Kotimaa

Uusi Pisa-tutkimus paljastaa: Suomalaisnuoret ovat hyvin tyytyväisiä elämäänsä – Aasian menestyjämaat jäivät taakse

Suomalaiset nuoret ovat erittäin tyytyväisiä elämäänsä. Erityisesti suomalaiset pojat kokevat elämänsä hyvin myönteisesti.

Tämä selviää keskiviikkona julkaistusta Pisa-tutkimuksesta, jossa selvitettiin ensimmäistä kertaa laajasti 15-vuotiaiden nuorten hyvinvointia. Tutkimuksessa selvitettiin hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja niiden yhteyksiä Pisa-vertailun tiedollisiin tuloksiin.

Pisa-tutkimuksessa nuoret arvioivat tyytyväisyyttä elämäänsä asteikolla 0–10. Suomalaisnuorten tyytyväisyyden keskiarvoksi tuli 7,89. Luku on viidenneksi korkein vertailussa mukana olleista 49 maasta tai alueesta.

Suomalaisnuorista 45 prosenttia on elämäänsä erittäin tyytyväisiä. Vastaava luku OECD-maissa keskimäärin on 34 prosenttia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomessa on myös OECD-maista toiseksi vähiten (6 prosenttia) elämäänsä tyytymättömiä nuoria. Vain Alankomaissa suomalaisia harvempi nuori on elämäänsä tyytymätön.

Pisa-tutkimuksen mukaan elämäänsä tyytyväisimmät nuoret asuvat Dominikaanisessa tasavallassa, Meksikossa, Costa Ricassa ja Kroatiassa.

”Sanotaan, että koulussa ei olla koulua varten, vaan elämää varten. Suomi on siinä mielessä positiivinen maa, että oppilaat pärjäävät tiedollisesti hyvin, mutta samalla heidän tyytyväisyytensä elämään on korkea”, sanoo professori Jouni Välijärvi Jyväskylän yliopistosta.

”Pisaa kritisoidaan usein vain tiedolliseen puoleen keskittymisestä. Nyt on haluttu nostaa esiin muitakin asioita. Tässä suhteessa voi sanoa, että suomalaisen koulun kehittämiselle on kohtuullisen hyvät lähtökohdat.”

Tyytyväisyysvertailussa kauas Suomen taakse jäi moni Aasian Pisa-menestyjä kuten Hong Kong, Taiwan, Etelä-Korea ja Japani. Ne menestyvät Pisa-tutkimuksissa tiedollisesti, mutta oppilaat ovat tyytymättömiä elämäänsä.

Välijärven mukaan suomalainen koulu on näiden maiden kouluihin verrattuna varsin rento, mikä näkyy myös siinä, että kokeissa menestyminen tai heikot arvosanat eivät ahdista suomalaisoppilaita. 57 maan tai alueen vertailussa suomalaiset ahdistuvat kolmanneksi vähiten.

Välijärvi huomauttaa, että monista muista maista poiketen Suomessa on vähän ulkoisia testausjärjestelmiä, ja ulkoinen arviointi on lievää. Tiukka ulkoinen kontrolli luo monissa maissa paineita niin oppilaille kuin opettajille.

”Ainakin minun arvion mukaan suomalainen koulukulttuuri on positiivisempaa ja oppilaan kokonaiskasvun kannalta terveempää kuin jatkuva prässi, jollaisena se näyttäytyy monissa Aasian maissa”, Välijärvi sanoo.

Suomalaisten koululaisten motivaatio koviin suorituksiin on kuitenkin vertailumaista pienin. Motivoituneet oppilaat pärjäävät Pisa-kokeessa paremmin.

”Nuortemme motivaatio koulutyöhön on aiemmissakin kansainvälisissä tutkimuksissa osoittautunut korkeintaan keskitasoiseksi, usein alhaisemmaksi. Siitä huolimatta suomalaisnuorten suoritukset ovat olleet erinomaisia”, Välijärvi sanoo.

Suomessa tytöt peittoavat tiedollisesti pojat, mutta pojat kokevat elämänsä selvästi tyttöjä myönteisemmin.

Pojista yli puolet on elämäänsä erittäin tyytyväisiä, tytöistä reilu kolmannes. Tytöissä taas on enemmän elämäänsä tyytymättömiä (yhdeksän prosenttia) kuin pojissa (neljä prosenttia).

”Poikien surkeutta valitetaan, mutta tämä antaa poikien elämäntilanteesta varsin positiivisen kuvan”, Välijärvi sanoo.

”Koulumenestys on vain yksi osa nuoren elämää. Tyytyväisyys tarkoittaa yleistä tyytyväisyyttä, josta koulu on vain yksi tekijä. Suhde kouluun ja koulussa suoriutumiseen on jonkun verran erilainen tytöillä ja pojilla.”

Miten poikien myönteinen elämänasenne saataisiin parantamaan myös koulumenestystä?

Avainsana on Välijärven mukaan osallistava ja yhteisöllinen pedagogiikkaa. Nuorten omat ajatukset tulee ottaa entistä enemmän huomioon koulutyön suunnittelussa. Nuorten pitäisi ymmärtää, ettei oppiminen ole tärkeää vain tutkintojen ja työelämän kannalta, vaan se on arvo sinänsä ja lisää laadukasta elämää.

”Siinä voitaisiin hyödyntää tehokkaammin teknologiaa ja ottaa oppilaiden omia ideoita ja aloitteita nykyistä enemmän mukaan koulutyön suunnitteluun”, Välijärvi sanoo.

”Osallistava ja yhteisöllinen pedagogiikka valmentaa myös työelämään, jossa asioita tehdään yhdessä eikä yksin nurkassa tuhertaen.”

Pisa-tutkimuksen mukaan nuorten elämänmyönteisyys kytkeytyy vahvasti tunteeseen kouluyhteisöön kuulumisesta. Se kytkeytyy myös vapaa-ajan liikuntaan, kiusaamisen määrään, suoritusmotivaatioon ja siihen, miten oppilaat kokevat opettajien kohtelevan heitä.

Joukkoon kuuluminen on Pisankin mukaan nuorille erittäin tärkeätä. Tyytymättömimpiä elämäänsä ovat ne oppilaat, jotka kokevat olevansa ulkopuolella kouluyhteisöstään.

Yhteisöstään vieraantuneiden määrä on selvästi kasvanut vuodesta 2003. Nyt 15 prosenttia suomalaisnuorista kokee olevansa ulkona kouluyhteisöstä.

Suomalaiset pojat kokevat ulkopuolisuutta hieman tyttöjä enemmän, mutta ero ei ole suuri. Yhteisöistä vieraantuneiden määrä on kasvanut kaikissa OECD-maissa. Suomi on lähellä maiden keskiarvoa.

Välijärvi on kasvusta huolissaan, sillä se kertoo oppilaiden elämäntilanteiden erilaistumisesta.

”Se koskee pientä vähemmistöä, mutta jokainen oppilas, joka kokee itsensä vieraantuneeksi, on huolestuttava. Vieraantuneisuus heijastuu suurella todennäköisyydellä myöhempäänkin elämään”, Välijärvi sanoo.

”Se on tyypillisimmin tyttöjen ongelma, joka menee tytöillä vakavaksi, ja johon kietoutuu monia asioita. Kouluahdistuneisuus on suurta, koetaan koulun työskentelyilmapiiri ja suhteet opettajiin kielteisinä. Se ei koske suurta joukkoa tyttöjä, mutta heille se on todella vakava juttu.”

Hänen mukaansa tämä tulee huomioida tulevaisuuden peruskoulussa, jonka tulee palvella yhä enemmän erilaisten oppilaiden tarpeita.

Fakta

Pisan ensimmäinen hyvinvointiselvitys


 Keskiviikkona julkaistussa Pisa-tutkimuksessa selvitettiin nyt ensimmäistä kertaa laajasti 15-vuotiaiden nuorten hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja niiden yhteyksiä Pisa-tuloksiin.

 PISA 2015 -tutkimuksessa oli mukana lähes 6 000 suomalaisoppilasta.

 Tutkimukseen osallistui yhteensä 72 maata tai aluetta, joista kaikki eivät olleet mukana oppilaiden hyvinvointia koskevassa osassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pisa-tutkimus
 • Koulu
 • Nuoret

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – kokonaiskorvaus lähes 200 000 euroa

  2. 2

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  3. 3

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  4. 4

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  5. 5

   Vanhan piian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  6. 6

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  7. 7

   Rakentamisen nousukausi on synnyttänyt ”kestämättömän” tilanteen – rakentajia varoitetaan paikoin rajusta jarrutuksesta

  8. 8

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  7. 7

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  8. 8

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  9. 9

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  10. 10

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää