Kotimaa

Pääsykokeiden alla on pantava itsensä koville, sanovat asiantuntijat – Jessiina Nurmela, 20, vuorasi vessansa lakipykälillä ja esti itseltään puhelimen käytön

Korkeakoulupaikkoja riittää vain kolmasosalle hakijoista. Tuplatutkinnosta haaveileva Jessiina Nurmela omistautuu tänä keväänä oikeustieteelliselle.

Jessiina Nurmela, 20, on herännyt kuudelta lukemaan pääsykokeisiin. Lukeminen ja tauot ovat ajastettuja. Kun kello pirisee, kymmenen minuutin paussi on ohi ja Nurmela palaa sorvin ääreen.

”Lukeminen ei ole ollut läheskään yhtä kamalaa, mitä olin ajatellut. Ehkä teen jotain väärin, koska pänttääminen on kivaa. Toisaalta epätietoisuus siitä kantaako vaativa luku-urakka hedelmää on stressaavaa”, Nurmela sanoo.

Nurmelan toinen opiskeluvuosi Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa on päättymäisillään. Pääaine ei ole vaihtumassa, vaan tuplaantumassa. Nurmela lukee oikeustieteellisen pääsykokeisiin ja aikoo tehdä maisterin tutkinnon sekä teologisesta että oikeustieteellisestä tiedekunnasta.

”Opiskelu oikeustieteellisessä on lapsuuden haave, joka jäi toteuttamatta lukion jälkeisessä tuoksinassa. Vuosi sitten haave nousi vahvasti mieleen. Mitä enemmän ajattelin asiaa, sitä varmempi olin hausta”, Nurmela sanoo.

Pääsykoekevät on monimutkaistanut teologian opintoja. Välillä Nurmela on viimeistellyt kevään kursseja iltaisin. Muuten viimeiset viisi viikkoa ovat menneet kotona oikeustieteellisen pääsykokeisiin lukiessa.


Kodista on tullut pääsykoepyhättö.

”Olen ladannut puhelimeeni sovelluksen, joka estää sen käyttöä. En muista, koska olisin viimeksi avannut televisiota. Läppäriä käytän vaan opetusvideoiden katsomiseen”, Nurmela sanoo.

Forest-sovellus pakottaa pysymään erossa älypuhelimesta. Sovelluksessa virtuaalimetsään kylvetään siemen. Jos Nurmela ei koske puhelimeen, siemenestä kasvaa puu.

Yksiön vessa on vuorattuna valkoisiin muistilappuihin. Sängyn ylle liimattu motivaatiovalas muistuttaa päämäärästä. Aina välillä Nurmela herää öisin mutisten lakipykäliä.

Päivät alkavat valmennuskurssilla. Sitten on lounastauon aika, jonka jälkeen lukeminen jatkuu. Vapaa-aika alkaa yleensä noin kahdeksalta illalla, mutta aina välillä lukemisessa venähtää puoleen yöhön.


Valmennuskeskuksen kurssipäällikön Tero Laihon mukaan viimeisinä viikkoina ennen pääsykoetta pitäisi keskittyä itselle vaikeisiin aihealueisiin.

”Ihminen lukee usein huomaamattaan mielekkäitä ja helppoja aiheita, jotka tuntuvat selkeiltä. On äärimmäisen tärkeää opiskella nimenomaan vaikeita osa-alueita”, Laiho sanoo.

Toinen neuvo luku-urakkaan on erilaisten lukutekniikoiden kokeilu. Laiho on työskennellyt 12 vuotta kauppatieteellisen valmennuskurssien parissa ja huomannut, että korkeakouluhakija lukee usein vanhoilla tutuilla tavoilla. Pinttyneet tavat eivät välttämättä ole tehokkaita. Tärkeää on löytää tapa, jolla asiat painuvat oikeasti mieleen.

Itseluottamus omaan osaamiseen on ratkaisevaa, mutta liika luotto voi olla haitallista.

”Hyvänolontunne on vaarallinen. Kokeen lähestyessä ei saa himmailla, vaikka tuntuisi, että osaa tarpeeksi hyvin”, Laiho sanoo.

Pieni paine pääsykokeesta motivoi hakijaa, mutta tieto korkeakoulupaikkojen määrästä suhteutettuna hakijoiden määrään on lähes poikkeuksetta uuvuttava.

”Positiivinen stressi vie lukijaa eteenpäin. Liian voimakas stressi voi aiheuttaa epäonnistumisen pääsykokeessa”, Laiho sanoo.


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan tavallisimpia stressioireita korkeakouluun hakevalla nuorella ovat univaikeudet. Stressi voi oireilla myös esimerkiksi erilaisin säryin ja kivuin.

Jos korkeakouluhakija on aikaisemmissa opinnoissaan tuntenut voimakasta ahdistusta tai stressiä, on hyvä valmistautua koetilanteeseen henkisesti. Jokaisen kannattaa miettiä omaa reagoimistaan stressitilanteissa.

”Jos stressi käy liian voimakkaaksi korkeakouluhaun aikana, kannattaa hakeutua hoitoon”, Timo Partonen sanoo.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön vuonna 2016 julkaiseman tutkimuksen mukaan joka kolmas korkeakouluopiskelija kokee kovaa stressiä. Kouluterveyskyselyiden mukaan lukiossa opiskelevat tytöt kokevat koulu-uupumusta kaksi kertaa poikia enemmän.

Toisen asteen oppilaitoksesta valmistuneet eivät kuulu enää opiskeluterveydenhuollon piiriin, eivätkä vielä saa terveydenhoitopalveluita korkeakouluopiskelijoina. Mielenterveydellisissä asioissa tulee niin kutsuttujen välivuosien aikana lähestyä omaa terveysasemaa.

”Mielenterveysongelmat tulevat usein esiin jo murrosiässä, joten hoitoa tarvitsevalla korkeakouluhakijalla on toivottavasti jo toimiva hoitosuhde olemassa”, Timo Partonen sanoo.

Pääsykoetilanteessa kannattaa Partosen mukaan keskittyä vain itseensä ja kokeeseen sekä unohtaa muut salissa istuvat.

Korkeakoulupaikkoja riittää Suomessa vain kolmasosalle hakijoista. Epäonnistuminen pääsykokeessa voi olla valtava pettymys. Varsinkin, jos valmistautuminen on kestänyt monta kuukautta.

”Moni ymmärtää vasta pääsykoesalissa, ettei tehnyt tarpeeksi töitä koetta varten. Vaikka korkeakoulupaikkaa ei irtoa heti, lukemiseen käytetty aika on hyvä pohja seuraavaa hakukertaa varten”, Laiho sanoo.

Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykokeeseen on nyt noin kaksi viikkoa aikaa. Vaikka Nurmela on jo kerran selättänyt yliopiston pääsykokeet, luku-urakan viime hetkillä meinaa iskeä paniikki. Muistettavaa materiaalia on yli 700 sivua.

Kun koe ahdistaa, Nurmela lohduttautuu sillä, että oikeustieteellisen tiedekunnan hakusysteemi ei suosi ketään. Kaikilla hakijoilla on 7 viikkoa aikaa opetella samat materiaalit.

Aikaisemmat kokemukset koetilanteista rauhoittavat mieltä.

”Pääsykokeet eivät toisaalta eroa ylioppilaskirjoituksista. Molemmissa paniikissa olevat ihmiset kirjoittavat kynät sauhuten isossa salissa.”

Korkeakoulupaikoista on kova kilpailu

Tämän kevään yhteishaun hakijamäärä oli koko maassa yhteensä 151 600. Aloituspaikkoja on noin 49 300, joista vähän yli puolet on ammattikorkeakouluissa.

Neljä suosituinta yliopistoa olivat korkeakoulujen yhteishaussa Helsingin, Turun, Tampereen ja Jyväskylän yliopistot. Helsingin yliopistoon jätti hakemuksen yhteensä 23 187 hakijaa. Turun yliopistoon haki 18 994. Tampereen yliopistoon oli koko yhteishaussa yhteensä 16 874 hakijaa. Jyväskylän yliopistoon haki 14 556.

Yliopistojen suosituimpia koulutusaloja olivat tänä keväänä lääketieteellinen, teatteri- ja tanssi- sekä musiikkiala. Ammattikorkeakouluissa suosituimmat alat olivat sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala sekä tekniikan ja liikenteen ala.

Helsingin ja Tampereen yliopistojen suosituimmat hakukohteet olivat lääketieteelliset tiedekunnat. Koko maan lääketieteellisiin tiedekuntiin oli yhteensä 7 215 hakijaa.

Turussa suosituin hakukohde oli Turun kauppakorkeakoulu, johon pyrki 4 303 hakijaa. Jyväskylän yliopiston suosituin hakukohde oli psykologia, johon haki 1 862.

Korkeakoulujen tulee varata suuri osa aloituspaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaisia hakijoita oli 82 prosenttia kaikista hakijoista.

Valintakokeet ovat käynnissä ympäri maan. Kaikkien valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 30. kesäkuuta.

Fakta

Jessiina Nurmelan vinkit loppumetreille


 Älä panikoi. Hengittele syvään.

 Muista, että pääsykokeisiin on lyhyt aika. Sen jaksaa paahtaa turbovaihteella.

 Nuku kunnolla. Jos et nuku, et opi.

 Käytä eri lukustrategioita. Tee muistiinpanoja vaikka vessan seinälle. Jos opit kuulemalla, äänitä. Suunnittele omaa lukemistasi ja varmista, että luet kaikkia materiaaleja tarpeeksi.

 Tärkeimpänä, usko itseesi. Puoliteholla lukemisessa ei ole järkeä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääsykokeet
 • Opiskelu
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  5. 5

   HSTV:n suora lähetys käynnissä: Turun uhreja muistetaan Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  6. 6

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat