- ja kanervahunajat.

Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa todettiin, että hunaja suojaa tulehduksilta ja voi lisätä antibioottien tehoa.

Eniten tutkittuihin antibakteerisiin hunajiin kuuluu uusseelantilainen manuka-hunaja. Sitä markkinoidaan terveystuotteena korkean metyyliglyoksaali-pitoisuuden takia. Suomalaishunajistakin on löydetty metyyliglyoksaalia, mutta tarkkoja tutkimustuloksia ei ole vielä julkaistu.

Voiko hunajaa käyttää yskänlääkkeenä?

Monissa maissa hunajaa on perinteisesti käytetty lääkkeenomaisesti. Suomessa kansallisissa Käypä hoito -suosituksissa hunajaa suositellaan annettavaksi yli 1-vuotiaille lapsille öisen yskän lievitykseen.

Tutkimusten mukaan yskänlääkkeet ovat tehottomia, mutta hunajan koettu helpottavan yskää. Ennen nukkumaanmenoa voi antaa 1–2 teelusikallista hunajaa esimerkiksi lämpimään veteen sekoitettuna.

Hoitaako hunaja oikeasti haavoja?

Hunajaa on perinteisesti käytetty pienten haavojen tai palovammojen hoitoon. Jotkut rauhoittavat sillä huuliherpestä. Moni lääketieteellinenkin haavanhoitotuote sisältää hunajaa.

Hunaja tuottaa haavassa vetyperoksidia, joka puhdistaa haavaa. Hunajan antibakteerisuus estää bakteerien kasvua, ja hunajan ravintoaineet auttavat paranemisessa.

Hunajaa käytetään myös ihonhoidossa.

Onko hunaja vaarallista vauvoille?

Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille imeväisbotulismin riskin takia. Botulismi on hengenvaarallinen tauti, jota aiheuttaa luonnossa esiintyvän Clostridium botulinum -bakteerin tuottama hermomyrkky. Bakteerin itiöt voivat lisääntyä alle 1-vuotiaan kehittymättömässä suolistossa.

Itiöitä voi päästä hunajaan erityisesti pölyisissä olosuhteissa. Niitä on löydetty paljonkin esimerkiksi argentiinalaisista ja kalifornialaisista hunajista. Myös suomalaisesta hunajasta on löydetty pieniä määriä itiöitä, mutta Suomessa ei ole tavattu imeväisbotulismitapauksia.

Saavatko allergiset oireita hunajasta?

Hunajissa on erilaisia määriä siitepölyä, joka voi aiheuttaa oireita allergisille. Hunajaa käytetään myös siitepölyallergioiden siedätyksessä.

Miksi hunaja kovettuu?

Suuri osa Suomessa tuotetusta hunajasta on monikukkahunajaa. Linkouksen jälkeen hunaja on juoksevaa. Kiteytymisnopeus riippuu alkuperäiskasveista.

Suomalaiset monikukkahunajat kiteytyvät 1–4 kuukaudessa. Tarhaajat pyrkivät kiteyttämään ne hienokiteisiksi, koska jos hunaja saa kiteytyä itsestään, siitä voi tulla karkeakiteistä. Monet yhdestä kasvista tehdyt hunajat kuten horsma- tai akasiahunaja säilyvät pitkään juoksevana.

Lajihunajia Suomessa tuotetaan muun muassa horsmasta, rypsistä, kanervasta ja puolukasta. Suomessa lajihunajan tuottaminen on haastavaa, koska lyhyen kesän takia kasvit kukkivat samaan aikaan. Eri kasvilajeista tehdyillä hunajilla on erilaisia ominaisuuksia.

Joissain maissa hunaja kuumennetaan aina pastörointilämpötiloihin asti, mikä takaa hunajan juoksevuuden, mutta tuhoaa hyviä ominaisuuksia. Suomessa hunajaa lämmitetään enintään 40 asteeseen, jotta se saadaan irtoamaan kennoista.

Juttua varten on haastateltu toiminnanjohtaja Heikki Vartiaista, tutkija Anneli Salosta, professori Matti Korppia, dosentti Carina Tikkanen-Kaukasta, yliopistotutkija Maija Lahtela-Kakkosta. Lähde: Mehiläishoitajain Liiton Hunaja.net.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • hunaja
 • Terveys
 • Hyvinvointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  3. 3

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  4. 4

   Laaja tutkimus: Suomen sairaaloissa saa maailman seitsemänneksi parasta hoitoa

  5. 5

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  6. 6

   Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

  7. 7

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  8. 8

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  9. 9

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  2. 2

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  5. 5

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  7. 7

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  10. 10

   Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

  4. 4

   Vanhempien on vaikea tunnistaa lapsen erityis­lahjakkuutta – Nyt asian­tuntijat kertovat, mitkä ovat lahjakkuuden merkkejä

  5. 5

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  6. 6

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  7. 7

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  8. 8

   Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?

  9. 9

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä
  3. Sampo Terho HS:n ehdokastentissä: Pitäisin nykyisen salkkuni ja ottaisin pääministerin sijaisuuden
  4. ”Terroristit ovat sieppauksen takana” – Afganistanin sisä­ministeriö kommentoi HS:lle suomalais­naisen sieppausta
  5. Pakistanilainen Oscar-ohjaaja on näyttänyt, että dokumentilla voidaan vaikuttaa: kunniamurhasyytteen kumoaminen vaikeutuu
  6. Orpo: ”Kreikka täyttää vaatimukset” uuteen miljardien lainapakettiin – tänään ei riitele Kreikka vaan IMF ja euromaat
  7. Tunti sitten
  8. Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä
  9. Soini kertoi yksityiskohtia presidentti Koiviston hautajaisista: Kunnia­laukauksia ei ammuta, yleisöllä mahdollisuus osallistua siunaus­tilaisuuteen
  10. Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta
  11. Sienet kannattaa grillata tai mikrottaa – niin ravintoarvot säilyvät parhaiten
  12. Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”
  13. Näytä lisää