Kotimaa

Arkkitehtiopiskelija Juuso Horellin uudessa omakotitalossa on 67 neliötä eikä lainkaan olohuonetta – kodinrakentajien uusi polvi haluaa pieniä taloja

Valkeakoski perusti kokonaisen messualueen alle sataneliöisille omakotitaloille.

Kodinrakentajia kiinnostavat nyt pienet omakotitalot – reilusti alle sataneliöiset tai jopa noin 50 neliömetrin kokoiset.

Syyksi alalla nähdään halu vähentää rakentamiskustannuksia, halu muuttaa pieneen omakotitaloon mieluummin kuin kerrostaloon ja halu elää tehokkaissa neliöissä.

Valkeakosken kaupunki uskoo ilmiön olevan jo niin vetävä, että se perusti ja kaavoitti kokonaisen kortteliston uusille, pienille omakotitaloille, jotka maksavat parisataatuhatta euroa tai jopa vähemmän. Talot esitellään elokuussa pienten talojen näyttelyssä, joka lienee laajuudessaan ensimmäinen Suomessa.

”Kun Valkeakoskella oli vuonna 2014 yhden hengen asuntokuntia yli 41 prosenttia, niin mihin tarvitaan 300 neliön taloja? Vähemmälläkin pärjää”, sanoo kaupunginjohtaja Jukka Varonen.


Talovalmistajat näkevät saman ilmiön. Esimerkiksi Omatalo-yhtiön toimitusjohtaja Tapio Pitkänen sanoo, että nyt kiinnostavat nimenomaan hyvin pienet omakotitalot.

”Ne herättävät erinomaista kiinnostusta.”

Yhtiö ei ole esillä Valkeakosken näyttelyssä, mutta Pitkäsen puhe tuo painoa myös Valkeakosken markkinointitempaukselle.

Hänen mukaansa pienet omakotitalot ovat vaihtoehto vuokra-asunnolle kerrostalossa. Omatalon pienin talomalli on 48-neliöinen. Pitkänen laskee, että Omatalo myy vuodessa yli viisikymmentä alle 90-neliöistä taloa.

”Me haluaisimme edustaa sellaista asumismallia, jossa keskituloinen perhe voisi samalla rahalla, jolla se maksaa vuokraa, pystyä ostamaan itselleen pientaloasunnon.”

Hän vertaa 150 000–200 000 euroa maksavaa pientaloa samanhintaiseen kerrostaloasumiseen Etelä-Suomen kasvukeskusten liepeillä.

”On niin monta tyyliä elää, jotka sopivat pientaloasumiseen. On koiraihmisiä, jollain on moottoripyörä, joku harrastaa maastopyöräilyä tai pesukone laulaa yötä päivää, kun on urheiluharrastuksia. Olemme nähneet, että tällaiselle on valtava kysyntä.”

Myös toinen suuri talovalmistaja Kastelli näkee kovaa kysyntää pienille, esimerkiksi alle 90 neliön taloille. Sekään ei ole mukana Valkeakosken messuilla.

”Talojen keskikoot pienenevät, se on fakta. Viime vuonna omakotitalon keskikoko oli 140 neliötä, ja se on pienentynyt noin neliön vuodessa”, sanoo liiketoimintajohtaja Jukka Vaaramo Kastellilta.

”Näitä 70–90-neliöisiä menee paljon. Me toimitamme niitä ihan ison määrän vuodessa.”

Vaaramon mukaan tilanne on muuttumassa niin, että esimerkiksi 80-neliöistä omakotitaloa ei pidetä enää pienenä.

Yksi syy on se, että perheet pienenevät. Toinen on se, että omakotiasujat haluavat asua omakotitalossa sittenkin, kun lapset ovat muuttaneet pois.

Syitä ovat myös tilojen tehokkuus ja esimerkiksi siivoamisen helppous.

”Nuorempi porukka taas ei halua laittaa taloon niin hirveästi rahaa. Pannaan vain se, mikä on tarpeen.”

Valkeakoski haluaa messuillaan tuoda esiin esiin uudenlaista rakentamista, jossa pääosassa eivät enää ole satojen neliöiden linnat. Hanke korostaa edullisuutta, uusiutuvan energian käyttöä, talojen muunneltavuutta ja rakentamista ilman määräyksiä.

Kun nyt toukokuussa kävelee messualueella, talojen koot ovat nähtävissä, vaikka vasta osa on valmiita. Ulospäin ne eivät näytä poikkeuksellisen pieniltä, mutta eroa on, jos vertaa katunäkymää asuntomessukatuun.

Tällaiset talot sopisivat esimerkiksi täydennysrakentamiseen kaupunkikeskustojen liepeille, koska yhdelle normaalikokoiselle tontille saisikin mahtumaan kaksi taloa.

Asukkaiden yksityisyydestä on pyritty huolehtimaan talojen sijoittelussa esimerkiksi niin, että yhdessä tyyppitalossa ei ole jokaisella seinällä ikkunoita.

Sisältä talot näyttävät tavallisilta olohuoneen, keittiön, makuuhuoneiden ja muiden tilojen kokonaisuuksilta. Puuttuu vain se tavallisilla asuntomessuilla nähtävä, niin neliöinä kuin kuutioinakin valtava joutotila.

Alueen reunalla seisoo messujen todennäköisesti kiinnostavin kohde eli kiilamainen, kaksikerroksinen hirsitalo. Sen on suunnitellut arkkitehtiopiskelija Juuso Horelli, 29, joka muuttaa siihen vaimonsa ja pienen lapsensa kanssa.

”Siinä on 67 neliötä, ja se riittää meidän perheellemme”, Horelli sanoo.

Taloon ei tule olohuonetta. Sen sijaan siinä on paljon erilaisia pieniä huoneita tai soppia, joiden keskellä on iso, avoimempi tila. Kulman ”miesluolasta” voi joskus tulla lapsen huone.

”Ajatus on, ettei siitä tule kuitenkaan sellaista huonetta, johon lapsi voi linnoittautua mukavuuksien keskelle.”

 

Fakta

Esillä 15 pientä taloa


 Valkeakosken talonäyttelyssä 4.–13.8.2017 on esillä viisitoista 60–90 neliön kokoista pientaloa.

 Näyttely pidetään Länsi-Lintulan asuinalueella, joka sijaitsee Lintulan vuoden 2009 asuntomessualueen vieressä.

 Pääsyliput maksavat kymmenen euroa ja sisältävät pysäköinnin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Asuminen
 • Omakotitalot
 • Valkeakoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  8. 8

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Suomalaisfirman uutuus: Nokia-puhelin, jolla voi ottaa selfien ja tavallisen kuvan yhtä aikaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää