Valikko
Kotimaa

Hunajaa kuluu Suomessa enemmän kuin ikinä – mutta onko hunaja oikeasti sokeria terveellisempää?

Viime vuosina suomalaiset ovat käyttäneet hunajaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Kahtena viime vuonna hunajaa käytettiin noin 700 grammaa henkeä kohden.

Hunaja on luonnontuote, johon ei lisätä eikä siitä poisteta mitään. Se on jopa terveellisen elintarvikkeen maineessa. HS selvitti hunajaan liittyviä kysymyksiä.

Onko hunaja sokeria terveellisempää?

Hunajan terveellisyydestä puhuessa kannattaa muistaa, että hunaja koostuu pääosin sokereista eikä sokereiden syömistä voi pitää terveystekona. Silti on eri asia syödä lusikallinen hunajaa kuin lusikallinen valkoista sokeria.

Hunajassa on 20 prosenttia vähemmän kaloreita kuin sokerissa. Ihminen aistii hunajan sokeria makeampana, joten sitä tarvitaan vähemmän. Makeudeltaan 70 grammaa hunajaa vastaa sataa grammaa sokeria.

Hunajasta jopa 40 prosenttia on fruktoosia eli hedelmäsokeria, jonka elimistö käyttää hitaasti. Nopeasti imeytyvää glukoosia eli rypälesokeria on noin 35 prosenttia.

Hunajassa on yli 200 ainetta: vitamiineja, happoja, entsyymejä, mineraaleja, hivenaineita. Niitä on kuitenkin vähän, joten ravitsemuksen kannalta niillä ei ole merkitystä.

Onko hunajalla terveysvaikutuksia?

EU:ssa hunajan markkinoinnissa ei saa käyttää terveysväitteitä, sillä vaikutuksia ei ole virallisesti hyväksytty. Hunajan koostumus vaihtelee alkuperäkasvien mukaan, joten kaikille hunajille ei voitaisi taata samaa vaikutusta.

Hunajaa on kuitenkin tutkittu tieteellisesti paljon. Hunajan on esimerkiksi todettu tappavan bakteereita ja ehkäisevän mikrobien lisääntymistä. Teho vaihtelee kasvialkuperän mukaan.

Suomalaistutkimuksen mukaan suomalaiset yksikukka- ja monikukkahunajat toimivat hyvin bakteereja vastaan kuten MRSA-sairaalabakteeria, hengitystieinfektioita aiheuttavaa pneumokokkia sekä nielutulehduksia aiheuttavaa A-streptokokkia vastaan. Yksikukkahunajista tehokkaimpia olivat horsma-, tattari- ja kanervahunajat.

Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa todettiin, että hunaja suojaa tulehduksilta ja voi lisätä antibioottien tehoa.

Eniten tutkittuihin antibakteerisiin hunajiin kuuluu uusseelantilainen manuka-hunaja. Sitä markkinoidaan terveystuotteena korkean metyyliglyoksaali-pitoisuuden takia. Suomalaishunajistakin on löydetty metyyliglyoksaalia, mutta tarkkoja tutkimustuloksia ei ole vielä julkaistu.

Voiko hunajaa käyttää yskänlääkkeenä?

Monissa maissa hunajaa on perinteisesti käytetty lääkkeenomaisesti. Suomessa kansallisissa Käypä hoito -suosituksissa hunajaa suositellaan annettavaksi yli 1-vuotiaille lapsille öisen yskän lievitykseen.

Tutkimusten mukaan yskänlääkkeet ovat tehottomia, mutta hunajan koettu helpottavan yskää. Ennen nukkumaanmenoa voi antaa 1–2 teelusikallista hunajaa esimerkiksi lämpimään veteen sekoitettuna.

Hoitaako hunaja oikeasti haavoja?

Hunajaa on perinteisesti käytetty pienten haavojen tai palovammojen hoitoon. Jotkut rauhoittavat sillä huuliherpestä. Moni lääketieteellinenkin haavanhoitotuote sisältää hunajaa.

Hunaja tuottaa haavassa vetyperoksidia, joka puhdistaa haavaa. Hunajan antibakteerisuus estää bakteerien kasvua, ja hunajan ravintoaineet auttavat paranemisessa.

Hunajaa käytetään myös ihonhoidossa.

Onko hunaja vaarallista vauvoille?

Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille imeväisbotulismin riskin takia. Botulismi on hengenvaarallinen tauti, jota aiheuttaa luonnossa esiintyvän Clostridium botulinum -bakteerin tuottama hermomyrkky. Bakteerin itiöt voivat lisääntyä alle 1-vuotiaan kehittymättömässä suolistossa.

Itiöitä voi päästä hunajaan erityisesti pölyisissä olosuhteissa. Niitä on löydetty paljonkin esimerkiksi argentiinalaisista ja kalifornialaisista hunajista. Myös suomalaisesta hunajasta on löydetty pieniä määriä itiöitä, mutta Suomessa ei ole tavattu imeväisbotulismitapauksia.

Saavatko allergiset oireita hunajasta?

Hunajissa on erilaisia määriä siitepölyä, joka voi aiheuttaa oireita allergisille. Hunajaa käytetään myös siitepölyallergioiden siedätyksessä.

Miksi hunaja kovettuu?

Suuri osa Suomessa tuotetusta hunajasta on monikukkahunajaa. Linkouksen jälkeen hunaja on juoksevaa. Kiteytymisnopeus riippuu alkuperäiskasveista.

Suomalaiset monikukkahunajat kiteytyvät 1–4 kuukaudessa. Tarhaajat pyrkivät kiteyttämään ne hienokiteisiksi, koska jos hunaja saa kiteytyä itsestään, siitä voi tulla karkeakiteistä. Monet yhdestä kasvista tehdyt hunajat kuten horsma- tai akasiahunaja säilyvät pitkään juoksevana.

Lajihunajia Suomessa tuotetaan muun muassa horsmasta, rypsistä, kanervasta ja puolukasta. Suomessa lajihunajan tuottaminen on haastavaa, koska lyhyen kesän takia kasvit kukkivat samaan aikaan. Eri kasvilajeista tehdyillä hunajilla on erilaisia ominaisuuksia.

Joissain maissa hunaja kuumennetaan aina pastörointilämpötiloihin asti, mikä takaa hunajan juoksevuuden, mutta tuhoaa hyviä ominaisuuksia. Suomessa hunajaa lämmitetään enintään 40 asteeseen, jotta se saadaan irtoamaan kennoista.

Juttua varten on haastateltu toiminnanjohtaja Heikki Vartiaista, tutkija Anneli Salosta, professori Matti Korppia, dosentti Carina Tikkanen-Kaukasta, yliopistotutkija Maija Lahtela-Kakkosta. Lähde: Mehiläishoitajain Liiton Hunaja.net.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • hunaja
 • Terveys
 • Hyvinvointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  8. 8

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  9. 9

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  10. 10

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Selvitys: 22 miljoonaa amerikkalaista menettää sairausvakuutuksen, jos terveydenhuoltoesitys menee läpi
  3. 2 tuntia sitten
  4. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  5. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  8. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  9. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  10. 4 tuntia sitten
  11. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  12. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  13. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  14. Näytä lisää