Kotimaa

Kirjeet auki ja salaisia vierailuja työpaikalle – Supolle ja Puolustusvoimille ehdotetaan uusia tiedustelukeinoja

Työryhmät julkistavat keskiviikkona listan uusista salaisista tiedonhankintakeinoista, joita Supo ja Puolustusvoimat saisivat käyttöönsä. Tiedustelulaki antaisi Supolle ja Puolustusvoimille myös Suomen sisäisiä tiedustelukeinoja, joista ei aina tarvitsisi kertoa edes jälkikäteen.

Siviilitiedustelua ja sotilas­tiedustelua selvittäneet työryhmät julkistavat huomenna keskiviikkona ehdotuksia uusiksi tiedonhankintakeinoiksi. Julkisuudessa on keskusteltu eniten siitä, että Puolustusvoimat ja suojelupoliisi (Supo) haluavat oikeuden rajat ylittävän tietoliikenteen seurantaan.

Kansalaisten suurin kiinnostus onkin tähän mennessä kohdistunut siihen, voivatko viranomaiset seurata juuri heidän internet-liikennettään, jos se ylittää Suomen rajat. Suojelupoliisi tai Puolustusvoimien tiedustelulaitos eivät saa hankkia nykyisin tietoa tällä keinolla.

Keskustelusta ovat unohtuneet muut uudet tiedonhankintakeinot, joita Supo ja puolustusvoimat ovat saamassa samassa lakiesityksessä. Näitä ovat paikkatiedustelu ja kirjeen tai muun lähetyksen pysäyttäminen ja jäljentäminen.

Ne ovat keinoja, joita poliisi ei saa nykyisin käyttää rikostutkinnassa työryhmien ehdottamalla tavalla. Työryhmät ehdottavat niitä tiedusteluun, joka on rikostutkintaa edeltävä vaihe.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ne ovat tiedustelulaissa uudenmuotoisia”, sanoo sisäministeriön poliisiosaston ylijohtaja Kauko Aaltomaa. Hän johtaa siviilitiedustelutyöryhmää, joka esittää uusia tiedusteluvaltuuksia Supolle.

Aaltomaa listasi keinoja muiden muassa Maanpuolustus­tiedotuksen suunnittelukunta MTS:n seminaarissa ja elinkeinoelämälle järjestetyssä tilaisuudessa syksyllä.


Viranomaiset voisivat uusien keinojen avulla salaa rikkoa kirje­salaisuuden ja muun luottamuksellisen viestinnän suojan, kun ne hankkivat tietoa kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta toiminnasta.

Ideana on se, että kirjeen lähettäjä tai vastaanottaja tai muun dokumentin haltija ei aina saisi varmuudella tietää asiasta. Tuomioistuin voisi määrätä, että ilmoitus jätetään tekemättä, jos se on välttämätöntä maanpuolustuksen tai kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi taikka hengen tai terveyden suojaamiseksi.

Nyt voimassa olevan lain mukaan poliisi joutuu pääsääntöisesti ”viipymättä ilmoittamaan” kirjeen tai muun lähetyksen vastaanottajalle ja lähettäjälle haltuun ottamisesta ja jäljentämisestä. Samoin pakkokeinolaki määrää, että jäljennetystä dokumentista on viipymättä ilmoitettava sille, jonka jäljennetystä dokumentista on kyse.

Muodollisena erona tiedustelussa on se, että tiedustelijat eivät ottaisi dokumenttia haltuunsa, vaan pelkästään jäljentäisivät sen.

”Mikä tahansa voitaisiin jäljentää niin, että ei kosketa. Otetaan vaikka valokuva, mutta ei kosketa”, Aaltomaa sanoo.

Tiedustelu on varhaisemman vaiheen toimintaa kuin rikostutkinta, johon tiedustelu voi tarvittaessa johtaa.

Koko huomenna keskiviikkona julkistettavan ison lakipaketin perusidea on, että Supo ja Puolustusvoimat saisivat valtuudet tiedustella, vaikka konkreettista rikosepäilyä tai rikoksen estämistarkoitusta ei olisi. Tiedustelu kun ei ole tässä muodossaan poliisin työtä, vaan tilannekuvan rakentamista. Rikosten sijaan tarvittaisiin perustelu uhasta kansalliselle turvallisuudelle.

Siviilitiedustelulakia pohtinut työryhmä ehdottaa näitä oikeuksia Supolle, ja sotilastiedustelun työryhmä ehdottaa oikeutta Puolustusvoimien tiedustelulaitokselle.

Kirjeen tai muun lähetyksen pysäyttäminen ja jäljentäminen salaa on Suomessa uusi, mutta eräissä Euroopan tiedustelupalveluissa käytetty keino.

Esimerkiksi Hollannin tiedustelupalvelu saa avata salaisesti postilähetyksiä, ja Saksan tiedustelupalvelut saavat avata ja salaa tarkistaa postia.

”Näitä eri maiden malleja on käytetty pohjana siviilitiedustelutyöryhmässä”, sisäministeriön Aaltomaa sanoo.

Hollannin kahden tiedustelupalvelun malli on ollut pohjana Suomen tiedustelulain rakentamisessa.

Hollannissa tiedustelevat sisäasiainministeriön alainen yleinen tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu AIVD ja puolustusministeriön alainen sotilastiedustelu- ja turvallisuuspalvelu MIVD. Niillä on velvollisuus auttaa toi­siaan.

Postilähetyksen pysäyttämisen ja jäljentämisen ohella uutta on myös paikkatiedustelu. Siitäkin Aaltomaa on maininnut kuulemistilaisuuksissa. Paikkatiedustelu tarkoittaa yhtä tai useampaa käyntiä jossain tietyssä paikassa, josta on tarkoitus löytää ja jäljentää tiedustelun tarvitsema asiakirja tai muu tieto.

Myös paikkatiedustelussa on olennaista vaivihkaisuus. Viranomaisten ei ole pakko kertoa asiakirjojen omistajalle, että hänen dokumenttejaan on valokuvattu tai skannattu, jos tuomistuin antaa tähän luvan.

Kopioinnista on kerrottava kohteille aina siinä tapauksessa, että tiedustelu on johtanut rikostutkintaan. Sitä tuskin tapahtuisi alvariinsa, sillä rikostutkinta ei ole tiedustelun päätarkoitus ja se on pakko aloittaa vain tietyistä törkeistä rikoksista.

Kenenkään vakituisessa kodissa ei kuitenkaan saisi käydä salaa, vaan oikeus koskisi esimerkiksi virastoja ja muita työpaikkoja, autoja sekä kahviloita ja muita yleisiä tiloja.

Ero nykyiseen on kuitenkin suuri, sillä nykyisessä poliisin tekemässä paikanetsinnässä paikan haltijalle on varattava tilaisuus olla läsnä. Poliisin pitää lisäksi antaa pöytäkirja tapahtumista kaikille niille henkilöille, joiden oikeuksia etsintä koskee.

Supon ja puolustusvoimien tiedusteluvoima kasvaisi myös siksi, että käyttöön tulisi kolmas uusi tiedonhankinta­keino: tietoliikennetiedustelu. Se tapahtuisi yhteistyössä puolustusvoimien kanssa entisessä Viestikoelaitoksessa, joka on nykyisin osa Puolustusvoimien tiedustelulaitosta.

Paljon tunteita herättänyt tieto­liikennetiedustelu on vaikea pala poliittisille päättäjille, sillä sen ajatellaan sisältävän riskin massavalvontaan.

Esitysten mukaan kyse on kuitenkin kohdennetusta valvonnasta, eikä Suomi aikoisi suodattaa kaikkea rajat ylittävää tietoliikennettä.

Miten tarkka kohdentaminen milloinkin tapahtuisi, on operatiivista ja taktista tietoa eikä sitä ole tarkoituksenmukaista avata etukäteen.

Iso muutos on se, että Supo ja Puolustusvoimien tiedustelulaitos saisivat oikeuden ihmisten ja organisaatioiden tietotekniseen tiedusteluun myös ulkomailla.

Työryhmän ehdotus kasvattaisi Supon päällikön ja pääesikunnan tiedustelupäällikön valtaa merkittävästi.

Päätösvalta tiedusteluoperaatioiden käynnistämisestä ulkomailla olisi aina päälliköillä, jotka viime kädessä päättäisivät myös poliittisten päättäjien tiedustelutoiveiden toteuttamisesta.

Supon ja pääesikunnan tiedustelun valtaa kasvattaisi sekin, että tiedustelun yhteydessä kertyy kaikenlaista itse tiedusteluun kuulumatonta tietoa.

Supo tai puolustusvoimien tiedustelulaitos voisivat saada tietoa rikoksesta tai suunnitelmasta, joka ei liity terrorismin tai vakoilun torjuntaan.

Jos Supo tai tiedustelulaitos saisivat tiedustelun yhteydessä vihiä törkeistä rikoksista, niiden olisi pakko kertoa tieto rikos­poliisille. Lisäksi niillä olisi myös muissa tapauksissa oikeus luovuttaa tieto rikospoliisille.

Törkeä rikos on esimerkiksi suunnitelma jonkun surmaamiseksi, ja siitä Supon tai tiedustelulaitoksen olisi siis pakko kertoa rikospoliisille.

Oikeus tiedustelutiedon välittämiseen Supolla tai tiedustelulaitoksella olisi esimerkiksi silloin, kun kyse on tör­keästä omaisuusrikoksesta.

Lisäksi Supo ja tiedustelulaitos saisivat luovuttaa tietoa muille rikoksen estämiseksi ja poliisin toiminnan suuntaamiseksi.

Supon valtaa vähentäisi se, että laajojen tiedusteluvaltuuksien vuoksi Supo on menettämässä oikeuden itse tehdä esitutkintaa havaitsemistaan rikoksista. Terrorismi- ja vakoilurikokset tutkisi keskusrikospoliisi.

Toisaalta Supo saisi ehdotusten mukaan käyttää näitä keinoja rikostutkintaa edeltävässä vaiheessa eli tiedustelussa.

Supo on tehnyt tähänkin mennessä esitutkintaa vain harvoin, joten sen johdolla ei ole ollut ongelmia luopua tiukkoihin muotomääräyksiin sidotuista esitutkintaoikeuksista.

Kaikkia ihmisryhmiä ei kuitenkaan saisi tiedustella. Työryhmä kaavailee, että pappi, asianajaja, lääkäri ja toimittaja nauttisivat samankaltaista suojaa kuin rikostorjunnassa.

Fakta

Lähtökohtana oli ulkomaantiedustelu


 Kun tiedustelulakien valmistelu käynnistyi, Suomen sisäpuolelle osuvasta salaisesta tiedustelusta ei ollut mainintoja.

 Tiedustelulakien tarpeellisuutta pohtinut tiedonhankintalakityöryhmä ehdotti tammikuussa 2015 Supolle ja Puolustusvoimille vain Suomen ulkopuolelle ja rajalle osuvia tiedustelun uusia keinoja.

 Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus esitti ohjelmassaan samoin säädöksiä vain ulkomaantiedustelulle ja tietoliikennetiedustelulle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  3. 3

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  4. 4

   Vanhan piian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  5. 5

   Tuhansien suomalaisten henkilötietoja ja laboratoriotuloksia vuotanut esitelmästä internetiin – Näin THL pahoitteli tietovuotoa uhreille

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Kone aloittaa säästöohjelman ja aikoo karsia 1 000 työpaikkaa

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  7. 7

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  10. 10

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää