Kotimaa

Näin tutkijat laskevat saimaannorpan poikasia – pesästä löytyvä kuutin karvatuppo on jo hyvä merkki

Norppien pesät lasketaan yleensä aina huhtikuun loppupuolella.

Rantasalmi

Potkukelkka luistaa vähälumisella kevätjäällä hyvin. Vieressä Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela hiihtää samaa vauhtia.

Olemme Haukiveden jäällä Linnansaaren kansallispuistossa Rantasalmella. Uhanalaisen saimaannorpan pesälaskennat ovat Saimaalla nyt kuumimmillaan.

Toistasataa vapaaehtoista pesälaskijaa käy tänäkin vuonna tarkastamassa saimaannorpan levinneisyysalueen kaikki rannat. He kirjaavat ylös löytyneet pesät ja niissä havaitut merkit mahdollisista poikasista eli kuuteista. Niiden perusteella tutkijat laskevat vuosittain syntyneiden kuuttien määrän ja norppakannan koon.

Itse norpista pesälaskijat eivät välttämättä näe vilaustakaan. Sateisina ja sumuisina päivinä norpat eivät oleile jäällä, mutta auringonpaiste houkuttelee ne köllöttelemään luotojen rantaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt aurinko paistaa. Jo aiemmin aamulla liikkeelle lähteneet kaksi pesälaskijaa ovat ilmoittaneet nähneensä emon ja kuutin jäällä melko lähellä.

Jouni Koskela pysäyttää suksensa ja nostaa kiikarit silmilleen. Pienen luodon rannassa jäästä nousee kiviä, mutta onko siellä muutakin?

Saimaannorppa synnyttää kuutin helmi–maaliskuun taitteessa rantakinokseen kaivamaansa pesään. Lumipesä suojaa poikasta pedoilta, ihmisen aiheuttamilta häiriöiltä ja kovilta pakkasilta.

Vähälumisten talvien vuoksi Metsähallitus ja vapaaehtoiset ovat kolanneet saimaannorpille apukinoksia pesäpaikoiksi myös tänä vuonna.

Norppa valitsee sopivan kinoksen jään alta tummuuserojen mukaan. Yleensä se tekee pesän pohjois-itärannalle, josta lumi sulaa viimeiseksi. Eturäpylöidensä kynsillä se kaivaa jäähän reiän ja lumeen pesäluolan.

Kuutti painaa syntyessään viitisen kiloa, mutta kahdessa kuukaudessa emon rasvainen, 40-prosenttinen maito kasvattaa sen 20-kiloiseksi.

Pesänlaskijat lähtevät liikkeelle mahdollisimman myöhään huhtikuun loppupuolella, kun pesien lumikannet ovat romahtaneet.

Itse kuutit ovat silloin jo isoja ja sukeltavat lyhyitä matkoja. Emot käyvät imettämässä niitä jäällä. Jäiden lähdettyä toukokuun alussa kuutit aloittavat jo itsenäisen elämän.

Haukivedellä Jouni Koskela kiikaroi luodolle. Paljaalla silmällä lunta vasten erottuvat juuri ja juuri tummat pisteet. Kiikarilla asia varmistuu: rannassa olevat möykyt ovat saimaannorppaemo ja kuutti.

Kuutti liikkuu ja heiluttaa vimmatusti takaraajojaan. Silmiemme edessä on hetken aikaa puoli prosenttia maailman saimaannorpista. Emo sukeltaa ensin, kuutti myöhemmin perässä.

Pian tapaamme luodolla rantasalmelaiset vapaaehtoiset pesälaskijat Elina Enhon ja Jyrki Uotilan. Siinä missä hylkeet olivat hetki sitten jäljellä on enää muutama rantasulassa kelluva kuutin karva.

”Ne ovat jossain lähistöllä. Niillä on useita vaihtopesiä”, Enho sanoo.

Hän on tehnyt saimaannorppien pesälaskentaa yli kymmenen vuotta, Uotila on liikenteessä toista kertaa. Heille on merkitty oma alue, jonka rannat pariskunta käy tarkastamassa.


Pesälaskijat liikkuvat yleensä suksilla tai potkukelkoilla. Varusteisiin kuuluvat myös kelluntapuvut, jäänaskalit ja köydet. Nyt keli on loistava, mutta joinain vuosina pesälaskentaa on tehty sohjossa rämpien. Enho on pulahtanut jäihinkin.

Talvella norpan pesät eivät näy ulospäin, sillä norppa kulkee pesään jään kautta. Merkit paljastuvat, kun lumikansi romahtaa.

Pesäpaikalta löytyy runsaan ämpärin kokoinen ulostuloavanto ja useita hengitysaukkoja. Jäljet ja jään päältä sulanut lumi kertovat, että jäällä on oleskeltu.


Läheskään kaikkiin pesiin ei synny poikasta. Synnytyspesistä löytyy yleensä kuutin karvaa, joskus istukka, joskus myös kuollut kuutti.

Pesälaskijat merkitsevät pesät, sillä jäiden lähdettyä sukeltajat käyvät vielä tarkistamassa epävarmat paikat. Joskus istukka tai kuutin ruumis löytyy järvenpohjasta.

Pesän jälkiä voi olla laajalla alueella, sillä kuutti kaivaa pesään onkaloita. Pesälaskijat kirjaavat kaikki norppiin viittaavat merkit, jotta tietoa kertyy norppien aktiivisuudesta kullakin alueella.

”Joskus olemme löytäneet rantasulasta pieniä kuolleita kaloja. Kuutti harjoittelee saalistusta ja puljaa ruokansa kanssa niin kuin lapsetkin”, Enho kertoo.

”Uroksen pesän tunnistaa jo hajusta. Siellä on vahva eläimen haju.”

Joskus käy kuten nyt: pesälaskijat näkevät itse norppiakin. Se tuntuu aina hyvältä. Enhon harjaantunut silmä on oppinut erottamaan jo kaukaa norpan kivestä.

”Viimeistään sitten, kun kivi nostaa päätään, se on varma nakki.”

Fakta

Norppakanta hitaassa kasvussa, mutta erittäin uhanalainen


 Menneenä talvena saimaannorppia oli noin 360 yksilöä. Uusien kuuttien määrää ei vielä tiedetä.

 Viime vuonna syntyi 87 kuuttia, mikä on enemmän kuin koskaan 30 vuoden aikana. Niistä seitsemän kuoli pesään.

 Kuusi vuotta sitten laajennettu kalastuskieltoalue on vähentänyt nuorten norppien kalaverkkokuolemia. Tämä isompi selviytyjien joukko alkaa olla sukukypsää.

 Metsähallitus saa vuosittain tiedon muutamista verkkoon kuolleista norpista. Tilastojen perusteella vuosittain häviää 10–20 norppaa vieroituksen sukukypsyysiän välillä.

 Saimaannorppa on palaamassa Puruvedelle, Luonterille ja Pohjois-Karjalan Pyhäselälle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saimaannorppa
 • Eläimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  4. 4

   Trump näkee USA:n uhrina – Presidentti julisti YK:ssa uuden itsekkyyden ajan

  5. 5

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  6. 6

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  7. 7

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  8. 8

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  9. 9

   Tänään televisiossa: Uusi tanskalainen jännitysdraama on jo melkein liian ahdistava – Voiko Pinnan alla -sarjaa kutsua enää viihteeksi?

  10. 10

   Ihan tavallista seksiä on turha vähätellä – Liian suuret odotukset voivat johtaa pettymyksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  4. 4

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  5. 5

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  10. 10

   Onko totuudella Britanniassa enää niin väliä? Kaikkien brexit-valheiden äiti nousi haudasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää