Valikko
Kotimaa

Tulli takavarikoi viime vuonna satakertaisen määrän nuuskaa vuoteen 2010 verrattuna – 1,5-vuotias Onni on Suomen ensimmäinen nuuskakoira

Tullissa koiria koulutetaan myös moniosaajiksi. Nuuskakoira Onni on saanut koulutuksen myös savukkeiden ja huumausaineiden etsintään.

Turkulaisten päiväkotilasten ilmeet kirkastuivat, kun tullitarkastaja Matti Koskela esitteli heille uuden työkaverinsa. Ainakin lasten mielestä 1,5-vuotias tullikoira Onni oli Nuku turvassa -turvallisuustapahtuman tähti.

Lasten edessä oli useita pahvilaatikoita, joista yhden sisällä oli pieni pussi nuuskaa. Onni ryhtyi nuuskimaan ja löysi nuuskan saman tien. Sen jälkeen labradorinnoutaja pyöri innoissaan hyrrän lailla Koskelan ympärillä.

”Onni on vilkas ja energinen. Välillä vähän liiankin energinen mutta työssä hyvä, sillä Onni tekee tosi tarmokkaasti töitä”, Koskela kertoo.

Onni on Suomen ja todennäköisesti maailman ensimmäinen nuuskan tunnistava tullikoira. Nuuskan salakuljetus on käytännössä ongelma vain Suomessa. Salakuljetus on lisääntynyt huimasti. Vuonna 2010 tulli takavarikoi yli 30 kiloa nuuskaa. Viime vuonna nuuskaa takavarikoitiin yli 3 000 kiloa.

Onni aloitti tullikoirauransa opettelemalla tunnistamaan huumeet ja savukkeet.

”Koira pystyy erottelemaan tarkasti eri hajuja. Nuuskassa hajua on melkoisesti, joten sen tunnistaminen on helppoa”, Koskela kertoo.

Toukokuun alussa uransa aloittanut Onni työskentelee pääasiassa Satakunnan alueella.

Tullin perjantaina esittelemä nuuskakoira Onni on oiva esimerkki siitä, miten muuttuva maailma pakottaa viranomaiset kouluttamaan erikoiskoiria.

Tuonti- ja vientirajoituksia sekä kieltoja valvovana viranomaisena Tulli on kouluttanut lähinnä huumausainekoiria vuodesta 1969, mutta viimeksi kuluneen parinkymmenen vuoden aikana koirien erikoisosaaminen on laajentunut.

2000-luvun alussa Tulli koulutti ensimmäisen savukekoiransa ja muutaman vuoden päästä ensimmäisen käteistä rahaa etsivän koiransa. Koulutuksessa on paraikaa myös ase- ja räjähdekoira, jonka koulutus alkoi Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

Nyt Tullin 45 koirasta 39 etsii huumeita ja näistä kaksi myös käteistä rahaa. Viisi etsii savukkeita ja näistä kaksi myös huumeita. Lisäksi toinen näistä on nyt koulutettu nuuskan etsintään, kertoo tulliylitarkastaja Ari Nieminen. Useilla koirilla on myös useammanlaista erikoisosaamista.

”Vuosien saatossa taloudellisista syistä on koulutettu erilaisia kombinaatioita. Esimerkiksi juuri tämä nuuskakoira on alun perin koulutettu savukkeiden etsintään, myöhemmin huumausaineiden etsintään ja nyt sitten myös nuuskanetsintään. Samoin käteistä rahaa etsivät koirat etsivät myös huumausaineita”, Nieminen sanoo.

”Kombinaatiot palvelevat myös silloin, kun uuden koulutuslinjan koiralle ei olisi riittävästi päivittäistä operatiivista, vaikuttavuudeltaan merkittävää käyttöä.”

Niemisen mukaan esimerkiksi laittomasti maahan tuodut huumeet voivat vaihdella lyhyelläkin aikavälillä. Koiria kuitenkin pystytään kouluttamaan uusien kemikaalien tunnistamiseen nopeastikin. Eräs tuoreista koirille koulutetuista yhdisteistä on fentanyyli, opioidipohjainen huume, joka tappanut ihmisiä myös Suomessa.

Vuosittain tullikoirat tekevät noin 50 000 tarkastusta, joista noin tuhannessa paljastuu tullirikos.


Muillakin viranomaisilla on erikoiskoiria

Rajavartiolaitoksella on käytössään huumausainekoirien lisäksi joitakin ruutikaasuja etsiviä koiria ja räjähdysainekoiria. Räjähdysainekoirat liittyvät sotilaallisiin maanpuolustustehtäviin. Ruutikaasukoiria on käytetty etsimään esimerkiksi hylsyjä salakaatopaikoilta.

Kaikkiaan rajakoiria on 215. Rajavalvontakoirat työskentelevät maastossa, ja niiden päätehtäviä ovat jälkien etsiminen ja ajaminen. Rajatarkastuskoirat puolestaan etsivät raja-asemilla ajoneuvoihin kätkettyjä ihmisiä tai huumeita. Merivartiokoirat työskentelevät kuten rajatarkastuskoirat mutta satamissa ja rahtialuksilla.

”Meillä ei ole rahakoiraa, ei tupakkakoiraa. Me koulutamme lähtökohtaisesti vain koiria, jotka kuuluvat siihen, mitä me toimivaltaisena viranomaisena teemme”, kertoo koiratoimintaupseeri Ari Raitanen Rajavartiolaitoksesta.

”Olemme kuitenkin varautuneet, ja meillä on tietotaitoa kouluttaa koirille muutakin osaamista.

Myös poliisilla, Puolustusvoimilla ja Rikosseuraamuslaitoksella on koiria. Poliisilla on 256 koiraa, joista 80 prosenttia on partiokoiria ja loput erikoiskoiria.

Koiria koulutetaan muun muassa huume-, räjähde- ja ruumisetsintään sekä palonsyyn tutkintaan. Osa huumekoirista etsii myös rahaa.

Tehtäviä poliisikoirilla oli vuonna 2016 hieman yli 11 000, kertoo poliisitarkastaja Ari Järvenpää.

Puolustusvoimilla on käytössään noin 150 koiraa. Sotakoirista osa saa peruskoulutuksen lisäksi erikoiskoulutuksen, joka sisältää esimerkiksi suojelukoulutusta tai huumeiden tai räjähteiden ja aseiden etsintäkoulutusta.

Rikosseuraamuslaitoksella on käytössään noin 30 huumausainekoiraa, jotka ovat sijoitettuina suljettuihin vankiloihin eri puolille Suomea.

Viranomaiskäytössä olevat koirat ovat pääasiassa labradorinnoutajia ja saksanpaimenkoiria.

Lähteet: Jutussa mainittujen henkilöiden lisäksi poliisi, Sotakoirayhdistys ja Kennelliitto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuuska
 • Salakuljetus
 • Rajavartiolaitos
 • Suomen tulli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  7. 7

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  8. 8

   Helsinkiläispoliitikot haluavat nuorille ilmaisen ehkäisyn – Osa nuorista joutuu valitsemaan rahapulan takia ruoan ja e-pillereiden välillä

  9. 9

   Republikaani­senaattorit julkistivat korvaajansa Obamacarelle – käytännössä lakiesitys siirtäisi rahaa köyhien terveydenhuollosta rikkaiden verohelpotuksiin

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trump kiistää nauhoittaneensa keskusteluja FBI:n entisen johtajan kanssa – viikkojen vääntö ”nauhoista” vahingoitti lopulta lähinnä presidenttiä itseään
  3. Voitto Suomen mestarista vankisti HJK:n sarjajohtoa – katso illan pelien kohokohdat
  4. Mikko Ilosella haasteita Münchenissä – ”Aamulla pitää päästä tanssilattialla paremmalla jalalla matkaan”
  5. EU-johtajat päättivät tiiviimmästä puolustusyhteistyöstä – Sipilä: Saksa ja Ranska ovat Suomen ”vahvat liittolaiset”
  6. Tunti sitten
  7. Portugalin tähti sivuun Confederations Cupista – seurajoukkue kiistää vamman laadun
  8. Juhannuksen menoliikenne on rauhoittunut torstain osalta – pahoilta ruuhkilta ja onnettomuuksilta on vältytty
  9. Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”
  10. Helsinkiläispoliitikot haluavat nuorille ilmaisen ehkäisyn – Osa nuorista joutuu valitsemaan rahapulan takia ruoan ja e-pillereiden välillä
  11. Tutkimus: Parkinson voi olla autoimmuunisairaus – hermosolujen tuhoa saatetaan tulevaisuudessa hidastaa immuunivastetta hillitsemällä
  12. 2 tuntia sitten
  13. EU-komissio otti taas kantaa siihen, voiko Suomi kieltää hallinta­rekisteröinnin ulkomailla – Heidi Hautalan mielestä hallitus tulkitsee tilannetta ”verovälttelijöiden eduksi”
  14. Näytä lisää