Valikko
Kotimaa

Tuomareiden haikailema tuomioistuinvirasto etenee – uusi virasto korostaisi tuomioistuimien riippumattomuutta

Toimikunta haluaa viraston pääkaupunkiseudulle.

Tuomioistuinlaitos on saamassa oman keskusvirastonsa. Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että oikeusministeriön nykyisiä keskushallintotehtäviä siirretään itsenäisesti toimivaan tuomioistuinvirastoon.

Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on korostaa tuomioistuimien riippumattomuutta. Nykyisen järjestelmän periaatteellisena ongelmana pidetään sitä, että tuomioistuimien suuntaan rahoituksesta ja keskushallinnosta vastaa suoraan poliittisesti johdettu oikeusministeriö.

Toimikunnan puheenjohtajan, Helsingin hovioikeuden presidentin Mikko Könkkölän mukaan uudistuksen jälkeen poliittiseen päätöksentekoon tulisi hajurakoa.

”Tuomioistuimien ja ministeriön väliin tulisi virasto, joka tekisi palomuurin poliittiseen päätöksentekoon.”

Könkkölä huomauttaa, että viraston perustaminen vastaisi myös yleistä suuntausta. Ministeriöiltä siirretään pois keskushallintotyyppisiä tehtäviä, jotta ne voivat keskittyä strategisiin asioihin.

Hän uskoo, että uudistus antaisi muutenkin paremmat mahdollisuudet kehittää tuomioistuinlaitosta.

”Jotta päästäisiin laadullisesti eteenpäin, tämä on hyvä askel. Ministeriöt ovat poliittisesti johdettuja organisaatioita, joten siinä on tietyt rajat, joissa ne voivat olla yhteydessä tuomioistuimiin.”

Tuomioistuinviraston johto olisi tuomaripainotteinen, ja tämän takia se voisi olla lähempänä tuomioistuimia, Könkkölä painottaa.

Myös nykyinen järjestelmä on toiminut kohtuullisen hyvin, mutta toimikunnan mielestä muutos alleviivaisi tuomioistuinlaitoksen riippumattomuutta. Tuomioistuinviraston perustaminen vastaa myös pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelman tavoitteita.

Virastoon siirrettäisiin niitä tehtäviä, joita nykyisin hoidetaan oikeusministeriössä. Sen tärkeimpiä tehtäviä olisi huolehtia tuomioistuinlaitoksen kehys- ja talousarviovalmistelusta. Se hoitaisi myös tuomioistuinten toimitilojen hallinnointia, tietojärjestelmiä ja tuomareiden koulutusta.

Virastoon voitaisiin siirtää myös sellaisia palveluita, joita jokainen tuomioistuin hoitaa nykyisin itse. Näitä olisivat esimerkiksi tulkkaus- ja käännöspalvelut.

Uudistus vaatisi vuosittain parin miljoonan euron lisäpanostuksen.

Tuomioistuinlaitos on lähes yksimielisesti kannattanut tuomioistuinviraston perustamista. Kriittisimmin hankkeeseen on suhtautunut korkein hallinto-oikeus.

Toimikunta ottaa selkein sanoin kantaa tuomioistuinlaitoksen keskusviraston sijaintiin: se on perustettava pääkaupunkiseudulle.

”Alueellisille näkökohdille ei saisi valinnassa antaa ratkaisevaa painoarvoa”, toimikunta toteaa.

Se huomauttaa, että 60 prosenttia tuomioistuinten henkilöstöstä työskentelee Uudellamaalla tai korkeintaan 200 kilometrin päässä Helsingistä.

”Läheskään kaikkea yhteydenpitoa ei voida hoitaa etäyhteyksin. Kaikki nämä seikat korostavat viraston keskeisen sijainnin ja hyvien kulkuyhteyksien tärkeyttä.”

Toimikunnan arvion mukaan viraston sijoittaminen muualle aiheuttaisi merkittäviä lisäkustannuksia. Se mikä kiinteistökuluissa mahdollisesti säästettäisiin, menetettäisiin matkakuluina ja matkoihin käytettynä aikana.

Ruotsissa ja Norjassa tuomioistuinlaitos on aluepoliittisista syistä sijoitettu pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, Ruotsissa Jönköpingiin ja Norjassa Trondheimiin. Kokemukset eivät toimikunnan mukaan ole olleet hyviä.

”Ruotsista ja Norjasta saatu palaute on yksiselitteinen siinä suhteessa, että sijainti pääkaupungin ulkopuolella on käytännössä vaikeuttanut näiden maiden tuomioistuinvirastojen toimintaa. Tämä on ilmennyt erityisesti vaikeuksina pätevän henkilöstön palkkaamisessa, johtamisessa sekä yhteydenpidossa tuomioistuimiin ja muihin viranomaisiin.”

Toimikunta pohti myös tarpeita tuomareiden valvonnan kiristämiseen. Tällaisia tarpeita ei sen mielestä ole, sillä tuomareita valvovat nykyisin esimiehet sekä oikeuskansleri ja oikeusasiamies. Ylimmät tuomioistuimet valvovat lainkäyttöä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tuomioistuinlaitos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  7. 7

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  10. 10

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää