Kotimaa

Joissain kouluissa voi pian jättää pois pakollisen ruotsin – Asiantuntijoiden huoli: pahimmillaan kokeilu voi kiihdyttää eriarvoistumista

Korkeakoulujen virkamiesruotsin vaatimus tulisi poistaa ensin. Vasta sitten peruskouluissa voidaan tarjota tasa-arvoinen mahdollisuus valita ruotsin sijaan jokin muu kieli, arvelevat asiantuntijat.

Hallituksen kielikokeilusta toivotaan parantavaa ruisketta syöksykierteessä pitkään olleeseen vieraiden kielten opiskeluun.

Englannin mahtiasema on voimistunut niin suureksi ja muut kielet kutistuneet niin pieniksi, että uudistus, joka monipuolistaa kielten osaamista, on tervetullut.

Näin arvioi osa HS:n haastattelemista asiantuntijoista nyt lausunnoille lähtevää kielikokeilua, jossa ruotsin tai suomen kielen opiskelu toisena kotimaisena kielenä ei ole kokeilukunnissa enää pakollista, vaan sen sijaan voi valita jonkin muun kielen.

Määräaikaiseen kokeiluun osallistuu enintään 2 200 oppilasta. Kuntia tai opetuksenjärjestäjiä ei ole nimetty, vaan ne valitaan hakeneiden joukosta myöhemmin. Kokeilu alkaa elokuussa 2018.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kahdeksan itäsuomalaista kuntaa haki opetusministeriöltä jo viisi vuotta sitten lupaa korvata pakkoruotsi venäjällä, mutta tuolloin lupaa ei tullut.

Yksi silloisista hakijoista, Lappeenrannan kaupunki, odottaa nyt virallista tietoa, miten edetä asiassa. Perusopetuksen johtaja Mari Routti pitää mahdollisena, että kiinnostusta hakea kokeiluun löytyy yhä.

”Kylmiltään emme mobilisoidu, vaan teemme esiselvityksen oppilaille ja huoltajille, mitkä heidän toiveensa ovat nykyään.”

Venäjän vapaaehtoiseksi kieleksi valitsevien määrä on Lappeenrannassa laskenut viime vuosina.

”Venäläiset eivät tällä hetkellä näy yhtä tiheästi katukuvassa kuin aiemmin. Osa vanhemmista sekä lapsista ja nuorista on voinut ajatella, ettei venäjä ehkä olekaan enää niin tärkeä. Toisaalta uskon, että tilanne taas muuttuu”, Routti arvelee.

Kielivalikoiman laajentamiseksi tehdään Opetushallituksessa töitä hiki hatussa.

Vapaaehtoisina valittavissa vieraissa kielissä opiskelijoiden määrä on pudonnut koko maassa hyvin pieneksi, vain muutaman prosentin osuuksiin, kuvaa opetusneuvos Anu Halvari.

”Tämä on ollut jonkinlainen itseään toteuttava, alaspäin menevä kierre, jota vastaan on kyllä nyt herätty tekemään työtä. Kielten kärkihankkeen kautta tarjotaan opetuksen järjestäjille resursseja, jotta strategista suunnittelutyötä ja viestintää vanhempien ja lasten suuntaan parannetaan.”

Osittainen luopuminen pakkoruotsista kielikokeilulla herättää toisaalla myös huolta. Niin kauan kuin korkeakouluissa vaaditaan virkamiesruotsin suorittamista, peruskouluissa tehtävät kokeilut ovat tasa-arvon kannalta kyseenalaisia.

Suomen kieltenopettajien liiton (SUKOL) puheenjohtaja Sanna Karppanen sanoo pelkäävänsä eniten sitä, että ruotsin valinnasta tulee sosiaalinen valinta.

”Korkeasti koulutetuissa perheissä valitaan ruotsia niin kauan kuin se on korkeakoulujen vaatimuksissa. Mikä on sitten ruotsittomien motivaatio hakeutua korkeakoulutukseen”, hän kysyy.

Hallitusneuvos Janne Öberg opetus- ja kulttuuriministeriöstä vakuuttaa, että muun muassa näitä seikkoja aiotaan kokeilussa selvittää.

”Kokeilulla selvitetään taustatekijöitä. Tuleeko valinnoista sosioekonomisia havaintoja yhdenvertaisuuden kannalta tai eriarvoistuvatko valinnat niin, että jotkut ottavat vanhan mallin mukaisen ratkaisun ja jotkut lähtevät uuteen? Onko sukupuolijakaumalla merkitystä?”

Öberg ei halua luoda kuitenkaan ennakkoasenteita, koska kokeilussa halutaan hakea oikeasti uutta tietoa.

Hän korostaa, että kokeilussa pitää varmistua siitä, että oppilas ja hänen huoltajansa ovat tietoisia, mihin ovat lähdössä.

”Lainsäädännön mukaiset kielitaitovaatimukset pitää selvittää ja kokeiluun osallistuville pitää turvata mahdollisuus täydentää kieliopintojaan korkeakoulussa.”

Ruotsin kielen ryhmän syntyminen turvataan myös kokeilukouluissa.

”Se on tavoite. Jos ruotsia, tai suomea toisena kotimaisena kielenä, ei tarjottaisi, miten me tutkisimme sitä aitoa halukkuutta valita jokin kieli”, Öberg sanoo.

Kun ylioppilaskirjoituksista poistettiin pakollinen ruotsin koe, ruotsin kirjoittajien määrä romahti. Ruotsin opiskelulle peruskouluissa ei ole Öbergin mielestä käymässä samoin – ainakaan tämän kokeilun myötä.

Öbergin mukaan kokeilussa luodaan laboratorio-olosuhteet, joissa kielen valinta tehdään aidosti mahdollisimman vapaaksi ja helpoksi.

”Ketään ei pakoteta valitsemaan mitään, vaan toinen kotimainen kieli on aina tarjolla.”

Kokeilukunnista riippuen toisen kotimaisen sijaan valittavaksi voi tulla laajakin kirjo kieliä – ei pelkästään venäjää, joka Itä-Suomessa on usein luontevin valinta.

”Aasian kielet ovat nousussa. Esimerkiksi Rovaniemellä on kasvavan turismin ansiosta kiinnostuttu viime aikoina yhä enemmän kiinasta”, Halvari kertoo.

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n erityisasiantuntija Olavi Arra arvelee kokeilun tulevan veronmaksajille kalliimmaksi kuin nykyinen opetus.

”Kunnille se on ok, niin kauan kun lisärahoitus tulee valtiolta. Koulutuspoliittisesti en usko kokeilun tuovan mitään erityistä lisäarvoa.”

Mari Routti uskoo Lappeenrannankin haluavan selvittää kustannusvaikutukset tarkkaan siinä tapauksessa, että valtio ei vastaisi kokeilun rahoittamisesta.

”Olemme pystyneet perustamaan valinnaisen kielen ryhmiä tähän asti varsin pienellä oppilasmäärällä, kymmenelläkin oppilaalla. Yhtään ylimääräisiä resursseja ei kuitenkaan ole”, Routti toteaa.

Fakta

Kahdeksan haki kokeiluun aiemmin


 Kahdeksan itäsuomalaista kuntaa lähetti kokeilulupa-anomuksen opetus- ja kulttuuriministeriöön vuonna 2011. Kunnat hakivat lupaa tarjota toisena kotimaisena kielenä 7. luokalta alkaen venäjää ruotsin rinnalla.

 Kokeilulupaa hakivat Tohmajärven kunta, Imatran kaupunki, Lappeenrannan kaupunki, Mikkelin kaupunki, Savonlinnan kaupunki, Puumalan kunta, Varkauden kaupunki ja Pieksämäen kaupunki.

 Ministeriö hylkäsi anomuksen joulukuussa 2012 perusopetuslakiin vedoten.

 Elokuussa 2018 alkavaksi kaavailtu kokeilu edellyttää lain väliaikaista muuttamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kieltenopetus
 • Ruotsin kieli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  5. 5

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  6. 6

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  7. 7

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  8. 8

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  9. 9

   Trump näkee USA:n uhrina – Presidentti julisti YK:ssa uuden itsekkyyden ajan

  10. 10

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  5. 5

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  6. 6

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  7. 7

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  10. 10

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää