Kotimaa

Yrittäjät aikovat pullottaa arktista vettä saamelaisten pyhästä lähteestä – vaellusreittikään ”ei ole pyhyyttä haitannut”

Paikalliset yrittäjät haluaisivat perustaa arktisen lähdeveden pullottamon Suomen suurimpana pidetyn lähteen viereen.

Utsjoen Karigasniemellä kinataan jälleen kristallinkirkkaasta lähdevedestä.

Paikalliset yrittäjät haluaisivat perustaa arktisen lähdeveden pullottamon koko Saamenmaan kuulun Sulaojan lähteen läheisyyteen.

Hankkeen vastustajien mielestä Sulaoja on saamelaisten pyhä lähde, jonka ympäristöä ei pidä lähteä sorkkimaan.

Riita ei ole mitenkään uusi. Lähdeveden pullottamoa yritettiin saada pystyy jo viime vuosikymmenellä, mutta silloin vastustajat onnistuivat torppaamaan hankkeen.

Saamelaiset ovat pitäneet Sulaojan lähdettä pyhänä, koska se pysyy sulana myös kovilla pakkasella. Sen kautta on kuljettu kohti pyhää Ailigas-tunturia. Lähteen vedellä on uskottu olevan parantavia vaikutuksia.

Sulaoja on tuttu myös monille lapinhulluille, sillä sen vierestä lähtee tunnettu Kevon retkeilyreitti.

Sulaojan lähdettä sanotaan usein Suomen suurimmaksi. Se tuottaa vettä runsaat 30 000 kuutiometriä vuorokaudessa eli yli 300 litraa sekunnissa.


Sulaojan allikosta käytetään nimeä Sulalampi tai Seitalampi. Sen pituus on noin 300 metriä ja ala 0,75 hehtaaria. Laskupurona on Sulaoja, jonka lämpötila on ympäri vuoden noin kolme astetta.

Sulaojan maat omistaa Metsähallitus. Utsjokelainen neljän saamelaisyrittäjän ryhmä haluaa vuokrata siltä noin kolmen hehtaarin alueen, joka sijaitsee 140 metrin päässä varsinaisesta lähteestä.

Yrittäjien tarkoitus on perustaa arktisen lähdeveden pullottamo, joka ottaisi vettä maa-alueella jo olevasta kaivosta.

Utsjoen kunnanhallitus ilmoitti jo helmikuun alussa, ettei sillä ole mitään hanketta vastaan.

”Itse henkilökohtaisesti toivon, että elinkeinoelämä Utsjoella menestyy, mutta toisaalta ymmärrän hyvin, että kaikenlaiset yritykset vaativat myös yhteisön hyväksynnän”, sanoo Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio.

”Nyt näyttää aika voimakkaasti, että hankkeella on vastustusta”.

”Jopa paliskunta oli sitä mieltä, että jos pullottamo ei haittaa poronhoitoa, niin heillä ei ole mitään sitä vastaan”, muistuttaa kuitenkin pullottamohankkeen julkisuudessa esiintyvä puuhamies Veikko Porsanger.

Porsanger on keskustan kunnanvaltuutettu ja Utsjoen kunnanhallituksen jäsen.

Suunnitelmissa on rakentaa noin 150–250 neliömetrin suuruinen rakennus, jossa on pullottamon lisäksi viileä puskurivarasto lähdevedelle.

”Pullotustekniikat ovat kehittyneet niin paljon, että pullotuslinjan saa kohtuullisen edullisesti valmiina. Se on vain paketti, joka tuodaan halliin”, kertoo Porsanger.

”Toisesta päästä kaadetaan muovirouhe sisälle ja se tekee pullot. Välille tulee vesihana, josta pullot täytetään. Tarkoitus on, että se pyörisi ympäri vuorokauden ja ympäri vuoden.”

Porsangerin mukaan pullottamo käyttäisi vettä aluksi noin 80 kuutiometriä vuorokaudessa. Se on pienimmän sopivan pullotuslinjan kapasiteetti.

Tuotanto olisi myöhemminkin alle 260 kuutiometriä vuorokaudessa, jolloin se ei tarvitsisi vedenottolupaa. Pelkkä ilmoitus riittäisi.

”Sulaoja olkoon pyhä lähde, mutta sen ja pullottamon välissä on harju, eikä sinne ole edes näköyhteyttä”, sanoo Porsanger.

”80 metrin päässä tontista on Kevon reitin lähtöpiste. Reitti kulkee pitkin Sulaojan rantaa. Siinä on kymmeniätuhansia kulkijoita vuodessa, eikä se ole pyhyyttä haitannut tähän mennessä.”

Maa-alueen vuokrauspäätös on nyt Metsähallituksen harkinnassa.

”Missään tapauksessa päätös ei tule nopeasti, koska siellä on kesällä tehtävä kasvillisuuskartoituksia”, sanoo Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden aluejohtaja Jyrki Tolonen.

Metsähallitus haluaa varmistua, ettei kalkkipitoisessa ja lähteikköisessä maastossa ole uhanalaisia kasveja. Metsähallitus käy myös neuvotteluja Saamelaismuseo Siidan kanssa.

”Siida on tärkein viranomainen, koska se vastaa kiinteistä muinaisjäännösasioista viranomaisena saamelaisten kotiseutualueella”, Tolonen selittää.

Sulaoja on muinaismuistolain rauhoittama kiinteä muinaisjäännös.

Tolosen mukaan pullottamon havittelema kaivo on heidän tulkintansa mukaan siinä rajoilla, että se saattaa kuulua muinaisjäännöksen rajauksen sisäpuolelle.

”Neuvottelemme Saamelaismuseon kanssa siitä, miten sitä tulkitaan.”

Pullotuslaitoksen vastustajat ovat perustaneet muun muassa oman ryhmän yhteisöpalvelu Facebookiin. Eräs hankkeen julkisista vastustajista on luokanopettaja Toivo West.

”Sulaoja on ainutlaatuinen saamelaisen kulttuurin kannalta. Se on herkkä alue”, West sanoo.

”Koko se alue, ei pelkästään Sulaoja, oli ennen kristinuskon tuloa saamelaisten alue, jossa oli paljon palvontapaikkoja. Ailigas tarkoittaa pyhää tunturia, jossa ihmiset ovat harjoittaneet sen aikaista uskontoaan. Se on monille vieläkin henkisesti ja hengellisesti tärkeää seutua, vaikka saamelaisten enemmistö on nyt kristittyjä.”

Westin mukaan vesipullottamo on niin pieni hanke, ettei sen takia kannata vaarantaa luontoarvoja ja saamelaiseen kulttuuriin liittyviä arvoja.

”Nämä huolestuttavat minua ja monia muita täällä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lappi
 • Jarmo Huhtanen
 • Saamelaiskulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Otto-automaatit viedään pois S-ryhmän tiloista – yhteistyö Automatian kanssa loppuu

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  4. 4

   Trumpin muistelmien haamukirjoittaja ennustaa presidentin eroavan – ”Yllätyn, jos hän selviää vuoden loppuun”

  5. 5

   Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  8. 8

   Presidentinvaaleista voi tulla täysi sirkus, kun mukana on klovneja, nuorallakävelijöitä ja akrobaatteja

  9. 9

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  7. 7

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää