Valikko
Kotimaa

Internet on täynnä pienoiskopterikuvia yleisötapahtumista, vaikka ihmisten päällä ei harrastelija saa lennättää – ”Jonain päivänä kuvauskopteri tulee väkijoukkoon”

Pienoiskopteriharrastajia on Suomessa jo tuhansittain. He käyttävät koptereita etenkin kuvaamiseen: pihaa, kesämökkiä tai luontoa halutaan ikuistaa ilmasta. Kaikkialla koptereita ei kuitenkaan saa lennättää.

Pienoiskopterin lennättäjä sortuu herkästi virheisiin. Koska kopterit ovat halpoja ja aloituskynnys matala, kokeneiden neuvot jäävät kuulematta. HS selvitti tärkeimmät asiat kopterin menestyksekkääseen lennättämiseen.

”Yleensä virheet ovat sitä, että lennätetään väärässä paikassa, liian kauas ja hukataan multikopterin asento taivaalla. Ajetaan akku loppuun eikä päästä enää takaisin. Hukataan videoyhteys tai menetetään ohjauskyky. Nämä eivät meille kerhoissa ehkä näy, kun multikoptereilla lennetään omilla pihoilla tai kaupungeissa”, sanoo lennokkikerho Raku ry:n jäsen ja ammattilennättäjä Tuomas Pietinen.


Pietisen mukaan virheet liittyvät usein innostuksen tuomaan huolimattomuuteen ja siihen, että yritetään tehdä liian montaa asiaa yhtä aikaa.

”Kuinka paljon metsissä tai järvissä on hukattuja multikoptereita? En tiedä, mutta keskustelupalstojen lost and found -osioissa omistajia ja karkulaisia saatetaan taas yhteen.”

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan kopteriharrastajia on jo tuhansittain. He käyttävät koptereita etenkin kuvaamiseen: pihaa, kesämökkiä tai luontoa halutaan ikuistaa ilmasta.

Halvimpia, leluiksi luettavia koptereita saa marketeista muutamalla kympillä. Niillä voi harjoitella vaikka olohuoneessa. Aktiiviseen harrastamiseen sopivien laitteiden hinnat vaihtelevat tuhannen euron molemmin puolin.

Samalla myös first person view -lennättäminen eli videokuvan avulla ohjaaminen ja kilpailullisuus ovat kasvattaneet suosiotaan, kertoo viime viikolla perustetun FPV Finland ry:n puheenjohtaja Ari-Pekka Repo. Yhdistyksen jäsenet lennättävät itse rakentamiaan kisakoptereita, ja kuvaamisen sijaan tekemisessä painottuu itse lentäminen.

Repo ja Pietinen ovat harrastaneet erilaisia kauko-ohjattavia koptereita useita vuosia ja sanovat, että aloittelijoidenkin kannattaisi kysyä neuvoja kokeneemmilta. Alkeita voi harjoitella simulaattorillakin.

Muutama nyrkkisääntö on hyvä pitää mielessä.

Kaikkialla ei saa lennättää. Lennättämistä on rajoitettu viiden kilometrin päässä kiitoteistä, mikä kattaa käytännössä esimerkiksi koko Porin keskustan. Puolustusvoimien ja ydinvoimaloiden alueella lennättäminen on kielletty, samoin valtiojohdon suojaamiseksi Naantalin Kultarannassa sekä Helsingin Kruununhaassa, Meilahdessa ja Munkkiniemessä.

Yleisön päälle ei harrastelijalla ole kopterillaan asiaa, muistuttaa ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta. Tästä huolimatta sosiaalinen media on pullollaan ihmisjoukkojen yläpuolelta kuvattuja videoita.

”Jos joku lähtee lennät­tämään kop­tereita ihmis­ten päällä, jonain päivänä sieltä vielä tulee kuvaus­kopteri väki­joukkoon ja aiheuttaa useiden ihmisten vakavankin loukkaantumisen. En halua maalata uhkakuvia, mutta lennättäminen lisääntyy ja siten myös riskit”, Hätönen sanoo.

Etenkin taajamissa lennättäjän pitää myös varoa loukkaamasta yksityisyydensuojaa ja kotirauhaa, vaikka metrimääräisiä rajoituksia rakennusten ympärillä ei olekaan.

Vakavilta onnettomuuksilta on Suomessa vältytty, eikä henkilövahinkoja ole tiettävästi sattunut.

”Eikä taida olla merkittäviä omaisuusvahinkojakaan, vaikka koptereita on vahingoittunut: niitä on pudonnut veteen ja pelloille ja törmännyt puihin. Auton päälle niitä ei ole vielä tainnut napsahtaa”, sanoo liikenteen turvallisuusviraston Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola.

Poliisin tilastoihinkaan lennättäjiä ei ole juuri päätynyt. Koptereihin liittyviä rikosilmoituksia on kirjattu tänä vuonna kaksi – Helsingissä ja Kauniaisissa. Viime vuodelta on kaksi ilmoitusta, joissa kopteri oli pudonnut.

Vaikka koptereiden lennättäminen luetaan ilmailuksi, se ei Suomessa vaadi lupakirjaa tai koulutusta. Trafin Hannola ennakoi, että ensi vuodeksi odotettu EU-asetus voi kuitenkin hankaloittaa harrastamista.

”Suomessa on Euroopan liberaalein lainsäädäntö lennättämiseen. Siten suunta on vain kohti konservatiivisempaa sääntelyä. Kansalliset joustovarat tullaan toki hyödyntämään”, hän sanoo.

 


Poliisi hankkii entistä järeämpiä koptereita – käyttöön jo loppukesästä

Poliisihallitus käynnistää lähipäivinä kilpailutuksen uusien miehittämättömien koptereiden hankkimiseksi.

Entistä raskaammat dronet eli multikopterit kykenevät kantamaan perinteisen kameran ohella lämpökameraa, entistä tarkempia linssejä ja pieniä tavaroita.

Tarkkaa kopterimäärää ei vielä kerrota, mutta hankinnan arvo on satojatuhansia euroja.

Kasvavan työkaluvalikoiman myötä koptereita voi käyttää entistä tehokkaammin esimerkiksi kadonneiden etsimiseen, alueen tarkkailuun pitkän matkan päästä paljastumatta sekä kohdealueen tiedusteluun aseellisessa uhkatilanteessa.

”Vain mielikuvitus on rajana”, sanoo ylikomisario Hätönen. Hänen mukaansa koneilla voi pelastaa ihmishenkiäkin.

”Aseuhkatilanteessa kohde voidaan ensin tiedustella ja sen perusteella miettiä, miten poliisit esimerkiksi sijoittuvat.”

Yleisemmin koptereita on tarkoitus käyttää dokumentoinnissa ja reaaliaikaisen tilannekuvan välittämisessä päätösten tueksi. Hätösen mukaan kuvamateriaali voi auttaa esitutkintaa, syyteharkintaa ja tuomioistuinkäsittelyä.

Ensisijaisesti kopterit sijoitetaan teknisiin rikostutkimuskeskuksiin. Partioautojen matkassa on tarkoitus kulkea mukana kevyempiä järjestelmiä. Jatkossa pohditaan, voidaanko näitä raskaampia laitteita ottaa myös partiokäyttöön.

Nykyisin poliisilla on käytössään noin kolmekymmentä kevyttä kopteria. Hätösen mukaan niitä on hyödynnetty jo esimerkiksi kolaripaikkapiirrosten tekemisessä ja aseuhkatilanteissa. Miehittämättömällä kopterilla lentely on myös miehitettyä helikopteria halvempaa.

Aiemmin poliisin harjoittama ilmailu on toteutettu lähinnä virka-apuna ja ostopalveluina.

Haalarikameratyöryhmää vetänyt Hätönen kertoo, että lainsäädäntö mahdollistaa multikoptereihin liittyvän lentotoiminnan, mutta kuvaamiseen liittyy vielä ratkaistavia kysymyksiä.

”Esimerkiksi kotirauhan suojaamalla alueella liikutaan herkästi harmaalla alueella, että mikä on sallittua ja mikä ei. Kamerat ottavat lähtökohtaisesti laajakuvaa, joten taajaan asutulla alueella kamera voi tahattomasti osoittaa kotirauhan suojaamalla alueelle. Tämä on huomioitu, ja pyrimme aktiivisesti välttämään, ettei tule kysymystä, miksi poliisi kuvasi vaikkapa tiettyä pihaa.”

Hätönen kertoo, että kopteriasiaa on pohdittu tarkkaan ja niiden käyttökoulukseen on panostettu.

Fakta

7 ohjetta lennättämiseen


 Varmista suora näköyhteys droneen. Sen on oltava koko ajan ohjattavissasi.

 Viiden kilometrin sisällä lentoasemasta lennättäminen ei ole sallittua ilman lennonjohdon lupaa.

 Valvomattomassa ilmatilassa lennätyskorkeuden on oltava alle 150 metriä.

 Lennättäminen ulkosalle kokoontuneen väkijoukon yläpuolella ei ole sallittua.

 Lennätykset eivät saa haitata pelastushelikopterin toimintaa.

 Dronesta on käytävä ilmi sen käyttäjän nimi ja yhteystiedot.

 Vakuuta laitteesi.

Lähde: Trafi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmailu
 • Teknologia
 • Harrastukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  6. 6

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää