Valikko
Kotimaa

Tuore maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä puolustaa maatalouden tukia: ”Niillähän varmistetaan ruoan tuotanto joka paikassa”

Jari Lepällä on 46 hehtaaria omaa peltoa ja 196 hehtaaria metsää. Viime vuoden noin kahden miljardin euron maataloustuista Lepän osuus oli liki 120 000 euroa. Hänen mielestään ruokaa määrittää nytkin liikaa hinta.

”Kaikki maat Yhdysvaltoja myöten tukevat maataloutta. Ei maataloustukia voi yhtäkkiä lopettaa, niillähän varmistetaan ruoan tuotanto joka paikassa”, linjaa tuore maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk), joka itsekin viljelee maata ja tuottaa maitoa sukutilalla Etelä-Savossa Pertunmaalla.

Viljelyvuorossa on jo 17. sukupolvi, ja jatkoa on luvassa, sillä myös Lepän viisivuotias tytär osallistuu tilan töihin.

”Hän on oikein topakka tyttö.”

Uusien ministereiden sidonnaisuusilmoituksen mukaan Lepällä on 46 hehtaaria omaa peltoa ja 196 hehtaaria metsää. Viime vuoden noin kahden miljardin euron maataloustuista Lepän osuus oli liki 120 000 euroa.

”Ruoka on ihmisoikeuksien ihmisoikeus. Ruoka pitää myös nostaa jälleen EU:n yhteisen maatalouspolitiikan keskiöön”, Leppä vaatii.

Hänen mielestään ruokaa määrittää nytkin liikaa hinta. Jos tuet poistettaisiin ja mentäisiin puhtaan markkinamekanismin ehdoilla, hinta korostuisi yhä enemmän laadun kustannuksella.

”Ruoalla on hinnan lisäksi arvo”, Leppä saarnaa ja ylistää pohjoismaista ”premium-luokan ruokaa”, johon voi luottaa ja jonka alkuperän voi jäljittää.

Vaikka Lepällä on vasta muutaman viikon kokemus pari vuotta kestävästä ministerin pestistään, hän tuntuu olevan uudessa roolissaan jo kuin kala vedessä.

Se ei ole ihme, sillä ministeriön asiat ovat vuodesta 1980 maata viljelleelle yrittäjälle tuttuja.

”Olen koko ikäni toiminut mahdollisimman käytännönläheisellä tavalla, ja ylisukupolvinen talonpoikaisuus on minuun sisäänrakennettu.”

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokuntaa viidennen kauden kansanedustaja ehti johtaa kymmenkunta vuotta. Uuden roolin omaksumista edesauttaa myös Lepän jo yli 50 vuotta sitten aloittama harrastuksista rakkain, näytteleminen.

”Näyttelemisestä en koskaan vakavasti ammattia ajatellut, mutta oman kylän seuratoiminta hienossa yhteisössä on se mun juttu. Enkä istuisi tässä nyt ilman sitä”, Leppä arvioi työhuoneessaan Helsingin keskustassa ja myöntää, että politiikkakin on osin näyttelemistä.

Ensi kesänä ministerin voi nähdä esittämässä lehdenmyyjää Koirakiven nuorisoseuran kesäteatterin näytelmässä, joka kertoo laulaja Laila Kinnusesta.

”Rooli ei ole suuren suuri, mutta näyttävä se on.”

Ainoa, mikä on päässyt yllättämään tuoreen ministerin, ovat virkaan liittyvät kiireet, vaikka juuri niiden takia ministereiden määrää lisättiin. Näin Lepän edeltäjän Kimmo Tiilikaisenkin (kesk) työtaakka hieman keveni.

Äskettäin Tiilikainen osallistui vienninedistämismatkalle, jonka yhtenä aiheena oli elintarvikkeiden vienti. Se on myös Lepän ja koko hallituksen yksi kärkiteema.

”Passi on pöydällä valmiina.”

Leppä on jo lähtökuopissa kohti Aasiaa, jossa markkinoita elintarvikkeille vielä piisaa kovasta kilpailusta huolimatta.

Ulkomaanreissuihin Leppä suhtautuu tyynesti, vaikka ilmoittikin heti kättelyssä pääministerille, ettei ole kielitaidossa mikään virtuoosi.

”Mutta englannilla pärjään, eli juttuun tullaan.”

Muutenkin Lepän koulutausta on vaatimattomampi kuin muiden uusien ministereiden, jotka ovat maistereita. Lepällä on kaksivuotinen maanviljelysteknikon koulutus Otavan maatalousoppilaitoksesta, minkä lisäksi hän on käynyt yrittäjäkursseja.

Leppä näkee suomalaisen laaturuoan viennissä suuria mahdollisuuksia ja iloitsee viime aikojen avauksista, kuten sianlihan ja kananmunien viennistä Kiinaan.

”Nautapuolella ja viljoissakin on mahdollisuuksia uusiin avauksiin.”

Myöskään Euroopan ja Venäjän vientimarkkinoita ei Lepän mukaan saa unohtaa.

”Olemme tietysti mukana EU:n rintamassa Venäjän pakotteissa, mutta on tärkeää ylläpitää sinne suhteita, sillä toivottavasti pakotteista päästään pian”, Leppä sanoo ja muistuttaa esimerkiksi Pietarin markkinoista, jotka ovat ”niin lähellä”.

Viljelijätuista huolimatta maanviljelyn kannattavuus on Lepän mukaan heikkoa, mikä johtuu osin elintarvikeketjun epäreilusta tilanteesta.

”Olen vedonnut elintarvikeketjun osapuoliin, erityisesti kauppaan, mutta ilman tuloksia. Alan tutkijoiden mukaan tuottajan osuus arvonlisän jaossa on selvästi pienentynyt ja kustannukset ovat nousseet.”

Leppä odottaa nyt, mitä ruokaketjun selvitysmies Ilkka Mäkelä ehdottaa. Selvityksen tavoite on edistää ruokapoliittisen selonteon toimeenpanoa ja hallitusohjelman tavoitetta parantaa ulkomaankaupan vaihtotasetta lisäämällä elintarvikevientiä.

Viljelijät tilittivät ahdinkoaan runsas vuosi sitten näyttävällä traktorimarssilla. Lepän mukaan 5 000 ihmisen ja 700 traktorin vyöry Helsinkiin tuotti tuloksia. Osana kriisipakettia esimerkiksi tukia hieman lisättiin ja kohdennettiin kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville. Myös niiden maksatuksia saatiin aikaistettua.

Leppä myöntää, että maatalousbyrokratiassa olisi vielä korjattavaa, vaikka esimerkiksi sähköinen tukien hakeminen on tuonut hieman helpotusta.

Rangaistukset sen sijaan pienistäkin virheistä tukihakemuksissa ovat Lepän mukaan osin kohtuuttomia.

”Oikeusturvan rajoja kolkuttelee, kun pienen inhimillisen virheen takia sanktio voi kumuloitua niin, että hakija menettää jopa kymmeniätuhansia euroja. Rangaistuksen sijaan voisi olla ensin vaikka keltainen kortti.”

Puhtaan ruoan lisäksi Leppä aikoo markkinoida maailmalla suomalaista biotaloutta ja muistuttaa, ettei biotalous tarkoita suinkaan vain puun polttoa, vaan myös puurakentamista ja puun käyttämistä raaka-aineena vaikkapa kankaissa ja astioissa.

Hakkuutähteitä riittää Lepän mukaan energiaksi, kun metsä kasvaa ja hakkuita voidaan lisätä.

”Metsä kasvaa nyt puolet enemmän kuin 60 vuotta sitten, koska sitä on uudistettu tehokkaasti ja hoitotyöt tehty ajallaan.”

Viisi kysymystä

1) Mistä asiasta voisit puhua koko yön?

”Harrastuksiin liittyvistä asioista, kuten teatterista, raviurheilusta ja metsästyksestä, riittäisi puhetta varmaan koko yöksi.”

2) Kuka on ammatillinen esikuvasi?

”Olen käytännönläheinen mies, ja minulla on talonpoikainen ja ylisukupolvinen ajattelu. Minusta Johannes Virolainen yhdisti hienosti omalla ajallaan talonpoikaisen ajattelun ja politiikan.”

3) Miten kotitaustasi on vaikuttanut poliittiseen ajatteluusi?

”Perheissämme on yli sukupolvien osallistuttu kuntapolitiikkaan ja järjestöjen puolella myös valtakunnan politiikkaan. Aina on pidetty iltamia ja urheilukilpailuja. Itsekin pidin jo pienenä poikana kokouksia, ja laitoin niistä ilmoituksia seinälle eli matkin isompia.”

4) Mikä on maailmassa suurin ongelma, jonka haluaisit ratkaista?

”Kyllä se on nälkä. Vaurastuvassa maailmassa valtava määrä ihmisiä, myös lapsia, näkee nälkää, ja vedestäkin on pulaa. Se on sydäntä särkevää.”

5) Millainen viikonloppu on edessä?

”Lauantaina on järjestöasioita, ja suunnitelmissa oli myös taidenäyttely. Sunnuntaina alkaa Maltalla kaksipäiväinen maatalousministereiden epävirallinen kokous. Kyllä sinne nyt pitää mennä.”

Kuka?

Jari Leppä


 Syntynyt 24. kesäkuuta 1959 Pertunmaalla.

 Koulutus: maanviljelysteknikko 1979.

 Viljellyt maata vuodesta 1980.

 Pertunmaan kunnanvaltuutettu vuodesta 1992, puheenjohtaja vuodesta 1997.

 Kansanedustaja vuodesta 1999.

 Maa- ja metsätalousministeri toukokuusta 2017.

 Naimisissa, yksi lapsi.

 Harrastaa liikuntaa, raviurheilua, metsästystä ja harrastajanäyttelemistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ministerit
 • Sipilän hallitus
 • maataloustuki
 • Ruoka
 • Elintarvikkeet
 • Keskusta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  2. 2

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  7. 7

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  8. 8

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  4. 4

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  5. 5

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  9. 9

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää