Valikko
Kotimaa

Tuore maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä puolustaa maatalouden tukia: ”Niillähän varmistetaan ruoan tuotanto joka paikassa”

Jari Lepällä on 46 hehtaaria omaa peltoa ja 196 hehtaaria metsää. Viime vuoden noin kahden miljardin euron maataloustuista Lepän osuus oli liki 120 000 euroa. Hänen mielestään ruokaa määrittää nytkin liikaa hinta.

”Kaikki maat Yhdysvaltoja myöten tukevat maataloutta. Ei maataloustukia voi yhtäkkiä lopettaa, niillähän varmistetaan ruoan tuotanto joka paikassa”, linjaa tuore maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk), joka itsekin viljelee maata ja tuottaa maitoa sukutilalla Etelä-Savossa Pertunmaalla.

Viljelyvuorossa on jo 17. sukupolvi, ja jatkoa on luvassa, sillä myös Lepän viisivuotias tytär osallistuu tilan töihin.

”Hän on oikein topakka tyttö.”

Uusien ministereiden sidonnaisuusilmoituksen mukaan Lepällä on 46 hehtaaria omaa peltoa ja 196 hehtaaria metsää. Viime vuoden noin kahden miljardin euron maataloustuista Lepän osuus oli liki 120 000 euroa.

”Ruoka on ihmisoikeuksien ihmisoikeus. Ruoka pitää myös nostaa jälleen EU:n yhteisen maatalouspolitiikan keskiöön”, Leppä vaatii.

Hänen mielestään ruokaa määrittää nytkin liikaa hinta. Jos tuet poistettaisiin ja mentäisiin puhtaan markkinamekanismin ehdoilla, hinta korostuisi yhä enemmän laadun kustannuksella.

”Ruoalla on hinnan lisäksi arvo”, Leppä saarnaa ja ylistää pohjoismaista ”premium-luokan ruokaa”, johon voi luottaa ja jonka alkuperän voi jäljittää.

Vaikka Lepällä on vasta muutaman viikon kokemus pari vuotta kestävästä ministerin pestistään, hän tuntuu olevan uudessa roolissaan jo kuin kala vedessä.

Se ei ole ihme, sillä ministeriön asiat ovat vuodesta 1980 maata viljelleelle yrittäjälle tuttuja.

”Olen koko ikäni toiminut mahdollisimman käytännönläheisellä tavalla, ja ylisukupolvinen talonpoikaisuus on minuun sisäänrakennettu.”

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokuntaa viidennen kauden kansanedustaja ehti johtaa kymmenkunta vuotta. Uuden roolin omaksumista edesauttaa myös Lepän jo yli 50 vuotta sitten aloittama harrastuksista rakkain, näytteleminen.

”Näyttelemisestä en koskaan vakavasti ammattia ajatellut, mutta oman kylän seuratoiminta hienossa yhteisössä on se mun juttu. Enkä istuisi tässä nyt ilman sitä”, Leppä arvioi työhuoneessaan Helsingin keskustassa ja myöntää, että politiikkakin on osin näyttelemistä.

Ensi kesänä ministerin voi nähdä esittämässä lehdenmyyjää Koirakiven nuorisoseuran kesäteatterin näytelmässä, joka kertoo laulaja Laila Kinnusesta.

”Rooli ei ole suuren suuri, mutta näyttävä se on.”

Ainoa, mikä on päässyt yllättämään tuoreen ministerin, ovat virkaan liittyvät kiireet, vaikka juuri niiden takia ministereiden määrää lisättiin. Näin Lepän edeltäjän Kimmo Tiilikaisenkin (kesk) työtaakka hieman keveni.

Äskettäin Tiilikainen osallistui vienninedistämismatkalle, jonka yhtenä aiheena oli elintarvikkeiden vienti. Se on myös Lepän ja koko hallituksen yksi kärkiteema.

”Passi on pöydällä valmiina.”

Leppä on jo lähtökuopissa kohti Aasiaa, jossa markkinoita elintarvikkeille vielä piisaa kovasta kilpailusta huolimatta.

Ulkomaanreissuihin Leppä suhtautuu tyynesti, vaikka ilmoittikin heti kättelyssä pääministerille, ettei ole kielitaidossa mikään virtuoosi.

”Mutta englannilla pärjään, eli juttuun tullaan.”

Muutenkin Lepän koulutausta on vaatimattomampi kuin muiden uusien ministereiden, jotka ovat maistereita. Lepällä on kaksivuotinen maanviljelysteknikon koulutus Otavan maatalousoppilaitoksesta, minkä lisäksi hän on käynyt yrittäjäkursseja.

Leppä näkee suomalaisen laaturuoan viennissä suuria mahdollisuuksia ja iloitsee viime aikojen avauksista, kuten sianlihan ja kananmunien viennistä Kiinaan.

”Nautapuolella ja viljoissakin on mahdollisuuksia uusiin avauksiin.”

Myöskään Euroopan ja Venäjän vientimarkkinoita ei Lepän mukaan saa unohtaa.

”Olemme tietysti mukana EU:n rintamassa Venäjän pakotteissa, mutta on tärkeää ylläpitää sinne suhteita, sillä toivottavasti pakotteista päästään pian”, Leppä sanoo ja muistuttaa esimerkiksi Pietarin markkinoista, jotka ovat ”niin lähellä”.

Viljelijätuista huolimatta maanviljelyn kannattavuus on Lepän mukaan heikkoa, mikä johtuu osin elintarvikeketjun epäreilusta tilanteesta.

”Olen vedonnut elintarvikeketjun osapuoliin, erityisesti kauppaan, mutta ilman tuloksia. Alan tutkijoiden mukaan tuottajan osuus arvonlisän jaossa on selvästi pienentynyt ja kustannukset ovat nousseet.”

Leppä odottaa nyt, mitä ruokaketjun selvitysmies Ilkka Mäkelä ehdottaa. Selvityksen tavoite on edistää ruokapoliittisen selonteon toimeenpanoa ja hallitusohjelman tavoitetta parantaa ulkomaankaupan vaihtotasetta lisäämällä elintarvikevientiä.

Viljelijät tilittivät ahdinkoaan runsas vuosi sitten näyttävällä traktorimarssilla. Lepän mukaan 5 000 ihmisen ja 700 traktorin vyöry Helsinkiin tuotti tuloksia. Osana kriisipakettia esimerkiksi tukia hieman lisättiin ja kohdennettiin kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville. Myös niiden maksatuksia saatiin aikaistettua.

Leppä myöntää, että maatalousbyrokratiassa olisi vielä korjattavaa, vaikka esimerkiksi sähköinen tukien hakeminen on tuonut hieman helpotusta.

Rangaistukset sen sijaan pienistäkin virheistä tukihakemuksissa ovat Lepän mukaan osin kohtuuttomia.

”Oikeusturvan rajoja kolkuttelee, kun pienen inhimillisen virheen takia sanktio voi kumuloitua niin, että hakija menettää jopa kymmeniätuhansia euroja. Rangaistuksen sijaan voisi olla ensin vaikka keltainen kortti.”

Puhtaan ruoan lisäksi Leppä aikoo markkinoida maailmalla suomalaista biotaloutta ja muistuttaa, ettei biotalous tarkoita suinkaan vain puun polttoa, vaan myös puurakentamista ja puun käyttämistä raaka-aineena vaikkapa kankaissa ja astioissa.

Hakkuutähteitä riittää Lepän mukaan energiaksi, kun metsä kasvaa ja hakkuita voidaan lisätä.

”Metsä kasvaa nyt puolet enemmän kuin 60 vuotta sitten, koska sitä on uudistettu tehokkaasti ja hoitotyöt tehty ajallaan.”

Viisi kysymystä

1) Mistä asiasta voisit puhua koko yön?

”Harrastuksiin liittyvistä asioista, kuten teatterista, raviurheilusta ja metsästyksestä, riittäisi puhetta varmaan koko yöksi.”

2) Kuka on ammatillinen esikuvasi?

”Olen käytännönläheinen mies, ja minulla on talonpoikainen ja ylisukupolvinen ajattelu. Minusta Johannes Virolainen yhdisti hienosti omalla ajallaan talonpoikaisen ajattelun ja politiikan.”

3) Miten kotitaustasi on vaikuttanut poliittiseen ajatteluusi?

”Perheissämme on yli sukupolvien osallistuttu kuntapolitiikkaan ja järjestöjen puolella myös valtakunnan politiikkaan. Aina on pidetty iltamia ja urheilukilpailuja. Itsekin pidin jo pienenä poikana kokouksia, ja laitoin niistä ilmoituksia seinälle eli matkin isompia.”

4) Mikä on maailmassa suurin ongelma, jonka haluaisit ratkaista?

”Kyllä se on nälkä. Vaurastuvassa maailmassa valtava määrä ihmisiä, myös lapsia, näkee nälkää, ja vedestäkin on pulaa. Se on sydäntä särkevää.”

5) Millainen viikonloppu on edessä?

”Lauantaina on järjestöasioita, ja suunnitelmissa oli myös taidenäyttely. Sunnuntaina alkaa Maltalla kaksipäiväinen maatalousministereiden epävirallinen kokous. Kyllä sinne nyt pitää mennä.”

Kuka?

Jari Leppä


 Syntynyt 24. kesäkuuta 1959 Pertunmaalla.

 Koulutus: maanviljelysteknikko 1979.

 Viljellyt maata vuodesta 1980.

 Pertunmaan kunnanvaltuutettu vuodesta 1992, puheenjohtaja vuodesta 1997.

 Kansanedustaja vuodesta 1999.

 Maa- ja metsätalousministeri toukokuusta 2017.

 Naimisissa, yksi lapsi.

 Harrastaa liikuntaa, raviurheilua, metsästystä ja harrastajanäyttelemistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ministerit
 • Sipilän hallitus
 • maataloustuki
 • Ruoka
 • Elintarvikkeet
 • Keskusta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  3. 3

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  4. 4

   Lehdet: Aromipesän ja Passeli-ohjelmiston kehittäjä Heikki Taipale on kuollut

  5. 5

   Olutta suoraan putkesta hevikansalle – saksalainen rockfestivaali pani pisteen olutrekkarallille

  6. 6

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  7. 7

   Poliisi otti kaksi lennokkia haltuunsa presidentti Koiviston hautajaisten aikana – myös Youtube-tähden lennätys Levillä menee poliisitutkintaan

  8. 8

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  9. 9

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  10. 10

   Kalliolta pudonnut 14-vuotias loukkaantui vakavasti Porissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  3. 3

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  4. 4

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  5. 5

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  6. 6

   Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  7. 7

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  8. 8

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  9. 9

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  10. 10

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää