Kotimaa

Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

Jos jokin vanhempien tekemä virhe pitäisi nimetä, se on se, että puhuu itsestään rumasti, sanoo Helsingin yliopistosairaalan syömishäiriöyksikön psykologi Katarina Meskanen.

Paasaus on parasta unohtaa, jos haluaa kasvattaa lapsensa suhtautumaan ruokaan terveellä tavalla.

Syömisen psykologiaan perehtynyt Helsingin yliopistosairaalan syömishäiriöyksikön psykologi Katarina Meskanen kehottaa välttämään myös dieettejä sekä ylipäätään laihdutuskeskeistä ajattelua.

”Lapselle on tärkeää välittää ymmärrys siitä, ettei ole olemassa ehdottoman kiellettyjä ja sallittuja ruokia”, Meskanen sanoo.

Meskanen kouluttaa vanhempia ennaltaehkäisemään lasten ja nuorten syömiseen liittyviä pulmia ja tukemaan tervettä syömistä ja mutkatonta kehonkuvaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yksi Meskasen kulmakivistä on perheen yhteinen ateria.

”Suosittelen, että koko perhe söisi yhdessä vähintään useampana päivänä viikossa. Nykyään usein ollaan hirveän kiireisiä ja kaikki perheessä häviävät tahoilleen. Perheruokailun yhteydessä voidaan puhua, olla yhdessä ja kiinnostuneita toisistamme. Ilman puhelimia, laitteita ja lehtiä.”

Hyvä perusarkiruoka on syömisen perusta. Parhaimmillaan se on monipuolista, joustavaa, riittävää ja sallivaa. Mikään ei lähtökohtaisesti ole kiellettyä, herkutkin voivat olla positiivisia sattumia, kun pääosa ruokavaliosta on kunnossa.

”Ei se tietenkään sitä tarkoita, että ostoskärryt pitää ahtaa täyteen sipsejä joka kolmas päivä”, Meskanen sanoo.

Saako vanhempi olla dieetillä tai himotreenaaja?

”Saa olla, mutta en suosittele, en ainakaan niin, että ne olisivat hirveän keskeisessä roolissa”, Meskanen vastaa.

”Olen ylipäätään tosi allerginen kaikille dieeteille. Neuvoni on aina se, että älä herranjestas laihduta. Mutta ehkä olen tässä jäävi, koska työskentelen syömishäiriöklinikalla.”

Jos painoa pitää pudottaa, voi mennä terveellisyys edellä. Psykologin mukaan malli, jossa muut syövät, mutta äiti on salaattikuurilla tai isän pitää keventää kesäkuntoon, on kuitenkin vinoutunut.

Nuorten syömishäiriöt ovat yleisiä. Joidenkin arvioiden mukaan joka kymmenes tyttö kärsii syömishäiriön oireista nuoruusiässään. Epätyypillistä oireilua on todennäköisesti tätä paljon useammalla.

Pojilla häiriöt liittyvät tyypillisesti enemmän lihaksikkaan, miehisen vartalon ihannointiin kuin varsinaisen laihuuden tavoitteluun. Riskiryhmässä ovat myöhään kehittyvät pojat ja varhain kehittyvät tytöt.

Nuorten tyttöjen vanhemmat ovat avainasemassa siinä, miten he itse suhtautuvat omaan kehoonsa. Minkälaista kehonkuvaa he haluavat viestittää omalle nuorelle.

”Jos jokin vanhempien tekemä virhe pitäisi nimetä, se on se, että puhuu itsestään rumasti. Että voi kun olen tällainen, taas on tullut pari kiloa lisää tai hyi olkoon mitkä vatsamakkarat tai jenkkakahvat. Tämä tapa suhtautua itseen valuu suoraan alaspäin.”

Meskanen peräänkuuluttaa äitejä miettimään, minkälaista minäkäsitystä ja naiskuvaa tytöilleen välittää.

Omasta itsestä voi ja pitää puhua arvostaen. ”On ok sanoa, että äiti onnistui tänään tosi hyvin. Onnistumisistaan saa olla iloinen ja samalla markkinoida terveen itsetunnon ilmapiiriä kotona.

Sitäkin voi miettiä, miten toisia ihmisiä kehuu: piirteitä, taitoja, ulkonäköä vai jotain muuta.

Sisäinen puhe siitä, minkälainen minä olen, sisäistyy lapsuudessa. Jos lapsuudessa kuultu puhe on kannustavaa ja rohkaisevaa, omastakin päänsisäisestä keskustelusta itsen kanssa tulee positiivista ja kannustavaa. Samoin käy kritisoivalle puheelle – sekin siirtyy.

Ulkonäkökeskeiset kommentit lapsen tai nuoren painosta, koosta tai niissä tapahtuneista muutoksista saattavat jäädä vuosikausiksi mieleen haavoittavina, vaikka niiden laukoja ei olisikaan tarkoittanut pahaa.

Vaatiiko terveeksi syöjäksi kasvattaminen sitä, että haluaa ja ehtii pitää huolta perheen säännöllisistä ruoka-ajoista?

”Se on tosi tärkeää. Kolmen, neljän tunnin välein olisi hyvä syödä, ja tämä koskee myös vanhempia.

Joskus pienten lasten vanhemmat suorittavat lasten ravitsemusta mutta unohtavat oman syömisensä. Tai vaihtoehtoisesti vanhempi noudattaa omaa ruokavaliotaan ja nuoret syövät mitä sattuu.

Mitä tehdä, kun nuorelle maistuisivat vain hampurilaiset ja pitsat? Meskanen myöntää heti, ettei ongelmaan ole helppoa ratkaisua.

”Jos on syönyt pitkään pelkkää pitsa-hampurilaislinjaa, kestää aikansa tottua toisenlaiseen ruokaan. Monen nuoren mielestä terveellinen ruoka on tylsää, mutta haastaisin silti pohtimaan, voisiko terveellinen olla myös hyvää.”

Kun perhe syö yhdessä, voidaan toteuttaa niitä nuorten toiveruokiakin silloin tällöin. Ruokien terveysarvoa on mahdollista kasvattaa valmistamalla ne itse ja lisäämällä esimerkiksi kasvisten osuutta.

Meskasen ajattelun ytimessä on se, ettei ruokaa tarvitse koskaan ansaita. Syöminen ei ole lääke pahaan oloon tai palkkio suoriutumisesta.

”Kaikki meistä toki joskus palkitsevat itsensä herkuttelulla, eikä siinä ole mitään pahaa. Hälytyskellojen pitäisi kuitenkin soida, jos palkitseminen on toistuvaa ja jos palkitsemisen jälkeen tuntee syyllisyyttä.”

Syöminen on tervettä, kun siitä ei seuraa ikäviä tunteita. Ruoka on parhaimmillaan mutkaton osa elämää, asia, jota ei tarvitse jatkuvasti miettiä ja joka ei liiaksi määritä päivän mittaan tehtäviä valintoja.

Tässä kohtaa Meskanen kehottaa vanhempia tarkastelemaan omaa ruokasuhdettaan. Onko se mutkaton vai tulevatko dieetit ja tiukat säännöt vanhemman kautta osaksi perheruokailua?

Herkkupäivään Meskasella ei ole vahvaa kantaa. Joillekin se sopii, joillekin ei.

”Jos herkkujen napostelusta tulee tapa, yksi herkkupäivä voi olla hyvä idea, kunhan se ei ole päivä, jolloin herkkuja vedetään kaksin käsin.”

Lastenkin kanssa voi keskustella, mitä herkuttelu edustaa. Onko tarve saada vain pureskeltavaa hampaiden väliin vai onko kenties nälkä? Monet syövät myös väsymykseen.

Vaakakapinaan Meskanen innostaa kaikkia suomalaisia. Omat vaatteet kyllä kertovat, jos on tullut syötyä liikaa siihen nähden, paljonko on liikkunut.

Hyvä olo omassa kehossa tuottaa terveen suhteen ruokaan.

”On hyvä pysähtyä miettimään, miltä minusta tuntuu oman nahkani sisällä. Onko minun helppo olla omassa kehossani?” Meskanen pohtii.

Ihmiset seuraavat monenlaisia guruja, kun he oikeasti kaipaavat vain pysähtymistä oman itsensä äärelle.

Syömishäiriö iskee perheeseen usein šokkina. Vasta istuttiin ähkyn kourissa joulupöydässä, ja nyt tyttö on teholla anoreksian takia.

Vanhemmat saattavat Meskasen mukaan olla joskus viimeisiä, jotka havaitsevat muutoksen. Sokeudutaan, koska viimeiseen asti elää toivo, ettei oma lapsi sairastuisi.

Ahmimishäiriötä voi olla vielä hankalampi tunnistaa, koska se ei välttämättä aluksi nosta painoa.

”On hyvä olla viisarit herkällä ja muistaa, että vanhemmat voivat aina tehdä paljon. Oikeastaan he ovat hoidossa erittäin tärkeässä roolissa.”

Kun vanhemmat ottavat vastuuta ja lähtevät toteuttamaan perheen ruokarytmiä ja yhteisiä aterioita, se saattaa olla nuorelle jopa helpotus.

”Kun vanhemmat tekevät päätöksiä nuoren puolesta, syömishäiriölle ei tarvitse enää antaa enempää valtaa”, Meskanen kuvaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syömishäiriöt
 • Ruoka
 • Kasvatus
 • Lapset
 • Nuoret
 • syöminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Sisustajat hullaantuivat viherkasveihin ja hittikasvit ovat paikoin loppuneet kukkakaupoista – ammattilainen kertoo, miten ”vihersisustat” tyylikkäästi

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  6. 6

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  7. 7

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö avaa reitin Helsinki-Vantaalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  10. 10

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää