Kotimaa

Sadat järvet ovat niin surkeassa kunnossa, ettei niissä voi uida – länsisuomalaiseen järveen kaadettiin viimeisenä keinona 200 tonnia kemikaaleja

Suomessa on yli 300 huonokuntoista pikkujärveä.

Littoistenjärven sinilevätilanne on riistäytynyt viime vuosina niin pahaksi, että järvi on ollut huonommassa kunnossa kuin yli sataan vuoteen. Sinileväkukinnoista varoittavat kyltit seisovatkin varsinaissuomalaisen järven uimarannoilla aina kesäaikaan.

Liedon ja Kaarinan rajalla sijaitsevan järven rehevöitymistä on yritetty estää muun muassa hoitokalastuksella ja lisäämällä veden happipitoisuutta. Vastaavia kunnostustoimia on tehty Suomessa satoihin järviin.

”Aiemmat toimet eivät ole täällä tehonneet, vaan järven tilanne on mennyt huonommaksi ja huo­nom­maksi”, projekti­päällikkö Milja Vepsäläinen Vahanen Environment Oy:stä kertoo.

Kun muut kunnostuskeinot eivät ole tepsineet, Littoistenjärven osakaskuntien hoitokunta päätti ottaa käyttöön järeimmän aseen eli kemiallisen kunnostuksen.

Tällä viikolla järveen ruiskutetaan kahden vuorokauden aikana noin 200 tonnia saostuskemikaalia.

Alumiinikloridi kulkee vähitellen vesimassojen läpi ja saostaa vedessä olevan fosforin. Kemikaali ja fosfori vajoavat järvenpohjaan ja kiinnittyvät sedimenttiin.

”Vaikutukset näkyvät jo kahdeksan tunnin kuluttua. Tarkoituksena on, että vedessä oleva fosfori saataisiin sidottua pysyvästi sedimenttiin”, Vepsäläinen kertoo.


Suomessa on yli 300 huonossa kunnossa olevaa pikku järveä ja yli sata välttävässä tilassa olevaa järveä. Useat huonokuntoisista järvistä ovat niin huonossa kunnossa, että niissä ei kannata uida kesäisin.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan kemiallinen puhdistus sopii hyvin Littoistenjärven kaltaiseen järveen, jossa fosfori ei ole peräisin ulkoisesta kuormituksesta, kuten maataloudesta, vaan sen lähde on sisäinen.

”Fosforikäsittelyn tehokkuus riippuu ulkoisen kuormituksen määrästä. Jos järveen valuu paljon fosforia muualta, käsittelyn vaikutus jää lyhyeksi”, vanhempi tutkija Ilkka Sammalkorpi Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Littoistenjärvessä fosforia on liuennut veteen pohjan sedimenteistä. Fosforia liukenee kesäisin kun veden ph-arvo nousee.

Suomessa on vähintään kymmeniä järviä, jotka voisivat hyötyä kemiallisesta puhdistuksesta. Toimenpide tulee kalliiksi, joten järven kunnostuskeinona se on usein viimeinen. Puhdistus kun voi maksaa järven koosta riippuen jopa satojatuhansia euroja. Littoistenjärven puhdistus maksaa jälkihoitoineen yli 200 000 euroa.

Yli 50:tä suomalaisjärveä on puhdistettu kemiallisesti 1990-luvun loppupuolelta alkaen. Puhdistukset ovat keskittyneet niihin järviin, jotka ovat asutuksen lähellä. Maailmalla kemikaalipuhdistusta on käytetty yli sataan järveen.

Kokemäkeläisen Veijo Ojansuun yritys on erikoistunut puhdistuksiin. Puhdistuksen avulla järven fosforipitoisuus saadaan laskemaan jopa yli 80 prosenttia.

”Aloitimme puhdistustyöt vuonna 1999 Ilmiinjärvellä Kokemäellä. Kaikki puhdistamamme järvet ovat pysyneet hyväkuntoisina”, Ojansuu kertoo.

Nyt miehen yritys urakoi Littoistenjärvellä kahdella ruiskuveneellä.

”Aineen levittämisessä on haasteellista se, miten tuuli liikuttaa vesimassoja. Tämän takia järvellä tehdään mittauksia myös projektin aikana”, Ojansuu kertoo.

Osa Littoistenjärven lähellä asuvista oli niin huolissaan puhdistussuunnitelmasta, että verkkoon perustettiin nettiadressi. Ilkka Sammalkorpi kertoo, että puhdistuksesta ei koidu ihmisille riskejä.

”Juomavettämmekin käsitellään alumiinikloridilla”, hän painottaa.

Toimenpiteellä ei ole myöskään pitkäkestoisia vaikutuksia ympäristölle. Käsittely voi aiheuttaa jonkin verran kalakuolemia ja järven uppokasvillisuus todennäköisesti lisääntyy.

”Jos kaloja kuolee, meillä on talkooporukka keräämässä kalat rannoilta. Jos lintu syö kuolleen kalan, linnulle ei aiheudu terveysvaaraa. Lähikoulusta jopa pyydettiin, josko he saisivat kaloja preparoitavaksi”, Milja Vepsäläinen kertoo.

Littoistenjärvi on uintikuntoinen äitienpäivänä. Tänä kesänä käsittelyn jäljet vielä näkyvät, sillä vedessä on alumiinihydroksidisakkaa.

”Vesimassassa voi nähdä valkoista höttöä, joka ei ole terveydelle haitallista vaan on ainoastaan visuaalinen haitta”, Vepsäläinen kertoo.

 

Fakta

Rehevöityneen järven kunnostukseen on useita menetelmiä


 Suomalaisten järvien tila on parantunut huomattavasti 1970-luvulta alkaen.

 Jopa viidesosa järvien pinta-alasta on kuitenkin vielä rehevöitynyt.

 Rehevöityneen järven kunnostusmenetelmiä on useita: ulkoisen kuormituksen vähentäminen, vesikasvien poisto, hoitokalastus, hapetus, ruoppaus sekä vedenpinnan nosto.

 Fosforin saostus kemiallisesti on haastavin menetelmä. Se vaatii ympäristöluvan ja maksaa jopa satoja tuhansia euroja.

 Fosforin saostusta on testattu myös virtaavassa vedessä. Turun Paattistenjokeen annosteltiin rautaa sisältävää nestemäistä kemikaalia. Sen havaittiin sitovan noin 80 prosenttia joessa olevasta fosforista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Järvet
 • Rehevöityminen
 • Sinilevä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Halla-ahon mukaan poliitikot ovat kyvyttömiä ratkaisemaan maahanmuuttoa: ”Tarjoavat malttia ja halauksia”

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ja kaksi muuta miestä vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä

  8. 8

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  10. 10

   Jalankulkijoiden päälle Helsingissä Jaguarilla kaahannut yliajaja vangittiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun muut autonvalmistajat hehkuttavat sähköautojaan, BMW:n teho-osasto tekee jotain aivan muuta: Uudessa M5:ssä on 600 hevosvoimaa
  3. Amerikkalaistutkimus: Lemmikki ei lisääkään suoraan lapsen hyvinvointia – Koiran tai kissan avulla voi käsitellä vaikeita tunteita, sanoo lastenpsykiatri
  4. Turun puukotusten pääepäilty ja kaksi muuta miestä vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä
  5. Johaug pääsi varsin vähällä – CAS pelasti silti hiihdon ja antidopingtyön uskottavuuden
  6. Halla-ahon mukaan poliitikot ovat kyvyttömiä ratkaisemaan maahanmuuttoa: ”Tarjoavat malttia ja halauksia”
  7. Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä
  8. Tutkimus: ”Huono”, eli alipalkattu, liian valvottu ja tyytymättömyyttä herättävä työ aiheuttaa pahoinvointia merkittävästi enemmän kuin jatkuva työttömyys
  9. Taiteilija Ilona Rista teki jo toisen puuteoksen Euroopan hiukkasfysiikan tutkimus­keskukseen Cerniin
  10. Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi
  11. Poliisi paljasti metamfetamiinin maahantuontiliigan – Huume tuotiin Virosta, yksi isoimmista myyjistä asui Vantaalla
  12. Näytä lisää