Valikko
Kotimaa

Rattijuopumuksesta voi saada Ahvenanmaalla 12-kertaisen ajokiellon muuhun Suomeen verrattuna – korkein oikeus tutkii, rikkooko se perustuslakia

Ahvenanmaalla ajokiellon vähimmäiskesto on vuosi, Manner-Suomessa kuukausi.

Ahvenanmaan ajokieltojen moninkertaiset pituudet muuhun Suomeen verrattuna joutuvat korkeimman oikeuden (KKO) tarkasteltaviksi. KKO tutkii, rikkovatko ajokieltojen pituudet Ahvenanmaalla perustuslaissa turvattua yhdenvertaisuutta.

Manner-Suomessa asuva mies jäi maaliskuussa 2016 kiinni rattijuopumuksesta Ahvenanmaan Lumparlandissa. Tarkkuusalkometrin puhalluksessa hänen uloshengitysilmassaan oli 0,26 milligrammaa alkoholia litrassa. Tämä vastaa vajaata 0,6:ta promillea ja on juuri yli rattijuopumusrajan.

Mies hyväksyi, että hänet tuomitaan kirjallisessa menettelyssä. Hän sai Ahvenanmaan käräjäoikeudessa 45 päiväsakkoa eli yhteensä 945 euroa sakkoa.

Sakon lisäksi mies tuomittiin vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi ajokieltoon. Tästä hän valitti Turun hovioikeuteen.

Hovioikeus käsitteli asiaa vahvennetussa kokoonpanossa seitsemän tuomarin voimin. Presidentti Kenneth Nygårdin johtama kokoonpano päätti lyhentää ajokieltoa äänin 4–3.

Hovioikeus huomautti, että Manner-Suomessa mies olisi vallitsevan oikeudenkäytännön mukaan saanut kahden tai kolmen kuukauden ajokiellon. Ero Ahvenanmaan käytäntöön oli siten huomattava. Pelkästään minimiajokielto on Ahvenanmaalla 12-kertainen mannermaahan verrattuna.

Ahvenanmaalla minimiajokielto on yksi vuosi, kun muualla Suomessa se on yksi kuukausi. Ajokiellon enimmäispituus sekä Ahvenanmaalla että mantereella on viisi vuotta.

Juttu jatkuu taulukon jälkeen.Hovioikeus totesi, että mannermaalla vastaavanpituisiin vuoden ja neljän kuukauden ajokieltoihin tuomitaan ihminen, joka on viiden vuoden aikana syyllistynyt kahteen törkeään rattijuopumukseen tai kahteen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Ahvenanmaalla on itsehallintonsa takia oikeus säätää ajokorttilaissaan ajokielloista. Hovioikeus kuitenkin totesi, että KKO:n aiempien päätösten mukaan ajokielto on rangaistuksen kaltainen seuraamus. Siten huomioon on otettava perustuslain yhdenvertaisuuden turvaava säännös.

Hovioikeuden mukaan on olennaista, onko Ahvenanmaan poikkeavalle ajokieltokäytännölle hyväksyttävät perusteet ja ovatko perusteet oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden.

Ajokorttilain esitöissä Ahvenanmaa perustelee ajokiellon pituutta liikenne­turvallisuudella ja liikenne­onnettomuuksista aiheutuvien kulujen vähentämisellä.

Hovioikeus päätyi siihen, etteivät tavoitteet riitä perustelemaan näin suurta poikkeamista valtakunnallisesta käytännössä. Siten Ahvenmaan ajokorttilaissa säädetty minimiajokielto loukkasi miehen oikeutta yhdenvertaiseen kohteluun lain edessä.

Hovioikeus jatkoi, että nykyisen perustuslain mukaan tuomioistuimen pitää antaa etusija perustuslaille, jos tavallinen laki on ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa. Hovioikeus päätyi tämän takia siihen, ettei Ahvenanmaan ajokieltojen minimipituuksia sovelleta.

Hovioikeus päätti, että miehen ajokielto päättyi siihen päivään, jolloin hovioikeus antoi tuomionsa. Ajokiellon pituudeksi tuli siis noin kymmenen kuukautta.

Hovioikeuden vähemmistö painotti voimakkaammin Ahvenanmaan itsehallintoa. Myös siitä on säädetty perustuslaissa. Itsehallinto oikeuttaa myös jonkinlaiset erot rikosten seuraamuksissa, mutta ero ei voi olla radikaali.

Vähemmistö viittasi oikeuskirjallisuuteen, jonka mukaan Ahvenanmaalla on esimerkiksi oikeus säätää rangaistavaksi jokin teko, joka muualla maassa ei ole rangaistavaa. Sillä on oikeus myös määrätä, millainen rangaistus teosta seuraa.

Vähemmistö huomautti, että miehelle tuomittu ajokielto oli valtakunnallisen ajokorttilain säätämissä rajoissa, joten se olisi voitu tuomita myös muualla Suomessa.

Ajokiellon minimipituus ei sen takia ollut ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa. Käräjäoikeudella oli siten velvollisuus tuomita mies Ahvenanmaan ajokorttilain mukainen, aivan kuten se oli tehnytkin, vähemmistö katsoi.

Myös vähemmistö olisi kuitenkin lyhentänyt ajokieltoa. Se olisi määrännyt ajokiellon pituudeksi minimin eli tasan vuoden sillä perusteella, että mies tarvitsi ajokorttia työssään.

Nyt kiista on siirtynyt KKO:n ratkaistavaksi. Syyttäjä haki valituslupaa hovioikeuden tuomioon, ja KKO on päättänyt ottaa jutun käsiteltäväkseen.

KKO:n ratkaisua odotetaan aikaisintaan syksyllä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rattijuopumus
 • Ahvenanmaa
 • KKO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  3. 3

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  7. 7

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  8. 8

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää