Valikko
Kotimaa

”Hei. Olen John Doe. Kiinnostaako data?” – Yhdestä viestistä alkoi purkautua kaikkien aikojen tietovuoto

Panamalaisesta asianajotoimistosta vuodetut asiakirjat toivat päivänvaloon veroparatiisiyhtiöiden veronkierron. Toimittaja Minna Knus-Galán kuului ainoana suomalaistoimittajana Panama-papereita tutkineeseen työryhmään.

Miten hallitaan projektia, jossa on mukana 376 toimittajaa 80 maasta? Miten 11,5 miljoonaa asiakirjaa sisältävä, jatkuvasti kasvava aineisto saadaan kaikkien toimittajien käyttöön turvallisesti? Miten varmistetaan, ettei tieto vuoden kestävästä projektista lähde leviämään ennen aikojaan?

Tästä palapelistä kertoo Ylen palkitun tutkivan toimittajan Minna Knus-Galánin kirja Tarkoin varjeltu. Vuosi Panama-papereiden parissa.

Panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta vuodetut asiakirjat nostivat vuosi sitten veroparatiisiyhtiöiden veronkierron ja suhmuroinnin kansainväliseksi uutistapahtumaksi. Ne paljastivat Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirin talousjärjestelyjä ja syöksivät vallasta Islannin pääministerin Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin.

Suomessa suurimmaksi uutiseksi nousi Nordean aktiivinen rooli veroparatiisiyhtiöiden perustamisessa.

Vaikka kirjassa avataan veroparatiisitalouden taustaa ja moraalia, painopiste on journalistisen työn kuvaamisessa. Knus-Galán nostaa esille tärkeitä teemoja, kuten toimittajien työhön kohdistuvan painostuksen, lähdesuojan merkityksen sekä tutkivan journalismin resurssit.

Kaikki sai alkunsa talvella 2014–15, kun saksalaisen Süddeutsche Zeitungin toimittaja Bastian Obermayer sai viestin: ”Hei. Olen John Doe. Kiinnostaako data?”

”Paljonko aineistoa on yhteensä?” Obermayer kyseli viestittelyn jatkuessa.

”Enemmän kuin olet eläessäsi nähnyt.”

Siitä alkoi maailman suurin tietovuoto. Obermayer käsitti pian, että vuoto oli liian suuri yhdelle lehdelle. Hän otti yhteyttä kansainväliseen tutkivien toimittajien yhteistyöverkostoon ICIJ:iin. Se oli aiemminkin koordinoinut toimittajayhteistyötä suurissa tietovuodoissa.

Ainoana suomalaistoimittajana Panama-papereita tutkineeseen työryhmään kuului Knus-Galán.

Knus-Galánin kirja nostaa esille suomalaismedian ohuen panostuksen tutkivaan journalismiin. Jopa hänen omassa työpaikassaan, Ylen tutkivan journalismin lippulaivassa MOT:ssa, laajan Panama-aineiston tutkiminen vaati erikoisjärjestelyjä.

Knus-Galán kuvailee MOT:n työskentelytahtia naurettavaksi. Yksi jakso tehdään taustatyöstä valmiiksi ohjelmaksi kahdeksassa tai yhdeksässä viikossa. Norjalaiset kollegat NRK:ssa käyttävät samanpituiseen jaksoon puoli vuotta, ruotsalaiset SVT:ssä kolme kuukautta. Tanskalaiset DR:ssä tekevät vuodessa tunnin mittaisen dokumentin.

”Suomessa ei yksinkertaisesti koeta tutkivia tv-ohjelmia yhtä tärkeiksi kuin muissa Pohjoismaissa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa tai vaikkapa Saksassa. Kun olemme valittaneet tappavasta tahdista, Ylen johto on vain todennut, että meidän täytyy laskea rimaa – ja niin meidän tosiaankin on ollut tasaisin väliajoin pakko tehdä”, Knus-Galán kirjoittaa.

Hän huomauttaa moneen otteeseen, että tutkivassa journalismissa tehdään paljon näkymätöntä työtä. Kun asioita aletaan kaivella, ei tiedetä vielä, mitä löytyy – vai löytyykö mitään.

”Panama-projektissa tällaista näkymätöntä työtä oli erityisen paljon.”

Varsinkin vallankäyttäjät saattavat ymmärrettävistä syistä suhtautua tutkivaan journalismiin nihkeästi. Knus-Galán kertoo, että MOT:n toimittajiin kohdistuva ulkoinen painostus on lisääntynyt.

”On jo aivan arkipäivää, että yritysjohtajat, viestintäjohtajat ja lakimiehet yrittävät vaikuttaa journalistiseen sisältöön – toisinaan jopa uhkailemalla.”

Uhkailulla hän ei tarkoita normaaleja oikaisuvaatimuksia, vaan ohjelmien sisältöön yritetään vaikuttaa siitä huolimatta, ettei virheitä ole. Virheiden sijasta vedotaan ohjelman luomaan ”väärään mielikuvaan”.

”Jopa poliitikot ovat syyllistyneet tähän, vaikka lain mukaan Ylen tulisi harjoittaa riippumatonta journalismia. Suomen kaltaisessa lehdistönvapauden mallimaassa tällainen kehityssuunta on todella huolestuttava.”

Knus-Galánin sanat osuivat harvinaisen oikeaan: aiemmin tällä viikolla Suomi putosi lehdistönvapauden ykkössijalta kakkoseksi. Taustalla oli niin sanottu Sipilägate, jossa pääministeri Juha Sipilä (kesk) suivaantui Ylen uutisointiin. Knus-Galánin kirjan perusteella Sipilän kiukkuinen viestittely Ylen toimittajille ei näytä enää harvinaiselta poikkeukselta.

Myös Panama-papereiden takia Yle joutui painostuksen kohteeksi. Asialla oli verottaja, joka vaati Yleä luovuttamaan suomalaisnimiä koskeneen aineiston. Verottaja uhkasi ryskätä hakemaan aineiston tarvittaessa poliisin avustuksella.

Verottaja sai taustatukea parilta kärkipoliitikolta, silloiselta valtiovarainministeriltä Alexander Stubbilta (kok) ja kansanedustaja Ben Zyskowiczilta (kok).

Yle kieltäytyi luovuttamasta papereita. Aineisto ei ensinnäkään ole yhtiön hallussa, mutta mikä vielä olennaisempaa, vuotaja voisi paljastua. Asiaa puidaan nyt Helsingin hallinto-oikeudessa.

Muutamissa muissakin maissa paikallinen verottaja yritti kalastella tietoja, mutta vain Suomessa tilanne kärjistyi oikeusjutuksi.

Monessa maassa tutkivat toimittajat ovat vaarassa, ja myös Panama-papereita tutkinut tiimi joutui pohtimaan turvallisuutta. Knus-Galán kertoo, että erityisesti Putinin ja hänen kavereidensa hämärien rahansiirtojen paljastuminen sai kylmän hien kohoamaan otsalle.

Toisaalta laaja kansainvälinen toimittajaverkosto toimi tässä tapauksessa henkivakuutuksena. Olisi turhaa yrittää vaientaa ketään, sillä sama aineisto oli niin monella.

”Artikkelit julkaistaisiin, tapahtuipa mitä hyvänsä”, Knus-Galán kirjoittaa.

Rankimmin muuttui tiimin panamalaisen toimittajan Rita Vásquesin elämä. Hänelle jouduttiin hankkimaan ympärivuorokautinen, aseistettu henkivartija.

Vásques sai tappouhkauksia ja häntä syytettiin maanpetturiksi. Silti hän ilmoitti projektin päättyessä, ettei hän vaihtaisi päivääkään. Tämä oli hänen elämänsä tärkein työprojekti, Vásques sanoi Knus-Galánille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Panaman tietovuoto
 • Kirjat
 • Journalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  5. 5

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

  6. 6

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  7. 7

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  8. 8

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Miksi kakkutaikina maistuu paremmalta kuin valmis kakku?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia
  3. Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta
  4. Ryan Gosling aloitti Justin Timberlaken rinnalla Disney-lapsinäyttelijänä – Näin hänestä tuli Hollywoodin seksisymboli, meemien aihe ja uusi Blade Runner
  5. Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus
  6. Miksi kakkutaikina maistuu paremmalta kuin valmis kakku?
  7. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”
  8. Tunti sitten
  9. Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija
  10. Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla
  11. 2 tuntia sitten
  12. Mikä on voimistelua laukkaavan hevosen selässä? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  13. Perjantaina tulee kuurosateita lähes koko maassa – monin paikoin myös ukkostaa
  14. Näytä lisää