Kotimaa

Suomalais­professorilla on rohkea suunnitelma: Hän aikoo perustaa afrikkalaisille opiskelijoille sisäoppilaitoksen, jossa valmistutaan data-ammattilaisiksi

Tulevaisuuden yliopistot joutuvat kilpailemaan lahjakkuuksista, uskoo Erkki Sutinen.

Henkisyys, sovitus, ihmisen ymmärtäminen ja digitalisoinnin tarpeettomuus. Tietojenkäsittelytieteen professori Erkki Sutisen puheessa vilahtelevat koodauksen ja prosessoinnin sijaan tällaiset sanat.

Sutinen matkusti tällä viikolla Afrikkaan esittelemään Suomessa poikkeuksellista koulutuskokonaisuutta. Hän aikoo käynnistää Suomeen koulutuksen, jossa afrikkalaiset opiskelijat kouluttautuvat sisäoppilaitoksessa 2,5 vuoden aikana datatieteen (Data Science) kandidaateiksi.

Erkki Sutinen aloitti Turun yliopiston tulevaisuuden teknologioiden laitoksen professorina toissa vuonna. Sitä ennen hän toimi vuosia Itä-Suomen yliopistossa tietojenkäsittelytieteen professorina. Joensuussa hän muun muassa käynnisti kansainvälisen tiedetapahtuman SciFestin, jolla on vuosittain yli 10 000 kävijää.

Turussa Sutinen keskittyy vuorovaikutusmuotoiluun.

Mitä se on?

Virkaanastujaispuheessaan Sutinen kuvaili vuorovaikutusmuotoilua sillanrakennukseksi ihmisten välillä. Nämä ihmiset voivat olla vaikkapa elämänsä tarinaa kokoava isoäiti ja digitaalisen esitystavan osaava pojanpoika. Vuorovaikutusmuotoilun tavoitteena on löytää keino, jolla kokemus siirtyy sukupolvien välillä.

Esimerkiksi käy Sutisen ideoima saattohoitosovellus Life Before Death (Elämä ennen kuolemaa). Sutinen kuvailee sitä kuoleman kohtaamisen kanssakulkijaksi, joka antaa välineitä kuolemasta puhumiseen.

”Eksistentiaalinen olemassaolon kysymys on vahva kuoleman kynnyksellä, kuten myös kysymys olemattomuudesta”, Sutinen sanoo.

Life Before Deathia on ollut suunnittelemassa saattohoidon asiantuntijoita, ja sen ensimmäinen versio on jo valmis.

Sovelluksen idea syntyi, kun Sutinen oli saunomassa syöpäsairaan entisen opiskelijansa kanssa. Hänelle nousi ajatus sovelluksesta, joka auttaa ihmistä elämään päivänsä mahdollisimman täysillä ja jäsentämään tilannettaan. Sovellukseen on mahdollista kirjoittaa päiväkirjanomaisesti muistiin ajatuksiaan ja kokemuksiaan.

”Suomalainen yhteiskunta on aika hiljainen, mutta meidän päidemme sisällä on vilkasta, kun meillä on paljon mietittäviä salaisuuksia. Digitaalisella sovelluksella kuoleva voi koota niitä asioita, mitä on oppinut elämässään ja jättää jäähyväisiä.”

Teologinen sovitus digitaalisessa muodossa.

”Ehkä hieman samaan tapaan kuin isä, joka pyytää lapsiltaan kuolinvuoteella anteeksi.”

Sovituksen ajatus liittyy Sutisen haluun tuoda hengellisyyttä teknologiaan ja samalla rakentaa digitaalista teologiaa. Teema on Sutiselle läheinen, sillä hänet vihittiin papiksi vuonna 2001.

”Minua kiinnostaa se, miten ihminen voi ilmaista eksistentiaalisia kysymyksiä digitaalisesti. Asia on totta kai monipolvinen, sillä esimerkiksi Isisin tapa käyttää teknologiaa on puhtaasti propagandistinen. Jos haluat ymmärtää ihmistä, jolla on aivan toinen uskonnollinen lähtökohta, teknologia voi olla siihen neutraali väline.”

Hengellisyyden lisäksi Afrikka on yksi Sutisen lempiaiheista. Mies on käynyt Afrikassa eri yhteyksissä vuodesta 1984. Joensuussa hän rakensi määrätietoisesti yhteyksiä afrikkalaisiin yliopistoihin. Yhteyksien ansiosta kehittyi tehokas opiskelija- ja opettajavaihto.

Monella suomalaisella on vieläkin Afrikasta yksipuolinen Biafra-kuva kärsimyksen maanosana, mutta Afrikka on hyvin paljon enemmän.

”Nyt voit kävellä Keniassa sivukylässä, ostaa tomaatteja niitä myyvältä naiselta ja maksaa tomaatit mobiilirahalla”, Sutinen kertoo.

Afrikassa on paljon suuria haasteita, joihin tiede ja tekniikka voivat vastata. Yksi mahdollisuuksista on auttaa luku- ja kirjoitustaidottomia. Eräs Sutisen jatko-opiskelija, eläkkeellä oleva meteorologi, haluaa auttaa lukutaidottomia maanviljelijöitä rakentamalla Afrikkaan yhteisöllistä ilmastopalvelua.

Ilmastopalvelun tapainen sovellus voi tuoda afrikkalaiselle maanviljelijälle valtavan avun, mutta aina digitalisointi ei ole tarpeen.

Sutinen arvosteleekin suomalaisten tapaa digitalisoida turhia asioita.

”Elämme nykyään olosuhteissa, jossa digitalisoidaan asioita, joita ei tarvitsisi digitalisoida. Opetuksen digitalisoinnissa tehdään etämateriaaleja, mutta yhtä hyvin voisimme järjestää opiskelijoille tehokkaita päivän kestäviä koulutusistuntoja.”

Kun Sutinen työskenteli Joensuussa, hän vei opiskelijoitaan intensiivikursseille Pohjois-Karjalan metsiin. Turussa hän oli pari viikkoa sitten vuorokauden koodausristeilyllä 20 opiskelijan kanssa.

Kustannustehokkuuden lisäksi intensiivikurssit ovat keino ryhmäytyä. Sutinen korostaa, että yliopiston pitää toimia myös yhteisönä.

”Puhuimme risteilyllä tulevaisuuden yliopistosta, jossa opiskelijat haluaisivat elää. Opiskelija korostivat kuulumisen merkitystä, ja sitä, miten yliopiston pitää olla identiteetin kasvunpaikka.”

Sutinen uskoo, että aika, jolloin yliopistot pääsivät valitsemaan parhaat opiskelijat, on päättymässä. Tulevaisuuden yliopistot joutuvat kilpailemaan lahjakkuuksista.

”Aiemmin suomalaiset yliopistot olivat vähän arrogantteja, eli kouluissa ajateltiin, että tule meille, jos pääset. Nyt opiskelija voi olla arrogantti ja ajatella, että tulen teille, jos huolin teidät.”

Juuri lahjakkuuksien takia Sutinen on Afrikassa neljän maan kierroksella. Datatieteiden taitajia tarvitaan jatkossa, sillä heidät koulutetaan käsittelemään ja analysoimaan niin sanottua isoa dataa (big data) eli valtavia informaatiovarantoja.

”Jo nyt meillä on pula hyvistä osaajista, ja jatkossa tarve on ihan mieletön. On arvioitu, että maailmalla tarvitaan kaksi miljoonaa tämän alan osaajaa.”

Opiskelijahaussa Etelä-Afrikasta, Mosambikista, Namibiasta ja Ghanasta ei ole kuitenkaan kyse kehitysavusta vaan Turun yliopiston bisneksestä. Tarkoituksena on myydä opiskelijoille noin 50 000 euron hintainen paketti, joka kattaa 2,5 vuoden opetuksen ja ylläpidon.

Kokeiluvaiheessa sisäoppilaitoksena toimii Kiteen evankelinen opisto.

”Valmistumisen jälkeen opiskelijat voivat jatkaa meillä tai olla suomalaisen yhteiskunnan käytettävissä. Jos he palaavat kotimaahansa, he voivat taas toimia sillanrakentajina auttaen suomalaista teollisuutta kotimaastaan käsin”, Sutinen puntaroi.

Miten pieni suomalainen yliopisto voi käynnistää laajamittaisen sisäoppilaitostoiminnan, ja ennen kaikkea saada houkuteltua afrikkalaisia Suomeen?

”Afrikkaan on rakennettu paljon yksityisiä yliopistoja, joiden tavoitteena on mahdollisimmat suuret voitot, joten niiden opetuksen taso on heikko. Meidän on tarjottava kilpailukykyinen koulutus, jonka tavoitteena ei ole voiton maksimointi, vaan joka on merkittävä ja maailmaa muuttava, ja joka tuo koulutuksen saaneelle elinkeinon.”

Jos sisäoppilaitostoiminta laajenee, se mahdollistaa suomalaisille jatko-opiskelijoille työskentelymahdollisuuksia opettajina. Projektin edessä on vielä monta kantoa, kuten lainoitusjärjestelyt köyhimmille opiskelijoille.

”Riskinotto on keskeinen asia minun agendallani.”

Oikaisu klo 14.13: Verkkojutun otsikossa puhuttiin alun perin virheellisesti Afrikkaan perustettavasta sisäoppilaitoksesta.

Kuka

Erkki Sutinen


 57-vuotias tietojenkäsittelytieteen professori Turun yliopistossa.

 Työskenteli vuosina 2001–2015 Itä-Suomen yliopistossa professorina.

 Työskenteli vuosina 2010-2012 Mosambikin tiede-ja teknologiaministeriössä Suomen rahoittamaan innovaatio-ohjelman pääneuvonantajana.

 Vihittiin papiksi vuonna 2001.

 Syntyi Merikarvialla ja vietti lapsuutensa Eurajoelta.

 Vaimo ja neljä täysi-ikäistä lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Yliopistot
 • Turun yliopisto
 • Opiskelu
 • Afrikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  7. 7

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  8. 8

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  9. 9

   Kumppanin painonvaihtelut voivat kriisiyttää seksielämän, ja siksi aiheesta pitäisi uskaltaa puhua, sanoo pariterapeutti Minna Oulasmaa

  10. 10

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää