Valikko
Kotimaa

Tulli takavarikoi viime vuonna satakertaisen määrän nuuskaa vuoteen 2010 verrattuna – 1,5-vuotias Onni on Suomen ensimmäinen nuuskakoira

Tullissa koiria koulutetaan myös moniosaajiksi. Nuuskakoira Onni on saanut koulutuksen myös savukkeiden ja huumausaineiden etsintään.

Turkulaisten päiväkotilasten ilmeet kirkastuivat, kun tullitarkastaja Matti Koskela esitteli heille uuden työkaverinsa. Ainakin lasten mielestä 1,5-vuotias tullikoira Onni oli Nuku turvassa -turvallisuustapahtuman tähti.

Lasten edessä oli useita pahvilaatikoita, joista yhden sisällä oli pieni pussi nuuskaa. Onni ryhtyi nuuskimaan ja löysi nuuskan saman tien. Sen jälkeen labradorinnoutaja pyöri innoissaan hyrrän lailla Koskelan ympärillä.

”Onni on vilkas ja energinen. Välillä vähän liiankin energinen mutta työssä hyvä, sillä Onni tekee tosi tarmokkaasti töitä”, Koskela kertoo.

Onni on Suomen ja todennäköisesti maailman ensimmäinen nuuskan tunnistava tullikoira. Nuuskan salakuljetus on käytännössä ongelma vain Suomessa. Salakuljetus on lisääntynyt huimasti. Vuonna 2010 tulli takavarikoi yli 30 kiloa nuuskaa. Viime vuonna nuuskaa takavarikoitiin yli 3 000 kiloa.

Onni aloitti tullikoirauransa opettelemalla tunnistamaan huumeet ja savukkeet.

”Koira pystyy erottelemaan tarkasti eri hajuja. Nuuskassa hajua on melkoisesti, joten sen tunnistaminen on helppoa”, Koskela kertoo.

Toukokuun alussa uransa aloittanut Onni työskentelee pääasiassa Satakunnan alueella.

Tullin perjantaina esittelemä nuuskakoira Onni on oiva esimerkki siitä, miten muuttuva maailma pakottaa viranomaiset kouluttamaan erikoiskoiria.

Tuonti- ja vientirajoituksia sekä kieltoja valvovana viranomaisena Tulli on kouluttanut lähinnä huumausainekoiria vuodesta 1969, mutta viimeksi kuluneen parinkymmenen vuoden aikana koirien erikoisosaaminen on laajentunut.

2000-luvun alussa Tulli koulutti ensimmäisen savukekoiransa ja muutaman vuoden päästä ensimmäisen käteistä rahaa etsivän koiransa. Koulutuksessa on paraikaa myös ase- ja räjähdekoira, jonka koulutus alkoi Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

Nyt Tullin 45 koirasta 39 etsii huumeita ja näistä kaksi myös käteistä rahaa. Viisi etsii savukkeita ja näistä kaksi myös huumeita. Lisäksi toinen näistä on nyt koulutettu nuuskan etsintään, kertoo tulliylitarkastaja Ari Nieminen. Useilla koirilla on myös useammanlaista erikoisosaamista.

”Vuosien saatossa taloudellisista syistä on koulutettu erilaisia kombinaatioita. Esimerkiksi juuri tämä nuuskakoira on alun perin koulutettu savukkeiden etsintään, myöhemmin huumausaineiden etsintään ja nyt sitten myös nuuskanetsintään. Samoin käteistä rahaa etsivät koirat etsivät myös huumausaineita”, Nieminen sanoo.

”Kombinaatiot palvelevat myös silloin, kun uuden koulutuslinjan koiralle ei olisi riittävästi päivittäistä operatiivista, vaikuttavuudeltaan merkittävää käyttöä.”

Niemisen mukaan esimerkiksi laittomasti maahan tuodut huumeet voivat vaihdella lyhyelläkin aikavälillä. Koiria kuitenkin pystytään kouluttamaan uusien kemikaalien tunnistamiseen nopeastikin. Eräs tuoreista koirille koulutetuista yhdisteistä on fentanyyli, opioidipohjainen huume, joka tappanut ihmisiä myös Suomessa.

Vuosittain tullikoirat tekevät noin 50 000 tarkastusta, joista noin tuhannessa paljastuu tullirikos.


Muillakin viranomaisilla on erikoiskoiria

Rajavartiolaitoksella on käytössään huumausainekoirien lisäksi joitakin ruutikaasuja etsiviä koiria ja räjähdysainekoiria. Räjähdysainekoirat liittyvät sotilaallisiin maanpuolustustehtäviin. Ruutikaasukoiria on käytetty etsimään esimerkiksi hylsyjä salakaatopaikoilta.

Kaikkiaan rajakoiria on 215. Rajavalvontakoirat työskentelevät maastossa, ja niiden päätehtäviä ovat jälkien etsiminen ja ajaminen. Rajatarkastuskoirat puolestaan etsivät raja-asemilla ajoneuvoihin kätkettyjä ihmisiä tai huumeita. Merivartiokoirat työskentelevät kuten rajatarkastuskoirat mutta satamissa ja rahtialuksilla.

”Meillä ei ole rahakoiraa, ei tupakkakoiraa. Me koulutamme lähtökohtaisesti vain koiria, jotka kuuluvat siihen, mitä me toimivaltaisena viranomaisena teemme”, kertoo koiratoimintaupseeri Ari Raitanen Rajavartiolaitoksesta.

”Olemme kuitenkin varautuneet, ja meillä on tietotaitoa kouluttaa koirille muutakin osaamista.

Myös poliisilla, Puolustusvoimilla ja Rikosseuraamuslaitoksella on koiria. Poliisilla on 256 koiraa, joista 80 prosenttia on partiokoiria ja loput erikoiskoiria.

Koiria koulutetaan muun muassa huume-, räjähde- ja ruumisetsintään sekä palonsyyn tutkintaan. Osa huumekoirista etsii myös rahaa.

Tehtäviä poliisikoirilla oli vuonna 2016 hieman yli 11 000, kertoo poliisitarkastaja Ari Järvenpää.

Puolustusvoimilla on käytössään noin 150 koiraa. Sotakoirista osa saa peruskoulutuksen lisäksi erikoiskoulutuksen, joka sisältää esimerkiksi suojelukoulutusta tai huumeiden tai räjähteiden ja aseiden etsintäkoulutusta.

Rikosseuraamuslaitoksella on käytössään noin 30 huumausainekoiraa, jotka ovat sijoitettuina suljettuihin vankiloihin eri puolille Suomea.

Viranomaiskäytössä olevat koirat ovat pääasiassa labradorinnoutajia ja saksanpaimenkoiria.

Lähteet: Jutussa mainittujen henkilöiden lisäksi poliisi, Sotakoirayhdistys ja Kennelliitto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuuska
 • Salakuljetus
 • Rajavartiolaitos
 • Suomen tulli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  8. 8

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Selvitys: 22 miljoonaa amerikkalaista menettää sairausvakuutuksen, jos terveydenhuoltoesitys menee läpi
  3. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  4. 2 tuntia sitten
  5. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  8. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  9. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  10. 4 tuntia sitten
  11. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  12. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  13. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  14. Näytä lisää