Valikko
Kotimaa

Tulli takavarikoi viime vuonna satakertaisen määrän nuuskaa vuoteen 2010 verrattuna – 1,5-vuotias Onni on Suomen ensimmäinen nuuskakoira

Tullissa koiria koulutetaan myös moniosaajiksi. Nuuskakoira Onni on saanut koulutuksen myös savukkeiden ja huumausaineiden etsintään.

Turkulaisten päiväkotilasten ilmeet kirkastuivat, kun tullitarkastaja Matti Koskela esitteli heille uuden työkaverinsa. Ainakin lasten mielestä 1,5-vuotias tullikoira Onni oli Nuku turvassa -turvallisuustapahtuman tähti.

Lasten edessä oli useita pahvilaatikoita, joista yhden sisällä oli pieni pussi nuuskaa. Onni ryhtyi nuuskimaan ja löysi nuuskan saman tien. Sen jälkeen labradorinnoutaja pyöri innoissaan hyrrän lailla Koskelan ympärillä.

”Onni on vilkas ja energinen. Välillä vähän liiankin energinen mutta työssä hyvä, sillä Onni tekee tosi tarmokkaasti töitä”, Koskela kertoo.

Onni on Suomen ja todennäköisesti maailman ensimmäinen nuuskan tunnistava tullikoira. Nuuskan salakuljetus on käytännössä ongelma vain Suomessa. Salakuljetus on lisääntynyt huimasti. Vuonna 2010 tulli takavarikoi yli 30 kiloa nuuskaa. Viime vuonna nuuskaa takavarikoitiin yli 3 000 kiloa.

Onni aloitti tullikoirauransa opettelemalla tunnistamaan huumeet ja savukkeet.

”Koira pystyy erottelemaan tarkasti eri hajuja. Nuuskassa hajua on melkoisesti, joten sen tunnistaminen on helppoa”, Koskela kertoo.

Toukokuun alussa uransa aloittanut Onni työskentelee pääasiassa Satakunnan alueella.

Tullin perjantaina esittelemä nuuskakoira Onni on oiva esimerkki siitä, miten muuttuva maailma pakottaa viranomaiset kouluttamaan erikoiskoiria.

Tuonti- ja vientirajoituksia sekä kieltoja valvovana viranomaisena Tulli on kouluttanut lähinnä huumausainekoiria vuodesta 1969, mutta viimeksi kuluneen parinkymmenen vuoden aikana koirien erikoisosaaminen on laajentunut.

2000-luvun alussa Tulli koulutti ensimmäisen savukekoiransa ja muutaman vuoden päästä ensimmäisen käteistä rahaa etsivän koiransa. Koulutuksessa on paraikaa myös ase- ja räjähdekoira, jonka koulutus alkoi Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

Nyt Tullin 45 koirasta 39 etsii huumeita ja näistä kaksi myös käteistä rahaa. Viisi etsii savukkeita ja näistä kaksi myös huumeita. Lisäksi toinen näistä on nyt koulutettu nuuskan etsintään, kertoo tulliylitarkastaja Ari Nieminen. Useilla koirilla on myös useammanlaista erikoisosaamista.

”Vuosien saatossa taloudellisista syistä on koulutettu erilaisia kombinaatioita. Esimerkiksi juuri tämä nuuskakoira on alun perin koulutettu savukkeiden etsintään, myöhemmin huumausaineiden etsintään ja nyt sitten myös nuuskanetsintään. Samoin käteistä rahaa etsivät koirat etsivät myös huumausaineita”, Nieminen sanoo.

”Kombinaatiot palvelevat myös silloin, kun uuden koulutuslinjan koiralle ei olisi riittävästi päivittäistä operatiivista, vaikuttavuudeltaan merkittävää käyttöä.”

Niemisen mukaan esimerkiksi laittomasti maahan tuodut huumeet voivat vaihdella lyhyelläkin aikavälillä. Koiria kuitenkin pystytään kouluttamaan uusien kemikaalien tunnistamiseen nopeastikin. Eräs tuoreista koirille koulutetuista yhdisteistä on fentanyyli, opioidipohjainen huume, joka tappanut ihmisiä myös Suomessa.

Vuosittain tullikoirat tekevät noin 50 000 tarkastusta, joista noin tuhannessa paljastuu tullirikos.


Muillakin viranomaisilla on erikoiskoiria

Rajavartiolaitoksella on käytössään huumausainekoirien lisäksi joitakin ruutikaasuja etsiviä koiria ja räjähdysainekoiria. Räjähdysainekoirat liittyvät sotilaallisiin maanpuolustustehtäviin. Ruutikaasukoiria on käytetty etsimään esimerkiksi hylsyjä salakaatopaikoilta.

Kaikkiaan rajakoiria on 215. Rajavalvontakoirat työskentelevät maastossa, ja niiden päätehtäviä ovat jälkien etsiminen ja ajaminen. Rajatarkastuskoirat puolestaan etsivät raja-asemilla ajoneuvoihin kätkettyjä ihmisiä tai huumeita. Merivartiokoirat työskentelevät kuten rajatarkastuskoirat mutta satamissa ja rahtialuksilla.

”Meillä ei ole rahakoiraa, ei tupakkakoiraa. Me koulutamme lähtökohtaisesti vain koiria, jotka kuuluvat siihen, mitä me toimivaltaisena viranomaisena teemme”, kertoo koiratoimintaupseeri Ari Raitanen Rajavartiolaitoksesta.

”Olemme kuitenkin varautuneet, ja meillä on tietotaitoa kouluttaa koirille muutakin osaamista.

Myös poliisilla, Puolustusvoimilla ja Rikosseuraamuslaitoksella on koiria. Poliisilla on 256 koiraa, joista 80 prosenttia on partiokoiria ja loput erikoiskoiria.

Koiria koulutetaan muun muassa huume-, räjähde- ja ruumisetsintään sekä palonsyyn tutkintaan. Osa huumekoirista etsii myös rahaa.

Tehtäviä poliisikoirilla oli vuonna 2016 hieman yli 11 000, kertoo poliisitarkastaja Ari Järvenpää.

Puolustusvoimilla on käytössään noin 150 koiraa. Sotakoirista osa saa peruskoulutuksen lisäksi erikoiskoulutuksen, joka sisältää esimerkiksi suojelukoulutusta tai huumeiden tai räjähteiden ja aseiden etsintäkoulutusta.

Rikosseuraamuslaitoksella on käytössään noin 30 huumausainekoiraa, jotka ovat sijoitettuina suljettuihin vankiloihin eri puolille Suomea.

Viranomaiskäytössä olevat koirat ovat pääasiassa labradorinnoutajia ja saksanpaimenkoiria.

Lähteet: Jutussa mainittujen henkilöiden lisäksi poliisi, Sotakoirayhdistys ja Kennelliitto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuuska
 • Salakuljetus
 • Rajavartiolaitos
 • Suomen tulli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  3. 3

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  6. 6

   Tutkija Eurooppaa koettelevista terrori-iskuista: Uuden jihadistisukupolven seuraukset tuntuvat ainakin 20 vuotta

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  9. 9

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  10. 10

   CIA:n entinen johtaja: Kaikille on selvää, että Venäjä sekaantui ”röyhkeästi” Yhdysvaltojen presidentin­vaaleihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  9. 9

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  10. 10

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää