Valikko
Kotimaa

Uusi Pisa-tutkimus paljastaa: Suomalaisnuoret ovat hyvin tyytyväisiä elämäänsä – Aasian menestyjämaat jäivät taakse

Suomalaiset nuoret ovat erittäin tyytyväisiä elämäänsä. Erityisesti suomalaiset pojat kokevat elämänsä hyvin myönteisesti.

Tämä selviää keskiviikkona julkaistusta Pisa-tutkimuksesta, jossa selvitettiin ensimmäistä kertaa laajasti 15-vuotiaiden nuorten hyvinvointia. Tutkimuksessa selvitettiin hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja niiden yhteyksiä Pisa-vertailun tiedollisiin tuloksiin.

Pisa-tutkimuksessa nuoret arvioivat tyytyväisyyttä elämäänsä asteikolla 0–10. Suomalaisnuorten tyytyväisyyden keskiarvoksi tuli 7,89. Luku on viidenneksi korkein vertailussa mukana olleista 49 maasta tai alueesta.

Suomalaisnuorista 45 prosenttia on elämäänsä erittäin tyytyväisiä. Vastaava luku OECD-maissa keskimäärin on 34 prosenttia.

Suomessa on myös OECD-maista toiseksi vähiten (6 prosenttia) elämäänsä tyytymättömiä nuoria. Vain Alankomaissa suomalaisia harvempi nuori on elämäänsä tyytymätön.

Pisa-tutkimuksen mukaan elämäänsä tyytyväisimmät nuoret asuvat Dominikaanisessa tasavallassa, Meksikossa, Costa Ricassa ja Kroatiassa.

”Sanotaan, että koulussa ei olla koulua varten, vaan elämää varten. Suomi on siinä mielessä positiivinen maa, että oppilaat pärjäävät tiedollisesti hyvin, mutta samalla heidän tyytyväisyytensä elämään on korkea”, sanoo professori Jouni Välijärvi Jyväskylän yliopistosta.

”Pisaa kritisoidaan usein vain tiedolliseen puoleen keskittymisestä. Nyt on haluttu nostaa esiin muitakin asioita. Tässä suhteessa voi sanoa, että suomalaisen koulun kehittämiselle on kohtuullisen hyvät lähtökohdat.”

Tyytyväisyysvertailussa kauas Suomen taakse jäi moni Aasian Pisa-menestyjä kuten Hong Kong, Taiwan, Etelä-Korea ja Japani. Ne menestyvät Pisa-tutkimuksissa tiedollisesti, mutta oppilaat ovat tyytymättömiä elämäänsä.

Välijärven mukaan suomalainen koulu on näiden maiden kouluihin verrattuna varsin rento, mikä näkyy myös siinä, että kokeissa menestyminen tai heikot arvosanat eivät ahdista suomalaisoppilaita. 57 maan tai alueen vertailussa suomalaiset ahdistuvat kolmanneksi vähiten.

Välijärvi huomauttaa, että monista muista maista poiketen Suomessa on vähän ulkoisia testausjärjestelmiä, ja ulkoinen arviointi on lievää. Tiukka ulkoinen kontrolli luo monissa maissa paineita niin oppilaille kuin opettajille.

”Ainakin minun arvion mukaan suomalainen koulukulttuuri on positiivisempaa ja oppilaan kokonaiskasvun kannalta terveempää kuin jatkuva prässi, jollaisena se näyttäytyy monissa Aasian maissa”, Välijärvi sanoo.

Suomalaisten koululaisten motivaatio koviin suorituksiin on kuitenkin vertailumaista pienin. Motivoituneet oppilaat pärjäävät Pisa-kokeessa paremmin.

”Nuortemme motivaatio koulutyöhön on aiemmissakin kansainvälisissä tutkimuksissa osoittautunut korkeintaan keskitasoiseksi, usein alhaisemmaksi. Siitä huolimatta suomalaisnuorten suoritukset ovat olleet erinomaisia”, Välijärvi sanoo.

Suomessa tytöt peittoavat tiedollisesti pojat, mutta pojat kokevat elämänsä selvästi tyttöjä myönteisemmin.

Pojista yli puolet on elämäänsä erittäin tyytyväisiä, tytöistä reilu kolmannes. Tytöissä taas on enemmän elämäänsä tyytymättömiä (yhdeksän prosenttia) kuin pojissa (neljä prosenttia).

”Poikien surkeutta valitetaan, mutta tämä antaa poikien elämäntilanteesta varsin positiivisen kuvan”, Välijärvi sanoo.

”Koulumenestys on vain yksi osa nuoren elämää. Tyytyväisyys tarkoittaa yleistä tyytyväisyyttä, josta koulu on vain yksi tekijä. Suhde kouluun ja koulussa suoriutumiseen on jonkun verran erilainen tytöillä ja pojilla.”

Miten poikien myönteinen elämänasenne saataisiin parantamaan myös koulumenestystä?

Avainsana on Välijärven mukaan osallistava ja yhteisöllinen pedagogiikkaa. Nuorten omat ajatukset tulee ottaa entistä enemmän huomioon koulutyön suunnittelussa. Nuorten pitäisi ymmärtää, ettei oppiminen ole tärkeää vain tutkintojen ja työelämän kannalta, vaan se on arvo sinänsä ja lisää laadukasta elämää.

”Siinä voitaisiin hyödyntää tehokkaammin teknologiaa ja ottaa oppilaiden omia ideoita ja aloitteita nykyistä enemmän mukaan koulutyön suunnitteluun”, Välijärvi sanoo.

”Osallistava ja yhteisöllinen pedagogiikka valmentaa myös työelämään, jossa asioita tehdään yhdessä eikä yksin nurkassa tuhertaen.”

Pisa-tutkimuksen mukaan nuorten elämänmyönteisyys kytkeytyy vahvasti tunteeseen kouluyhteisöön kuulumisesta. Se kytkeytyy myös vapaa-ajan liikuntaan, kiusaamisen määrään, suoritusmotivaatioon ja siihen, miten oppilaat kokevat opettajien kohtelevan heitä.

Joukkoon kuuluminen on Pisankin mukaan nuorille erittäin tärkeätä. Tyytymättömimpiä elämäänsä ovat ne oppilaat, jotka kokevat olevansa ulkopuolella kouluyhteisöstään.

Yhteisöstään vieraantuneiden määrä on selvästi kasvanut vuodesta 2003. Nyt 15 prosenttia suomalaisnuorista kokee olevansa ulkona kouluyhteisöstä.

Suomalaiset pojat kokevat ulkopuolisuutta hieman tyttöjä enemmän, mutta ero ei ole suuri. Yhteisöistä vieraantuneiden määrä on kasvanut kaikissa OECD-maissa. Suomi on lähellä maiden keskiarvoa.

Välijärvi on kasvusta huolissaan, sillä se kertoo oppilaiden elämäntilanteiden erilaistumisesta.

”Se koskee pientä vähemmistöä, mutta jokainen oppilas, joka kokee itsensä vieraantuneeksi, on huolestuttava. Vieraantuneisuus heijastuu suurella todennäköisyydellä myöhempäänkin elämään”, Välijärvi sanoo.

”Se on tyypillisimmin tyttöjen ongelma, joka menee tytöillä vakavaksi, ja johon kietoutuu monia asioita. Kouluahdistuneisuus on suurta, koetaan koulun työskentelyilmapiiri ja suhteet opettajiin kielteisinä. Se ei koske suurta joukkoa tyttöjä, mutta heille se on todella vakava juttu.”

Hänen mukaansa tämä tulee huomioida tulevaisuuden peruskoulussa, jonka tulee palvella yhä enemmän erilaisten oppilaiden tarpeita.

Fakta

Pisan ensimmäinen hyvinvointiselvitys


 Keskiviikkona julkaistussa Pisa-tutkimuksessa selvitettiin nyt ensimmäistä kertaa laajasti 15-vuotiaiden nuorten hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja niiden yhteyksiä Pisa-tuloksiin.

 PISA 2015 -tutkimuksessa oli mukana lähes 6 000 suomalaisoppilasta.

 Tutkimukseen osallistui yhteensä 72 maata tai aluetta, joista kaikki eivät olleet mukana oppilaiden hyvinvointia koskevassa osassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pisa-tutkimus
 • Koulu
 • Nuoret

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  4. 4

   Useisiin Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä, Britanniassa, Tanskassa, Hollannissa ja Espanjassa

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  7. 7

   Posti aikoo vaihtaa 2 300 työntekijän sopimukset ehdoiltaan edullisempiin – Pau uhkaa työtaistelulla ja syyttää Postia sopimusshoppailusta

  8. 8

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  9. 9

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  10. 10

   Suomi ensin -mielenosoitus jatkuu Rautatientorilla – Poliisi käski ihmisiä poistumaan paikalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  10. 10

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää