Valikko
Kotimaa

Halpa tontti, rantaviiva, vauvaraha, nopea internet, jopa pääsy kuntosalille – Näin kunnat houkuttelevat uusia asukkaita

Kunnat haluavat etenkin lapsiperheitä, joille markkinoidaan paitsi vauvarahoja myös sisäilmaongelmista vapaita kouluja.

”Ketuttaako kehäkolmonen? Muuta Mikkelin seudulle”, julisti mainostaulu kehäkolmosen varrella joku vuosi sitten.

Noihin aikoihin Sami Huiskonen tuskaili pääkaupunkiseudun liikenneruuhkissa. Sulkavalta Etelä-Savosta kotoisin oleva mies oli ajautunut pääkaupunkiseudulle autoalan töiden perässä. Arki ei kuitenkaan maistunut. Huiskonen haaveili paluusta Etelä-Savoon ja Mikkeliin, jossa hän takavuosina asunut ja viihtynyt.

Kunnat yrittävät houkutella uusia asukkaita ja Huiskosen tapaisia potentiaalisia paluumuuttajia alueelleen.

Asukkaita houkutellaan etenkin tonteilla, jotka ovat kunta-alan markkinointitutkimuksen yleisimmin käytetty markkinointikeino. Houkutuskeinoja ovat halvat tontit tai hyvällä paikalla sijaitsevat rantatontit.

Tontteja on lahjoitettu jopa ilmaiseksi, järjestetty tonttiarpajaisia ja tonttien alennusmyyntejä. Jotkut kunnat ovat myöskin myyneet tontteja yhdellä eurolla. Ainakin Reisjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla euron tontteja on kaupan tälläkin hetkellä.

Kunnat myöntävät tontin varaajille myös rahallisia bonuksia tai muita palkintoja kuten kuntosalikortteja. Osa kunnista tarjoaa muuttorahaa.

Palkitsemiset ovat kuitenkin vähentyneet. Nykyään kunnat yrittävät näyttäytyä hyvinä asuinpaikkoina ja markkinoivat enemmän toimivia palveluitaan.

”Jossain vaiheessa muuttajat saivat rahallisen palkinnon, mutta sen aika on vähän ohi. Se ei hyödytä kuntaa eikä muuttajaa, että lyhyeksi aikaa muutetaan. Markkinoinnissa pyritään olemaan rehellisiä, että saataisiin pitkäaikaisia asukkaita”, sanoo projektipäällikkö Helena Skopa.

Hän työskentelee Mikkelin seudun Solmu-projektissa, joka tarjoaa räätälöityä apua ihmisille ja yrityksille, jotka suunnittelevat muuttoa Mikkelin alueelle.

Muuttoliiketutkija Hannu Kytö sanoo, että kehyskunnat houkuttevat tulijoita kasvukeskuksia edullisemmilla asuinkustannuksilla. Kunnat markkinoivat myös liikenneyhteyksiä, jotka mahdollistavat työpaikkapendelöinnin. Nopeat laajakaistayhteydet ovat tärkeä vetovoimatekijä.

Kunnat haluavat esittäytyä etenkin lapsiperheille. Joensuun naapurikunta Liperi nostaa some-kanavissaan esiin palveluita, etenkin päivähoito- ja koulupalveluita. Liperissä aletaan ensi syksynä myös tarjota viisivuotiaille lapsille ilmaista päivähoitoa 80 tuntia kuukaudessa.

Kustavi Varsinais-Suomessa tarjoaa kaikille lapsille ilmaista päivähoitoa 20 tuntia viikossa. Moni kunta mainostaa myös kotihoidontuen kuntalisää.

Aiemmin kunnat markkinoivat pieniä kyläkoulujaan, mutta niitä on yhä vähemmän. Nykyään markkinointivaltti voi olla terve koulu.

”Meillä ei ole sisäilmaongelmia. Meillä myös rakennetaan kyläkoululle uutta koulua”, sanoo Toivakan kunnanjohtaja Pirkko-Liisa Vesterinen.

Kaupungit kilpailevat asukkaista myös jatko-opiskelupaikoillaan. Esimerkiksi lukion oppilaille jaettavat kannettavat tietokoneet voivat olla markkinointivaltteja.

Osa kunnista yrittää pitää kiinni myös opiskelemaan lähtevistä asukkaista. Esimerkiksi Toivakka maksaa 300 euron valmistumisstipendin, jos muualla opiskeleva nuori pysyy opiskeluajan kirjoilla Toivakassa.

Tuusniemellä Pohjois-Savossa markkinoidaan tontteja, jotka sopivat myös yhteisölliseen asumiseen. Tervetulleeksi toivotetaan esimerkiksi seniori- tai ekoyhteisö.

Monien pienten kuntien tapaan Tuusniemikin etsii yrittäjiä, jotka parhaimmillaan työllistäisivät yrittäjän itsensä lisäksi muutaman muunkin. Nyt haussa ovat yrittäjät esimerkiksi konepajaan ja kotipalveluun.

Kahvila-ravintolayrittäjän kunta sai jo joulukuussa, kun kuopio­lainen Päivi Voutilainen tarttui täkyyn.

Voutilainen oli elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Tuusniemellä, mutta työskennellyt yli kymmenen vuotta kahviloissa ja ravintoloissa Kuopiossa. Yrittäjäperheen tytär haaveili kuitenkin omasta yrityksestä.

Viime syksynä unelman toteuttamiseen avautui tilaisuus vanhassa kotipitäjässä. Nyt Piwin Pulla ja Burger tarjoaa töitä Voutilaisen lisäksi kolmelle vakituiselle työntekijälle ja yhdelle tarvittaessa töihin tulevalle.

Paluumuuttajat kiinnostavat isompiakin kaupunkeja. Esimerkiksi Joensuu on järjestänyt Helsingissä asuville entisille joensuulaisille markkinointitilaisuuksia ja tuonut heitä junalla viikonlopun viettoon Joensuuhun.

Jyväskylä lähetti hiljattain tuhansille entisille jyväskyläläisille kirjeen, jossa markkinoitiin Jyväskylän työpaikkoja ja tontteja.

Keskipohjalainen Halsua yritti takavuosina houkutella paluumuuttajia myös Ruotsista, mutta heitä ei tullut.

”Se on työ, jonka perässä ihmiset muuttavat. Molemmille puolisoille pitäisi olla työpaikat ainakin lähettyviltä”, kunnanjohtaja Jari Penttilä sanoo.

Halsualla on käytössä myös 3 000 euron vauvaraha, joka maksetaan perheelle, johon syntyy lapsi.

Avokätisin vauvarahan maksaja lienee Halsuan naapurikunta Lestijärvi, joka maksaa 10 000 euron vauvarahaa. Rahaa maksetaan tuhat euroa vuodessa, jos perhe pysyy 800 asukkaan Lestijärvellä.

Kunnan väkiluvussa ei ole tapahtunut suuria muutoksia, mutta kunnanjohtaja Esko Ahosen mukaan vauvaraha on saanut nuoret parit pysymään Lestijärvellä. Sitä kautta syntyvyys on kasvanut.

Mutta huomasiko Mikkelin seudun mainostaulua kehäkolmosella kukaan?

”Aina sen markkinointi­tempauksen joku huomaa. Helsingin Sanomien etusivun ilmoituksesta tuli parhaimmillaan ehkä kolmisensataa yhteydenottoa muutamassa päivässä”, sanoo projektipäällikkö Helena Skopa Mikkelistä.

Kolmen vuoden aikana alueelle on muuttanut vajaa 300 perhettä, joiden kanssa Skopa on ollut yhteydessä. Suurin osa heistä on 25–45-vuotiaita perheellisiä ihmisiä, joista valtaosa on aiemmin asunut Mikkelin seudulla tai sinne on side.

Skopa auttaa muuttajakandidaatteja eri tavoin, mutta tärkeintä on apu töiden etsinnässä. Skopa tiedusteleekin säännöllisesti yritysten työvoimatarpeita ja välittää vinkkejä.

Kehäteiden ruuhkiin kyllästynyt Sami Huiskonen mieltyi Mikkeliin aikoinaan siellä asuessaan. Kun perheen toinen lapsi syntyi, Huiskonen alkoi vakavasti pohtia vaihtoehtoa Porvoon kodin ja pääkaupunkiseudun työpaikan väliselle pendelöinnille.

Porvoolaissyntyinen puoliso suhtautui ajatukseen myönteisesti, joten Huiskonen alkoi etsiä työpaikkaa Mikkelistä.

Helena Skopa auttoi Huiskosta Mikkeli-asioissa, mutta työpaikkansa mies löysi itse sitkeän soittokierroksen jälkeen. Pariskunta luottaa siihen, että sairaanhoitajapuolisolle löytyy töitä, kun lapset ovat isompia.

Toukokuun alussa Huiskosten muuttokuorma saapui Mikkeliin.

”Savo ja savolaiset ihmiset ovat minun sielunmaisemaani. Täältä löytyy kaikki mitä tarvitsemme”, Sami Huiskonen sanoo.

Fakta

Kuntien välisiä muuttoja enemmän


 Viime vuonna ihmiset muuttivat edellisvuotta enemmän kunnasta toiseen. Kuntien välisiä muuttoja tehtiin yhteensä yli 282 000.

Niistä maakuntien välisiä muuttoja oli noin 133 000 ja maakuntien sisäisiä 149 000.

 Kuntien sisällä ihmiset muuttivat edellisvuotta harvemmin. Kuntien sisäisiä muuttoja oli hieman alle 591 000.

 Eniten ihmisiä muutti Uudellemaalle, toiseksi eniten Pirkanmaalle.

 Määrällisesti eniten väestöään menetti Pohjois-Pohjanmaan maakunta, suhteellisesti eniten Kainuu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muuttoliike
 • Kunnat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  8. 8

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  9. 9

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää