Valikko
Kotimaa

Kela näyttää saaneen perustoimeen­tulotuen ruuhkat vihdoin kuriin – Etuuskäsittelijät purkivat sumaa ylitöinä pääsiäisenä

Ensi viikolla Kela aikoo kertoa, miten tukikäsittelyn ongelmista aiheutuneita haittoja korvataan asiakkaille.

Päätökset perustoimeentulotuesta pystytään nyt antamaan seitsemän arkipäivän kuluessa eli lainmukaisessa ajassa, Kela tiedotti perjantaina.

Kelalla on ollut pahoja vaikeuksia tukien maksamisessa sen jälkeen, kun perustoimeentulotuen maksaminen siirrettiin kunnilta Kelan hoidettavaksi tammikuun alussa. Maksujen takkuaminen on aiheuttanut ongelmia esimerkiksi vuokrien maksamisessa.

Myös Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen on pahoitellut ruuhkautumista.

Kela aikoo kertoa ensi viikolla, miten se hyvittää asiakkaille viivästyksistä mahdollisesti koituneita haittoja.

Eteläisen vakuutuspiirin johtajan Antti Jussilan tietojen mukaan johtoryhmässä on edelleen valmisteilla Kelan ehdotus siitä, miten korvausten maksaminen on tarkoitus käytännössä järjestää.

Käsittelyruuhkan aikana perustoimeentulotuen asiakkaille annettiin maksusitoumuksia esimerkiksi ruokaa ja lääkkeitä varten.

Lainmukaisessa ajassa pystytään Jussilan mukaan nyt hoitamaan päätökset perustoimeentulotuen hakemuksiin, joissa on kaikki tarvittavat liitteet. Käsittelyajat on saatu kuriin joka puolella Suomea.

”Sellaista alueellista vaihtelua ei ole, jolla olisi asiakkaan kannalta merkitystä. Kaikki päätökset voidaan tehdä lakisääteisessä ajassa”, Jussila sanoo.

Kela purki ruuhkaa esimerkiksi ohjaamalla työvoimaa paikkakunnille, joissa tarve on ollut kiireellisin. Lisäksi Kela palkkasi maalis–huhtikuun vaihteessa runsaat sata määräaikaista etuuskäsittelijää. Heidän työnsä jatkuvat Jussilan mukaan ainakin syyskuuhun.

Yksi keino hakemussuman purkamiseen ovat olleet myös ylityöt.

”Henkilöstö on tehnyt ylitöitä, esimerkiksi pääsiäisenä Kelassa oli väkeä töissä”, kertoo Jussila. ”Myös osa muiden etuuksien käsittelijöistä koulutettiin tekemään toimeentulotukipäätöksiä ylitöinä.”

Jussilan mukaan yksi parannus on asiakkaiden kannalta se, että Kela on pystynyt tekemään huhtikuussa alkuvuotta enemmän usean kuukauden kestäviä perustoimeentulotukipäätöksiä.

”Alussa valtaosa oli kuukauden päätöksiä. Nyt samat kuukauden päätökset eivät enää pyöri meillä koko ajan, vaan olemme pystyneet antamaan myös yli kolmen kuukauden päätöksiä selkeästi enemmän”, Jussila kertoo.

Kelan hallituksen perjantaisen tiedotteen mukaan alkuvuonna on tehty kolmen kuukauden aikana yli 400 000 päätöstä perustoimeentulosta. Hallitus pitää välttämättömänä, että arvioitaisiin, miten tuen maksamisen siirto sujui.

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki on edelleen kuntien vastuulla.

Kelan perustoimeentulotuki­päätösten ruuhkien aikana kunnat myönsivät täydentävää toimeentulotukea välttämättömän avun turvaamiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perustoimeentulotuki
 • Kela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  7. 7

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  10. 10

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää