Kotimaa

Taina Vilkuna siemailee viiniä satana työpäivänä vuodessa – näin Alkon maistelutiimi päättää, mitä suomalaiset juovat

Taina Vilkuna on yksi Suomen kolmesta brittiläisen Master of Wine -tittelin saaneesta ihmisestä. Se on alalla maailman arvostetuin arvonimi.

Lähes satana työpäivänä vuodessa Taina Vilkuna, 52, aloittaa aamunsa viinien maistelulla. Hän on mukana tiimissä, joka valitsee Alkon myytävät.

Se tapahtuu näin: neljä henkeä maistelee sokkona itsekseen joukon viinejä. He eivät etsi itselleen mieluisinta, vaan asiakkaille parasta sellaiseksi viiniksi, jota juuri silloin haetaan. Haussa voi esimerkiksi olla chileläinen mehevä ja hilloinen cabernet sauvignon, hinnaltaan alle kymmenen euroa pullo.

Sokkotestin jälkeen neljän maistajan pisteet lasketaan yhteen, ja eniten pisteitä saanut otetaan valikoimaan.

”Olen erikoistunut intohimoni samppanjan maisteluun. Sitä minulla on eniten omassakin kellarissani.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Maistelu ei ole Vilkunan päätyö Alkolla. Tuoteviestintäpäällikkö kouluttaa Alkon myyjiä ja vastaa toimittajien kysymyksiin Alkosta ja alkoholista.

Silti Vilkuna on Alkon paras maistaja. Hän on yksi Suomen kolmesta brittiläisen Master of Wine -tittelin saaneesta ihmisestä. Se on alalla maailman arvostetuin arvonimi.

Vilkunalla lienee siis harvinaisen hyvä makuaisti?

”Ei ole, mutta makuaistini on harvinaisen kouliintunut.”

Kouliintuminen on ollut valtavan työn takana.

Vilkuna kasvoi Tampereella työläisperheessä.

”Tampereen lähiökulttuurissa 1970-luvulla ei viiniä ollut ruokapöydässä. Oli vettä ja maitoa. Äitini edelleen ihmettelee, miten minusta on tullut tämmöinen.”

Kiinnostus viineihin syttyi, kun Vilkunan isoveli meni töihin Alkoon ja kertoi jännittäviä asioita vaikkapa alkoholin maustamisesta. Niinpä Vilkunakin meni opiskeluaikanaan 1980-luvulla Alkoon osa-aikamyyjäksi, ja jäi sille tielle. Yliopistosta hän valmistui kansainvälisestä politiikasta, mutta se ei kiinnostanut.

Vilkuna pääsi Alkon Tampereen piirikonttoriin toimistoapulaiseksi kirjoittamaan puhtaaksi alkoholilupapapereita. Samoissa tiloissa oli myyjien maistelukoulutusta, ja Vilkuna ilmoitti, että tuota hänkin haluaa oppia.

Hän kävi intohimoisesti Alkon maistelukoulutuksia ja luki kaiken viineistä mitä käsiinsä sai. Eipä aikaakaan, kun hän oli myymäläpäällikkö. Nykyinen työ on hänen yhdestoista tittelinsä Alkossa.

Helsinkiin muutettuaan Vilkuna opiskeli Haagassa kaksi viinitutkintoa.

”Samoihin aikoihin Essi Avellan sai Master of Wine -tittelin. Se oli minulle ahaa-elämys. Olin ajatellut, että se on suomalaiselle mahdotonta, kun ei meillä edes köynnökset kasva.”

Titteli on vaikea saada. Sitä on myönnetty 1950-luvulta lähtien vain neljällesadalle ihmiselle maailmassa. Pääsykokeet Masters of Wine -instituutissa Lontoossa ovat vaikeat ja valtaosa opiskelijoista ei koskaan läpäise kaikkia kokeita.

Vilkuna aloitti opinnot vuonna 2008 ja käytti opiskeluun kaiken vapaa-aikansa seitsemän vuoden ajan.

Monipäiväisen sokkomaistelukokeen hän läpäisi toisella yrittämällä. Siinä pitää tietää viinin rypäle, maa, alue, laatu, ikä – kaikki mahdollinen.

”Kokeessa annetaan esimerkiksi kuusi viiniä kerralla ja annetaan vinkki, kuten että kaikissa on sama rypäle mutta eri maista. Jokaiseen viiniin on aikaa yksitoista minuuttia. Perusteltu arvio pitää kirjoittaa käsin mustekynällä, joten ei voi esimerkiksi ensin arvella jotakin ja viivata yli – siitähän voi päätellä, ettei kokelas tiennyt alusta asti, mistä on kyse.”

Perustelu voi alkaa vaikka näin: ”Viinin vaalea väri viittaa pinot noir- tai nebbiolo-rypäleeseen. Pinot noiriin viittaa enemmän se, että…”

Teoriaosuuden Vilkuna läpäisi kolmannella kerralla. Monipäiväisissä esseekokeissa täytyy tietää esimerkiksi viinitilojen maaperät, mineraalit, kasvitaudit ja esimerkkejä näistä useista maanosista. Samoin on tunnettava koko maailman viininmyynnin trendit, lait ja historiat. Joskus voidaan kysyä vaikka, että ”miten myisit viiniä marsilaisille”.

Lopputyö meni läpi toisella yrittämällä. Hyväksytty työ käsitteli viinin makutyyppien vaikutusta Alkon myyntiin.

Vilkuna valmistui syksyllä 2015. Master of Wine -tittelillä on ollut valtava vaikutus hänen elämäänsä.

”Uskottavuuteni on ihan eri tasolla. Se on kumma juttu, että kun on kaksikymmentä vuotta hengannut samojen viini-ihmisten kanssa, enkä ihmisenä ole juuri muuttunut, niin nyt minun ei tarvitsekaan enää perustella niin paljon mielipidettäni. Tämä pätee Suomessa ja maailmalla.”

Vilkuna saapui juuri Lontoosta alansa ykköstapahtumasta Decanter World Wine Awardsista. Hän oli siellä valitsemassa parhaita Bordeaux’n ja Champagnen alueen viinejä.

”Kutsun saaminen sinne on iso kunnia. Nyt sain kutsun ekaa kertaa.”

Hänellä oli maistettavanaan sata viiniä sokkona. Hän aloitti aamulla kello 10, piti lounastauon kello 14 ja jatkoi.

Humaltuminen ei ollut ongelma, sillä ammattimaistelussa niin Alkossa kuin kisoissakin syljetään viinit aina pois.

”Makuaisti ei mene paljossakaan maistelussa, mutta suun limakalvot kärsivät. Nytkin suuhun välillä oikein sattui. Maistelun jälkeen illalla hampaatkin tuntuvat suussa pehmeiltä. Huulet ja hampaat ovat punaviinistä aivan punaiset. Tässä työssä pitääkin pitää hyvää huolta suun terveydestä.”

Kosteilla aloilla alkoholismi on tietysti yleistä, mutta Vilkunan mukaan Alkon maistelutiimissä alkoholismi ei ole tullut ongelmaksi. Terveyden vahdinta maksatesteineen on tarkkaa. Jos herää pienikään epäilys alkoholiongelmasta, siihen puututaan heti.

Vilkunalla on harvinainen ammattitauti, jota hän ei ole tavannut kenelläkään muulla: hänellä on samppanjakyynärpää.

”Yritin leikkiä omissa juhlissani ranskalaisia hienoja tarjoilijoita ja tarjoilin samppanjaa magnumpulloista yhdellä kädellä. Käsi kipeytyi, eikä se ehkä ikinä parane”, Vilkuna sanoo ja nauraa hersyvästi.

Työ vaikuttaa Vilkunan arkeen. Ravintolassa hän alkaa viiniä maistettuaan automaattisesti etsiä sylkykuppia.

”Jos takana on maistelupäivä ja mies sanoo kotona, että otettaisiinko lasi viiniä, niin minä sanon usein, että mielellään ei.”

Silti työ on Vilkunan rakkaus.

”Kun töissä löydän jotakin tosi hyvää viiniä, olen aivan fiiliksissä. Tömistelen jalkojani ja hihkun. Että tällaiselle alalle olen päätynyt! Että maailmassa on jotakin näin hyvää!” Vilkuna sanoo ja pompahtelee nytkin tuolillaan ja heiluttelee käsiään.

Iltaisinkin Vilkuna harrastaa omalla ajalla ja rahalla viinikerhoja ja sokkomaistelua.

”Se löytämisen ilo! Ja se erehtymisen ilo myös. Välillä sokkomaistelussa menen liput liehuen metsään.”

”Viininmaistelussa ei pidä nolostua, tai harrastus loppuu lyhyeen. Kaikilla menee joskus pieleen. Viinin laatu on helppo arvioida, mutta alue tai ikä on vaikeampi.”

Vilkunan pokka on harvinaisen kova.

Vuonna 1997 Vilkuna matkasi Tampereelta Helsinkiin osallistuakseen Suomen paras sommelier -kisaan – vaikka ei ollut tehnyt töitä ravintolassa päivääkään. Kisa oli Savoyssa, johon Vilkuna ei tahtonut löytää.

Vilkuna oli paras maistelussa ja teoriassa, mutta kisa tyssäsi siihen, että hän ei osannut tarjoilla. Hän kaatoi arvovaltaisen raadin ruokapöydässä samppanjaa punaviinilaseihin.

”Uskallus ja heittäytyminen sopii viinimaailmaan. Opin tosin, että ei kannata leikkiä sommelieriä, jos ei ole sommelier.”

Vilkuna arvostaa suomalaisten mutkatonta viinisuhdetta.

”On ihana, kun meillä ei ole kahleena vuosisataisia viiniperinteitä. Ei ole ennakkoluulojakaan. Jos maku on omassa suussa hyvä ja hinta kohdillaan, se käy meille. Eikä kierrekorkkikaan ollut meille mikään ongelma.”

Suomalaisille tällä haavaa rakkaat viinit tulevat erityisesti Chilestä. Suomalaiset pitävät punaviineistä runsaan hedelmäisistä, muhkeista ja hilloisista.

Muutamia sitkeästi istuvia väärinymmärryksiä Vilkuna haluaa kuitenkin korjata.

”Punaviiniä voi nauttia kalan kanssa. Ottaa vain vähän kevyempää ja kevyesti viilentää. Valkoviinit käyvät myös lihan kanssa. Eikä kannata karsastaa puolikuivia jopa puolimakeita valkoviinejä – ne sopivat mausteisen ruuan kanssa. Roseeta voi nauttia myös talvella ja illallisella.”

Ja vielä:

”Alkoholittomat viinit eivät enää ole pahoja ja tunkkaisia. Ne ovat nykyään oikein raikkaita!”

Vilkuna kaataa alkoholitonta viiniä lasiin, tuoksuttaa ja kurlailee ammattimaisin ottein. Hän löytää siitä paljon, paljon hyviä aromeita.

Fakta

Vilkunan vinkit vappuun


 ”Mutkattomaan vappuun sormisyötävien kanssa suosittelen italialaisia proseccoja. Ne ovat hedelmäisiä, raikkaita ja päärynäisiä.”

 ”Jos halutaan panostaa, niin nyt kannattaa ostaa samppanjaa. Alkossa on valikoimaa enemmän kuin koskaan ennen, noin 400 erilaista. Se johtuu siitä, että Helsingissä on pian isot samppanjamessut.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viinit
 • Alko
 • Viinisuositukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Valtavaa lounas- ja virikesetelitukkoa mukanaan kantanut mies herätti epäilykset ravintolassa Kalliossa – väitti ostaneensa 25 000 euron setelit torilta

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Venäjä valehteli suut ja korvat täyteen Zapad-sota­harjoituksesta – eikä Venäjää haittaa, jos Suomessa vähän pelätään

  6. 6

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  7. 7

   Axl Smith -uutisointi toi langettavat kolmelle suurelle medialle – uutisointi virheellistä ja loi negatiivisia mielikuvia

  8. 8

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  9. 9

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  10. 10

   Uusi alkoholilaki muuttaa radikaalisti yöelämää: juomista voi jatkaa aamuviiteen, ravintoloista ostaa juomia kotiin ja tiskiltä hakea erityisvahvoja drinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  4. 4

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  5. 5

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  6. 6

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  7. 7

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  8. 8

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  9. 9

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  10. 10

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Valtavaa lounas- ja virikesetelitukkoa mukanaan kantanut mies herätti epäilykset ravintolassa Kalliossa – väitti ostaneensa 25 000 euron setelit torilta
  3. Ruotsin kokoomus saamassa uuden puheenjohtajan – Ulf Kristerssonia ehdotetaan hiljattain eronneen Anna Kinberg Batran seuraajaksi
  4. Musiikkitalossa oltiin sovitusten taivaassa – Jacob Collier ja Core Henry nostivat Youtube-kansan ilmaan
  5. Hurjat kurkiparvet valtaavat muinaisen meteorikraatterin pellot syksyisin Pohjanmaalla – Tuho voi olla täydellinen, kun linnut nokkivat ja tallovat kesän sadon
  6. Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”
  7. Suomen ensimmäinen supersankarielokuva Rendel oli parhaimmillaan ennen kuin siitä oli nähty sekuntiakaan – lopputulos on kälyinen ja naisiin kohdistuva väkivalta inhottaa
  8. Lego Ninjago -elokuva on kelpo jatko animaatiosarjalle ja suosikkielokuvien seos
  9. Väkivallan mäiskettä neljän Oscar-voittajan tähdittämänä: ”Tässä elokuvassa on paljon sellaissa, mitä realistisessa elokuvassa ei voisi esittää”, Colin Firth toteaa uudesta Kingsman-elokuvasta hillittyyn brittityyliinsä
  10. Taklasi kuin amerikkalaisen jalkapalloilun linjamies – norjalaisen poliisin toiminta pyöräilyn MM-kisoissa kerää ylistystä
  11. Tulppaanikuume on hengetön historiallinen draama, jossa toimivat vain kauniit kulissit
  12. Näytä lisää