Kotimaa

Väitös: Oikeuden­käynneistä ei saa tulla yläluokan nautinto – hävityn jutun kuluista selviämiseksi voi jopa joutua myymään asuntonsa

Käräjätuomari Satu Saarensola perää tuomareilta aktiivisempaa otetta kuluista päätettäessä.

Kohtuuttomiksi paisuneita oikeudenkäyntikuluja voitaisiin saada kuriin tuomareiden aktiivisuudella ja oikeusprosessien määrätietoisella suunnittelulla.

Tähän tulokseen päätyy käräjätuomari Satu Saarensola väitöstutkimuksessaan Oikeudenkäyntikulut ja kohtuullisuus, joka tarkastettiin Turun yliopistossa lauantaina.

Saarensola on tutkinut erityisesti kulujen jakautumista jutuissa, joissa asianosaiset ovat taloudellisesti tai muulla tavalla epätasa-arvoisessa asemassa. Tyyppiesimerkki tällaisesta on oikeudenkäynti, jossa tavallista ihmistä vastassa on iso yritys. Riidat voivat liittyä esimerkiksi työsuhteeseen, kuluttaja-asioihin tai vakuutuskorvauksiin.

Saarensolan mukaan Suomeen on liiankin vahvasti juurtunut periaate, että häviäjä maksaa omien kulujensa lisäksi voittajan oikeudenkäyntikulut. Tämän periaatteen kaavamainen soveltaminen johtaa kohtuuttomuuksiin erityisesti tilanteissa, joissa osapuolet eivät ole tasavertaisessa asemassa.

Oikeudenkäyntikulut saattavat kasvaa helposti kymmeniin- tai jopa satoihintuhansiin euroihin. Saarensola nostaa esille tapauksen, jossa Finanssivalvonnan työntekijä vei työnantajansa käräjille syrjinnästä.

Naisen oma asianajaja laskutti jutun hoitamisesta 26 000 euroa. Finanssivalvonta palkkasi kaksi liikejuristia isosta helsinkiläisestä asianajotoimistosta. Sen lasku oli 146 000 euroa.

Jos nainen olisi hävinnyt jutun, hän olisi todennäköisesti joutunut myymään asuntonsa selvitäkseen kuluista. Nainen kuitenkin voitti jutun.

Kun häviäjän maksettavaksi tulevat oikeudenkäyntikulut voivat nousta kymmeniintuhansiin euroihin, riski alkaa olla keskituloiselle liian suuri, Saarensola huomauttaa. Silloin tuomioistuimet eivät enää voi hoitaa tehtäväänsä oikeusturvan toteuttajana.

Sekä perustuslaissa että kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa on turvattu jokaisen oikeus viedä asiansa tuomioistuimeen.

Sen vuoksi riitaprosessi ei voi kutistua yläluokan nautinnoksi, vaan kulut täytyy jakaa niin, että oikeudenmukaisuuden ja kohtuullisuuden kriteerit täyttyvät edes jotenkin, Saarensola huomauttaa.

Saarensola perää tuomareilta aktiivisempaa otetta kuluista päätettäessä. Laissa on säännös, jonka mukaan oikeudenkäyntikuluja voidaan kohtuullistaa. Tällainen tilanne saattaa tulla kyseeseen erityisesti silloin, kun osapuolten välillä on vallan epätasapaino.

Saarensola rohkaisee tuomareita soveltamaan säännöstä nykyistä enemmän. Tähän asti soveltaminen on hänen tutkimuksensa mukaan ollut harvinaista ja sattumanvaraista.

Joskus kuluja on kohtuullistettu voimasuhteiltaan yhtä vahvojen kesken tai jopa niin, että vahvempi on saanut hyötyä heikomman kustannuksella.

Tuomareiden pitäisi Saarensolan mielestä myös tutkia kriittisesti asianajajien ja muiden asiamiesten laskuja, vaikka vastapuoli ei olekaan kyseenalaistanut niitä.

Yli 20 vuotta tuomarina toiminut Saarensola on huomannut, että asiamiehet eivät hevin kyseenalaista kollegansa kuluvaatimusta. Kyseenalaistaminen voisi olla asiamiehelle kiusallista: se saattaisi tulla bumerangina takaisin samassa tai jossain seuraavassa oikeudenkäynnissä.

Saarensolan mielestä kulukysymys sivuutetaan oikeudenkäynnissä yleensä liian pikaisesti.

”Laskun määrän spontaani myöntäminen voi johtua siitä, että käsittelylle jää liian vähän aikaa, ja myös siitä, että tuomioistuin ei käytä kyselyoikeuttaan. Vaikka kulukysymys on vain sivutuote, kulujen määrä on huomattava. Ei sitä voi sivuuttaa minuutin tai parin keskustelulla.”

Saarensola muistuttaa, että lain mukaan voittajalle korvataan vain tarpeelliset kulut. Tuomioistuimella saattaa kokemuksensa takia olla asianosaisia ja heidän asiamiehiään parempi käsitys siitä, millaisia oikeudenkäyntikuluja vastaavissa jutuissa yleensä tuomitaan.

Sen takia on Saarensolan mielestä perusteltua, että tuomioistuin viime kädessä huolehtii siitä, ettei kukaan joudu vastuuseen muista kuin tarpeellisten toimenpiteiden aiheuttamista kohtuullisista kuluista.

Tarpeettomien ja kohtuuttomien kulujen karsiminen edellyttää Saarensolan mukaan muutosta ”jokseenkin passiiviseksi osoittautuneessa suomalaisessa tuomioistuinkulttuurissa”. Hänen mielestään tarvitaan myös lainmuutoksia.

”Muutosta ei voida jättää vain asennetasolla tapahtuvan mahdollisen kehityksen varaan.”

Saarensola ottaisi mallia Norjasta, jossa tuomari laatii suunnitelman riita-asian joutuisaksi käsittelemiseksi heti sen jälkeen kun asia on tullut vireille. Tavoiteaikataulu on sitova, ja siitä poiketaan vain erityisistä syistä.

”Suomessa laki velvoittaa nykyisin antamaan arvion käsittelyaikataulusta, mutta minun tiedossani ei ole, että arvioita annettaisiin. Meillä ei ole sellaista ajattelua, että jutun elinkaari päätettäisiin alkuvaiheessa. Helposti jää kulloisenkin asian ja tuomarin työtilanteen varaan, miten asia tuomioistuimessa etenee.”

Britanniasta Saarensola ottaisi mallin, jonka mukaan tuomioistuin hyväksyisi etukäteen avustajien laatimat kustannusarviot. Toisin kuin esimerkiksi rakennushankkeessa, oikeudenkäynnin alkaessa ei vielä tiedetä, kuka kuittaa laskun.

”Sen vuoksi riita-asioissa on vähintäänkin samanlainen tarve kontrolloida kuluja kuin rakennusprojektissa.”

Saarensola kertoo, että hän on erityisesti sovinnon edistämistilanteissa tavannut kysyä osapuolilta, mitkä ovat senhetkiset kulut.

”Silloin kummallakin on mahdollisuus arvioida, mitkä ovat asian sopimisen edut verrattuna siihen, että asiaa lähdetään ajamaan eteenpäin ja syntyy riskejä.”

Fakta

Satu Saarensolan ehdotuksia oikeuskulujen hillitsemiseksi


 Tuomareiden pitäisi aktiivisesti pitää huolta siitä, että voittajan kuluiksi hyväksyttäisiin vain tarpeelliset kulut.

 Tuomareiden pitäisi rohkeammin kohtuullistaa kuluja erityisesti silloin, kun osapuolet ovat taloudellisesti tai muuten epätasa-arvoisessa asemassa.

 Tuomioistuimet pitäisi velvoittaa tekemään suunnitelma riita-asian aikataulusta heti, kun asia tulee vireille. Aikataulu olisi sitova.

 Tuomioistuimet voisivat etukäteen hyväksyä osapuolten asiamiesten laatimat kuluarviot.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeudenkäynnit
 • Väitökset
 • riita
 • korvaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  2. 2

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  3. 3

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Mannerheimintien ja Kaivokadun kulmassa ajolanka pudonnut raiteille, koko raitioliikenne sekaisin

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  9. 9

   Trump moittii etelävaltioiden sotilaiden patsaiden poistamista: ”Upean maamme historia ja kulttuuri hajotetaan”

  10. 10

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää