Kotimaa

Valtuustoon yritysten tuilla vai omilla rahoilla? HS selvitti, mistä eniten vaalirahaa käyttäneiden valittujen varat ovat peräisin

Osa ehdokkaista haluaa välttää kaikkia sidonnaisuuksia, osa ei näe salaisessakaan yritysrahoituksessa ongelmia.

Suurimpien vaalibudjettien avulla valtuustoon tai varalle päässeiden rahan lähteissä on suuria eroja, selviää Helsingin Sanomien selvityksestä. Osa poliitikoista on kampanjoinut yritysten lahjoituksilla, osa yksityishenkilöiden tuella ja osa on maksanut koko laskun omasta pussistaan.

Helsingin Sanomat kävi lävitse vaalirahailmoituksia tämän viikon alussa, kun noin puolet kesäkuussa aloittavista yli 17 000 valtuutetusta tai varavaltuutetusta oli tehnyt vaalirahoitusilmoituksensa.

Tarkastelussa olivat suurimman eli yli 15 000 euron vaalibudjetit. Summat ovat yli kymmenkertaisia keskimääräiseen vaalibudjettiin verrattuna, sillä rahaa käyttäneet ja vaalibudjettinsa ilmoittaneet olivat kuluttaneet vaaleihin keskimäärin 1 450 euroa.


Valtuustoihin tai varalle valituilla on vielä kolmisen viikkoa aikaa tehdä ilmoitus, sillä sen tulee olla perillä viimeistään maanantain 12. 6. kuluessa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kokonaan omalla rahalla kampanjansa teki muun muassa kokoomuksen Pia Pakarinen, joka sijoitti vaaleihin 19 000 euroa kuluneen valtuustokauden palkkioita.


”En halua jäädä kiitol­lisuuden velkaa kenellekään tai millekään. Olen kokenut, että näin minun on helpompi toimia”, Pakarinen sanoo.

Pakarinen on kesäkuussa siirtymässä apulaispormestariksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle, joten sidonnaisuuksista erossa pysyminen saattoikin olla viisasta.

”Ehdokkailla on erilaisia tyylejä käydä kampanjaa enkä arvostele niistä mitään. Jokainen valitsee itselleen sopivimman”, Helsingin seudun Kauppakamarissa johtajana kolme vuotta työskennellyt Pakarinen sanoo.

Täysin toisenlaiseen ratkaisuun kampanjassaan päätyi kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Juha Hakola, joka on siviiliammatiltaan Helsingin poliisin ylikomisario. Hänen kampanjastaan 94 prosenttia tuli yritysten lahjoituksina.


Kaikkien yritysten lahjoitukset jäivät alle 800 euron rajan, joten Hakolan ei ole pakko kertoa lahjoittajien nimiä vaalirahoitusilmoituksessa. Hakolan käytäntö oli sama myös 2012 kuntavaaleissa.

Rahat keräsi hänen tukiryhmänsä Turvallisen Huomisen Suomi ry, johon tulleet lahjoitukset ovat kaikki alle 800 euron pakollisen ilmoitusrajan sekä 2012 että 2017 vaaleissa.

”Sitä [yrityslahjoittajan nimen] julkistusta ei voi tehdä, koska lain mukaan vain 800 euron ja sen ylittävät lahjoitukset pitää ilmoittaa. Jos pienempien summien lahjoittajat halutaan esiin, niin lainsäätäjän pitää muuttaa lakia”, Hakola perustelee.

Valtiontalouden tarkastusvirastosta kerrottiin keskiviikkona kuitenkin, että vaalirahan lahjoittajalta on pyydettävä suostumus vain yksityishenkilön nimen ilmoittamiseen. Vaalituen saaja, kuten Juha Hakola, voi siis halutessaan ilmoittaa kaikki yritystuen antajat.

Hakolan 2017 vaalirahoitusilmoitus sisältää yksityishenkilöiltä saatua tukea yhteensä 400 euroa ja yrityksiltä saatua tukea yhteensä 14 800 euroa.

Hakola ei näe mitään ristiriitaa siinä, että piiloon jäävät yritykset maksoivat valtaosan korkean poliisiviranomaisen kampanjasta.

”Tähän [rahoitusasiaan] on turha sekoittaa poliisityötä, ja pystyn pitämään nämä asiat erossa toisistaan”, sanoo Hakola, jonka mukaan tukijat voivat itse halutessaan ilmoittaa lahjoituksensa.

Hakolan mukaan suurin osa rahoituksesta tulee talous- ja turvallisuusseminaareista, joita tukiyhdistys järjestää.

”Ne ovat pienyrityksiä, jotka vakiintuneen käytännön mukaan ottavat osaa turvallisuusseminaareihin”, Hakola sanoo.

Pelkkien lain minivaatimusten täyttäminen ei ole poikkeuksellista: HS:n läpi käymistä ja eniten rahaa käyttäneistä valtuutetuista ja varavaltuutetuista yksikään ei ilmoita sellaisen yrityksen nimeä, joka on lahjoittanut alle 800 euron tuen.

Suurimman vaalibudjetin, lähes 60 000 euroa, on tähän mennessä ilmoittanut kokoomuksen uusi kuntavaltuutettu ja tuleva pormestari Jan Vapaavuori. Ennakkoilmoituksen mukaan yli 800 euron summat ovat hänelle antaneet Matti Vuoria (1 000 euroa) ja Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland sr (2 000 euroa).

Suurin osa eli 73 prosenttia Vapaavuoren vaalibudjetista koostui yksityishenkilöiden lahjoituksista.

Vapaavuoren budjetti on kaksinkertainen tämänhetkiseen kakkoseen Risto Rautavaan (kok) verrattuna. Vapaavuoresta poiketen Rautava sijoitti kampanjaan myös omaa rahaa (18 000 euroa), kun taas yritykset rahoittivat häntä noin 13 000 eurolla.

Valtaosa valtuustoon tai varavaltuutetuiksi valituista on tehnyt vaalityötä alle 800 euron budjetilla, vaalirahoitusilmoituksista selviää. Heitä oli alkuviikosta 7 380, kun ilmoituksia oli yhteensä jätetty 8 422 kappaletta.

Ilman rahaa eli nollabudjetilla kampanjan teki viikon alun ilmoitusten mukaan 240 valtuutettua tai varavaltuutettua. Rahoitusta valvoo ja ilmoituksen kerää nykyisin Valtiontalouden tarkastusvirasto.

 

 

Fakta

Yritysten antaman tuen saa aina ilmoittaa


 Ilmoitusvelvollinen vaalirahoituksestaan on kuntavaaleissa valtuutetuksi tai varavaltuutetuksi valittu.

 Ehdokkaan ilmoitettava erikseen kunkin yksittäisen tuen arvo ja sen antajan nimi, jos tuen arvo on vähintään 800 euroa.

 Jos tuen arvo on alle 800 euroa, tuen saaja saa halutessaan aina ilmoittaa yrityslahjoittajan, yhdistyksen tai yhteisön nimen.

 Jos yksityishenkilö on antanut alle 800 euroa, ilmoittamiseen on pyydettävä hänen lupansa.

 Vaalirahoitusilmoitus on tehtävä viimeistään 12. kesäkuuta siinäkin tapauksessa, että ilmoitusvelvollisella ei ole ollut kampanjakuluja tai ilmoitettavaa vaalirahoitusta.

 Vaalirahoitukseen kuuluvaksi tueksi luetaan rahana, tavarana, palveluna tai muulla vastaavalla tavalla saadut suoritukset.

 Tukena ei kuitenkaan pidetä tavanomaista talkootyötä, josta ei makseta palkkaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaalirahoitus
 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  4. 4

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  5. 5

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  6. 6

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  7. 7

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  8. 8

   Masennuslääke mahdollisti minulle koulutuksen ja ammatin – aamuisin otan pienen tabletin ja elän hyvää elämää

  9. 9

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  10. 10

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää