Valikko
Kotimaa

Alan vaihtaminen aikuisena on entistä vaikeampaa – Hille Häkkinen sai ”kirkkaan halun” ryhtyä kolmikymppisenä arkkitehdiksi

”Kirkas halu” siivitti Hille Häkkisen arkkitehdiksi, vaikka kaikki piti tehdä lainan varassa. Alan vaihto aikuisena houkuttaa monia, mutta nyt se on entistä hankalampaa. HS kysyi alanvaihtajilta, miten he onnistuivat.

Arkkitehtuuri ei tullut nuorena mieleenkään. Hille Häkkinen kävi lukiota synnyinkaupungissaan Savonlinnassa, eikä se sieltä käsin tuntunut realistiselta.

”Ei meidän lukiossa kukaan esitellyt arkkitehtuuria opiskeluvaihtoehtona, tutustuin siihen vasta myöhemmällä iällä.”

Häkkinen sai ”kirkkaan halun” ryhtyä arkkitehdiksi kolmekymppisenä. Takana olivat ympäristönsuojelutieteen yliopisto-opinnot ja lukuisia alan pätkätöitä.

Nyt 33-vuotiaana hänellä käy joskus mielessä, että oli oma moka, kun mieleistä alaa ei heti löytynyt. Harmituksen taustalla on ”supervaikeaksi” käynyt talous. Toista tutkintoa on pitänyt tehdä täysin lainarahalla.

Moni unelmoi alan vaihtamisesta keski-iässä. Jos pitkään tehty työ käy puuduttavaksi tai tulee irtisanotuksi, tulee mieleen pohtia vaihtoehtoja. Rohkenisiko tähdätä ammattiin, joka oikeasti tuntuu omalta?

Iso joukko on rohjennut. Aikuisena, 30–55-vuotiaana korkeakouluopinnot aloittavien uusien opiskelijoiden määrä kasvoi Tilastokeskuksen mukaan voimakkaasti vuodesta 2008 vuoteen 2014.


Vuonna 2015 määrä kääntyi laskuun, ja laskevan suuntauksen arvioidaan jatkuvan yhä selkeämmin. Taustalla ovat muutokset, joilla aikuisia alanvaihtajia on karkotettu viemästä nuorempien opiskelupaikkoja. Ensikertalaiskiintiöt ja leikkaukset tulosidonnaiseen aikuiskoulutustukeen alkavat vaikuttaa, ja toisesta tutkinnosta haaveilevat jäävät rannalle.

Kare Oksanen, 45, ehti saada tukipäätöksensä ennen vuoden alusta voimaan tullutta muutosta. Lääkäriksi opiskelevan Oksasen tukiaika on 19 kuukautta nykyisen 15 kuukauden sijaan ja summakin yhä vähän isompi. Tuen perusosa pienenee 15 prosenttia elokuun alusta.

”Olen kiitollinen, että tukea saa. Se mahdollistaa, että voi jättää työssäkäynnin vähäksi aikaa.”

Oksasen urahyppy kulkee diplomi-insinööristä lääkäriksi. Kun työt Nokian matkapuhelinyksikössä Oulussa loppuivat, lääketieteellinen tuli nuoruuden haaveena ensimmäiseksi mieleen.

”Harkitsin sitä nuorena, mutta vastuu ihmisistä tuntui ehkä liian suurelta silloin.”


Työvelvoite jatkui yhä, kun Oksanen aloitti valmistautumisen pääsykokeeseen. Kolmilapsisen perheen kuopus oli kaksivuotias, joten lukuaikaa oli otettava yöstä.

”Laskin kello kahteen tai kolmeen sen jälkeen, kun lapsi oli saatu nukkumaan.”

Hassulta tuntui siinä vaiheessa, kun Oksanen istui ylioppilaskirjoituksissa esikoisensa lukiossa. Englannin m nousi e:hen, joten keikka kannatti ja toi hakijalle pientä lisäarvoa.

Sitoutumista pitkään opiskeluun nelikymppisenä helpotti se, että omakotitalon asuntolaina oli maksettu loppuun. Opintotukikuukausia oli käyttämättä, mutta heittäytyminen opintotuen varaan tuntui liian isolta muutokselta perheellisen tulotasoon.

”Valmistauduin yhä pääsykokeeseen, kun sain uuden työpaikan teknologia-alalta. Siinä jatkoin opintojen alettuakin vielä pari vuotta, työnantaja oli joustava. Olihan se hurjaa tahtia: päivät lääkiksellä, illat ja viikonloput töissä. Vaimolle kuuluu iso kiitos ”

Sisäänpääsyään Oksanen jännitti. Kokeesta tultuaan hän soitti vaimolleen, ettei tullut lääkäriä.

Koe oli kuitenkin ollut niin vaikea, että se oli mennyt huonosti kaikilla, eikä Oksasen valinta edes ollut täpärä.

”Olin luvannut itselleni, etten ala tunteilemaan, mutta kyllä siinä kyyneleet tulivat.”

Ensi kesänä Oksanen menee ensimmäiseen kesätyöpaikkaansa lääkärinä, Oulun yliopistollisen sairaalan neurologian osastolle. Oksasta jännittää, koska hän ei ole ennen tehnyt alan töitä.

Oksanen on sukunsa ensimmäinen lääkäri, eikä hänellä ole ammatista mitään tietynlaisia odotuksia. ”Olen ollut innostunut kaikesta, mitä eteen on tullut.”

Korkeakoulualoista eniten 30–55-vuotiaita opiskelijoita on Tilastokeskuksen mukaan yhteiskuntatieteissä, liiketaloudessa ja hallinnon alalla, humanistisella alalla ja kasvatusalalla sekä sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla.

Suuri enemmistö on naisia. Miehiä löytyy tekniikan ja liikenteen aloilta, sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalta sekä yhteiskuntatieteistä, liiketaloudesta ja hallinnosta.

 

”Aikuisopiskelijat ovat parhaita opiskelijoita, he suoriutuvat nopeasti.”

Esimerkiksi Tampereen yliopistossa tyypillinen keski-ikäinen opiskelija tekee maisterin tutkintoa hallinnon alalta työskennellen samalla alalla opintojen ohessa.

Opintopalvelujohtaja Mikko Markkola muistuttaa elinikäisen oppimisen tavoitteesta.

”Samalla kun työuria yritetään pidentää, olisi tärkeää, että korkeakouluopintoihin pääsee eri ikäisenä. Aikuisopiskelijat ovat muutenkin parhaita opiskelijoita, he suoriutuvat nopeasti.”

Helsingin yliopistossa toista tutkintoa tekeviä on kehittämispäällikkö Päivi Pakkasen mukaan kaikilla aloilla. Yksi sellaisista on viime vuosina ollut teologia, jonka opiskelemisesta on voitu haaveilla pitkään.

Pakkanen arvioi, että suurin este opintojen jatkamiselle kesken työuran on toimeentulo.

”Opiskelupaikkoja löytyy kyllä, tosin kaikki eivät perhesyistä ole valmiita siirtymään toiselle paikkakunnalle.”

Toimeentulo on Hille Häkkiselläkin vaikeutunut niin, että nyt, kahden vuoden opintojen jälkeen, tavoitteena on löytää pian töitä.

”Oman alan toimistotöitä, tai ihan jotain muuta. Alun perin ajattelin työskenteleväni alusta asti opintojen ohella, mutta aika ei riittänyt.”

Alanvaihdos ei koskaan kaduta. Taloudellinen vakaus ei ole Häkkiselle tärkeintä.

”Tärkeintä on se, että on päässyt tekemään sitä, mistä tulee onnelliseksi. Kun on valmistunut ja töissä, ei näitä aikoja enää muista.”

Koska Häkkinen ei ollut vakituisessa työssä, hänellä ei ollut mahdollisuutta aikuiskoulutustukeen. ”Oli pakko jättäytyä pätkätöihin, jos halusi keskittyä pääsykokeisiin ja pyrkimiseen”, hän kuvaa.

Arkkitehtuuriin Häkkinen tutustui työelämän kautta, ympäristökoordinaattorina ja viestinnän parissa. Lopullinen kolaus tapahtui tutustumismatkalla Yhdysvaltoihin.

Ensin oli ajatus opiskella New Yorkissa, mutta se kuihtui. Olisi pitänyt ottaa satojentuhansien lainat.

Kun paikka Aalto-yliopistossa varmistui, tuntui upealta.

Pitkä sitoutuminen uusiin opintoihin ei hirvittänyt, koska halu oli niin kirkas. Tilannetta helpotti myös se, ettei ollut lapsia.

”Tiedän perheellisiä, jotka ehtivät kaiken, mutta usein he ovat kovia suorittamaan ja hyvin kiireisiä”, Häkkinen toteaa.

Aiemmin Häkkisellä oli omistusasunto, mutta sen hän myi pois pienellä voitolla. Enää ei ole tarkoitus hankkia uutta, koska työ luultavasti vie pitkin maailmaa.

”Todella odotan, että pääsen töihin. Parasta olisi päästä suunnittelemaan laadukasta, ympäristövastuullista arkkitehtuuria.”

Omalla vuosikurssillaan Häkkinen huomaa ottaneensa hieman emomaisen roolin, muut kun ovat niin paljon nuorempia. Samoin kävi Oksaselle, hänestä tuli kurssin isähahmo, joka valittiin jopa vuoden kandikollegaksi.

”Kun ei ole peiliä, itse luulen olevani nuori parikymppinen siellä muiden samankaltaisten joukossa”, Oksanen nauraa.

Fakta

Aikuiskoulutustuki pienenee ja ensikertalaiskiintiöt vaikuttavat


  Ansiosidonnaiseen aikuiskoulutustukeen ovat oikeutettuja työ- tai virkasuhteessa olevat palkansaajat sekä yrittäjät.

  Tukiaika lyheni vuoden alusta 19 kuukaudesta 15 kuukauteen. Tukea saa kerran työuran aikana.

  Elokuun alusta tuen perusosa pienenee 15 prosenttia kaikilla tuensaajilla. Tuen kokonaismäärään muutos vaikuttaa palkansaajilla vähemmän, koska ansio-osaa leikkaus ei koske.

  Vuodesta 2016 alkaen korkeakoulujen on lain mukaan täytynyt varata osa opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville.

  Kiintiöiden tavoitteena on parantaa ensimmäistä opiskelupaikkaansa hakevien asemaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opiskelu
 • korkeakoulu
 • Yliopistot
 • aikuiskoulutus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  3. 3

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  4. 4

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  5. 5

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  6. 6

   Republikaani­senaattorit julkistivat korvaajansa Obamacarelle – käytännössä lakiesitys siirtäisi rahaa köyhien terveydenhuollosta rikkaiden verohelpotuksiin

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  9. 9

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  6. 6

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  7. 7

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää