Kotimaa

Kelan uusi ohje vahvistaa: Lukiolaisten nostettava opintolainaa ennen toimeentulotukea

Osa kunnista ei edellyttänyt lainan ottamista lukiolaisilta ennen vuodenvaihdetta. Kela lupaa, että tukea aiemmin saaneet opiskelijat saavat sitä vastaisuudessakin ilman lainan ottamista.

Kela pitää vastaisuudessakin kiinni käytännöstään, että täysi-ikäiset lukiolaiset ja muut opiskelijat joutuvat lähtökohtaisesti nostamaan opintolainaa ennen kuin he voivat saada perustoimeentulotukea.

Lukiolaisten liitto on moittinut käytäntöä ja pitänyt sitä epäoikeudenmukaisena.

Kela kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa päivittäneensä asiaa koskevat ohjeensa.

Uuden ohjeen mukaan toimeentulotukea voidaan maksaa opiskelijalle poikkeuksellisesti ilman opintolainan hakemista siinä tapauksessa, että kunta on aiemmin myöntänyt hänelle toimeentulotukea.

Muissa tapauksissa lukiolaisten ja muiden täysi-ikäisten opiskelijoiden on ennen toimeentulotukeen turvautumista haettava opintotukea, opintotuen asumislisää ja opintolainan valtiontakausta.

Perustoimeentulotuen maksaminen siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi vuodenvaihteessa. Kunnissa oli erilaisia käytäntöjä lukiolaisten perustoimeentulotuen suhteen.

Kelan ohjeen mukaan opintolainan nostamisvelvollisuudesta voidaan luopua myös esimerkiksi entisten vankien sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujien kohdalla asiakaskohtaisen harkinnan perusteella.

Kelan toimeentuloturvakeskuksen osaamiskeskuksen päällikön Tomi Ståhlin mukaan kunnilla on aiemmin ollut vaihteleva käytäntö sen suhteen, joutuvatko lukiolaiset nostamaan opintolainaa toimeentulotuen saamisen mahdollistamiseksi.

”Julkisuudessa on ollut paljon esillä tulkinta, jonka mukaan lukiolaisten ei tarvitsisi ottaa opintolainaa kuten muiden opiskelijoiden. Tämä tulkinta ei ole kuitenkaan toimeentulolain mukainen”, Ståhl sanoo.

Kela kertoo, että lain mukaan lainanottamisvelvollisuudesta voidaan luopua asiakaskohtaisen harkinnan perusteella. Osa kunnista on tulkinnut tätä aiemmin niin, että luopumismahdollisuus koskee kaikkia lukiolaisia.

”Se ei ole vain yksi tai kaksi kuntaa, jotka ovat näin toimineet. Mutta onko kyse suuresta osasta tai jopa suurimmasta osasta kuntia, sitä on vaikea arvioida”, Ståhl toteaa.

Lukiolaisia lukuun ottamatta muut yli 18-vuotiaat opiskelijat on jo aiemminkin velvoitettu ottamaan opintolaina toimeentulotuen saamisen mahdollistamiseksi.

Ståhlin mukaan lukiolaisia ei ole lain tarkoituksen tai opiskelijoiden yhdenvertaisuuden näkökulmasta perusteltua asettaa parempaan asemaan kuin muita opiskelijoita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perustoimeentulotuki
 • Lukio
 • Kela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää