Suomalaiset tuppisuut ja kalsarikännit hurmaavat nyt maailmalla – Riku Rantala ja kaksi muuta kansainvälistä suomalaista kertovat, onko suosiosta meille iloa

Suomi on saanut alkuvuodesta julkisuutta yksinäisillä kalsarikänneillä ja puhumattomuudella. HS kysyi, onko epäsosiaalisuudesta hyötyä bisnesdiilien, turistien tai pysyvien asukkaiden houkuttelussa.

”Suomalainen on hiljaa ja harrastaa yksinäistä alkoholismia alusvaatteissaan”, sanoo palkittu graafikko ja bloggaaja Kasper Strömman.

”Puhumaton mölli, joka menee välittömästi tekemään itsemurhan, jos joku koskettaa”, sanoo Madventures-seikkailija, kirjailija ja mediapersoona Riku Rantala.

No eikä ole! Miehet kyllä sanovat nuo sanat, mutta he sanovat ne luonnehtiakseen aikansa eläneitä myyttejä. Ne pitäisi nitistää. Tai kuten Strömman sanoo:

”Tappaa tulella ja polttaa maan tasalle.”

Maailman medioissa suomalaisten epäsosiaaliset luonteenpiirteet ovat tänä vuonna herättäneet suurta ihastusta. Helmikuussa hurmasi ulkoministeriön kalsarikänni-emoji, ja äskettäin sveitsiläinen Das Magasin -viikkolehti ylisti tuppisuisuutta satavuotiaalle Suomelle omistamassaan teemanumerossa.

HS kysyi kolmelta kansainväliseltä suomalaiselta, onko myytti mykistä suomalaisista oikeasti uhka vai mahdollisuus.

Mykkyys pilaa bisnekset


Eräänä perjantaina kansainvälisen Amcham-bisnesverkoston toimistolla itkettiin. Toimitusjohtaja Kristiina Helenius löysi työkaverinsa tippa linssissä ja purskahti kohta itsekin itkuun.

”Me molemmat itkettiin, kun oltiin koko raskas viikko puolustettu Suomea”, Helenius sanoo. Selitit niin tai näin, kukaan ei ymmärrä. Ja bisnes kärsii, kun kontakteja ei synny.

Helenius joutuu työssään alvariinsa vastaamaan samoihin kysymyksiin: Mikä suomalaisia vaivaa? Ovatko he ylimielisiä? Miten heihin pitäisi suhtautua?

”Ei tarvitse mennä kuin Ruotsiin, niin ihmetellään, miksei kukaan naura puhujalle tai reagoi”, Helenius sanoo. ”Suomalaiset voidaan kokea pelottavina ja jopa vihamielisinä, jos ei sanota mitään eikä tervehditä.”

Ja tottahan se on, Helenius myöntää, vähän sellaisia me olemme.

”Tarvitaan tulkkeja, jotka pystyvät avaamaan asian kivan puolen. Että siinä on samassa paketissa viattomuus, teeskentelemättömyys ja naiivikin suoruus.”

Itseironiset kalsarikänniemojit ja tuppisuujutut auttavat suomalaisuuden ymmärtämisessä, ja siksi Helenius pitää niitä ihan hyödyllisinä.

Samalla tavalla Suomen koodia avaavat hänen mukaansa historia, luonto ja vaikka marjat – ne olosuhteet, joissa kekseliäs suomalainen on muotoutunut.

”Itse en kuitenkaan pidä siitä, että pitää selitellä, mieluummin näkisin että opetellaan käytöstavat ja opetellaan kommunikoimaan.”

Pälpättäjäkin haluaa rauhoittua


Riku Rantalan mieleen on jäänyt vantaalaismiehen mielipidekirjoitus tammikuulta. Kirjoittaja kertoo asioineensa sujuvasti rengasliikkeessä ilman, että sanaakaan vaihdettiin.

”Hänestä se oli kaunis tapahtuma, ja yhdyn siihen”, Rantala sanoo.

”Mutta jos kuvitellaan, että hiljaisuudesta tulee megatrendi, jolla voimme ratsastaa menestykseen, niin ei onnistu.”

Klisee puhumattomista mölleistä ärsyttää Rantalaa, koska se ei ole enää totta. Matkailumarkkinointiin se silti sopii.

”Puhumiseen ja kohtaamiseen perustuvissa kulttuureissa kasvaneet ihmiset kokevat joskus itsekin raskaaksi sen, että menestyksen ehto on jatkuva suullinen vuorovaikutus.”

Esimerkki tulee kaukaiselta Intian valtameren saarelta. Rantalan tapaama amerikkalaismies kertoi perheensä muuttaneen saarelle siksi, ettei siellä ole nettiä.

”Jatkuvien aistiärsykkeiden maailmassa vaitonaisuuden voi kokea viehättävänä. Matkailun edistämisessä ja maabrändin rakentamisessa tärkeintä on kuitenkin rehellisyys.”

Siksi outo mykkyys käy matkailuvaltista.

”Kalsarikännit ja tuppisuut ovat kivoja erikoisuuksia: rehellisyyttä, että olen tällainen, take it or leave it. Parempi se on kuin esiintyä jonain muuna kuin omana itsenään.”

Ammattipuhuja Rantala myöntää nauttivansa luontevasta hiljaa olemisesta.

”Pidän sitä kauniina ja hienona piirteenä, mutta ei sillä maailmalla pärjää.”

Suihkun vedenpaine olisi hyvää mainosta


Bisnesdiilien ja matkailijoiden lisäksi Suomella tuntuu olevan polttava tarve houkutella osaavia ihmisiä pysyviksi asukkaikseen. Niillä markkinoilla kalsarikännit ja hiljaisen möllöttäjät eivät auta.

”En haluaisi, että Suomea ollenkaan brändättäisiin hiljaisuudella ja yksinäisellä alkoholismilla alusvaatteissa. Kun tehdään emojeja ja ikoneja, niin ihmiset alkavat uskoa niihin”, sanoo graafikko Kasper Strömman.

Strömman tunnetaan hirtehisenä kommentaattorina, joka on kuluneella viikolla blogannut muun muassa juhlarahakohusta ja siitä, että miten perussuomalaiselle kulttuuriministerille haluttaisiin ministerisalkun sijaan ministeriämpäri.

Kun Strömman alkaa luetella suomalaisuuden tiivistymiä, ne liittyvät mukavaan, turvalliseen arkeen.

”Tärkein asia on se, että suihkussa on tosi hyvä vedenpaine, ihan mihin tahansa asuntoon tulee oikea vesiputous. Siinä näkisin ikonin.”

Sitten tulevat traktorit.

”Suomi on maailman kärkimaita traktoreiden määrässä per capita. Talvelle ne lykkäävät lunta ja nyt niissä on harjasysteemit. Kun keskustellaan, onko Suomen juhlaeläin karhu vai leijona, niin itse näkisin traktorit. Traktori sopisi presidentinkin virkakulkuneuvoksi.”

On lämpöä ja kolminkertaisia ikkunoita, Strömman luettelee Suomen vetovoimatekijöitä.

Verraten hiljaisista kaduistakin hän keksii myönteisen piirteen: ”Maailman paloturvallisin maa!”

Mutta entä se tuppisuisuus?

”On valheellinen myytti, että ihmiset olisivat Suomessa hiljaisia. Suurin osa tuntemistani ihmisistä on ihan puheliaita.”

Strömman ei kestä esimerkiksi Aki Kaurismäen elokuvia vaiteliaine hahmoineen. Hänestä ne edustavat jotain 1970-luvun maailmaa, josta 42-vuotias graafikko kuulee vain myyttejä. Työpaikoilla ryypättiin ja sitä rataa.

Kun Strömman matkusti intialaisessa bussissa, nuokahtelivat ihmiset sielläkin tai rupattelivat hiljalleen tuttujensa kanssa. ”Ihan samanlaista kuin meilläkin, mutta jollain oli mukanaan kana.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  4. 4

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  5. 5

   Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä HJK- ja Ilves-fanien riita

  6. 6

   Vuosaaressa raju takaa-ajo – Brittikilvissä ollut auto kaahasi poliisia karkuun 100 kilometriä tunnissa

  7. 7

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Nykyiset kolmikymppisetkin ovat saaneet kärsiä sotasukupolven kokemuksista – yli tuhat suomalaista kertoi, kuinka heitä lapsena piiskattiin ja tukistettiin

  10. 10

   Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  7. 7

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää