Kotimaa

Oululainen rehtori sai kolme vuotta vankeutta oppilaiden stipendirahastojen kavaltamisesta

Rehtori kavalsi vuosikymmenen aikana yhteensä lähes puoli miljoonaa euroa.

Oululaisen koulun rehtori tuomittiin torstaina kolmeksi vuodeksi vankeuteen oppilaiden stipendirahastojen kavaltamisesta. Oulun käräjäoikeuden mukaan 54-vuotias Juha Martti Valtakorpi syyllistyi törkeään kavallukseen ja törkeään virka-aseman väärinkäyttöön.

Oikeus määräsi Valtakorven menettämään virkansa.

Tuomion mukaan Suomalaisen yhteiskoulun lukion rehtori kavalsi vuosina 2004–2014 stipendirahastoista yhteensä noin 445 000 euroa. Rahastojen hoitaminen ja hallinnointi kuuluivat rehtorin virkavelvollisuuksiin. Hän on voinut käyttää rahastojen pankkitilejä.

Oulun kaupungin omistamien stipendirahastojen varat on tarkoitettu koulun entisten ja nykyisten oppilaiden käyttöön.

Koululla on ollut kymmenkunta stipendirahastoa. Alkupääoma on tullut aikoinaan testamenttilahjoituksina.

Rehtori myönsi oikeudelle anastaneensa varoja mutta käyttäneensä osan varoista koulun hyväksi. Omaan käyttöönsä hän oli kertomansa mukaan ottanut noin 150 000 euroa.

Rehtori oli siirtänyt rahaa tileilleen erityisesti silloin, kun hänen omien pankkitiliensä saldo oli pieni tai jopa miinuksella.

Rehtori oli siirtänyt rahaa myös koulun opettajille. Oikeuden mukaan nämäkin rahansiirrot olivat oikeudettomia, koska rahaa sai käyttää vain lukion nykyisten ja entisten oppilaiden stipendeihin.

Rehtori oli hankkinut lukion nimiin myös 12 500 euron arvoisen golf-osakkeen sekä flyygelin.

Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että rehtori oli tehnyt osan tilisiirroista virkavapaansa aikana. Silloin hän ei olisi saanut käyttää tilejä ollenkaan. Hän oli poissa lukuvuoden 2012–2013.

Oikeus piti kavallusta törkeänä, sillä rehtorin anastama summa oli suuri.

”Kun lisäksi otetaan huomioon, että Valtakorven menettely on jatkunut varsin pitkään, noin kymmenen vuoden ajan, ja että Valtakorven tekemä anastus on kohdistunut julkisiin varoihin, kavallus on ollut myös kokonaisuutena arvostellen törkeä”, oikeus totesi.

Rehtori kiisti syyllistyneensä virka-aseman väärinkäyttöön, sillä hänen mukaansa rahastojen hoitamista ei ollut määrätty hänen tehtäväkseen. Oikeus oli toista mieltä. Sen mukaan mukaan rahastojen hoitaminen kuului nimenomaan rehtorin virkavelvollisuuksiin ja hän oli myös ainoa, jolla oli tileille käyttöoikeus.

”Vaikka Valtakorpea ei erikseen ole kielletty anastamasta varoja, on selvää, että varojen anastamista ei voida pitää tehtävän asianmukaisena hoitamisena”, oikeus huomautti. Niinpä rehtori tuomittiin myös törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Asian saamaa julkisuutta oikeus ei ottanut huomioon rangaistusta alentavana seikkana, kuten rehtori vaati. Oikeuden mukaan julkisuus oli ollut odotettua ottaen huomioon, että rehtori oli tehnyt rikoksen merkittävässä yhteiskunnallisessa asemassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kavallukset
 • Rikokset
 • Oulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää