Kotimaa

KHO hylkäsi seitsemän valitusta Onnibusin reittiluvista, mutta kiista jatkuu yhä – ”Kun perustamme uuden vuoron tai siirrämme pysäkkiä, saamme heti valituksen”

Linja-automarkkinoita viime vuosina ravistellut Onnibus saa jatkaa liikennöimistä muun muassa Helsinki–Tampere-reiteillä jatkossakin. Korkein hallinto-oikeus ampui alas seitsemän Väinö Paunu -yhtiön tekemää valitusta.

Linja-autoyhtiö Onnibus sai torstaina iloisia uutisia, kun korkein hallinto-oikeus hylkäsi kaikkiaan seitsemän kilpailevan yhtiön tekemää valitusta Onnibusin reittiluvista.

Valitusten takana on tamperelainen Väinö Paunu -linja-autoyhtiö.

Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helke kuvailee oikeuden päätöstä erittäin merkittäväksi.

”Nämä ovat ensimmäiset korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut, jotka koskevat meidän vuonna 2014 alkanutta kaksikerroksisten bussien liikennettä. Ne toimivat myös ennakkoratkaisuina reittiliikennelupia myöntäville ely-keskuksille.”

Valitukset koskivat muun muassa Helsingin ja Tampereen välistä reittiä.

Onnibus perustettiin vuonna 2012. Etenkin aluksi kilpailijat pitivät edullisia lippuja kauppaavaa Onnibusia markkinahäirikkönä ja haastoivat sen herkästi oikeuteen paikallisyhtiöiden reviireille tunkeutumisesta. Onnibus puolestaan selitti tuovansa kauan kaivattua kilpailuhenkeä pölyttyneelle toimialalle.

”Viimeisen kolmen vuoden aikana tilanne on sillä tavoin muuttunut, että ainoastaan Väinö Paunu oy valittaa reittiliikenneluvistamme. Muiden liikennöitsijöiden kanssa meillä ei ole ollut ongelmia vuosiin”, Helke kertoo.

Helken mukaan Väinö Paunun valituksia on parhaillaan sisällä Helsingin ja Hämeenlinnan hallintaoikeuksissa sekä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Tästäkin syystä Helke pitää oikeuden torstaista lainvoimaista päätöstä helpotuksena.

”Väinö Paunu liikennöi kolmostiellä Tampere–Helsinki–Vaasa-reiteillä ja ysitiellä Turku–Tampere–Jyväskylä-reiteillä. Kun perustamme uuden vuoron tai siirrämme pysäkkiä näillä reiteillä, saamme heiltä systemaattisesti aina valituksen.”

Väinö Paunu -yhtiön toimitusjohtaja Martti Paunu myöntää, että yhtiö on rustaillut valituksia reippaaseen tahtiin. Hänen mukaansa valitukset ovat osa samaa jatkumoa, eivätkä ne koske kovin montaa eri reittiä.

Kiistelyn taustalla on vuonna 2009 voimaan tullut joukkoliikennelaki, joka vapauttaa linja-autoalan kilpailulle asteittain.

”Vanhat liikennöitsijät lobbasivat lakiin jopa kymmenen vuoden mittaisen siirtymäajan”, Helke sanoo.


Näihin lobbareihin kuuluneen Martti Paunun mukaan siirtymäajan pitää olla rikkumaton, jotta vanhat yhtiöt ehtivät tottua uuteen lakiin.

”Joukkoliikennelaissa on siirtymäsäännös, jonka mukaan vanhan lainsäädännön mukaiset vuorot nauttivat yksinoikeussuojaa niin kauan, kun vuorojen siirtymäaika on voimassa. Säännöksen tarkoitus oli antaa aikaa sopeutua muuttuneeseen lainsäädäntöön”, hän perustelee.

Ely-keskukset voivat silti myöntää jo nyt reittilupia kilpaileville yhtiöille, jos uusi bussivuoro samalla reitillä ei viranomaisten mielestä aiheuta ”jatkuvaa ja vakavaa haittaa” siirtymäajan suojaamille liikennöitsijöille.

Ely-keskuksissa ja eri oikeusasteissa onkin siis pohdittu sitä, miten tämä jatkuva ja vakava haitta määritellään.

”Uudenmaan ely-keskus on esimerkiksi soveltanut vartin sääntöä, jonka mukaan vuoro myönnetään, jos se lähtee vähintään vartin aiemmin tai myöhemmin kuin reitillä kulkeva suojattu vuoro”, Helke sanoo.

Paunu ei tätä selitystä niele. Hänen mielestään korkeimman hallinto-oikeuden päätös tekee lain rikkomisesta sallittua.

”Meidän mielestämme lupaviranomainen ei ole toiminut joukkoliikennelain siirtymäsäännösten mukaisesti. Nythän on sitten ratkaistu se, että viranomaisen ei tarvitse noudattaa lakia, joten pulinat pois”, hän toteaa.

Tähän mennessä alemmissa oikeusasteissa vain yksi Onnibus-valitus on ratkaistu Väinö Paunu -yhtiön hyväksi.

”Tällä viikolla sellainen päätös tuli Hämeenlinnan hallinto-oikeudesta. Se koskee yhtä vuoroparia Jyväskylästä Turun satamaan. Me joudumme nyt puolestamme valittamaan ensimmäistä kertaa tästä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tällaista tapausta ei Suomessa varmaankaan aiemmin ole ollut.”

Linja-autoalan reittiriidat ratkeavat viimeistään joulukuussa 2019, kun kymmenen vuoden mittainen siirtymäaika päättyy ja ala siirtyy markkinaehtoiseen aikaan.

Tuolloin viimeisetkin suojatut reittiluvat vanhenevat, eivätkä yhtiöt voi haastaa toisiaan oikeuteen vain siksi, että kilpailija yrittää houkutella asiakkaita samalla alueella.

Vaikka kekseliäiden ja hintoja polkevien kilpailijoiden ilmaantuminen markkinoille on pelottanut vanhoja liikennöitsijöitä, ei tulokkaiden menestys ole taattu.

Onnibuskin kärsii kasvukivuista. Se ilmoitti maaliskuussa irtisanovansa 60 työntekijää ja lopettavansa Jyväskylä–Joensuu-reitin. Yhtiö perusteli irtisanomistarvetta halvoilla lipuilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten seurauksena tuotu ainakin kahdeksan potilasta sairaalaan – osa kriittisessä tilassa

  2. 2

   HS seuraa: Useita ihmisiä puukotettu Turussa, poliisi ampui epäiltyä alavartaloon – poliisi etsii tekijöitä ja kehottaa ihmisiä poistumaan kaupungin keskustasta

  3. 3

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  4. 4

   Sisäministeri Risikko: Ei ole tietoa siitä, että Turun puukotuksissa olisi kyse terroriteosta

  5. 5

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  6. 6

   Poliisi kertoo Turun puukotuksista kello 19

  7. 7

   Poliisi nostanut valmiuttaan Helsinki-Vantaan lentokentällä ja Tikkurilan asemalla Turun tapahtumien takia

  8. 8

   Juha Sipilä ja presidentin kanslia kommentoivat Turun puukotuksia Twitterissä: ”Valtiojohto seuraa tilannetta aktiivisesti”

  9. 9

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  10. 10

   Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan miehen vauhtiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS seuraa: Useita ihmisiä puukotettu Turussa, poliisi ampui epäiltyä alavartaloon – poliisi etsii tekijöitä ja kehottaa ihmisiä poistumaan kaupungin keskustasta

  2. 2

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  9. 9

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  10. 10

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   HS seuraa: Useita ihmisiä puukotettu Turussa, poliisi ampui epäiltyä alavartaloon – poliisi etsii tekijöitä ja kehottaa ihmisiä poistumaan kaupungin keskustasta

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää