Valikko
Kotimaa

Palvelutalossa vanhuksen persoona voi kadota, selviää tuoreesta väitöksestä – asiakaslähtöisyys voi kääntyä yksilöä vastaan

Vanhusten odotetaan tekevän valintoja. Mutta jos ruoka jää syömättä siksi, että vanhus ei osaa enää syödä itse, ollaan lähempänä heitteillejättöä kuin valinnanvapautta.

Martti oli moottoripyöräilyä ja vaellusta harrastanut entinen veturimies kunnes muutti palvelutaloon. Siellä hänestä tulikin hoidettava, suorastaan potilas.

Mihin Martti katosi, Jari Pirhonen kysyy Tampereen yliopistossa perjantaina tarkastetussa väitöstutkimuksessaan ja löytää vastauksen: palvelutalon käytäntöihin.

Asukkaan persoona voi hukkua, jos asiakaslähtöisyys tulkitaan kovin laajasti. Silloin se kääntyykin yksilöä vastaan.

”Valinnanvapaus on hieno asia, kun se toimii”, Pirhonen korostaa.

Hyvä tarkoitus kunnioittaa ihmisen yksilöllisyyttä ei kuitenkaan toimi, kun ihminen pysty enää valitsemaan ja kantamaan vastuuta valinnoistaan. Silloin jonkun muun pitää tehdä se, hän huomauttaa.

”Valinnanvapaus ei ole yksiselitteistä siellä, missä ihmiset ovat haavoittuvassa asemassa. Kyse ei ole holhoamisesta vaan ihmisyyden tunnustamisesta.”

Tutkijana Tampereen yliopistossa työskentelevällä Pirhosella on kokemusta palvelutaloista ja lähihoitajien kouluttamisesta. Kiinnostus aiheeseen nousikin omasta työhistoriasta.

”Syötin vapaaehtoisena palvelutalossa ihmistä, joka ei osannut enää puhua. Lautanen tyhjeni, mutta siihen meni 45 minuuttia”, hän kertoo.

”Kun henkilökunta syötti, aikaa meni 10 minuuttia. Sitten hoitaja totesi, että vanhus ei enää halua tai jaksa syödä, ja vei lautasen pois. Vanhus jäi aliravituksi.”

Kotihoidossa taas vanhukselle tuodaan viikon ruuat ja oletetaan, että hän lämmittää niitä itse. Jos se ei sujukaan, vanhus jää ilman ruokaa. Yksilöllisyyden kunnioittamisen sijaan saatetaankin olla lähellä heitteillejättöä.

Miten Marttia autettaisiin niin, että hänen persoonansa ja harrastuksensa otetaan huomioon?

Pirhonen tutkii sitä Bioetiikan instituutin kanssa kolmessa pirkanmaalaisessa palvelutalossa, joissa asukkaat, henkilökunta ja omaiset etsivät yhdessä yhteistä näkemystä asukkaiden hyvästä elämästä. Jos jokin malli osoittautuu hyväksi, sen voisi monistaa muuallekin.

Yksi omainen esimerkiksi kertoi, miten äidin kanssa on vaikea lähteä illalla mihinkään. Kun hän ehtii töiden jälkeen äidin luo, tämä onkin jo yöpuvussa, ja lähteminen pitää aloittaa pukemisesta.

”Tavoite on turvata hyvä elämä loppuun asti”, Pirhonen sanoo.

Martin elämä jatkuu hyvänä loppuun asti, kun hänet tunnustetaan persoonana, Pirhonen sanoo. Siihen ei riitä palvelutalon toimintasuunnitelman pari riviä yksilöllisestä hoidosta, vaan pitää olla toimintaa:

Entinen veturimies voitaisiin viedä aina välillä pienille juna-ajeluille tai retkelle metsään. Jos hänellä on oma moottoripyörä, sen voisi tuoda palvelutalon nurkkaan, jossa Martti voisi kosketella käsin omaa historiaansa. Vai soittaisiko palvelutalo mp-kerhoon ja pyytäisi, että meidän Martti pääsisi sivuvaunun kyytiin?

Oikaistu 20.5. kello 20:05: Konttinen tekee tutkimusta Bioetiikan instituutissa, ei Biotekniikan instituutissa, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhuus
 • vanhustenhuolto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää