Valikko
Kotimaa

Rattijuopumuksesta voi saada Ahvenanmaalla 12-kertaisen ajokiellon muuhun Suomeen verrattuna – korkein oikeus tutkii, rikkooko se perustuslakia

Ahvenanmaalla ajokiellon vähimmäiskesto on vuosi, Manner-Suomessa kuukausi.

Ahvenanmaan ajokieltojen moninkertaiset pituudet muuhun Suomeen verrattuna joutuvat korkeimman oikeuden (KKO) tarkasteltaviksi. KKO tutkii, rikkovatko ajokieltojen pituudet Ahvenanmaalla perustuslaissa turvattua yhdenvertaisuutta.

Manner-Suomessa asuva mies jäi maaliskuussa 2016 kiinni rattijuopumuksesta Ahvenanmaan Lumparlandissa. Tarkkuusalkometrin puhalluksessa hänen uloshengitysilmassaan oli 0,26 milligrammaa alkoholia litrassa. Tämä vastaa vajaata 0,6:ta promillea ja on juuri yli rattijuopumusrajan.

Mies hyväksyi, että hänet tuomitaan kirjallisessa menettelyssä. Hän sai Ahvenanmaan käräjäoikeudessa 45 päiväsakkoa eli yhteensä 945 euroa sakkoa.

Sakon lisäksi mies tuomittiin vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi ajokieltoon. Tästä hän valitti Turun hovioikeuteen.

Hovioikeus käsitteli asiaa vahvennetussa kokoonpanossa seitsemän tuomarin voimin. Presidentti Kenneth Nygårdin johtama kokoonpano päätti lyhentää ajokieltoa äänin 4–3.

Hovioikeus huomautti, että Manner-Suomessa mies olisi vallitsevan oikeudenkäytännön mukaan saanut kahden tai kolmen kuukauden ajokiellon. Ero Ahvenanmaan käytäntöön oli siten huomattava. Pelkästään minimiajokielto on Ahvenanmaalla 12-kertainen mannermaahan verrattuna.

Ahvenanmaalla minimiajokielto on yksi vuosi, kun muualla Suomessa se on yksi kuukausi. Ajokiellon enimmäispituus sekä Ahvenanmaalla että mantereella on viisi vuotta.

Juttu jatkuu taulukon jälkeen.Hovioikeus totesi, että mannermaalla vastaavanpituisiin vuoden ja neljän kuukauden ajokieltoihin tuomitaan ihminen, joka on viiden vuoden aikana syyllistynyt kahteen törkeään rattijuopumukseen tai kahteen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Ahvenanmaalla on itsehallintonsa takia oikeus säätää ajokorttilaissaan ajokielloista. Hovioikeus kuitenkin totesi, että KKO:n aiempien päätösten mukaan ajokielto on rangaistuksen kaltainen seuraamus. Siten huomioon on otettava perustuslain yhdenvertaisuuden turvaava säännös.

Hovioikeuden mukaan on olennaista, onko Ahvenanmaan poikkeavalle ajokieltokäytännölle hyväksyttävät perusteet ja ovatko perusteet oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden.

Ajokorttilain esitöissä Ahvenanmaa perustelee ajokiellon pituutta liikenne­turvallisuudella ja liikenne­onnettomuuksista aiheutuvien kulujen vähentämisellä.

Hovioikeus päätyi siihen, etteivät tavoitteet riitä perustelemaan näin suurta poikkeamista valtakunnallisesta käytännössä. Siten Ahvenmaan ajokorttilaissa säädetty minimiajokielto loukkasi miehen oikeutta yhdenvertaiseen kohteluun lain edessä.

Hovioikeus jatkoi, että nykyisen perustuslain mukaan tuomioistuimen pitää antaa etusija perustuslaille, jos tavallinen laki on ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa. Hovioikeus päätyi tämän takia siihen, ettei Ahvenanmaan ajokieltojen minimipituuksia sovelleta.

Hovioikeus päätti, että miehen ajokielto päättyi siihen päivään, jolloin hovioikeus antoi tuomionsa. Ajokiellon pituudeksi tuli siis noin kymmenen kuukautta.

Hovioikeuden vähemmistö painotti voimakkaammin Ahvenanmaan itsehallintoa. Myös siitä on säädetty perustuslaissa. Itsehallinto oikeuttaa myös jonkinlaiset erot rikosten seuraamuksissa, mutta ero ei voi olla radikaali.

Vähemmistö viittasi oikeuskirjallisuuteen, jonka mukaan Ahvenanmaalla on esimerkiksi oikeus säätää rangaistavaksi jokin teko, joka muualla maassa ei ole rangaistavaa. Sillä on oikeus myös määrätä, millainen rangaistus teosta seuraa.

Vähemmistö huomautti, että miehelle tuomittu ajokielto oli valtakunnallisen ajokorttilain säätämissä rajoissa, joten se olisi voitu tuomita myös muualla Suomessa.

Ajokiellon minimipituus ei sen takia ollut ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa. Käräjäoikeudella oli siten velvollisuus tuomita mies Ahvenanmaan ajokorttilain mukainen, aivan kuten se oli tehnytkin, vähemmistö katsoi.

Myös vähemmistö olisi kuitenkin lyhentänyt ajokieltoa. Se olisi määrännyt ajokiellon pituudeksi minimin eli tasan vuoden sillä perusteella, että mies tarvitsi ajokorttia työssään.

Nyt kiista on siirtynyt KKO:n ratkaistavaksi. Syyttäjä haki valituslupaa hovioikeuden tuomioon, ja KKO on päättänyt ottaa jutun käsiteltäväkseen.

KKO:n ratkaisua odotetaan aikaisintaan syksyllä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rattijuopumus
 • Ahvenanmaa
 • KKO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  7. 7

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää