Valikko
Kotimaa

Tuomareiden haikailema tuomioistuinvirasto etenee – uusi virasto korostaisi tuomioistuimien riippumattomuutta

Toimikunta haluaa viraston pääkaupunkiseudulle.

Tuomioistuinlaitos on saamassa oman keskusvirastonsa. Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että oikeusministeriön nykyisiä keskushallintotehtäviä siirretään itsenäisesti toimivaan tuomioistuinvirastoon.

Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on korostaa tuomioistuimien riippumattomuutta. Nykyisen järjestelmän periaatteellisena ongelmana pidetään sitä, että tuomioistuimien suuntaan rahoituksesta ja keskushallinnosta vastaa suoraan poliittisesti johdettu oikeusministeriö.

Toimikunnan puheenjohtajan, Helsingin hovioikeuden presidentin Mikko Könkkölän mukaan uudistuksen jälkeen poliittiseen päätöksentekoon tulisi hajurakoa.

”Tuomioistuimien ja ministeriön väliin tulisi virasto, joka tekisi palomuurin poliittiseen päätöksentekoon.”

Könkkölä huomauttaa, että viraston perustaminen vastaisi myös yleistä suuntausta. Ministeriöiltä siirretään pois keskushallintotyyppisiä tehtäviä, jotta ne voivat keskittyä strategisiin asioihin.

Hän uskoo, että uudistus antaisi muutenkin paremmat mahdollisuudet kehittää tuomioistuinlaitosta.

”Jotta päästäisiin laadullisesti eteenpäin, tämä on hyvä askel. Ministeriöt ovat poliittisesti johdettuja organisaatioita, joten siinä on tietyt rajat, joissa ne voivat olla yhteydessä tuomioistuimiin.”

Tuomioistuinviraston johto olisi tuomaripainotteinen, ja tämän takia se voisi olla lähempänä tuomioistuimia, Könkkölä painottaa.

Myös nykyinen järjestelmä on toiminut kohtuullisen hyvin, mutta toimikunnan mielestä muutos alleviivaisi tuomioistuinlaitoksen riippumattomuutta. Tuomioistuinviraston perustaminen vastaa myös pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelman tavoitteita.

Virastoon siirrettäisiin niitä tehtäviä, joita nykyisin hoidetaan oikeusministeriössä. Sen tärkeimpiä tehtäviä olisi huolehtia tuomioistuinlaitoksen kehys- ja talousarviovalmistelusta. Se hoitaisi myös tuomioistuinten toimitilojen hallinnointia, tietojärjestelmiä ja tuomareiden koulutusta.

Virastoon voitaisiin siirtää myös sellaisia palveluita, joita jokainen tuomioistuin hoitaa nykyisin itse. Näitä olisivat esimerkiksi tulkkaus- ja käännöspalvelut.

Uudistus vaatisi vuosittain parin miljoonan euron lisäpanostuksen.

Tuomioistuinlaitos on lähes yksimielisesti kannattanut tuomioistuinviraston perustamista. Kriittisimmin hankkeeseen on suhtautunut korkein hallinto-oikeus.

Toimikunta ottaa selkein sanoin kantaa tuomioistuinlaitoksen keskusviraston sijaintiin: se on perustettava pääkaupunkiseudulle.

”Alueellisille näkökohdille ei saisi valinnassa antaa ratkaisevaa painoarvoa”, toimikunta toteaa.

Se huomauttaa, että 60 prosenttia tuomioistuinten henkilöstöstä työskentelee Uudellamaalla tai korkeintaan 200 kilometrin päässä Helsingistä.

”Läheskään kaikkea yhteydenpitoa ei voida hoitaa etäyhteyksin. Kaikki nämä seikat korostavat viraston keskeisen sijainnin ja hyvien kulkuyhteyksien tärkeyttä.”

Toimikunnan arvion mukaan viraston sijoittaminen muualle aiheuttaisi merkittäviä lisäkustannuksia. Se mikä kiinteistökuluissa mahdollisesti säästettäisiin, menetettäisiin matkakuluina ja matkoihin käytettynä aikana.

Ruotsissa ja Norjassa tuomioistuinlaitos on aluepoliittisista syistä sijoitettu pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, Ruotsissa Jönköpingiin ja Norjassa Trondheimiin. Kokemukset eivät toimikunnan mukaan ole olleet hyviä.

”Ruotsista ja Norjasta saatu palaute on yksiselitteinen siinä suhteessa, että sijainti pääkaupungin ulkopuolella on käytännössä vaikeuttanut näiden maiden tuomioistuinvirastojen toimintaa. Tämä on ilmennyt erityisesti vaikeuksina pätevän henkilöstön palkkaamisessa, johtamisessa sekä yhteydenpidossa tuomioistuimiin ja muihin viranomaisiin.”

Toimikunta pohti myös tarpeita tuomareiden valvonnan kiristämiseen. Tällaisia tarpeita ei sen mielestä ole, sillä tuomareita valvovat nykyisin esimiehet sekä oikeuskansleri ja oikeusasiamies. Ylimmät tuomioistuimet valvovat lainkäyttöä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tuomioistuinlaitos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  4. 4

   Vapaavuoren mieli muuttui: antaa kritisoidun tuhansien eurojen siirtymäkorvauksensa hyväntekeväisyyteen

  5. 5

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  6. 6

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  7. 7

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Hallitus päätti kielikokeilusta, jossa ruotsin sijaan voi opiskella muuta vierasta kieltä – perussuomalaiset eivät aikailleet tiedottamisessa

  10. 10

   Hallitus haluaa lisätä apteekkien määrää ja tuoda joitakin lääkkeitä ruokakauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  6. 6

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää